Varenie

Svadobné menu

dorenika - fotkadorenika, 11. augusta 2013

Ahojte potrebovala by som pomôcť s jedlom na svadbu.Svadba to
bude maličká (25hostí) a bude obrad aj hostina na terase domu
mojich rodičov.Ladená bude do folk štýlu,budem mať taku
"krojovú"výšivku na šatoch a partu.Písala som už že koláče budem
piecť s mamou a babkou ale nejako to vrže s tým čo budeme
jesť.Pretože ja nechcem žiadne šunky s chrenom,slepačí vývar a
kurací rezen s broskynou,syrom a šunkou a pol na pol ryza a
zemieky...tak neviem že čo.Ja by som veľmi chcela niečo tradične
slovenské ako naprklad bryndzové halušky ale to keď dám tak sa
ludia napracú do nepríčetna a nebudú jesť nič iné.
Môj nápad je:
kapustnica ako polievka
ako hlavné neviem,buď pečená kačica a knedlou a kapustou alebo
čo,prosím poradte
a potom chceme ešte grilovať kuracie a k tomu nejaké šaláty a tak a
potom ešte guláš.
Ja neviem neni toho veľa?Čo by ste mi poradili lebo som úplne v
koncoch že čo vlastne chcem a už by trebalo aj niekoho na to
zohnať aby nám to urobil,lebo sama sa s tým ondiť v svadobný deň
fakt že nechcem ale neviem ani že koho keď neviem že
čo....pomooooc

