Rôzne

Stuzeny tuk versus maslo

dogagador - fotkadogagador, 11. apríla 2011

pomoooooooooc! nechapem rozdiel v pouzivani stuzeneho tuku a masla v peceni zakuskov....napriklad konecne mam spicku na likerove spice a chcem ich spravit, v kazdom recepte je cera, stuzeny tuk. co sa stane, ak namiesto stuzeneho tuku pouzijem maslo??? vdaka varechaci :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

drobcek19
Podla maslo je ovela lepsie maslo, vsetko robim iba s maslom, zisdny margarin a stuzeny, podla mna je to aj zdravsie
dogagador
ve to, ja som doteraz pouzivala len maslo, ale v receptoch tu na vareche je vela stuzenych tukov...chcem robit likerove spice a opat raz CERA...
evanaaa
Stužený tuk a maslo - to je veľký rozdiel, lebo maslo sa dáva väčšinou do cesta a do plniek, kým stužený tuk - už ten názov hovorí, stužuje polevy aby nezmäkli, všetko sa maslom nahradiť nedá a naopak. Presne to ani ja neviem, možno sa nájde niekto skúsenejší, čo to presnejšie definuje a vysvetlí. Len sa divím, lebo aj tu je málo receptov so stuž. tukom.
babav
@evanaaa , mylis sa ,stuzeny tuk nema nic spolocne so stuzovanim poliev ,ale vlastnou konzistenciou tuku pri jeho vyrobe.
@pegagador , kludne pouzi maslo do spicov,je zdravsie !
dogagador
dakujem obom, teda vlastne vsetkym trom :-),super, ide sa na to s maslom!
alexdidi
Rastlinné maslá ako Rama, Palmarín a pod. by som nahradila maslom(tiež ich nepoužívam na plnky), ale Cera, to je niečo iné....i keď to neviem odborne zdôvodniť, ale má úplne inú konzistenciu a používa sa aj na vyprážanie...takže ja by som Ceru maslom nenahradila....
jatanika
a nebudú sa s maslom rýchle v teple topiť, strácať tvar?
tornadolue
Ja nepouzivam ani jedno ani druhe, ale na tvojom mieste by som pouzila maslo. Stuzeny rastlinny tuk je najnezdravsi tuk, aky existuje a slovo stuzeny naozaj suvisi s jeho konzistenciou a nie s tym, ze nieco stuzuje. Ja do kazdeho pecenia pouzivam kokosovo-palmovy nestuzeny tuk, ktory sa konzistenciou podoba na maslo a zatial sa mi s nim podarili aj kolaciky, ktore mali v recepte napisane stuzeny tuk. Podla mna vela ludi pouziva stuzeny tuk preto, ze je lacnejsi ako maslo.
eraserhead
jednoznačne maslo (R..a nie je maslo), dôvod je jednoduchý je to prírodný produkt
kďežto rôzne margaríny a stužené tuky musia byť z tukov vytvorené zložitým technologickým procesom.
Povedal by som že bravčová masť a všetky hydinové sú zdravšie ako tie stužené tuky
yanah
pre všetkých, ktorí @dogagador radíte nahradiť stužený tuk s maslom - robili ste už niekedy likérové špice?
lebo ja áno - a viem, že keď nahradíte stužený tuk maslom budú sa vám "topiť" (ak sa vám ich vôbec podarí vytvarovať) - vlastná skúsenosť
citrusik001
hlavny rozdiel medzi nimi je naozaj ich pôvod, maslo je živočíšny tuk, ktorý obsahuje viac cholesterolu, preto sa začalo nahrádzať zdravšou verziou-stuženými rastlinnými tukmi, ktoré majú cholesterolu oveľa menej prípadne žiadny. Ďalej je však pravda aj to, že stužený tuk naozaj stužuje, síce sa tak preto nevolá (názov stužený pochádza z technologického procesu, ktorým sa vyrába z tekutých olejov), ale má vyššiu teplotu topenia a preto vydrží aj dlhšie bez toho aby bol v chladničke a keď ho držíte v ruke, neroztopí sa vám tak ako maslo. Keď som ja robila špice, riadne som sa s nimi natrápila presne kvôli tejto dileme, pretože neznášam margaríny v zákuskoch, ale bála som sa, že len maslo ich dostatočne nespevní, tak som urobila kompromis, dala som 1:1 maslo aj margarín a bolo to presne akurát. :)
1x lbezak
egreska
stužený tuk (hera ,helia a iné ) obsahujú okolo 70 % tuku ,su vhodné na pečenie aj do plniek ak niekomu nevadia ...mne oosobne vadia a nikdy ich nepoužívam ,vadí mi tá mastna chuť... obyčajné maslo obsahuje 82 % tuku ,je síce drahšie ale na plnky lepšie ... a Cera obsahuje 100 % tuku ,tá je vhodná len na vyprážanie ...
