Rôzne

Tak... a máme po sviatkoch...

babkaancika - fotkababkaancika, 3. januára 2018

Tak ako, Varecháči?

Prežili ste sviatky tak, ako sme si jeden druhému priali?

Neprejedali ste sa?
Alebo potichučky vysúvate a zasúvate váhu späť pod posteľ s tým, že "neny možná, istotne je pokazená..."?
I napriek tomu si hovoríte, že chudnúť sa bude až všetky zásoby zmiznú, "Ket sme sa tolko narobili a koooolke penez sme do teho strčili ..." ?
U nás je to tak nejako podobne - zostali medovníčky, každý deň skúšame, či sú "furt makké", dojedáme raz jedno, potom druhé, "šak ge kávičke sa patrí,ne?"
Už je to lepšie, zásoby sa míňajú a vďakabohu, že máme doma psa a ten svátky-nesvátky, potrebuje vybehať svoje veľké telo . Tak dnes som si užila čerstvého luftu, hodinovka" prociva potoku a detto spátky" , hneď mi je lepšie :)


@zareaguj


Diskusia k téme

monty469
U mna je to kazdy rok rovnako. Od konca leta do konca roka cca.7 -8 kg hore a od noveho roku do leta tie kila idu dole. Furt si poviem uz nebudem priberat, uz si to udrzim no jak še znažim tak še snažim no neda še inšak. Hoc tento rok som toho napiekla menej ako po minule roky aj tak ta vaha nejako isla hore. Presne dnes moj muz povedal, ked dojeme zasoby ideme chudnut :-))) Takze ja uz som pomaly nastavena na upravu stravy a cvicenie. A ideme na to !
jerica
Pekne napísané , nedala som sa nalákať k vypekaniu, hoc ma “mikalo” ako keď muzika išla v “rádiu” cely deň a taký rock si pri sporáku dať. Skúsenosť z roku xy čiže 2016 som tiež odolala pokušeniu, veď keď bude treba napečiem čerstvého, a nakoniec ide fasiangové pečenie, fanky či šišky.
kukulienka71
Mne sa to zdá proti rozumu, aby sme piekli a vyvárali toľko, čo potom pojedáme ešte týždne...Mám svoju mieru, aby aj bolo, aj sa pekne minulo, kým sa nepokazí, či neuje. Neprejedali sme sa, aj keď počasie neprialo a chýbal skôr pohyb na čerstvom vzduchu.
Osobne, čo mi kilo zišlo pred sviatkami, to som naspäť nadobudla počas nich:-D tak som v egále;-) Hlavne, aby to bolo o dobrých pocitoch a nie o hryzení svedomia...
leaela
No baby,sice zatial ako jediny chlap medzi tymito komentarmi,ale musim sa pochvalit....cez sviatky som si dal zavazok,ze nepriberiem ani kilo-dodrzal som :-) .a za posledne cca 3 mesiace je 13-14kg dole,a este pokracujem s redukciou vahy(veru este je z coho) :-) .pekny vecer vsetkym :-)
mitzy
ja od leta priberám, ale nie je to jedlom, takže som spokojná :) a Vianoce som poňala tak, že som veľmi nepiekla, ja celkovo nerada robím veci vtedy, keď sa majú. muž sa neprejedá rovnako, mali sme pohodu a bolo to tak najlepšie..a keďže už je po sviatkoch, tak som poobede dnes urobila strúhaný koláč. lebo už sa nemusí piecť .) ale verím tomu, že až budem babička, budem vypekať pre vnúčatá tak ako sa patrí.
sovka62
Aj u nás je ešte čo-to na ochutnávanie, ale na váhe to zatiaľ nevidieť. S dojedaním sa ponáhľať netreba, všetko pečivo je trvanlivé, ale toho psíka ti trošku závidím, zišlo by sa mi viac pohybu.
atina47
Trochu se stydim priznat, ze mam mene nez pred svatky, nedrzela jsem zadnou dietu, zmohla mne ryma a vubec jsem necitila jakou chut melo jidlo, ale urcite to dozenu, porad je do ceho behat.
leaela
@Radost (3.1.2018 19:56)

