Varenie

Šuhajdy

matata1 - fotkamatata1, 15. apríla 2014

Varecháči prosím, prosím, nemáte niekto recept na šuhajdy, ale nie čokoládové plnené. Boli buď mäkké, alebo také hrboľaté a chrumkavé podľa toho ako sa uvarili. Viem že tam šlo kakao, cukor, škrobová múčka a nejaký tuk a ďalej neviem. Verím, že niekto z Vás tento recept pozná. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

pivonka
Nerozumiem."podľa toho ako sa uvarili"? Ak sa nemýlim, šuhajdy sú nepečené zákusky, ktoré sa robia tak, že papierové košíčky sa vylievajú čokoládou, na ne sa dá výborná zmes a opäť za zaleje čokoládou. Mám vynikajúci recept na šuhajdy. Neridala som, lebo na šuhajdy tu už recepty sú a možno aj ten istý.
ampara
Ja si tiež pamätám,že šuhajdy boli hrboľaté, lebo sa varili mleté orechy s niečím(neviem s čím, lebo to bol mamin recept a mama už nie je).
matata1
@pivonka na tieto sa prísady varili alebo ohriali (neviem). Potom sa hmota dávala do papierových košíčkov, bolo treba pracovať rýchlo, lebo tuhla a posledné boli stuhnuté, až rozsýpacie (tie som mala najradšej). A ešte si pamätám, že niekedy sa zadarili aj trošku také naťahovacie.
verus49
Ja robievam tieto:- 12 dkg mleté orechy
- 13 dkg práškový cukor
- 0,5 dl mlieka
- hrozienka namočené v rume ( ale nemusia byť)
Z vriacim mliekom zalejem orechy s cukrom a hrozienkami, nechám trochu vychladnúť a plním košíky buď roztopenou čokoládou, alebo :
1 bal. puding BB
1 cera
2 pol.lyžice kakao
2pol.lyžice práš. cukru
Všetko dám do misky a nad parou urobím čokoládu. Po 1 lyžice dám do košíka, navrstvím orechy a zalejem čokoládou.
Dúfam, že som pomohla.
sylvia267
viem ktoré šuhajdy myslíš, robili sa z Ivy, dnes je to tušim cera, práškového cukru a kakaa. Až po naliatí do košíčkov sa nasypalo trocha orechov alebo kokosu, priamo do košíčka,ale nechávali sa aj bez, len také "čisté". Môžem skúsiť pohľadať recept.
matata1
@verus ďakujem za ochotu, ale nie je to ono. Skôr to vyzerá ako píše @sylvia267 . @sylvia267 ak si našla recept, veľmi by som sa tešila. Spomienky na detstvo nepustia :o)))
alzbetka2
ja mám takýto recept: 30 dg kryšt. cukru, 2 dcl mlieka /aj menej/ 1/2 palmarínu, kakao, orechy podľa chuti- toto všetko spolu variť. A sú ako píšeš hrboľaté alebo ťahavé podľa toho, ako dlho ich varíš.
veronika353
Já dělám šuhajdy podle tohoto receptu: Cera 250g,čokoláda ledové kaštany 4ks, malá hořká čokoláda 1ks.Všechno rozpustíme a plníme košíčky.Na dno dávám trochu karamelového Salka a lískový ořech.:-))))
sylvia267
Našla som ho : 250 g cera,250 g prášk.cukru,2 poliev.lyžice maizeny,2-3 pol.lyžice kakaa. Ceru roztopíme,necháme chvíľku škvariť,trocha ochladíme,primiešame ostatné prísady a povaríme. Dáme do formičiek alebo košíčkov.
sylvia267
Inak osobnú skúsenosť s prípravou receptu nemám,robievala ho moja babička a potom mamina,keď býval problém kúpiť kolekciu na vianočný stromček. Robievali sme tieto čokoládky a po vyklopení z formičiek sme ich balili do farebnej alu fólie a vešali na stromček.
rulik
moja mama robieva takto:
1 100% tuk
1 BB puding
15 dkg práškový cukor
tuk rozpustíme, pridáme puding, keď zovrie pridáme cukor
Plnka:
10 dkg orechy
10 dkg práškový cukor
10 dkg pomleté piškóty
trochu rumovej esencie
toto zmiešame s mliekom
Rozpustený tuk s pudingom nalejeme do papierových košíčkov, potom dáme plnku, na ňu zase tuk s pudingom,vrch ozdobíme orechom, necháme stuhnúť.
martapaula
Ja dávam do šuhájd plnku zo Salka a mletých orechov,alebo zo Salka a mletých piškót.Už som skúšala ako plnku dať skaramelizované Salko. (Salko varené v plechovici v hrnci,ponorené vo vode približne 2 hodiny) a boli výborné
maaruskaa
Ja som robievala karamelové šuhajdy: 30 dkg kryštálového cukru uvariť s 2,5 dcl mlieka do zhustnutia, treba miešať, potom pridať 0,5 dcl mlieka zmiešaného s 3 PL (zarovnané) maizeny, po uvarení odstaviť z ohňa, pridať 1 Palmarín, 10 dkg horkej čokolády, 10 dkg hrozienok, nalievať do papierových košíčkov. A presne, tie posledné už boli hustejšie. Lenže málokedy sa mi vydarili, niekedy mi málo stuhli, ťahali sa, alebo potrebovali viac dní na to, aby sa dali pekne vylúpnuť z papierového košíčka, stalo sa mi, že v nich bolo cítiť neuvarený škrob, keď sa mlieko veľmi odparilo, vždy som ich mala iné. Myslím, že to záviselo od stupňa uvarenia mliečneho karamelu, čo sa nedalo presne odhadnúť, mala sa robiť za vareškou cestička. Ale lepšie bolo, keď boli hustejšie uvarené, pred nalievaním do košíčkov ich chvíľu miešať a nechať trochu vychladnúť, ak by veľmi hmota pri posledných košíčkoch zhustla, možno ju znovu nahriať. Neviem, či sú to tie, čo hľadáš, ale ak sa vydaria, sú veľmi chutné.
matata1
Ďakujem všetkým Vareškám za receptíky, už sú zapísané a postupne ich budem všetky skúšať a uvidím, ktoré mi detstvo pripomenú najviac. Len aby som po tom ochutnávaní ešte prešla dverami... :o)))
hubata
Šuhajdy poznám len plnené orechovou plnkou ....... tak neviem aké iné zákusky ste volali "šuhajdy" ak si na ne pamätáš z detstva. Ani karamelové šuhajdy by sa nemali volať šuhajdami, ale len napr. karamelové košíčky. Staršia generácia pochopí že je to len zmena v plnke, ktorá môže byť hoci aj maková - len to potom už nie sú šuhajdy ale makové košíčky. Šuhajdy, šamrole, orechové štangličky, medovníčky, patria do slovenskej klasiky tak isto ako tiramisu do talianskej klasiky a sú podmienené domácimi surovinami.
hubata
@pivonka ťa veľmi dobre usmernila - žiadne varenie: takže ani karamelové, ani z čokolády "ľadové gaštany", ani s prídavkom pomletých piškót neurobíš tie pravé slovenské šuhajdy, ak ich ponúkneš hosťom ako šuhajdy tak sa síce neotrávia ale šuhajdy to nebudú.
megdesign
@hubata tak to je pekna blbost. :) Ja som zas nikde nevidel suhajdy plnene orechami. Ked tak, polka orechu na vrch....

