Varenie

Svadobné koláče

dorenika - fotkadorenika, 19. júna 2013

Chceme mať svadbu v takom tradičnom štýle čo znamená že žiadna
reštaurácia ale u rodičov na dome,bude to vyzdobené tak ľudovo aj
taká keramika a moje šaty budú mať prvy kroju.No a tým že si
chcem piecť koláče sama (hostí bude 25 čiže žiadna mega akcia)
som trochu v úzkych pretože neviem aké su take tradičné slovenské
koláče.Myslím také ako ľudia piekli keď sa ešte nosili kroje,nechcem
žiadne punčové rezy a takéto tie farebné-želatinové koláče čo sú v
cukrárňach z 90.rokov ani makronky a cheesecakes.Ak niekto vie a
máte tu i recepty prosím o link.
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
nuž, keď si pamätám dávne doby mojej mladosti, na svadbe nechýbali klasické torty, tie sa tam dostali aj ako dar od hostí a tak bolo aj na výslužku. Lebo pravdu povediac, také svadobné koláčiky zachutia keď je už PO, v nedeľu doma, keď sa všetci vyspia po prebdenej noci. Nie, nedávam ti radu, určite sa tu objavia a pripoja staršie kuchárečky, ktoré si pamätajú viac z toho, čo pred rokmi na dedinských svadbách vypekali. Dnes je už vzácnosťou doma piecť, u nás bol taký zvyk, že nehľadiac na to, či sa niekto z rodiny zúčastnil svadobnej hostiny, posledný týždeň pred svadbou priniesli do svadobného domu, vajíčka, cukor, múku, maslo, kakao a iné veci, ktoré je potrebné k pečeniu .
Nedávno mala jedna moja sesternička tiež svadbu, ženila syna a bolo to v dákej reštaurácii. Dobre to dopadlo, to je pravda, ale zarazila ma jedna vec, sesternička mi povedala, že to vychádza 3 kusy zákuskov na jednu osobu. BUM! Tak to je sila! Ona si to sama uvedomila a tak pred svadbou doma piekla nejaké rezy, aby bolo čo ponúknuť ešte pred odchodom do kostola!
Zvyk bol taký, že aj pánu farárovi bolo treba výslužku dať, aj na susedov bolo treba myslieť po svadbe / prečítaj si môj posledný príspevok v mojom recepte o Calte/. No a u nás sa upiekli aspoň 3 kusy Calty - ktorá nesmela na svadbe chýbať.
Rada sa sem vrátim a prečítam si, čo ti skúsené kuchárečky, či cukrárky poradia :)
dorenika
@arasidka noo jedina neludova vec je to ze knaz nebude,budeme mat civilny sobas vonku pretoze ani jeden niesme veriaci.
2010
Bol som nedavno na svadbe a bola tam podobna torta plus pre kazdeho malicka kopia zobrat domov v krabicke ( nie taka zlozita ).
PS: Pecenie nechaj na druhych , ty mas za ulohu vyzerat pekna a nie vystresovana ze daaky kolac sa nepodaril.


tati2008
@dorenika , aj ja som mala svadbu doma ,aj keď už pretieklo veľa vody,tiež sa doma pieklo,ale nie sama.Mám sestru,ktorá sa len vtedy učila za cukrárku,pomáhala suseda,ja .Nebolo to ľahké pre 30ľudí a tak ako píše ,,arasidka" aj výslužku treba pripraviť.Spomínam že tam boli:linecké pečivo ,kokosové ježe ,miňonky ,kávové zrná,piškot.rolády kokosové aj lekvárové,broskyne,žĺkové
orech.rezy,medové rezy,kok.rezy so žĺtkovou polevou,grilážky ,dvojfar.kocky ,čok.rakvičky ,išlerky ,trubičky a ešte nejaké piškótové rezy rôzne.A to nehovorím,že sestra piekla aj svadobnú tortu.Na všetko sa už nepamätám ale mali sme veľký zhon,lebo sa všetko otočilo o 180stupňov.Ale Tebe nech sa podarí ako si praješ a veľa šťastia prajem.
marianne
a @dorenicka sa nam ide vydavat:-) tak prajem,aby vsetko dobre dopadlo a podla Tvojich predstav...kolace Ti zatial neporadim,lebo zase uz 2x musim suhlasit s @2010...kto by to povedal:-)...Ty mas za ulohu byt krasna a uzivat si to..ak nieco najdem,dam link...keby bolo na mne tak same orechove,kokosove,alebo zdrave cookies...kedze poznam trosku tvoje zdrave recepty.Ja zase nemam rada fondany,potahoviny a puncaky,ani ovocne...
janara
..orechové štangličky, linecké kolieska, kokosové pusinky, plnené košíčky, nepečené ...kokosové guľky, šuhajdy, grilážky
plnené koláčiky - punčové, čokoládové, ananásové, kokosové, kávové rezy
torty - od výmyslu sveta :)
arasidka
a aby sa vám lepšie premýšľalo, či spomínalo - babky, mamky, tetky, krstné, strýcovia - zaspomínajte si.