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
@dorenika , najprv blahozelanie k takej krasnej udalosti !
Robila som doma niekolkokrat "hostinu " pre cele moje rozvetvene pribuzenstvo a tak mam par dobrych aj menej dobrych skusenosti :-) Vzdy nas bolo okolo 35 ludi a da sa povedat , ze som si takmer vsetko robila sama .Okrem kolacov a torty - o tie sa postarali pribuzni:-)
Ak to chcete varit doma , tak si musis dobre rozmysliet menu aby ste namiesto zabavy nestravili ty aj mamka cely cas v kuchyni .Aj ked "iba" ako dozor.
-pripravit si toho co najviac dopredu /maso , salaty , chlieb ci pecivo , namarinovat maso atd./
-kapustnicu by som davala skor na zaver , nie kazdy ju dobre znasa a tak budu ludia nahanat skor Espumisan proti naduvaniu ako debuzirovat chutne jedlo ...
-ako predjedlo zvol nejaky salat typu "Caprese", napr. s cerstvym ovcim syrom , paradajkami a petrzlenom /ten sa lepsie hodi k ovciemu syru ako bazalka/
Polievku - nuz neviem . Tradicna slovenska slepacia sa mi zda ako najlepsia alternativa :-)
- nepodavaj 2x hydinu /najprv kacka ,potom kurca/ skor urob njake ragu z diviny ,alebo pecene bravcove vypecky s nejakym zeleninovym privarkom /z pecenej tekvice, duseny spenat , pikantna dusena miesana zelenina a pod. /a k tomu mozno opekane zemiaky .Nieco take , co si mozes urobit aj den dopredu a pred podavanim iba dokoncis .
-grilovat kuracie ? Nemam s tym dobre skusenosti - hodi sa to skor na neformalnu grilovacku .Je okolo toho dost dymu a obcas nieco prskne a hostia budu "nahodeni v slavnostnom".....Skor by som ti radila si stehna mierne predpiect den dopredu a potom ich uz iba polozit do rury pod gril.Salaty sa daju urobit aj skoro rano.
- na vychode sa na zaver VZDY podavaju holubky /plnene kapustne listy/co je vlastne aj pokyn pre hosti , ze hostina sa blizi ku koncu a hostia vedia na com su :-) Ver mi , po polievke , 2x hlavnom chode , po zakuskoch , torte a kave uz gulas nebude mat velky odbyt :-) Tu by si mohla podavat tu kapustnicu alebo nejake podobne nenarocne jedlo ktore sa da pripravit dopredu .Ak gulas , tak skor ako polievku s cerstvym chlebikom.
Alebo si vsetko objednaj z kateringovej firmy a... mala by si po starostiach :-)Nebude to sice take domacke , bude to aj ovela viacej stat a nemusia splnit tvoje predstavy o "pokojnej" hostine ....
rulik
nemáš tam na začiatok tej kapusty nejak veľa?Ak chceš dať pečenú kačicu tak kapustnicu by som nedával ,to je tak pre drevorubača do lesa,polievku nejakú ľahšiu aj ked slepačiu si nechcela,a potom by som volil alebo grilovačku alebo guľáš, oboje by sa asi bilo, aj ked na neskoršiu hodinu by niečo bodlo, ak teda grilovačka tak nejaká predĺžená aj pre neskorších hladošov, alebo ak guľášik, tak umožniť prístup pre neskorších hladošov, to chcete byť až do rána bieleho?
2010
Good luck to ako to vyriesite, vcera som bol na vacsej vecery bolo asi aj 20 chodov ale tym ze to bola libanonska restauracia je tradicne podavat male porcie- mezze ktore sa delia - share , aj ked tam boli kapustne listy , tak len jeden, ci mousaka malicka porcia atd. a to prave to nie je zvyk na slovensku som zvedavy co poradia :-)
elixir
Mňa teraz napadol malý tip, možno by stálo za rozmyslenie aj nejakú rybku daťako jedno jedlo, ktorá sa vyskytuje aj na Slovensku, so studeným šalátom-to je také, z čoho sa hostia neprejedia... a možno čosi s bryndzou - mňa teraz len tak napadla bryndzová polievka... na Vareche je ich tu hneď niekoľko rôznych...
2010
@dorenika to nemyslim skodoradostne, naozaj prajem vsetko najlepsie aj u nas to vyzera ako podobny problem ale tym ze clovek zije vonku je to este komplikovanejsie :
Slovensko - Australsko -Cinsko - Francuzske menu ?
paeva
obdivujem nevestu aj svadobnú mamu, ked si hostinu chcú sami urobiť, ženila som v apríli syna a toto by som určite nezvládla, tak sme mali všetko objedané
nech sa vám darí
silvi
my mali prasiatko pečené, k tomu zeleninová obloha, pirohy a pod. ale dá sa dať upiecť morka alebo moriak
honestka
Dorenika, gratulujem ti.
Kedze si pozyvas vybranu spolocnost blizkych ludi, vies zrejme aka strava im chuti najviac a aj podla toho by som sa zamerala na hlavne jedla, ci budu z hydiny, ryb, alebo dalsich druhov masa ci omacok.
S prilohami by to bolo potom ovela lahsie sa rozhodnut co sa k comu lepsie hodi a mozno by ste nemuseli ani podavat polievku, ak budu predjedla a drobnosti ako oblozene misy.
Zelam vela pohody pri vsetkych starostiach, ktore su s takouto vyznamnou udalostou spojene.
Dobre hovoria ze sa treba zamerat aj na veci, ktore sa daju predpripravit a v nasom bohatom jedalnicku mame vela dobrych a sytych jedal.
ak potrebujes konkretnejsie email me.
dorenika
@babidka dakujem za odpoved no ja viem ze grilovacka je neformalna ale my sme grilovacia rodina :D my grilujeme fakt 2x do tyzdna a proste viem ze to ma kazdy rad a preto by som to chcela takto.Inak ta kapustnica na zaciatok by bola asi dost na niekoho aj ked asi skor na snubencovu rodinu,tu totiz som videla len raz takze neviem co im ide a co nie ale tak snad to prezijem aj s tou slepacou.No a ja viem ze na vychode idu kapustove listy ale ja neviem ze by to niekto od nas niekedy skusal,ja som z BA totiz tak skorej nieco domackejsie :) dakujem velmi pekne za radu za radu
dorenika