Nuz,to mas tak....najprv musi byt z coho zhadzovat.zo zdravotnych dovodov som pred par rokmi dostal vysloveny zakaz namahy a pohybu(problemy so srdieckom),tak som sa nehybal a priberal a priberal.....az som sa zbadal a zastavil na poriadnej nadvahe(145kg na 198cm).problem je co i len zastavit to priberanie pri vasis receptoch :-).potom nejaky cas trvalo odhodlanie na chudnutie a neustaly problem s vykyvmi vahy,a nakoniec -tvrdo na to!presne ako hovoris....proste nezer.jedz polovicne porcie,vecere uplne vynechaj.a ked ta mori hlad,tak jedlo nahrad vlakninou bez nutricnej hodnoty(psylium v mojom pripade).a samozrejme pohyb(v mojom pripade hlavne chodza chodza chodza a sem -tam plavanie).tieto sviatky som preckal na cca 127kg a som rozhodnuty dotiahnut to pod 115kg.za silnej podpory rodiny sa to celkom da,hlavne ked manzelka(po dvoch detoch 53kg) a deti(9 a 5 rokov) nepouzivaju otazku,resp.vetu - oci dojedz to....ale urcite hlavne pevna vola,ved ako inak by som mohol nakukat sem na tie paradne recepty :-)
torticka
Jooj, mne sa vaha pokazila. Straaaasne vela mi ukazala. A cukor, to uz je ina paka. Mozem ho ponuknut aj cukrovarom. Nejdem drzat dietu. Idem menej zrat.
radost
@Leaela (3.1.2018 20:27)

chlapče-viem o čom píšeš..brat s tým bojoval-mal ešte čosi viac ako ty..nezvládol..dobojoval v lete..chýba mi..
prosím-nevzdávaj..veľmi ti fandím..deti i manželka si zaslúžia tvoje víťazstvo..máš pre koho..zapíjam tvoju silu a odvahu hubkovým kyslým mliekom..živio..:-)
leaela
@Strucik (3.1.2018 22:00)

Replay,ked ta to zaujima.... :-) .ale priznam,ze uz maju par rokov.s mojou postavickou moc nenavyberam v standardnych velkostiach.sak daj aj ty foto,nehanbi sa.tebe vyhovuje anonymita netu,ze? ;-).ci fotku bez sustakov ani nemas....
babkaancika
No, miera presná akú má môj "dzedko" - 198 cm! Vo veku 50 rokov dosiahol skoro-takmer- takú váhu, ako vy. No, ale , prišli problémy - z jedného dňa na druhý - infarkt - po dvoch týždňoch druhý.... dovtedy športoval, pohybu mal dosť , hoci mal prácu, ktorá ho psychicky umárala pre svoju náročnosť, služby, cestovanie - práca vo dne - v noci . Od toho momentu, keď sa z toho dostal, šport musel ustúpiť, zostala mu chôdza - denno-denné prechádzky za mesto, zmapované kilometre - malý okruh desať km, veľký okruh dvadsať. Za každého počasia ! Dovtedy, pokým bol "zdravý", v jeho knižnici ste našli kuchárske knižky - talianska, francúzska, rybárska, židovská, a inéééé.....odjakživa bol so šporákom kamarát . A zrazu?!?! Knižky s titulkami - ako je knižka "ako ďalej po infarkte", recepty na toto, potom na hento, knižky o vitamínoch .... a v neposlednom rade študovanie čo obsahuje ktorý -aký záhradný produkt ...A aby som aj ja neumrela načisto "sprostá", tak začali prednášky o tom, čo škodí a čo pomáha. Marinujeho, bol to obrat o 180 stupňov ...Nuž, ono to tak býva v živote, stačí "zdvihnutý prst" a hneď sme opatrnejší a získavame nový pohľad sami na seba. Aaaaaale - občas nejaký ten malý hriech spáchame. Včera mi vyrazil dych, vraj "bapko, chystám sa urobiť ale dve nožičenky tlačenky .... a možno aj nejakú tú huspeninku".
klukodvody
Také se přidám. Neřešíme. Od té doby kdy bylo hodně úzko, za tři měsíce 30kg dole a naštěstí jen méně nebezpečná věc, nám může být vše ukradené. Jen ne moc dolu. No je pravda, že jsme to ustáli nastejno ani nahoru ani dolu. Žena se připravuje na operaci oka a tak jsme se byli zeptat našeho doktora kdy a jak na předoperační a jen tak jsme trochu poklábosili. Jeho verdikt ke všemu. " Chce to všechno jen selskej rozum a nic nepřehánět." Svatá slova a tak Vám přejeme všem jen to nejlepší a hlavně používat ten selskej rozum. Krásné dny, pohodu a zdraví všem.
babkaancika
Au..... už ma rezali nejedenkrát, ale k oku sa mi ešte nedostali :)
Minulý rok v novembri som vyfasovala nové koleno , no čo vám poviem - pa - rááá - da... Ale toho strachu predtým! Furt som si hovorila - dzifča / há ha, že dzifča!/ , mosíš vydržat, nejsi ani prvá, ani posledná, šeci to vydržali..." . Aj môj dzedko ma posmeloval :"Bapko, nyšt sa ty len neboj, ket to nevynde jak má, máš ešče jedno koleno..." . No a teraz v októbri už som mala mať aj to druhé po generálke ....:( Ale viete, ako sa to hovorí , že keď chceš pána boha rozosmiať, rozprávaj mu chvíľu o svojich plánoch do budúcnosti ". Pre zmenu dzedko potreboval mňa , musela som termín zrušiť. A tak to u nás chodí "zvesela" - chvíľu ťahá pilku jeden, potom druhý, hlavne že sa môžeme oprieť jeden o druhého.
A jéje, kukám z okna ven - normálne vyšlo slnéčko, svíci jak v léce, hnet je v tem kvartýre krajší, ket nemosíme o devátej svícit s elektrinu :)))
afataga
@Radost (3.1.2018 19:03)

