Rôzne

Sušička ovocia,zeleniny

aroooo - fotkaaroooo, 15. marca 2012

Už dávnejšie rozmýšľam nad kúpou sušičky ovocia a zeleniny. Teraz
mi prišla akciová ponuka na sušičku ETA 230090050, je za 31,90
eura,táto má príkon 165 W,5 ks otáčavých plátov s možnosťou ich
pridania, bez možnosti regulácie teploty.Ďalšia ETA 330090000Malawi
má príkon 240W,neotáčavé pláty,tiež bez regulácie teploty,s
možnosťou pridania plátov za 34,89. Nehodlám sušiť horibilné
množstvá,len nejakú zeleninu(mrkvu,petržlen,šampiňóny) prípadne
ovocie-(slivky,jablká) zo záhradky na "železnú zásobu",radšej mám
čerstvé.Ide mi o to či je lepšie s otáčavými plátmi alebo nie a ten
príkon,alebo to nechať plávať a nevyhadzovať zbytočne €,keď som
nezamestnaná?

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
@aroooo mám doma Etu najobyčajnejšiu a najlacnejšiu a ešte bola aj v akcii :). nemám záhradu, tak som nechcela investovať väčšiu sumu. kupovala som ju vyslovene na hríby a jablká. Nemá otáčavé sitá a nesuší celkom rovnomerne. počas sušenia musím niekoľkokrát preložiť sitá a ku koncu postupne vyberám, čo je usušené. viem, že drahšie značky s nerovnomerným sušením problém nemajú. ale ja si nesťažujem, usuší dobre a rýchlo a na malom priestore (čo býva v byte tiež výhodou). práve na jeseň, keď je doma chladnejšie schli huby a jablká nekonečne dlho, potom som ešte dosúšala v rúre. pri väčšom množstve to je dosť otrava. takto si načistím koľko vojde, keď dosuším, načistím ďalšie. nakoniec ju využívam oveľa viac, ako som myslela. a moji rodičia ju mali so sebou na dovolenke, priniesli si kopec nasušených hríbov hoci v chatke nebolo veľmi teplo a už vôbec nie sucho. ale to vieš len ty rozhodnúť, či ju potrebuješ. držím palce :-).
nika60
Ja si myslím ,že sušička je výborná vec .Mám ju a suším v nej všetko .Ja nemám otáčavé pláty a vtedy ani neboli sušičky s otáčavými plátmi,mám ju strašne dávno a som s ňou spokojná,ale myslím že otáčajúce pláty budú mať svoje výhody to bude teraz na Tebe ako sa rozhodneš Držím palce
aroooo
@irenaw ,@nika60 ďakujem za informácie.Ešte by som sa rada spýtala, koľko asi trvá vysušenie plnej sušičky napr. s plátkami jabĺk alebo mrkvy? Ja si tiež myslím, že s tým otočným by to sušenie malo byť rovnomernejšie hoci je tam asi menší výkon a asi rýchlejšie.
margaretka28
Ja mám doma iba obyčajnú Tessco a som veľmi spokojná.Dôležité je aby bolo ovocie nakrájané na rovnakú hrúbku,pláty niesu otáčavé ale nemusím nič prekladať,suší rovnomerne. Minulý rok sme sušili marhule,slivky hríbiky aj šípky a ako to vonia!Mám k tomu aj receptár a tam je rozpísané čo sa koľko suší,či zapnúť slabší príkon alebo silnejší,este som zabudla napísať jablká,to sú najsamlepšie čipsi k telke,určite si ju kúp a neolutuješ!
irenaw