@2010 no prave ze to ja som sa pytala nasich kucharov jeden anglican,druhy francuz a treti mexican a vsetci mi nutili ich jedla akoze nech davam namiesto strudli macaroons a podobne sialenosti :D ale ja budem mat fakt kusok siat dorobeny z kroja a neviem ci vies co je parta ale to by vyzeralo divne keby som takto nahodena podavala kofte a halloumi,potom enchilatu a nakoniec makronky :D
dorenika
@honestka no ja by som polievku ozelela lebo mne ta slepacia fakt nechuti :D skor by sme mohli mat nejake misy to sa da pripravit doobeda @rulik a by som svadbu chcela mat o 4-5 poobede a tak max do pol noci,sice tam nebudu ziadne malicke deti ale i tak netreba to prehanat :) @paeva no skor svadobnu babku moja mum neni zrovna v kuchyni zbehla :)
tiginko
@dorenika držím palce, nech vám svatba dobre dopadne a veľa šťastia do nového života :-) Inak to pečené prasiatko, alebo morka nie je zlý nápad, nedá sa niekde vo vašom okolí objednať? Zvyčajne býva ešte teplé keď sa dohodnete na nejakú hodinu. K tomu pečené zemiačky, dobrý domáci chlebík, zelenina. Podľa mňa sa v prvom rade musíte rozhodnúť, či to jedlo má byť servírované (potom teda prichádza do úvahy aj polievka), alebo len vo forme bufetov, teplých (grilované jedlá, výpečky, bryndzové pirohy...) aj studených (obložené misy, šalátové misy). Ja osobne by som tieto dva spôsoby nemiešala, určite by som uprednostnila tie bufety, najmä keď to robíte doma. Skús si zohnať nejakých cenovo prijateľných dodávateľov: od jedného prasiatko, od ďaľšieho napr. štrúdle, pagáčiky, dajú sa kúpiť celé balenia lokší. Niečo sa dá upiecť doma, napr. kurence, kačky, morka, ale všetko si robiť sami je podľa mňa dosť náročné). Daj nám potom vedieť, ako to celé dopadlo :-)
majsterka
Mali sme doma tiež takúto malú svadbu,nerobila som to doma ale v reštike,ak Ti pomôže - predjedlo - sušená šunka,schery paradajky,boconciny/malé mozarelky/,košíček z lískového cesta naplnený rukolovým šalátom.Navrch boli hoblinky z parmezánu,poklvapkané olivovým olejom a ešte balsamicovým octom.Po tomto väčšom predjedle sme dali mangový sorbet Potom slepačia polievka.Steak z bravčovej panenky ,dusená fazuľka/struky/opekané zemiaky.Na bufet sme dali pripraviť studené nárezy ale aj vyprážané rezníky z bravčového a kuracieho mäsa,obyčajný zemiakový šalát/bez majonézy/a zeleninový miešaný šalát
tiginko
jaaaj, ale však ja ani neviem, v ktorej krajine sa bude svatba odohrávať, ak v Anglicku, tak asi takých dodávateľov nezoženieš... jedine že by ti to po častiach doviezli svadobčania zo Slovenska :-)
boruska
tak to sme vzdialene susedy, ja som na kopci pri VW
cuketa
a čo taká dobrá huspeninka?! s marinovanou cibuľou, alebo šalátom?
marikahr
polievka moze byt aj dobra hovadzia s pecienkovymi knedlickami
a hlavny chod napr. svieckova na smotane - to sa da dobre nachystat vopred, ale aj ta kacica s cervenou kapustou a loksami alebo zemiakovymi knedlami moze byt super.
kapustnicu by som radsej podavala neskor, ako sucast tepleho bufetu, tu by si mohla servirovat aj bryndzove halusky, pirohy, strapacky s kapustou, pripadne aj sladke sulance, perky, ... toto je ale pomerne pracne na pripravu, ak to chces vsetko pripravovat doma
dorenika
@cuketa huspenina ? nooo to ma rad iba moj otec popravde. @marikahr no my sme sa vcera rozpravali a priatel povedal ze grilovacka nie lebo budu vsetci spinavy ale ja to chceeem no a on ze by bolo najlepsie aby sme mali LEN bufet ze to bude aj najlahsie aj kazdy si da len co bude chciet a nebude sa vyhadzovat.No tak ale to aby som niekde zohnala take tie ohrevne nadoby v ktorychto bude,ak niekto vie kde sa to da zohnat tak mi prosim napiste :) dakujem vsetkym co tu stratili chvilku
sonulienka
A čo tak dobrá zeleninková polievka tá osvieži. Ja tiež robievam doma oslavu pre viac ľudí a podávam napr. pečenú krkovičku,kapustu knedle.Kapusta sa dá pripraviť deň do predu-knedlu objednať niekde v reštaurácii a masko dať ráno upiecť a nie je veľa práce s varením. A po dohode s priateľom ďalší nenáročný chod. A čo tak objednať si obložené misy ako bufet a bude aj priasteľ spokojný a užiješ si to veď grilovať možeš ako píšeš aj inokedy.Toto máš svadobný deň. A prajem Ti všetko dobré aby sa Ti manželstvo vydarilo.
dorenika
@somulienka no dohodli sme sa tak ze kedze sa budeme fotit a biofarme-salasi den predtym tak odtial objedname syry a taketo veci a porobime z toho nejaké predjedlo akoze syr,hrozno,chutney a potom bude teply bufet a tam budu rezne,nejake kuracie maso a este mozno nieco a k tomu salaty a potom budeme mat stol so sladkostami,kolacmi a pagacmi a nakoniec gulas
sonulienka
@dorenika je to výborný nápad a vieš, že som na to aj ja myslela? U nás sme tiež mal takéto obložené misy a boli tam aj rozne masové rolády a bola tam aj "detvianska nátura" dala som to aj sem na varechu pozri moje recepty. Vieš ako si to hostia pochvalovali? Je to trochu netradičné a nemusí sa toho nejak moc urobiť keď bude guláš ale tak pre chuť to nemá chybu.Vždy to podávam k teplému bufetu.
A kedy budeme ten slávnostný deň deň "D"????
2010
@Dorenika (12.8.2013 10:05)
Len taky doslov k diskusii z pred par rokov ked som tu mudroval. Je aj lacnejsia alternativa ako vyriesit medzinarodnu svadbu.
Le tak medzi recou vcera bolo spomenute ze minuly tyzden cez obednu prestavku sa zobrali a potom isli naspat do roboty. Myslim ze jej rodicia ani nevedia ani nikdo z kamaratov.
dorenika
@2010 (4.2.2018 09:51)

