Varenie

Stredomorská kuchyňa - tipy

katika13 - bez fotkykatika13, 14. júna 2014

Ahojte,
v poslednej dobe som dosť veľa čítala o stredomorskej kuchyni a chcela by som ju vyskúšať najmä teraz v lete. Viem, že je založená na zelenine, cestovinách, rybách, olivovom oleji a pod. Máte niekto nejaké osvedčené recepty? A aké výrobky kupujete napr. rybie konzervy a cestoviny? Zo špeciálnych obchodov, alebo sa dajú nájsť kvalitné aj v supermarketoch? Vďaka za všetky rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Ej, ej @katika : stredomorská kuchyňa nie je o rybích konzervách, cestovinách a nákupoch v hyperbordeloch ........ Ako vidím od 14.6.2014 ti ani nikto neodpovedal tak sa toho chytím ja a hubato:
Na takýto spôsob "stredomorskej kuchyne" sa daj v zime, teraz si doprajte domáce čerstvé ovocie a zeleninu keď u nás na SK vrcholí sezóna a je jej veľký výber, hádam aký nemajú ani prímorské krajiny.
Ak máš deti a rodinu tak ich vopred ľutujem že budú jesť po celé leto tvoju "stredomorskú kuchyňu": olivy, zaváranú špargľu, mozarelu, mrazené potvory z hyperbordelov, možno lososa, sušené paradajky....

My ostatní sa najeme slovenskej kuchyne: polievok a prívarkov z fazuľky, hrášku, kôpru, tekvice, mrkvičky, kalerábu, brokolice, kapusty, kelu, upečieme si koláče z jahôd, ríbezlí, čerešní, višní, marhúľ, broskýň, letných jabĺk, najeme sa šalátov: hlávkového, uhorkového, paradajkového, miešaného....... a to som vymenovala len zlomok z toho čo sa u nás urodí od jari do jesene ovocia a zeleniny, t.j. od prvej reďkovky až po posledné hrozno v októbri.

Čo myslíš kto bude na tom lepšie? Ty s tvojou "stredomorskou kuchyňou na SK" alebo ja s mojou "sedliackou" na SK?
kukulienka71
@katika13 , aj tu na Vareche nájdeš veľa receptov zo stredomorskej kuchyne, stačí si predstaviť krajiny, ktoré sa tam nachádzajú: Taliansko, Grécko, Francúzsko - južná časť, Španielsko... tu sú v tagoch jedlá zadelené aj takto. Suroviny, z ktorých sa tam varí, dovážajú aj k nám vo veľkej miere, to už závisí od teba, akú kvalitu si zvolíš, či žiješ vo väčšom meste, kde je výber väčší. Ryby, plody mora, paradajky, olivy, olivový olej, feta, uhorky, jahňacina, hrozno, citrusy...je toho veľa. Radšej by som volila mrazené ako konzervované suroviny, keď čerstvé nezoženieš. Je to veľmi zdravá kuchyňa, určite si prídeš na svoje, nie je komplikovaná. Stojí za spestrenie jedálnička, ale tiež som toho názoru, ako @hubata , človek by mal konzumovať tie suroviny, potraviny, ktoré sú mu na dosah v prirodzenom okolí, teda nie dovážané. K tvojmu plánu: najlepšia možnosť je vyskúšať čo najviac typických domácich jedál niekde na dovolenke v Stredomorí, čo-to odkukať a doma skúšať, čo vám chutilo. Prajem veľa úspechov!
megdesign
@hubata si jej to napisala, ako keby v stredomorskych krajinach nerastli jablka, jahody, salat, uhorky, mrkva, cibulka, hrasok, rajciny, papriky, hrozno, ale len mozarella, olivy a losos :DDDD
hubata
@megdesin nevedela som že @katika13 žije v oblasti Stredozemného mora keď sama píše o rybích konzervách, cestovinách, o nákupoch v hyperbordeloch ..... a ani jej nenapadlo spýtať sa na vareche ako sa pečie jablkový koláč na stredomorský spôsob.
megdesign
Aha. Cize na slovensku zakonite musi kupit tovar zo stredomoria len v konzerve?
Ja pisem o tom, ze aj v stredomori pouzivaju v receptoch 85% tych surovin, ktore si ty vyhlasila v prispevku vyssie za cisto slovenske....