Dostala som veľkú oranžovú tekvicu. Sme len dvaja, keď pripravím z nej polievku, ešte mi asi 3/4 z nej zostane.
Ako ju mám zachrániť, dá sa zmraziť? Ak áno, ako? Len tak nastrúhanú alebo ju treba blanšírovať? Prosím poraďte mi.
Dostala som veľkú oranžovú tekvicu. Sme len dvaja, keď pripravím z nej polievku, ešte mi asi 3/4 z nej zostane.
Ako ju mám zachrániť, dá sa zmraziť? Ak áno, ako? Len tak nastrúhanú alebo ju treba blanšírovať? Prosím poraďte mi.
varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-gnocchi-s-maslovo-sal...
@astheart takhle zpracovana dyne nemuze do sebe prijmout zadnou stavu. Dyni je treba pokrajenou zasypat cukrem a nechat alespon 12 hod aby svoji stavu pustila do toho cukru Druhy den bude v te vlastni stave ponorena. Az potom se k ni prilije voda, prida citron, a stava bude stejne chutna jako ty kostky dynove, krupave a "sklenene" . Tvuj postup je postup vsude popisovany, ale nikdy neni dyne tak chutna. Kostky jsou naprosoto bez chuti.
Milá pani Laura! Nehnevajte sa, že takto otravujem, dnes sa na Vareche pýtali, že čo s oranžovými tekvicami, ja nie som registrovaná, ale rada si prečítam diskusie na Vareche, ste tam správne žienky. Z tekvice mám osvedčené tieto recepty, vyskúšajte, možno že sa niekomu budú hodiť. V Prievidzi a Bojniciach som už zopár rokov nebola, lebo z Nových Zámkov do Bojníc zrušili autobus.
Skúste uvariť fínsku tekvicovú polievku, tento rok u nás najviac ide na odbyt. S pozdravom Bea Apolenová.
Rýchly dezer z tekvice hokaido, alebo oranžovej tekvice
Zapálené kuchařka Lenka Požárová - kniha receptov Dýne z r. 2005
Kávový dýchánek – proste božské
Do 4 misiek
350 g očistenej oranžovej tekvice
2 balíčky orieškových sušienok BeBe Dobré ráno
250 ml šľahačky /alebo puding, tvaroh/
4 lyžičky cukru
100 ml studenej kávy
Postup:
Tekvicu pokrájať, podliať trošku vody, podusiť do zmäknutia., rozmixovať pridať cukor.
Smotanu vyšľahať.
Na dno misiek rozdrviť po 1 sušienke, zaliať kávou,dať lyžicu pyré, na to lyžicu šľahačky,
Vrstvu zopakovať. Dať vychladiť a podávať. Veľmi chutné a rýchle.
Tvarohový žluťásek
Spraviť z tekvice pyré, vmiešať tvaroh, osladiť – vyšľahať na krém. Pridať hrozienka a rozdrobené rumové perníčky.
Na slano – Trojsmyslný losos
800 g tekvice
400 g lososa
400 g uvareného ochuteného špenátu
Do pekáča navrstvíme kusky pokrájanej oranžovej tekvice, na to kúsky osoleného lososa, zvyšok tekvice, zaliať špenátom a zapiecť 40 min. Pri 195 st.
Pirožky s brynzou
Asi 37 ks
1 pomazankové maslo
1 kelímok hrubej múky
Plnka
120 g bryndze
80 g tekvice
2 strúčiky cesnaku
1 PL nasekaného petržlenu
Mlieko alebo vajíčko na potretie
Tekvicové semienka na ozdobu.
Z masla a múky vypracovať cesto, vyválať placky.
Tekvicu nastrúhať, zmiešať s cesnakom, bryndzou a petržlenom.
Spraviť pirôžky, dať na plech, potrieť mlieko alebo vajíčkom – posypať semienkami a piecť na 195 st.asi 25 min.