Som sa pobavila ked som si precitala tuto diskusiu. Samozrejme dakujem vsetkym za rady. Svadba sa nekonala (nastastie), ale zhodou okolnosti budem mat svadbu (s inym chlapom :D ) tento rok, 110 hosti, v Australii, catering nam robi firma ;)

Kto sa minuly tyzden cez obednu prestavku zobral?
2010
@Dorenika (4.2.2018 10:45)
No gratulujem aky pekny blog mas.
Wau, svadba v australii 100 ludi hmm... minimum $ 50 000 plus.
No kdo to bol taky dvaja moderni Parizania jeden z nich bol moj syn.
1x mitzy
dorenika
@2010 (4.2.2018 12:12)

Dakujem!

No tak to gratulujem ze si syna vyzenil, dufam ze nanho nemas tazke srdce ze to bolo take casual. My sme povodne planovali iba my a rodicia ale aj jeho aj moja mama skoro odpadli tak sa ponukly ze zaplatia svadbu, mne sa to zda vyhodene peniaze za jeden den, ked viem ze za tie peniaze mozem zaplatit zalohu na dom alebo si urobit bazen :D
mitzy
@2010 (4.2.2018 12:12)
Páčia sa mi moderní Parížania, zobraní ako Romeo&Júlia, mám slabosť na tajné svadby na štýl Statočné srdce. Preplnené svadby sú u mňa husia koža :)
radox1
kolega sa vratil zo svatby v irsku.o tretej svetsky bufet a potom vsetko za svoje.
2010
@Dorenika (4.2.2018 12:26)
Dakujem, ani nie, len jej babka to nepredycha.
@Mitzy (4.2.2018 12:56)
No asi sklamem, preto som pisal moderni, spolu byvaju pomaly 5 rokov.
strucik
@Radox1 (4.2.2018 14:14)

Asi skôr švédsky bufet? Alebo si skutočne myslel svetský? ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---
radox1
pisane mobilom-preklep,samozrejme svadby a svedsky .