Kúpila som si v záhradníctve stéviu,kedže mám cukrovku budem
ju používať ako sladidlo,lenže ona nesladí.Neviem ako mám dostať
sladkú chuť z tej rastliny,skúšala som do čaju dať dva lístky a nič,
vobec to nesladí.Može mi niekto poradiť či tá bylina musí byť
najprv vysušená alebo ako to mám docieliť aby to sladilo,mám
ich na terase vonku.
a ešte aj staršie sú tu
a tu
www.diasvet.cz/e-960-stevizoid/...
pozri kapitolu "kvalita chuti"
mi to ľúto vyhodiť.
Co to je?
Steviosid.Je to derivat z prirodnej juhoamerickej rastliny.Tvoria ho steviol,glukoza a diterpenicky alkohol.
Co to sposobuje v mojom jedle?
Steviosid je asi 150-krat sladsi ako cukor,i ked ho sprevadza pachut sladkeho drievka.Vo vasom jedle sa to nenachadza,pretoze to este neschvalil FDA,EU,Kanada a vsetci to budu musiet zamietnut.
Co to sposobuje v mojom tele?
Metabolity stevie(steviol) mozu znizit plodnost zien a maju za nasledok nizsiu porodnu hmotnost u dietata.Indiani pouzivali tuto rastlinu ako oralnu antikoncepciu.
Ukazalo sa,ze znizuje pocet spermii u samcov a je schopny vyvolat mutacie v DNA.(Pezzuto 1985).Tato zlucenina moze branit aj metabolizmu potravy.Koli tomuto a este inym dovodom poziadali spolocne Organizaciu pre vyzivu a polnohospodarstvo OSN a Svetovu zdravotnicku organizaciu OSN(WHO),aby sa do roku 2007 predlozili dalsie vysledky vyskumu tykajuceho sa steviosidu a mohla sa tak urcit bezpecnost tejto latky.
en.wikipedia.org/wiki/Stevia...
www.dailymail.co.uk/debate/article-2096088/Pure-white-deadl...
(skusala som z nej urobit vyluh - bol sladky, ale ked som ju pridala do palaciniek namiesto cukru, nebolo ju vobec citit) dakujem