Ej, veru, v tom r. 1971 , hoc nás bolo iba 25 - takto sme si zatancovali a aj táto pesnička dostala priestor.
aroooo
@ara šidka , ten voľný priestor je na spomínanie?, aspoň u mňa sa nič nezobrazuje.K pečeniu - ja by som doporučila nejaké pagáčiky,tyčinky slané, prípadne štrúdľa, moravské svadobné koláčky,....
arasidka
Helena Vondráčková & Jean Pierre Cassel - Na silnici do Prášil (Cestář) (1980

tak to mi je ľúto, skús, či toto pôjde.Nahoď si to na lištu.
denyany
blahoželám k svadbe. tradičné slovenské sú záviny, možno nejaké piškótové rolády a rezy. obdivujem ťa, že si sa podujala napiecť si na vlastnú svadbu. ale iste ti niekto pomôže, však ? tiež ti prajem, aby sa ti tie koláče podarili a celá akcia dopadla k tvojej spokojnosti.
dorenika
@2010 tak samozrejme to nebudem piect sama :D obe babky,mamy sestra a ja takze si myslim ze ak prababka dokaze napiect pre celu rodinu co jej chodi na sviatky tak to dame v poho
cuketa
myslím si, že základom by mali byť kysnuté koláče - tvarohové šatôčky, moravské koláčiky, záviny s orechami a makom a pridala by som lístkové orechové rohlíčky, lekvárové šatôčky, makové hrebienky, z rezov žerbo, londýnske atd. fandím a držím palce!
julica
Gratulujem, dorenika, aj k svadbe, aj k peknemu rozhodnutiu. Moja sestra podoben oslavovala sobas, hoci hosti bolo viac. Kolace sme mali aj kysnute, ale aj klasicke zakusky, ine som ti vsak chcela poradit - hostia sa za tym sli utlct. Kedze to bolo v lete, narobila som vonave "malinovky" - z cierne ribezle a mata, macerovane, potom zriedene vodou a trochu osladene, ci bazovo-citronovo-medovkova voda, hostia pili ako posadnuti, rcepty som rozdavala este rok, malo to aj blahodarny efekt na bruska - nikoho neboleli (medovka aj mata tak posobia). nestalo ma to tak vela casu a pekne vyzerali v karafach na stoloch, ozdobene strapcami ribezli a tak :) nech sa vsetko vydari!
hubata
Myslím že najväčší problém bude so skladovaním zákuskov a aj iných surovín. Moja rada: požičaj si chladničku od 2-3 susedov, lebo nezabudni že v lete krémové zákusky a torty môžeš plniť prakticky až v posledný deň.
dorenika
@julica super diky za napad ja som mala vymislene take ananasovo-kokosové len to je take odveci na slovenske pomery ale tieto tvoje su presne podla vkusu,nemas prosim ta recept k tom ako si to robila?
@hubata no robit to budeme u rodicov na dome,dole je nas byt kde byva sestra a kusok od nas je moja babka a nad nami tety :D sme ako "cigani" nahromade :D takze to bude fajn i tak nechcem kremove priliz aby nebolo ludom zle a vladali trsat
matata1
@dorenika prajem Ti veľa šťastíčka, lásky a tolerancie. Moja starká spomínala, že na svadbách nesmel chýbať biely koláč. Ten sa dával na spodok papierového sáčku, ktorý slúžil na výslužku, naň sa dávali ostatné dobroty (aj rezeň z hostiny, ak sa nezjedol....). Ďalej nesmeli chýbať kysnuté záviny a tradičné ťahané štrúdle.
julica
Presné recepty nemám, robila som to tak od oka, podľa chuti, oboch druhov bolo po 50 litrov :) Čierne ríbezle som si dopredu natlačila s cukrom do fliaš, myslím, že som vrstvy prekladala mätou a tlačila spolu - skúšala som aj mätu rozmixovať, ale úplne stratila arómu. Potom som to všetko pekne rozriedila vodou a nechala postáť pol dňa - čašníčky potom priebežne cedili, ale mohlo by sa aj naraz. Na druhú limonádu som takisto tlačila medovku s citrónmi a trochou cukru, pri mixovaní s vodou som priliala aj domáci bazový sirup (ten si akurát teraz ešte stíhaš pripraviť, baza práve kvitne). Ak použiješ hnedý cukor, limo bude tmavšie, "farebnejšie". Dúfam, že som pomohla. Ešte raz ti aj budúcemu manželovi veľa šťastia a aj zábavy!!
martus
zaujimave komentare ale aj tak si myslim ak ma mat svadba ludove prvky tak aj kolace by mali byt take ako z kysnuteho cesta, makove zaviny, orechove tvarohove okruhle kolace buchty a nie kremove ani inak zlozite, ja som piekla na 4svadbach v mojej rodine a taketo isli na dracku aj v modernej dobe
mishel333
Ahojte dievcata,teraz je taka doba ze kazdy sa snazi skoro mat vsetko moderne ale ja ked som mala svadbu inspirovala som sa a podavala som hostom kolaciky stastia ukryvaju v sebe posolstvo alebo citat tiez maju svoju tradiciu a mala som ich na svadobne hostine a davala som ich aj ako vysluzku a poviem vam mali velky uspech takze ak sa chystate pod cepiec:-) alebo niekto z vasho okolia mozte sa inspirovat ja som ich nasla na stranke www.najkolaciky.sk