Ahojte potrebovala by som pomôcť s jedlom na svadbu.Svadba to
bude maličká (25hostí) a bude obrad aj hostina na terase domu
mojich rodičov.Ladená bude do folk štýlu,budem mať taku
"krojovú"výšivku na šatoch a partu.Písala som už že koláče budem
piecť s mamou a babkou ale nejako to vrže s tým čo budeme
jesť.Pretože ja nechcem žiadne šunky s chrenom,slepačí vývar a
kurací rezen s broskynou,syrom a šunkou a pol na pol ryza a
zemieky...tak neviem že čo.Ja by som veľmi chcela niečo tradične
slovenské ako naprklad bryndzové halušky ale to keď dám tak sa
ludia napracú do nepríčetna a nebudú jesť nič iné.
Môj nápad je:
kapustnica ako polievka
ako hlavné neviem,buď pečená kačica a knedlou a kapustou alebo
čo,prosím poradte
a potom chceme ešte grilovať kuracie a k tomu nejaké šaláty a tak a
potom ešte guláš.
Ja neviem neni toho veľa?Čo by ste mi poradili lebo som úplne v
koncoch že čo vlastne chcem a už by trebalo aj niekoho na to
zohnať aby nám to urobil,lebo sama sa s tým ondiť v svadobný deň
fakt že nechcem ale neviem ani že koho keď neviem že
čo....pomooooc
Robila som doma niekolkokrat "hostinu " pre cele moje rozvetvene pribuzenstvo a tak mam par dobrych aj menej dobrych skusenosti :-) Vzdy nas bolo okolo 35 ludi a da sa povedat , ze som si takmer vsetko robila sama .Okrem kolacov a torty - o tie sa postarali pribuzni:-)
Ak to chcete varit doma , tak si musis dobre rozmysliet menu aby ste namiesto zabavy nestravili ty aj mamka cely cas v kuchyni .Aj ked "iba" ako dozor.
-pripravit si toho co najviac dopredu /maso , salaty , chlieb ci pecivo , namarinovat maso atd./
-kapustnicu by som davala skor na zaver , nie kazdy ju dobre znasa a tak budu ludia nahanat skor Espumisan proti naduvaniu ako debuzirovat chutne jedlo ...
-ako predjedlo zvol nejaky salat typu "Caprese", napr. s cerstvym ovcim syrom , paradajkami a petrzlenom /ten sa lepsie hodi k ovciemu syru ako bazalka/
Polievku - nuz neviem . Tradicna slovenska slepacia sa mi zda ako najlepsia alternativa :-)
- nepodavaj 2x hydinu /najprv kacka ,potom kurca/ skor urob njake ragu z diviny ,alebo pecene bravcove vypecky s nejakym zeleninovym privarkom /z pecenej tekvice, duseny spenat , pikantna dusena miesana zelenina a pod. /a k tomu mozno opekane zemiaky .Nieco take , co si mozes urobit aj den dopredu a pred podavanim iba dokoncis .
-grilovat kuracie ? Nemam s tym dobre skusenosti - hodi sa to skor na neformalnu grilovacku .Je okolo toho dost dymu a obcas nieco prskne a hostia budu "nahodeni v slavnostnom".....Skor by som ti radila si stehna mierne predpiect den dopredu a potom ich uz iba polozit do rury pod gril.Salaty sa daju urobit aj skoro rano.
- na vychode sa na zaver VZDY podavaju holubky /plnene kapustne listy/co je vlastne aj pokyn pre hosti , ze hostina sa blizi ku koncu a hostia vedia na com su :-) Ver mi , po polievke , 2x hlavnom chode , po zakuskoch , torte a kave uz gulas nebude mat velky odbyt :-) Tu by si mohla podavat tu kapustnicu alebo nejake podobne nenarocne jedlo ktore sa da pripravit dopredu .Ak gulas , tak skor ako polievku s cerstvym chlebikom.
Alebo si vsetko objednaj z kateringovej firmy a... mala by si po starostiach :-)Nebude to sice take domacke , bude to aj ovela viacej stat a nemusia splnit tvoje predstavy o "pokojnej" hostine ....
Slovensko - Australsko -Cinsko - Francuzske menu ?
nech sa vám darí
Kedze si pozyvas vybranu spolocnost blizkych ludi, vies zrejme aka strava im chuti najviac a aj podla toho by som sa zamerala na hlavne jedla, ci budu z hydiny, ryb, alebo dalsich druhov masa ci omacok.
S prilohami by to bolo potom ovela lahsie sa rozhodnut co sa k comu lepsie hodi a mozno by ste nemuseli ani podavat polievku, ak budu predjedla a drobnosti ako oblozene misy.
Zelam vela pohody pri vsetkych starostiach, ktore su s takouto vyznamnou udalostou spojene.
Dobre hovoria ze sa treba zamerat aj na veci, ktore sa daju predpripravit a v nasom bohatom jedalnicku mame vela dobrych a sytych jedal.
ak potrebujes konkretnejsie email me.
a hlavny chod napr. svieckova na smotane - to sa da dobre nachystat vopred, ale aj ta kacica s cervenou kapustou a loksami alebo zemiakovymi knedlami moze byt super.
kapustnicu by som radsej podavala neskor, ako sucast tepleho bufetu, tu by si mohla servirovat aj bryndzove halusky, pirohy, strapacky s kapustou, pripadne aj sladke sulance, perky, ... toto je ale pomerne pracne na pripravu, ak to chces vsetko pripravovat doma
A kedy budeme ten slávnostný deň deň "D"????
pripravil najlepšie na svete, teda aspoň pre nás
Len taky doslov k diskusii z pred par rokov ked som tu mudroval. Je aj lacnejsia alternativa ako vyriesit medzinarodnu svadbu.
Le tak medzi recou vcera bolo spomenute ze minuly tyzden cez obednu prestavku sa zobrali a potom isli naspat do roboty. Myslim ze jej rodicia ani nevedia ani nikdo z kamaratov.
Som sa pobavila ked som si precitala tuto diskusiu. Samozrejme dakujem vsetkym za rady. Svadba sa nekonala (nastastie), ale zhodou okolnosti budem mat svadbu (s inym chlapom :D ) tento rok, 110 hosti, v Australii, catering nam robi firma ;)
Kto sa minuly tyzden cez obednu prestavku zobral?
No gratulujem aky pekny blog mas.
Wau, svadba v australii 100 ludi hmm... minimum $ 50 000 plus.
No kdo to bol taky dvaja moderni Parizania jeden z nich bol moj syn.
Dakujem!
No tak to gratulujem ze si syna vyzenil, dufam ze nanho nemas tazke srdce ze to bolo take casual. My sme povodne planovali iba my a rodicia ale aj jeho aj moja mama skoro odpadli tak sa ponukly ze zaplatia svadbu, mne sa to zda vyhodene peniaze za jeden den, ked viem ze za tie peniaze mozem zaplatit zalohu na dom alebo si urobit bazen :D
Páčia sa mi moderní Parížania, zobraní ako Romeo&Júlia, mám slabosť na tajné svadby na štýl Statočné srdce. Preplnené svadby sú u mňa husia koža :)
Dakujem, ani nie, len jej babka to nepredycha.
@Mitzy (4.2.2018 12:56)
No asi sklamem, preto som pisal moderni, spolu byvaju pomaly 5 rokov.
Asi skôr švédsky bufet? Alebo si skutočne myslel svetský? ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---