Varenie

Technologie krájení

mijaita - fotkamijaita, 21. marca 2014

Znáte někdo důvod krájení cibule, bylinek a různých jiných potravin jak se učí ve školách, směrem shora dolu? Přijde mi to jako předělávat leváka na praváka, je mi to proti srsti, zkousim to obcas jen proto, abych prisla na to, proc !? Zkuste mi na to odpovedet, díky!

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Zaujímavé.
Tak napríklad bylinky : Zhora dolu preto, lebo na " dolnom konci " skoro žiadneho lístočka bylinky okrem stonky niet, resp. spodok vyhadzujem ( drevnaté výhonky). Cibuľa má pri vrchu jemnejšiu štruktúru a spodok, kde nasleduje koreň, nedokrajujem a pri priečnom krájaní sa mi nerozchádza. Tú najtvrdšiu časť tesne nad koreňom vyhadzujem.
mijaita
@abdul asi jsem se spatne vyjadrila. Mam na mysli krajeni od spicky noze smerem ke krajeci plose.
mijaita
Kdyby to byla takova hovadina, tak by se to neucilo, ne? No tak jsem myslela, ze by mi to nekdo vysvetlil. Zapomnela jsem kde jsem, uz to vidim.
smejkad
ked tak rozmyslam, ked som krajala trebárs mrkvu od rucky k spicu, odkrojene kolieska mi padali pod cepel a pri dalsom zareze som ich narezala , ked krajam od spicky k rucke, tak tie kolieska utekaju dopredu a nie pod cepel
tiez sa mi zda, ze sa takto lepsie vyuziva vaha a zotrvacnost ruky
ale to je moj subjektivny nazor, skutocnost moze byt na hony vzdialena :-)))
mariamka
skoda, ze tak reagujete p. @mijaita , citim sa ako v praci, kde na jedneho doplacaju vsetci, ... k teme, neviem, naco to riesit, ale ked vas to bytostne zaujima, budiz, nech sa vyjadria ludia z fachu, mozno naozaj je v tom daky "vyssi princip" my laici krajame, jak nam ruka narastla :)
mijaita
@mariamka to bylo smerovano na reakce "vase starosti bych chtel mit" , nikoliv na ostatni, kteri kdyz nevedi, snazi se o nejake vysvetleni, nebo nereaguji. Nerada bych, aby si to ostatni vztahli na sebe!
tiginko
teda prepáčte, ale však som si len jednu slivovičku uhla dnes a nikomu tu nerozumiem...chvalabohu @mijaita mi objasnila, čo svojou otázkou chcela povedať, ale súdruhovi profesorovi "oné" @abdulovi už naozaj nerozumiem...
mijaita
@smejkad @mariamka @tiginko proste me to jen zajimalo a polozit dotaz sem. reakce prvni nechapu, krajeni surovin preci k vareni patri. A krajeni kucharu je naprosto odlisne vceten toho, ze i male veci (cesnek) kraji velkymi nozi. Otazku jsem tedy poslala i do jednoho poradu ceskeho "Kluci v akci" a dosla mi zajimava odpoved.
V zásadě jde o využití agronomie nože a využívání lehkého tlaku ruky držící nůž. Ruka se tak při krájení méně unaví a pohyb je tak plynulý a přesný.
Takze duvod k tomu, aby novi kuchari se naucili timto zpusobem krajet, ma sve opodstatneni. A to jsem chtela vedet.
mariamka
nieco na tom bude, mna fascinuje ako vychodni kuchari zvladaju jednym masivnym "kyjakom" dokonale pokrajat akukolvek surovinu na cimpr-campr,, kuchyna je aj o detailoch a ergonomii ,, som zvedava co povie @2010 , mozno budeme mudrejsi :)
mijaita
@mariamka a to me nenapadlo, ano, 2010 spolehlive a erudovane odpovi, alespon jsem o tom presvedcena. Presne jak pises, to co mnohdy vidim, nestiham ani sledovat :-) Jiste v tom je mnoho praxe, ale musi to mit nekde zaklad. Diky !
rulik
nemyslel som, že moja reakcia bude braná ako nejaká narážka, ja krájam tak, že mám rukoväť v ruke len čiastočne a ukazovák mierne zasahuje nad čepeľ noža, vytvára sa tak otlak na pravom ukazováku, ale asi tak nejako to je správne, pri osobnom stretnutí s p.Židekom mi tiež pozrel na ruku a povedal že správne používam nôž, lepšie to popísať neviem
rulik
ešte som zabudol, môj najobľúdenejší nôž je pomerne veľký nôž, špičkou krájam drobnejšie veci, pri rukoväti hrubšie veci kde treba trochu silu, využívam v podstate celú plochu noža, keby mal na boku lištičku tak s ním aj šúpem zemiaky
mijaita
@tiginko ano, je tam chyba, ja jsem text zkopirovala jak mi dosel mailem a pak jsem tu chybu videla ale bylo to odkliknute uz. Nechala jsem to tak, predpokladala jsem (spravne), ze to jako preklep bude pochopeno. Presto za upozorneni ti dekuju.
alena45
tak ja krájam asi všetko tap chop podľa linku od @methi. Špičkou veru nekrájam, nemám takú silu v ruke. A tiež mám najradšej veľký zabíjačkový nôž, krájam s ním všetko a rada. Všeobecne rada krájam zeleninu, mám z toho riadnu pasiu a už som tu raz dávala diskusiu na tému, koľko nožov použijete pri krájaní napríklad zeleninového šalátu.
2010
Podla mna je este dolezitejdie ako krajanie, vediet ako uchopit surovinu, a na to prvom pohybe okamzite vidiet co sa bude diat :-)