Fínska tekvicová /cuketová polievka/ Veľmi chutná ľahká omáčka
www.yhteishyva.fi
Po fínsky je to: Herne-kesäkurpitsakeitto ja piparjuurikerma
Rozpis pre 4 osoby
500 g cukety /tekvice/
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 PL oleja
1 liter zeleninového vývaru
Trošku čierneho korenia
Ochutený chren na ozdobu
400 g hrášku
1 balenie smotany
kôpor na ozdobu, Fini používajú kôpor veľmi často.
Postup: vylúpaný hrášok uvaríme v zeleninovom vývare, cibuľku, cesnak nakrájať, osmažiť, pridať nastrúhanú tekvicu, udusiť, pridať šľahačku – povariť a zmixovať všetko aj hrášok aj tekvicu, vznikne chutná krémová omáčka bez múky, osoliť, okoreniť čiernym korením, nakoniec pridať nasekaný kôpor., to chce môže si to okysliť, osladiť. Ozdobiť ochuteným chrenom. Je to rýchle, dobré a minie sa tekvica aj hrášok.
Robila som minulý rok – nálev je s umelým sladidlom – sacharínové sladidlo na zaváranie.
Moravanka "z Hané" Suroviny: veľmi chutné, vyskúšané
www.toprecepty.cz/recept/13501-moravanka-z-hane/...
autor jahoda
Nálev používam - postrúham cuketu, mrkvu, cibuľu, papriku, všetko čo je na záhrade a do každého pohára dať 1 malú feferónku, má to veľmi príjemnú chuť.
Je to s umelým sladidlom na varenie, takže by to mohli aj diabetici, nemám s tým skúsenosti.
Použitá zelenina:
Okurky – malé celé, nebo nakrájet kolečka/čtvrtky
Cibulky – malé nebo cibule jakkoli rozkrájet
Dále mrkev, kedluben, celer, paprika (na malé kostky), hrášek čerstvý nebo zmrazený, kukuřice –
smícháme v míse
Feferonka, kopr-rostlina
Pozn.: uvedený rozpis zeleniny samozřejmě není podmínkou, dle přidaných komentářů k receptu doporučuji např. květák
Nálev (použitý z [uri] www.toprecepty.cz/recept/11571-krhanicke-krupky-chlapaci/...
[/uri] /nálev má veľmi dobrú chuť/
• 1,6 l vody
• 0,6 l octa
• 6 dkg soli
• 43 tabletek umělého sladidla
• ¼ lžičky nového koření
• ½ lžičky pepře
• ½ lžičky koriandru
• ½ lžíce tymiánu
• ½ lžíce hořčičného semene
• 5 hř ebíčků rozlisovat
• 3 bobkové listy
Do pohárov na dno dať feferonku!
Postup
Postup:
1) Připravíme nejdříve nálev: vše smícháme a zahřejeme k bodu varu a necháme hodinu louhovat.
2) Nyní si v klidu dáme do sklenic na dno feferonku (malou kulatou maďarskou celou, nebo ½ pálivého kozího rohu – co seženete), kousek kopru, nasypeme nakrájenou směs do ½ nebo ¾ sklenice (viz foto-obsah 375ml). Dále okurky a necháme místo i na cibulky/cibuli.
Zalijeme vylouhovaným přeceděným nálevem a sterilujeme 20min. při 80st.C. Vychládlé necháme uležet na
tajném místě min. 14 dní.
varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-pyre-fotorecept/19650...
Alebo tu je este jeden:
varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-pyre/21809-recept.htm...
A tu su recepty, kde ho mozes pouzit:
varecha.pravda.sk/recepty/suroviny/tekvicove-pyre/recept....
Na vareche je vela receptov, staci sa len v nich prehrabat :)
lucylee, recepty ny vareche som pozerala, ale nechcem tú tekvicu robiť každý deň, aby sme sa neprejedli, preto chcem z nej časť aj zamraziť.