ancicka
Maslo na čokoládovu polevu nieje dobré preto,lebo sa čokoláda topí.Inač tie špice neurobíš,ako vraví @yanah ,a zasa si viem predstaviť ako by vyzerali s bravčovov masťov,hoci je zdravšia.Podľa mňa sa inač nedajú robiť.
egreska
ale na šipce a šuhajdy musí isť jednoznačne Cera ,lebo ti to nestuhne !
sandratamer
Presne ako @egreska , na špice keď použiješ maslo, ťažko sa budú tvarovať, a keď sa ti to podarí, budú sa podľa mňa topiť. Ak nechceš ceru, radšej si nájdi zdravší zákusok :-D
citrusik001
a preto je najlepšie zmiešať oboje. Nerobí to žiadne problémy a navyše špice zároveň akurát stuhnú a nebudú mať tú odpornú margarínovú chuť.
evanaaa
Ďakujem za poučenie, aj keď neovládam výrobu týchto tukov, celkom som sa nemýlila, keď som písala, že polevy ztuží viac ako maslo, lebo lepšie drží. Citrusik001, aj keď maslo má nejaké to percento cholesterolu, stužený tuk nie je v žiadnom prípade zdravšou verziou, to potom ozaj len to maslo , ktoré má viac vitamínov a tým to vyváži.
pacik
Daj na hodinu na kuchynskú linku kocku tuku a kocku masla, uvidíš ten rozdiel v konzistencii. Chuť je zasa iná vec - preto skoro vôbec nerobím zákusky a pečivo kde idú umelé tuky. Ale do čokopolevy používam.
sladkacokolada
pozerala som recept od profi cukrárky na čokoládové špice a ona ma v recepte:kryšt.cukor65g,krémový prášok50g,mlieko3,5dl,pol vanilk.cukru,maslo150g,margarín150g,kakao20g, na obrázku ich má pekné, neverím, že by jej nedržali tvar, ja som ich nikdy nerobila astuženy tuk používam iba na rozpustenie čokolády
rikina
ja som špice ani inak ako s maslom nerobila a nevyskytol sa žiadny problém, takže smelo môžeš použiť maslo...
ira999
Do krému dávam maslo, do polevy Ceru. Na PAPRIKE som videla, že kuchár robil pudingom nadstavovaný maslový krém do torty
a do horúceho pudingu dal asi 50 g Cery, za miešania ho tam rozpustil a ďalej postupoval ako zvyčajne. Skúsila som, odporúčam, taký perfektný krém to bol a ten ztužený tuk tam vôbec nebol
cítiť, krém bol hladký, netopil sa.
dogagador
iiiiiiiiiiiha, to su teda pekne rozdielne nazory! ja som fakt v zivote nikdy na nic nepouzila stuzeny tuk, vzdy len maslo, nepoznam - aspon teda nie vedome chut stuzenych tukov a ani to, ako sa s nimi pracuje. zvazim, co s tym, nieco vyrobim - vo stvrtok, potom sa sem vratim a dam vam vediet, ako to dopadlo. srdecna vdaka za vsetky odpovede.
veronika353
Já používám na plnky máslo a palmarin 1:1 a do ušlehaného přidám trošku rumu nebo brandy,ta margarínová příchuť tam vúbec není cítit.
marianne69
.....svoje prve kolaciky pred rokmi som piekla vzdy len s margarinu,povacsinou z margarinu Hera alebo Visa,pretoze mama bola na nu zvyknuta,a kedze sa u nas pieklo vela,bolo to lacnejsie....ale asi 5 rokov pekavam z masla a je to poznat....a plnky len z masla...
jeka
jednoznačne stuž.tuk,lebo likérky potrebujú byť tuhé
sovka62
S margarínmi som sa prestala kamarátiť,keď sa objavili informácie o ich škodlivosti. Ale na likérové špice by som použila Ceru, možno na polovicu s maslom. Inak by sa dali jesť len po vytiahnutí z chladničky. Malsové krémy v teple rednú naozaj rýchlo.
