Varenie

Syr zo šľahačkovej smotany 38%

slongo - fotkaslongo, 15. mája 2012

Ahojte! Poprosil by som o radu, prípadne usmernenie. Včera
doniesol sused 20 litrov kefíru a 10 litrov smotany na šľahanie
38% (dúfam, že to dobre prekladám). S kefírom som si v pohode
poradil, spravil som tvaroh. Ale neviem, ako by som spracoval tú
šľahačku.

Zvyknem si robiť kozí syr, tvaroh, bryndzu, takže aké-také
skúsenosti mám. Len neviem, ako by som donútil tú šľahačku
pretransformovať sa na niečo dlhšie skladovatelné. Napadlo ma
maslo, ale okrem mixéru nemám nič. Našiel som si aj ten recept na
výrobu masla v plastovej fľaši, ale na to nemám zas plastové
fľaše. Najradšej by som z nej urobil nejaký typ syra, ale neviem, či
donútim šľahačku, aby sa vyzrážala za pomoci syridla.

Našiel som si aj takýto "recept" - Urobit mascarpone. V dvojitom
hrnci udrzovat smotanu na 82*C asi 15 minut, pridat kavovu
lyzicku kyseliny citronovej, ked sa zrazi scedit cez utierku. Nesmie
vriet. Tato ma viac tvarohovu chut, ked sa ide s teplotou vyssie
(do 87*C), tak ma viac maslovu chut. Z litra smotany vyjde asi
pol litra syra. Srvatku mozno pouzit do niecoho nakyslo.

Má s tým niekto skúsenosti? Nemám kyselinu citrónovú, ale to by
sa nahradilo citrónom. Len sa obávam, že to tiež dlho nevydrží.
Ideál by bol ten syr.

Pomôže, poradí niekto? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
Nemám s tým skúsenosti, odporúčala by som to maslo, dá sa zmraziť, ak by ho bolo veľa. Neviem kde žijete, ale všade je plastových fliaš habadej. Pamätám sa, keď som strašne dávno šľahala smotanu na šľahačku mixérom, prešľahala som ju a na metličkách sa mi tvorilo maslo.
marcy
si predstav,že môj muž minulý týždeň zaexperimentoval a zo šľahačkovej smotany odstatej asi 1 deň na linke urobil pomocou syridla fajnový tučný syr....dnes sme ho ráno dojedli so zelenou cibuľkou z našej záhrady.Po zdrcnutí dvihol teplotu na 43 st. a hneď do cedítkového košíka.....máme no frost chladničku,ofúklo bochníček a v skle som ho skladovala,dal sa krásne rozotierať príborovým nožíkom,mňam :))
slongo
@aroooo žijem v Nórsku, všetky plastové fľaše sú vratné. Ale zistil som, že plastovú fľašu môžem spokojne nahradiť skleneným pohárom, napríklad od lekváru. Chce to trochu cviku, je to dobrý zaberák na ruky (ešte asi nemám ten správny grif :)), ale maslo chutí super.

@marcy skúsim aj tvoju radu možno z litra alebo dvoch a dám potom vedieť.

Ďakujem vám sa rady!
hrusticka76
..ja by som tiež skúsila urobiť syr pomocou syridla ako napísala @marcy ..tiež si doma robím syry a už dlhšie sa pohrávam s tou myšlienkou,vyrobiť syr z čistej smotany..takže touto cestou ďakujem za info,že sa to naozaj funguje:))..