Ahojte! Poprosil by som o radu, prípadne usmernenie. Včera
doniesol sused 20 litrov kefíru a 10 litrov smotany na šľahanie
38% (dúfam, že to dobre prekladám). S kefírom som si v pohode
poradil, spravil som tvaroh. Ale neviem, ako by som spracoval tú
šľahačku.
Zvyknem si robiť kozí syr, tvaroh, bryndzu, takže aké-také
skúsenosti mám. Len neviem, ako by som donútil tú šľahačku
pretransformovať sa na niečo dlhšie skladovatelné. Napadlo ma
maslo, ale okrem mixéru nemám nič. Našiel som si aj ten recept na
výrobu masla v plastovej fľaši, ale na to nemám zas plastové
fľaše. Najradšej by som z nej urobil nejaký typ syra, ale neviem, či
donútim šľahačku, aby sa vyzrážala za pomoci syridla.
Našiel som si aj takýto "recept" - Urobit mascarpone. V dvojitom
hrnci udrzovat smotanu na 82*C asi 15 minut, pridat kavovu
lyzicku kyseliny citronovej, ked sa zrazi scedit cez utierku. Nesmie
vriet. Tato ma viac tvarohovu chut, ked sa ide s teplotou vyssie
(do 87*C), tak ma viac maslovu chut. Z litra smotany vyjde asi
pol litra syra. Srvatku mozno pouzit do niecoho nakyslo.
Má s tým niekto skúsenosti? Nemám kyselinu citrónovú, ale to by
sa nahradilo citrónom. Len sa obávam, že to tiež dlho nevydrží.
Ideál by bol ten syr.
Pomôže, poradí niekto? Ďakujem
@marcy skúsim aj tvoju radu možno z litra alebo dvoch a dám potom vedieť.
Ďakujem vám sa rady!