enge149
pridávam svoju skúsenosť maslo je najlepšie do plnky,krémov natorty aj zákusky,ale dá sa použiť pri pečení veľkej torty maslo a hera/1 maslo a 1/3 hera/je to pevnejšia konzistencia,nie je to ani cítiť a plnka sa tak rýchlo netopí ani pri zdobení ,rozdiel:maslo je živočíšny tuk z mlieka,zdravší,ale obsahuje cholesterol,margarín je umelý tuk vyrobený technológiou vysokej teploty s pridaním aditív/látky obsahujúce vitamíny,farbivá.../skôr vhodný na pečenie koláčov,do lineck.,líst.cesta/neobsahuje cholesterol,ale zdravšie je maslo,pretože poznáte technológiu prípravy ako doma/domáce maslo/nepoužíva sa tam vysoká teplota,neničí sa vit.A a preto sa nemusia umelo pridávať vitamíny ani dochucovať konz.prípravkami ani farbivami/jednoznačne je zdravšie maslo,ale menšie množstvo,podobné je aj zloženie rastl.masla nátierkového,má vysokú dobu použiteľnosti,lacnejšia technológia a tým aj cenovo lacnejšie ako maslo a stuž.tuk/cera,omega sa používa na čokl.polevu/ale tiež sa dá nahradiť maslom a špice musia ísť hneď do chladničky,tak na zdravie,každému podľa chuti..
hubarka35
špice oblubujem a tu je moj receptik-250g čokolády roztopime v miske-v mikrovlnke na 800w...3-4 minutky-po 40sekundách vždy premiešame do rozpustenia čokiny-pridáme 250 masla-nie kadejake ine nahrady....a do hladka vymiešame,pridáme 50g cery a zas miešame do hladučka.....naplnime vrecko so špicom....piškoty pooblievame čokoládov a striekame na obliatu piškotu špic.....dáme zachladit.nápln-použivam vaječný liker za husteny pudingom créme ole vanilkový...vytrasený nie v mlieku ale priamo v likéri...plnka je lepšia ahustejšia.naplnim špice uzavriem čiapočkov z čokokrému-zachladim na2hodinky a oblievam polevou....
dogagador
dakujem, super, vsetko som si precitala, pomohli ste mi, zajtra idem experimentovat :-)
dogagador
@ sladkacokolada a ostatni varechaci: kedze ja som za velkou mlakou, my tu mame o 6 hodin menej ako vy, takze vecer okolo 9 - 10 nasho casu = piatok 3-4 rano vasho casu opisem vysledok pokusu :-). vdaka este raz vsetkym!!!!!!!
dogagador
je prave 21:07 mojho casu. tak sme sa s kamoskou do toho pustili a dohodli sme sa, ze teda zlata stredna cesta 1:1 ( asi bolo trocha viac toho stuzeneho tuku ). vysledok je na prvotinu velmi dobry, nevyzeraju sice este celkom profi a aj steny spicov su hrubsie, ako sme predpokladali, ale robilo sa s tym dobre, len pomaly, kedze my tu na juhu mame letne pocasie a bolo teplo, takze to slo pomaly, stale sme to davali do chladnicky....ale napokon sme to zvladli, aj sme to ponamacali do cokolady a uz sme robili ochutnavku. plnili sme ich doma vyrobenym karamelovym likerom zamiesanym do vyslahanej slahacky, kedze tu praskova nie je - moj manzel tvrdi, ze tu je vsetko, len treba vediet, kde :-). karamelovy liker sme vyrobili z uvareneho kondenzovaneho sladeneho mlieka, teda sme nepridavali cukor. mali sme pripraveny aj vajcovy konak, ale lepsie nam chutil karamel. dakujeme!!!!!!!!!!!!!!
@hubarka35 : urcite urobim nabuduce podla Tvojho receptu! chcem sa s tym trocha pohrat, kym nebudu dokonale!
sladkacokolada
tak predsa si to robila aj so stuženým tukom ? ale tá nápln karamelová so šlahačkou, tá musí byt fajn, možno niekedy vyskušam aj ja
dogagador
@sladkacokolada : postupne vyskusam vsetko, aj Tvoj recep :-), jedneho dna sem napisem, ktory recept sa mi najlepsie podaril ,ktory najviac chutil, ktory bol najjednoduchsi....
astheart
Ztužený tuk je skutečně třeba použít tam, kde je nutná trvalejší konzistence. Já používám ztužený tuk do těsta na pivní závin, tam ztužený tuk funguje jako prostředek, který pak po ztuhnutí způsobí lístkování těsta (nejedná se o klasické listové těsto). Na smažení koblih bych nic jiného než ztužený tuk nepoužila. Je totiž bez chuti a neovlivní tak chuť pečiva.
@egreska : Nepleť si ztužený tuk s rostlinnými roztíratelnými tuky (margaríny); to je o něčem jiném.
O škodlivosti nebo příznivém vlivu na zdraví másla či rostlinných roztíratelných tuků se vedou dlouhé diskuze. Já sama si myslím, že jak máslo, tak roztíratelný tuk má svá pro i proti. Nejlepší je asi všeho s mírou.
matilda1964
maslo je maslo a strašiak cholesterol, na tom sa živý farmaceutický priemysel. Ja celý život konzumujem maslo a mám dobrý cholesterol, naposledy 5,1. Bola som prekvapená, že na raňajky v nemocnici k rožku dávajú flóru fuj.