Varenie

Strukoviny - odporučte vaše domáce recepty

matkakovac - bez fotkymatkakovac, 22. novembra 2015

Zdravím vás!

Včera som čítala článok o strukovinách a ich vplyve na zdravie, výživovej hodnote. Priznám sa, že som ich v podstate v mojej kuchyni vôbec nepoužívala - prípadne len minimálne (hrášok).

Odkaz na článok o strukovinách:  www.mojavyziva.sk/strukoviny-su-pre-telo-skvelou-vyzivovo...


A teraz k veci. Rada by som sa vás opýtala na nejaké vaše domáce recepty so strukovinami. Nejakú chutnú polievku, prípadne omáčky a podobne.

Budem veľmi vďačná za akýkoľvek tip a už som pripravená si ich zapisovať. :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Prívarky zo šošovice, fazuľové omáčky a iné, smotanové, pyré zo suchého hrachu, polievky aj omáčka z čerstvého hrášku, fazuľa v chilly con carne a veľa iných.......ale je zaujímavé, že len vďaka tomu článku sa snažíš používať strukoviny.
jajamala
ahoj Matka, ja to vcelku chápem, lebo ja som si tiež vďaka jednému článku obľúbila cícer a pohánku - z cíceru robíme doma polievku krémovú a keďže má trochu chuť po orechoch, dá sa dať veľmi kreatívne aj do koláčov! Môj odskúšaný tip na pohánkovú nátierku: domäkka uvarenú pohánku zmiešaj s prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľkou, uhorkou, maslom a horčicou. Zmixuj elektrickým mixérom, dochuť soľou..s bagetou chrumkavou -mňamka. A nedávno som zase objavila kuskus, stačí dať do misky, zaliať horúcim vývarom a super príloha k mäsu alebo do šalátov. Vývar zvyknem robiť klasicky s podravka zeleninovým bujónom a hotovka. tak dobrú chuť :)
junior
Prívarky zo šošovice, fazuľové omáčky a iné, smotanové, pyré zo suchého hrachu, polievky aj omáčka z čerstvého hrášku, fazuľa v chilly con carne a veľa iných.......ale je zaujímavé, že len vďaka tomu článku sa snažíš používať strukoviny.
methi
Polievky, kari, fasirky, salaty, placky, aj natierky z nich su super.
kuchticka
Z akejkolvek fazule robim fasirky, natierky. alebo iba na maly pekacik navrstvenu placku a dam zapiec do rury.
Predom namocenu fazulu uvarim do maka a potom rozmixujem, alebo iba roztlacim vidlickou a zmiesam s roznymi koreninami, drobno nakrajanou zeleninou rozneho druhu, cibulou, cesnakom, pridam ovesne vlocky, aby to lepsie drzalo pokope, niekedy vajicko, inokedy syr nastruhany -akykolvek mam po ruke. Cibulu a zeleninu niekedy peciem na panvici a pridam do misky s vlockami a fazulou.
Taketo jedla si robim i zo sosovice a suchaho hrachu, samozrejme predom uvareneho.
marcel2015
Junior.ale je zaujímavé, že len vďaka tomu článku sa snažíš používať strukoviny.Čo je na tom zaujímave?
matkakovac
Neviem či nie som v poriadku, no nikde tam nevidí že by som napísala že by mi ten článok zmenil život a je to len vďaka nemu. Ach jáj, úžasná diskusia.
...
Tatranocka ty si mu vytkol že zabudol na doležité veci, ktoré si samozrejme neuviedol. Ty máš vzdelanie na to aby si ho opravoval a prípadne doplnal? :-) Alebo si len ďalší internetový frflajdo a odborník? Nech si každý robí čo ho baví. Ak by sme mali robiť len to čo sme vyštudovali, tak náš život by bol dosť tak nudný a o ničom. :-) Ale to ty, bez urážky, asi nepochopíš. Link možem zmazať.
....
Vysšie ďakjem za super príspevok. :-)
matkakovac
A moj posledný komentár k tebe: trestuhodné je zmýšlanie typu - to čo si nevyštudoval nerob ... ak ho to baví nech to robí, však čo, obozretní a múdry ľudia ako ty dokážu zistiť že ten web nie je pre nich, keďže je neodborný.
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@matkakovac Márne hľadám príspevok,na ktorý reaguješ...prečo mažeš? Šľapla ti na kurie oko ? Či len to,čo ti vyhovuje je pravda? Tsss...
matkakovac
@xyz zmazala som aj svoje, zaujíma ma to na čo som sa pýtala, nie kritika a hodnotenie veku nejakého autora ... budem rada, keď dostanem cenné info a tipy, ktoré sa mi už podarilo získať od niektorých ľudí vyššie
2010
Ten Janko maturant 2012 odbornik na fazulu je aj odbornik na emigrantov a vsetko maze na SME nie je nahodou tvoja rodina? Od rana si svoj profil sefredaktora daako v panike zmenil v Linkedlnk.
tatranocka
@2010 samozrejme je to tak,keby tu nerobila reklamu na tú stránku,už by to zmazala.Miesto toho maže moje príspevky,kde som jej to vytkla ☺
matkakovac
@tatranocka s radosťou to vymažem, ale neviem ako upraviť pôvodný príspevok ... PS: mazala som príspevky, ktoré boli troška mimo a týkali sa autora ... "Varecha je predsa o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme :)" ... stále čakám, že mi poradíš, čo ten neodborník zabudol dôležité spomenúť ... chcem to vedieť a keď už si začala, tak aj dokonči predsa :-)
kukulienka71
Prezri si aj moje recepty, mám tam pár so strukovinami, aj na blogu jeden článok len o strukovinách. Snažím sa zaraďovať ich aspoň raz do týždňa.
Pod receptom od @bubaya som podotkla, že varom v kuchte sa stráca dosť veľa vit. B zo strukovín, preto neviem, aký spôsob na ich prípravu je efektívnejší. V článku od @xyz tu nadomnou v bode 6 som sa to dozvedela, konzervované sú lepšie ako doma namáčané a varené. Ďakujem, často používam konzervované strukoviny, aspoň som sa utvrdila, že to je lepší spôsob ako v nich uchovať viac živín.