Varenie

Sušenie slížikov

klaura - fotkaklaura, 7. januára 2011

Dostala som pod stromček vytúžený strojček na cestoviny. Všetko ide OK, len keď si robím slížiky - rezance do zásoby , neviem ako ich správne vysušiť, lámu sa mi a v krabici, kam ich ukladám .... no, nevyzerá to pekne. Keď som ich kedysi dostala od mojej starkej, aj z krabice sa na mňa usmievali krásne celé tenučké slížiky. Už nežije, nemá ma to kto naučiť ale ste tu vy ... prosím poraďte nejaké fígle, ako na to ... :)

Ja si hotové slížiky rozložím na papier v tenkej vrstve a počas sušenia (v kuchyni na stole) ich natriasam, prevzdušňujem ... no, a nakoniec sú polámané ... :))))

@zareaguj


Diskusia k téme

zdezda
:-) no a tým neustálym natriasaním sa lámu, aj ja som to tak kedysi robila:-), no teraz ich pomocou lopárika ukladám na pekáče s papierom na pečenie a iba v jednej vrstve, potom ich nechám nehybne sušiť v izbách, kde nie je vlhko a už usušené si ich pomocou toho papiera preložím do papierovej krabice, dĺžku upravujem až pri varení, skús to takto :-)
janazjarku
Napriek tomu, že v mladosti bola kuchyňa môj triedny nepriateľ na sušenie domácich rezancov si pamätám celkom presne :-) Mamka v nedeľu už buntošila o 6.00, aby postavila pravú hovädziu polievku a zároveň zamiesila na rezance. Na stôl prestrela "rezancový" ľanový obrus a nakrájané rezance /najskôr ručne, neskôr pomocou strojčeka, ktorý sme mali z Maďarska/ rozhádzala po obruse . Počas varenia obedu rezance zaschýnali ,časť "zavarila" a to čo zostalo ešte čiastočne vlhké smelo premiestnila do veľkej papierovej škatule od topánok a neprikryté odložila doschnúť do špajze a hotovo :-)
foska
So slizikmi sice neporadim, ale aj ja som dostala strojcek na cestoviny a vznikol problem, ako co najsikovnejsie a najsetrnejsie nechat preschnut platy cesta (lasagne) pred naslednym robenim slizov. Manzel vyriesil moj problem dokonale - dotrepal mi do kuchyne rozkladaci susak na pradlo a tam som si lasagne prevesovala cez dve "snury". Krasne schli zo vsetkych stran a popadanu muku som potom povysavala. Bolo to prakticke a ucelne, kym som na strojceku vygulala poslednu lasagnu, mohla som z prvej obschnutej robit slize :)
dajda
rezance treba pekne rovno vystierat vysusit,ked vychadzaju zo strojčeka-podložit ruku-aby boli rovne a jemne pohodit rukou a šup na papier. Tam nechat vyschnut a opatrne do krabičky presunut a nebudu polamane
andula1964
Tak ako vraví,,foska" treba nechať vygúľané cesto obschnúť a až potom robiť slížiky,pod strojček si vložíme zloženú utierku,či poskladaný papier napr.desiatový zomeleme si takzvanú lazaňu ktorú sme si pripravily a nakrájali hneď pri vygúlaní cesta,takto nakrájané slížiky si prenesieme na čistý obrus či presteradlo,ktoré dáme napríklad aj na koberec tak ,aby nám to čo najmenej zavadzalo,necháme ich usušiť,neprekladáme či neobracáme,potom pomocou obrusu,alebo na čom ich máme,vysypeme do krabice a uskladníme.Ak máme lazane nakrájané na rovnako dlhé pásiky a ukladáme ich pomocou papiera na obrus vedla seba pekne geometricky,nezaberú ani vela miesta ani sa nepolámu,záleží na našej šikovnosti,no nikto múdry z neba nespadol ,je to praksou .
torticka
My máme stroj na rezance asi 15 rokov. Keď robím rezance, tak ich robím z 5-tich vajec. Vtedy potrebujem aj pomocníka. Asi za 1 hodinu ich mám hotové. Cesto robím v mixéry. Je to rýchlejšie. Chcem sa opýtať, solíte cesto?