@aroooo ťažko všeobecne napísať, záleží či je napr. ovocie čerstvé, šťavnaté a aké hrubé ho nakrájaš. bola k tomu brožúrka s orientačnými časmi, ale ja to nikdy nemeriam. väčšinou každé ráno dávam novú dávku, ale nesuším nepretržite, večer je to už skoro suché, tak vypnem a odstránim vrchnák a trochu prikúrim. ráno ju ešte spustím, kým si nakrájam novú kopu a hotovo. nemám reguláciu teploty, tak si to strážim. odkedy ju mám, suším si aj koreňovú zeleninu nakrájanú na tenučké plátky, potom to rozmixujem s trochou morskej soli a vňaťou. rovnako čili z vlastnej úrody so soľou a mám čili soľ. usušené ovocné placky nakrájaš na kocky a máš namiesto sušeného ovocia do koláčov a dezertov. toľko sa toho dá povymýšľať :).
hubarka35
ja mám tiež obyčajnú z tesca,som spokojná-na 5 plátov,ked suším sem tam prekladám pláty-podla toho čo suším....sesternica ju brala na dovolenku-sušili huby-tam išla v kuse týžden a vydržala tolkú zátaž....
babidka
Mam susicku a ma aj otacave platy - ale pravdupovediac , da sa zit aj bez nej :-) Dobre vysusi este tak hriby a tenucke platky ovocia ....Bylinky musim strazit lebo staci malicko presvihnut cas a uz scernaju .Jablka, hrusky , slivky , jahody, paradajky - musia byt nakrajane na tenke a rovnake platky , susenie trva aj 24 hodin , platy treba stale presuvat , vyberat uz ususene kusky .....Rychlejsie to ususis na radiatore ci na sitkach nad kozubom ci pieckou . Je to presne tak ako napisala @irenaw "väčšinou každé ráno dávam novú dávku, ale nesuším nepretržite, večer je to už skoro suché, tak vypnem a odstránim vrchnák a trochu prikúrim. ráno ju ešte spustím, kým si nakrájam novú kopu a hotovo." Takze alebo susit iba cez vikend - alebo brat dovolenku :-) Je to elektricky pristroj , ten by som z bezpecnostnych dovodov nenechyavala zapnuty ked nie som doma ....
aroooo
Ďakujem za názory, no neviem. @babidka čert je zakopaný práve v tom, že keď nie je vykurovacia sezóna,radiátory sú studené a inú možnosť vykurovania nemám,ako náhrada pripadá len pečiaca rúra a tá žerie asi viac elektriny ako tá najlacnejšia sušička a keď robím napr.lečo, mixér s príslušným nožom nakrája aj na tenké prúžky(2-25mm) papriku aj rajčiny.No asi si hodím korunu,pardón €.Takto by som mohla zúžitkovať prípadný prebytok ovocia či zeleniny, napr.keď mrkva vyzerá že už dlho nevydrží svieža,marhule,jablká,jahody a pod.
dobreazdravo
U nás sa vlani používala ETA s otočnými taniermi, niekoľkoposchodová. Usušila všetko a dobre, ale nechcite vedieť, koľko to za tých pár týždňov zožralo elektriny...
aroooo
@dobreazdravo ,ďakujem za komentár, zatiaľ som ju nekúpila, odrádza ma tá dlhá doba sušenia a to, že si nemôžem regulovať teplotu.To tú trochu, čo by som chcela usušiť asi dám do el. rúry, tam mám možnosť aj regulovať teplotu.
monika65656
sestra mi posunula svoju Excalibur Mini lebo si kupila vacsiu tej istej znacky, a je fakt dobra, susi pekne rovnomerne netreba ani prevracat, predtym som mala lacnu za par eur, cela plastova, ale to sa neda porovnat.
jarka66
tiez mam znacku Stöckli a som nadmieru spokojna, odporucam
alzbetacobej
Zo svojich skúseností môžem odporučiť Sencor SFD851 GR. Kúpili sme ho babičke a tá si ho tak chválila, že sme si teraz rozhodli zaobstarať ešte jeden pre seba. Prípadne mám ešte dobré skúsenosti so sušičkami Excalibur, tie sú ale trochu drahšie.