Do suhajd sa dava/davalo skaramelizovane Salko /varene aj dve hodiny vo vode/. Robila to tak moja mama, stara mama a aj mama starej mamy /pramama/ ;)
svedka
Pramama kupovala salko?:))) Original je urcite s orieskami a just som ich vcera musela urobit,ked som vas citala :)
hubata
@megdesign : vždy šuhajdy boli s orechovou náplňou. @svedka má pravdu kondenzované mlieko v plechovke sa začalo priemyselne vyrábať až okolo roku 1960 ako nesladené "Tatra", kakaové "Pikao" a pre deti sa vyrábalo na mlsanie v tubách. Ty si zrejme pletieš šuhajdy s košíčkami do ktorých sa robili rôzne maslové plnky a medzi nimi aj spomínaná karamelová. Navrch sa na ozdobu dávali orechy, ale na šuhajdy sa dávali - lentilky. Košíčky sa samozrejme najprv upiekli a až tak sa plnili.
evanaaa
Pamätám si na šuhajdy starej mamy, boli s orechovou náplňou, ako ju robila neviem, ale niekedy v strede tej náplne bolo niečo ako čerešňový alebo aký, neviem, džem. Iné nepoznám, aj keď aj tie ostatné dezertíky budú iste chutné. Takže, zdá sa, @hubata má pravdu.
ria52
Ja robim tieto vari sa to aby zhustlo naliat do kosikov nic ine tam nejde 30dg pras. cukor,2a poldeci mlieko,3dg kakao varime ked trochu zhustne pridame 1 heru a este povarime nakoniec trochu rumu, naliat do kosikov na spodok do kosikcka sa moze dat orech .
svedka
No pridal si recepty na vylepsene suhajdove kosicky-karamelove,ale origos suhajdy su orechove :D Ale zvyk je zelezna kosela,kto je odmalicka zvyknuty na nieco,povazuje to za najlepsie atd.
megdesign
Mno yo... odjakziva /mojho :)/ som videl vsade po rodine na "sešlostech" len taketo kosicky a nadavali vsade tomu suhajdy.... A niesme veru mala rodina...
Paradoxne.... Plnene visnami a orechami som nevidel nikde...
matata1
Poslušne hlásim, že šuhajdy sú na svete a pomaly aj zjedené. Nakoniec som skombinovala recepty od @alzbetka2 , @sylvia267 a @ria52 nasledovne: 0,2 dl mlieko, 30 dkg cukor kryštál som povarila na sirup, do toho pridala 25 dkg masla, rotopila a nakoniec som pridala kakao, rum a troška mletých orechov. Sú presne také, aké si ich pamätám, len trošku jemnejšie od masla. Prvé boli hladké a mäkšie a posledné hrboľaté. Veľmi sa teším, že sme spoločnými silami znovuobjavili starý recept!