Varenie

Susene citrony

michael - fotkamichael, 8. februára 2013

Mate niekto skusenosti so susenymi citronmi?? Ak ano cakam
diskusiu.. dik

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
preboha načo by si ich chcel sušiť? nevidím žiadne použitie ani v kuchyni ani v cukrárni, ešte tak kandovaný...
michael
@rulik by si sa cudoval.. dnes som varil s mojim kamaratom Iracanom ich jedlo ktore varia doma.. okrem okry-ktoru mozno poznate mozno nie sa v danej polievke vyskytol aj suseny citron ktroy sa na stranach jemne poprepichuje aby prenikla z neho nakysla chut do pokrmu. V danej krajine na blizskom vychode sa suseny citron pouziva ako korenina tak ze sa da do pripraveneho zakladu a zaleje sa vyvarom a vari sa spolu s inymi surovinami. Po uvareni sa jednoducho vyhodi.. polievka dostava inu vonu, jemne ostrokysli nadych a viem si to predstavit v kombinacii s dlho dusenym hovedzim mäsom ci baraninou ktora vynika svojou specifickou vonou a chutou..
denyany
o sušenom citróne som ešte nepočula. viem, že sa robí nakladaný v náleve na slano. do jedál pridávam najradšej čerstvú šťavu z citróna, ak sa žiada. a okra je ibištek, alebo ešte po bulharsky: bamja.
michael
Kamarat mi vravel ze dany pokrm sa vola Bamja ale teraz uz viem ze je to okra-ibistek.. zaujimave .. su to velmi zaujimave informacie
zuzuokata
Ja zijem v Londyne, tu je dostat suseny citron, dokonca mam recept na polievku od izraelcanov kde `dotycny` citron ide. Zaujimavo podfarby jedlo. Rada poslem postou balicek aj dva :)
michael
@zuzuokata tak to urcite poznas.. kolko by to stalo?? ale pouziva sa to hlavne asi v jedlach varenych ludmi z blizskeho vychodu nie??
zuzuokata
Vela o tom neviem, Izrael samozrejme je krajina blizkeho vychodu, ono je to tam vsetko navzajom ovplyvnene. Ja ti to rada poslem ako darcek. posli mi do mailu tvoju adresu. Inak ja som tiez z Nitry :) mail: lalala22@post.sk
michael
@zuzuokata poslal som ti na mail adresu .. dakujem ti veeelmi pekne cim som si to zasluzil?? hm..??
zuzuokata
Tak mi daj tak 2 tyzdne :) Potom poprosime nejaky recept aj s fotkami! ;))
renulienka
@michael , skus kupit bio citrony ,napr.v Bille, pokrajaj ich na kolieska a daj susit napriklad aj na cistu utierku na radiator alebo do susicky ovocia ak mas, myslim, ze to susenie nebude dlho trvat ;-)
mijaita
jsou to vlastne takove male limetky a ja vývarem z nich zalivam caj, vyborne! Do jidla take davam. Vozim z Egypta.
slavka2012
Susene citrony nie su bezne citrony, ale mensi druh a maju mierne nahorastu chut. Prvykrat som ich jedla u kamaratky z Iranu, ktora ich pridala do kuracieho masa pri duseni. Dodali mu velmi zaujimavu kyslasto- trpkastu prichut. Vari sa s nim najma na Strednom vychode. Este k tej okre, ak pri tepelnej uprave pride do styku s vodou, vytvara vela slizu, treba ju vediet pripravovat, je to vsak velmi lahodna zlelenina. Ja mam rada to prijemne pukanie drobnych zrniecok co su vo vnutri pod zubami. Vzdy ked mam moznost a ked som v zahranici, rada si ju dam napriklad v libanonskych restauraciach, kde ju predavaju pod nazvom bamia, v africkych ju poznaju ako gombo, v indickych ako okra. V portugalsky hovoriacich krajinach jej vravia quiabo. Och, ale si mi narobil chut! :-)
michael
@slavka2012 dakujem za velmi pekne informacie.. ohladom tych citronikov... ako spomina @2010 boli to presne tie citrony.. bol by som rad ak by ste mi poradili neake este recepty alebo mozne kombinacie kde sa nachadza tento suseny citronik a okra.. dakujem
slavka2012
@michael : teda, nejedla som tie citrony, tie sa vyhadzuju, ale jedlo nimi dochutene. Pokial ide o okru, napriklad na Kapverdoch a v Angole ju pridavaju do moamby, to je take dusene maso; moze byt kozacie, baranie alebo kuracie (ja som ochutnala kuracie), ktore sa dusi s oranzovym pamovym olejom dende, cibulou, cesnakom a pikantnymi paprickami a kratko pred dovarenim sa pridaju cerstve mlade quiabos-okra. Je to velmi dobre, ale hrozne kaloricke jedlo; ako prilohu podavaju maniokovu kasu zvanu fuba.