zdezda
torticka, cesto sa nesmie soliť, lebo schnú o veľa pomalšie, ja nesolím, potom až vodu, keď zovrie
alena45
Včera som robila rezančeky, ale ručne, hoci mám až dva strojčeky - v krabiciach - nepoužité. Mám voľnú izbu, na posteľ dám plachtu, postupne prinášam z dosky nakrájané rezance a u potom s nimi nič nerobím. Niektoré sa potom polámu, ale veď v polievke to nevadí. Robila som z 10 vajec, takže dosť. Ale tiež si pamätám, keďmi stará mama posielala rezančeky v balíku ! prišli krásne tenučké a nepolámané. Tiež ich vždy robila len ručne. Ale to s lámavosťou samozrejme nesúvisí. Cesto nesolím.
klaura
Dievčence ďakujem, ste zlaté, všetky ... :) už viem, kde robím chybu ... urobím nabudúce podľa vás ... každá niečim prispela ... a keď sa to dá dokopy ... ešte raz veľká vďaka ... :)
kucharronald
A ja zas mám problém, že sa mi rezance zlepia, a po uschnutí ich môžem vyhodiť... :)) Ale už viem, kde robím aj ja chybu :)
violetacamorova
nevedela som, že nesoliť a čudovala som sa prečo neschnú, ale tu v SCO je aj dosť vlhko tak mám problém aj pri kysnutom ceste ale to už tiež niekto poradil že ten vlhký vzduch spôsobuje zlé kysnutie.
enge149
na sušenie sa dajú použiť veľké krabice/ako boli na kurence dlhé a nízke/a tam sa usušia na hocijakom mieste kde nie je veľmi vlhko/napr.aj na tom sušiaku,kto nemá miesto/ a potom uložiť na seba do menších krabic a šup do dobrej polievočky..
tinca
tak dievčence moja mamina bola vynikajúca gazdina a 2x do mesiaca už ráno o 6,0hod robila rezance zo 6 vajec, nikdy nesolila!!!Neboli žiadne strojčeky a mali snáď menej ako 1 mm. @klaura mamina ich urobila natriasla na doske, časť sme hneď zavarili do nedeľnej polievky a s ostatnými nehýbala,keď uschli opatrne ich presypala do krabice a boli na ďalšiu nedeľu. Koľkokrát ma ich učila krájať, aj nechty som si obrezala a dodnes ich neviem teké krásne ako ona. No ja šikovnica som kúpila strojček, ale maminka ani počuť, snáď 2x som ho, ja použila. Ale ja kupujem hotové dnes je veľký výber. Ale mamina všetko robila ručne, aj rezance s posýpkou, fliačky a.p.
klaura
@tinca : ja som tiež doteraz slížiky len kupovala, už mám vytipovaný jeden druh a sú výborné, no ale po tomto strojčeku som túžila hlavne pre tie širšie rezance ... a keď ho už mám ... začala som si robiť aj niťovky do nedeľnej polievočky ... :)
foska
@klaura ten strojcek nema chybu, ze? Ja som taka stastna, ze ho mam, uzasne je, ze nemusim vygulat cesto. Aj dnes boli v polievke "moje" sliziky a uz sa chystam vyrobit si svoje (i ked hranate) spagety.
tinca
@klaura a čo je to za strojček,keď netreba ani gúľať cesto, kde si ho kúpila ak vieš aj cenu?? Díky
ocino4
Ani ja nepoznám taký strojček,cesto gúľam.Vysušené rezance dávam do 7dcl pohárov,zapravím viečkom a odložím do sucha.Jedem pohár mi stačí na 4porcie polievky,a to máme radi hustú polievku.
torticka
Dievčence, ďakujem Vám za odpovede. Na ten strojček nedám dopustiť. Keď ho otec kupoval, tak stál 1200,-. Strojček ešte mám, ale otca už nemám. Život je už taký.
foska
hmmm, rovno to tu vlozilo ako video, nie ako link, tak som zvedava, ci to uvidite...
foska
skoda. skusila som dat link na youtube este raz, ale bezuspesne... co robim zle?