kukulienka71
tiež sme si museli pri krájaní schovávať nechty a kto používal na tlak ukazovák,dostal po ruke,museli sme tlačiť palcom,čo bolo dosť nezvyklé,ale fakt silnejšie...ja krájam všetko na doske,ale moja mama skoro všetko v rukách,aj cibuľu na kocky v ruke,až ju obdivujem:-) @mijaita ,ja som síce nič nepila,ale ani ja nerozumiem,ako by sa ešte inak dalo krájať,ak nie zhora nadol?:-)
mijaita
@kukulienka71 je to patrne z obrazku v linku @methi . Proste velky nuz das pred pulku cibule v uhlu 45 st takze krajis tak, ze zacinas spickou a krajis tim padem jakoby shora dolu v tom uhlu. Spatne se to popisuje, ale v kazdem poradu s kucharem je to videt. Ja to neumim. A zajimalo me, proc, proc !! se to timto stylem vyucuje, proc to kuchar tak ma krajet. Uz chapes? :-)
mijaita
btw ukazovak nepouzivam, nuz drzim dobre, ale krajim spis odzadu dopredu :-) Tenoucky nudlicky taky, kdyz to zkusim jak ukazuji, je to opravdu jako kdyby me nekdo ucil krajet levou rukou :-)
kukulienka71
ked si predstavím ten obrázok od @methi ,zboku to vidno,viem už čo hovoríš,ale odpovedať ti teda neviem,sorry...ja sa to teda učiť nebudem,aj ked to tak robia šéfovia:-)starého psa novým móresom nenaučíš:-))
abdul
@tiginko : My menej školovaní krájame tak. Ak som ti spôsobil traumu s trvalým následkom, je mi ľúto.
kukulienka71
@honestka ,v´daka za ukážku,presne tento postup používam aj ja už 26 rokov(asi aj veľká väčšina),len sa mi ten nôž tak ladne nekĺže:-))
2010
@mijaita ja si tiez z toho velku hlavu uz nerobim, jasne ze zle krajam ale aspon nekrajam ako moja babka vsetko v ruke podobne ako @kukulienka71 pisala, plus so svojim liekmi na riedenie krvi viac sa koncentrujem na bezpecnost ako na techniku krajania.
A aj tak 2/3 svete kraja uplne inac :-)