Dakujem za opytanie, inak som zdrava, len dnes som lahsia o par gramov, ukradli mi osmicku :-), ale to sa asi nerata.
afataga
@Mitzy (3.1.2018 19:22)

Nie si ty v nejakom ocakavani nahodou? A mozno ani nie nahodou :-)
evanaaa
Aj sa hanbím napísať - my s manželom sa asi vymykáme z normálu, u nás nie je na sviatky žiadne prejedanie, hory jedál ako sa o tom všade píše. Po prvé - nič nepečieme, náš štedrovečerný stôl obsahuje len jedno menu, viac by sme ani nezvládli, úplne nám to stačí, alkohol nedržíme, na Silvestra si pripíjame tým, čo pijeme po celý rok - nealkoholickými nápojmi bez cukru alebo minerálkami. Nehrozí nám teda aby sme museli dojedať bohaté zásoby, všetko je v normále ako po iné dni. Tak sa ani vážiť nemusíme a báť, že sme pribrali, nehrozia žlčníkové záchvaty ( ja síce kameň mám v žlčovode, ale si musím zaklopať, veľmi sa neozýva, našťastie....). Ale na strane druhej ani netvrdím, že sme preto zdraví, že jeme striedmo, ani nám sa napriek všetkému choroby (aj ťažké ) nevyhýbajú, žiaľ.....
babidka
Vianoce boli krasne !Ved sme mali niekolko velmi milych navstev , vnucatka tu boli takmer denne a este nam pred Vianocami poriadne nasnezilo a hoci prisiel dazd a odmak -sneh celkom nezmizol.Ani som vela nepiekla ani sa neprejedala ....ale problemy nastali hned :-) Nerobievam bezne ani majonezove salaty ani rezne.A ak tak skor pre inych ako pre seba .Ale boli aj bobalky s makom , rezne aj majonezovy salat a tak som si dala z kazdeho trosku.Moje telo sa vzburilo a pekne mi vynadalo .Urobili sa mi bolacky na ustach, zapalili ustne kutiky, tazilo ma kazde jedlo este aj na Silvestra . Zakusky sa pojedli aj bez mojej pomoci , zvysky zo stedrovecernej vecere pojedi nase sliepky a ja ste stale liecim svoju dispepsiu ...
babkaancika
@Babidka (6.1.2018 11:10) no pekne......pekneeeeee.... dúfam, že dnes ti je už lepšie. Tie bobálky - po našom makové ohlídance, teda inak skoro spisovne "pupáky" ma mrzia, tento rok som ich nerobila, ale zostali mi fotečky ešte spred troch rokov , keď som ich robila u maminky na platne . U nlás sa vždy piekli na sporáku, a ja si na to vyhradím platňu, kde iich opekám.




2010
Posledne roky vzdy dakde utecieme na sviatky, tento rok sme ostali doma... vela ludi sa rozhodlo ze je to super napad oslavit v teplych krajoch. (Co nie je az taka zabava pre kuchara- mna). No co vsetko zjedli, kacku na pomarancoch ani kusok mi neostal, tak isto jahnacie stehno. A posledny co prisiel o 8 vecer z indie bol tak vyhladnuty ze si tri krat dal kapustnice a salatu s udenym.Takze zmena vahy sa nekonala aj ked sa robili dve davky medvedich tlapiek od @Sovky 62.


babkaancika
@2010 (6.1.2018 14:55) trošku som zmätená.... teplé kraje ..... s odstupom času som zabudla, kde je ten tvoj teplý kraj , ak chceš, pripomeň mi to. Tento rok, ako i každý pred tým, sa u nás varí kapustnica, len s tým rozdielom, že rok čo rok naši potomkovia o niečo vyrástli a majú aj väčší apetít, a preto sa nemení na kapustnici nič, len veľkosť hrnca. Tohtoročný hrniec bol 15 litrový a bol skoro plný , a predsa nezostalo z jeho obsahu nič nazmar.

martamm
Tento rok som radikalne skresala vypekanie, je zbytocne robit x druhov, sme doma traja, mama obezna, ja plnostihla, manzel pupkaty, takze bolo striedmo, ja som ani salat zemiakovy nejedla, spravila som si cviklovy s vajickom a jogurtom, mnamkovy, ziadne vyprazane a som tam, kde pred sviatkami. Prave sa chystam do terenu zabehat si troska kvoli kondicke :))))))))))))