Rôzne

Švábska žemľovka

fialka49 - fotkafialka49, 6. septembra 2012

Milé varecháčky, prosím vás, pomôžete mi receptom na švábsku
žemľovku?

@zareaguj


Diskusia k téme

lusinkab
Rada by som pomohla ale o niecom takom som este ani nepocula.Dufam,ze niekto odpovie lebo ani google mi to nenasiel :-(
soncya
milá @fialka49. Dala som si trochu práce a našla som ten tvoj recept. Nachádza sa na jednej výbornej nemeckej stránke:
 www.frag-mutti.de/tipp/p/show/category_id/1/article_id/16...


Ak nerozumieš nemecky tak v skratke.

6 žemlí nakrájaných na tenké plátky(alebo toastový chlieb), 750 - 1000 g jabĺk kyslej odrody, 150 g kr.cukru, 1 čl škorice, 200 g pomletých lieskovcov alebo mandlí, 3-4 vajcia, vanilkový cukor.

Postup: Do vymastenej nákypovej formy ukladáme po vrstvách žemle, jablká pokrájané na tenké plátky, oriešky alebo mandle, posypeme zmesou cukru a škorice. Opakujeme, kým nie je misa plná, končíme vrstvou žemlí. Mlieko zmiešame s vajciami a cukrom a vanilkovým cukrom a touto zmesou zalejeme naplnenú formu. Rukami zhora na žemľovku riadne zatlačíme, aby sa tekutina dostala všade. Na vrch môžeme ešte posypať maslovými hoblinkami. Pečie sa v rozohriatej rúre na 200 stupňov tak 30-35 minút.

Tak nech sa ti podarí! Potom daj vedieť, či táto švábska špecialita stojí za to! :o)
rea1
a sakra, ani som netušila, že miesto našej obyčajnej žemľovky robím už roky švábsku. :-))) len keď som niekedy lenivá ako pes, tak jablká nenakrájam ale postrúham. ale to iba občas.
evanaaa
myslím, že stačí, keď urobím žemlovke na akú som zvyknutá, a je jedno, či je taká alebo onaká, je dobrá ( a lepšia ako tá prvá , nemecká). Každý má svoj recept, alebo aj viac verzií.
fialka49
Milá lusinkab, soncya, marikahr a rea1, veľmi pekne vám ďakujem za vašu ochotu a komentáre, ste zlaté.
Priznám sa, že som dosť aj ja googlila a veru som nenašla recept, ktorý by sa priblížil aspoň trochu predstave tomu, čo som ochutnala.
Dostala som totiž kúsok z kúska žemľovky určeného "na koštovku". Predpokladám, že bola poctivo pripravená podľa
» www.essen-und-trinken.de/rezept/104029/rhabarberschlupfer-alla-s.,
pretože bola jemnučká - snáď od smotany, ako uvádza tento recept a miesto jabĺk boli použité višne (hoci v tomto je použitá rebarbora, boli tam aj lieskovce, aj hrozienka, a vrch žemľovky posypaný mandľovými lupienkami).
Vyskúšam však aj podľa receptu www.frag-mutti.de/tipp/p/show/category_id/1/article_id/16..., a miesto jabĺk dám aj tu višne.
Soncya, veľmi pekne ti ďakujem, že si recept aj vyhľadala, aj preložila, môže poslúžiť aj iným.
Ešte raz všetkým veľká vďaka.
fialka49
Milá evanaaa, máš pravdu. Mňa však táto žemľovka zvlášť oslovila. Prajem ti všetko dobré.
miare
Chcela ba som si upiecť tú Švábsku žemľovku, ale chýba mi tam mlieko, alebo smotana a koľko ho môžem dať.
miare
Myslím, že tento recept sa mi hodí, lebo som lenivá a s touto žemľovkou je menej práce, takže ju budem robiť častejšie.
pivonka
@miare , pozrela som si nemecký recept a ide tam 300 ml mlieka, podľa potreby aj viac.
soncya
ďakujem @miare , za doplnenie receptu. to mlieko som jednoducho prehliadla. :)
adulienka
Milé Varecharky, výborná švabska žemlovka je na www mnamky recepty. Ja som ju robila a je skutočne super.