mijaita
@2010 kazdy kraji jinak, nejsme profi kuchari. Ale dokola opakuju, ze me zajima pouze a jenom PROC se uci krajet tak jak jsem popsala. Nic vic, nic min!
mariamka
ja vas chapem p. @mijaita jednoducha otazka a dopatrat sa odpovedi vyzera byt naozaj tazke, na stranke o vareni! :)
fajn tipek v tom videu @2010
@kukulienka mne sa na cibulu osvedcilo toto

radox1
hlavne by sa mal gordon spravne naucit udrzovat ostrie ocielkou.robi to presne naopak-cize taha noz po ostri,cim sice urobi ihlu,ale iba kratkodobo,ale hlavne tymto sposobom casom znici ostrie.
vzdy tahame noz PROTI ostriu.pisem to len preto,ze tisice ludi ho z videa napodobnuje a nici si svoj noz.






a takto to ma byt spravne.




kukulienka71
@2010 ,ten so sekáčikom je super,obdivujem ich,s takou lopatou také presné rezy ako chirurg:-)).A má to tú výhodu potom,že naraz naberie na ten sekáčik všetko,čo pokrájal,ako na lopatku.Efektívne!@mariamka ,takého pomocníčka by som ja nemohla využívať,lebo kým by som trafila do každej medzierky,tak aj zblbnem:-))
mariamka
@kuku mozes aj do kazdej druhej, furt to bude dobre, hlavne je, ze sa ta cibula nerozuteka
methi
Tak za toto ti @radox dakujem, lebo ja som sa to ucila prave podla Gordona z tohoto videa. Takze cele zle.
babidka
@mijaita ,pred par rokmi to vysvetloval v TV nejaky sefkuchar , ze : spicka sa opiera preto , aby noz bol VZDY na jednom mieste a tym sa chranili pri rychlom krajani prsty .Dokonca davali cely proces uplne spomalene a tam vidno, ze v podstate kuchar posuval nie noz , ale krajanu vec ! takto vraj moze krajat velmi rychlo a nemusi mat oci na stopkach lebo nehybe s nozom ale napr. cibulou ci zeleninou . Skusala som to nespocetne krat , ale nedarilo sa mi . teda darilo - ale slo mi to slimacim tempom a vzdy som nakoniec skoncila tym , ze som to pokrajala tak ako mi "veli" moja ruka :-) Nuz , neviem ci ti to pomoze a ....ci je to vobec pravda :-)
evanaaa
@mijaita , túto otázku si presne aj aj kladiem, keď idem krájať cibuľu, že aký je rozdiel, či krájam zhora nadol alebo zdola nahor, alebo takým húpavým pohybom, výsledok je vcelku vlastne rovnaký, ale občas sa cítim blbo, že JA to nedokážem, keď sa to naučia muži....ale moja mama tak krájala - napríklad rezance do polievky, tenké ako dva vlasy dokopy, a rýchlo.....skúšala som to, ale potom som to vzdala, teraz používam pomôcku ako má aj @mariamka a ide to jedna radosť, medzi rebrinami, potom pozdĺžne raz, dvakrát prerežem a krájam na kocočky. Ale aj tak to pre mňa ostane záhadou........
mijaita
@babidka 1* dekujuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ! Dalsi odpoved byla ta s chybou co poslali mail z poradu Kluci v akci (muj komentar vys). Samozrejme z meho dotazu vyplynuly dalsi prispevky, ktere se mi ale i libi vcetne videi a linku od @methi . Vzpominam, jak moje babicka brousila noze o schody ! No a ja krajim cibuli vetsinou na ctvrtky a ty na tenoucke prouzky. Pouzivam velky nuz, pouzivcam brousek na kosy, je ostry a jde mi to celkem slusne. Ovsem jak pises a @evanaaa , to proste nejde od te spicky. Ucni ale dostanou pytel cibule a ucej se to a ucej. Proto rikam, je to jak predelavat levaka na pravaka :-) A @perla61 dotaz odpovida nicku, ale odpovim - jsem pravak, ortodoxni pravak!