Rôzne

Stévia sladidlo

tedko - bez fotkytedko, 31. mája 2012

Kúpila som si v záhradníctve stéviu,kedže mám cukrovku budem
ju používať ako sladidlo,lenže ona nesladí.Neviem ako mám dostať
sladkú chuť z tej rastliny,skúšala som do čaju dať dva lístky a nič,
vobec to nesladí.Može mi niekto poradiť či tá bylina musí byť
najprv vysušená alebo ako to mám docieliť aby to sladilo,mám
ich na terase vonku.

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Asi to nie je stévia.. tá moja je až príliš sladká, či čerstvá alebo sušená. Vypestoval som si ju zo semienka.
tedko
Tak potom ma oklamali,a ešte som si kúpila 3ks.A kupovala som to v Apre.
irenaw
@tedko záleží aj od toho v akom období je rastlina. pred zakvitnutím je najsladšia, po odkvitnutí sladkosť výrazne klesá. pohľadaj nedávnu diskusiu o stévii, sú tam návody na stéviový extrakt a iné rady. už len aby to bola tá pravá, držím palce ;-)
rulik
hoci má také účinky ako sa popisuje, niekde som čítal, že sa to týka len voľne rastúcich rastliniek, v "zajatí" vraj také účinky nemá a je pomerne náročná na pestovanie, mne sa do nej nanosili molice a tak sa nedala ani striekať ani konzumovať
afataga
ja som ju tiez mala, tiez vobec nebola sladka a po par tyzdnoch sa odobrala na vecnost, ani mi za nou nebolo luto, lebo sa jej nepacilo na slnku ani v polotieni, ani vela vody ani malo vody...neviem co chcela :-)
kuchticka
Ja som ju kupila nedavno k voli manzelovi/diabetikovi. Zisttila som, ze sladi ale az je ususena. Vyskusala som na sebe. Ja si caj normalne nesladim, ale abych vyskusala tuto steviu rozmirvila som listok ususeny a zaliala vriacou vodou. Po 4-5 minutach luhovania som mala sladky caj.
kuchticka
Zatial mi rastie ako-tak, som zvedava ako dlho a ci neskonci ako ta u @afataga. Vraj neprezimuje vonku, iba v dome na chladnejsom, ale trochu slnecnom okne.
afataga
@kuchticka ja viem, ona sa rozhodla rozlucit sa so mnou na jar, asi mesiac po zakupeni, hladala som na nete, co potrebuje, ale nevyhovela som jej, asi ma nemala rada :-)
alenkakozlikova
tedko Cerstvy list je potrebne nejakym sposobom rozmackat, pozut a pod. Inak sa sladka chut z listu nedostane. Mlety list to ma jednoduchsie, ten sa da pridat do napoja len tak.
tedko
Lenže teraz som si kúpila práškové a neviem koľko toho mám dávať,naposledy som piekla koláč a nemohla som to jesť,má to takú zvláštnu chuť a dusí ma to,neviem som alergička či mi to može sposobovať alebo som tam toho dala veľa,ale koláče skončili v koši....
irenaw
@tedko nebola tam maličká odmerka? alebo písané dávkovanie na obale? mala som pri prášku odmerku = 1 kocke cukru a tablety sú tiež tak 1:1. možno by ti ju v obchode dali aj dodatočne. pri receptoch na varenie so stéviou sa odporúča nahradiť 60-70% cukru stéviou pre optimálny výsledok, nie celý objem. robila som tak džemy a kompóty a sú výborné. ale sme zvyknutí na menej sladké, možno preto tam stévia nepreráža. bude to chcieť pár pokusov, tiež som upiekla na prvýkrát mame bábovku, ktorá nebola dobrá, ešte so sušeným listom. toho som sa už úplne vzdala, nedá sa to odhadnúť a s hotovým práškom sa robí oveľa lepšie. na nejakej českej stránke som čítala recenzie na jednotlivé druhy stéviových prípravkov a boli tam hodnotené podľa chute / pachute, ktorú zanechávajú, skús pohľadať. vygoogli si nejaké odskúšané recepty a podľa ohlasov skúšaj. chce to niečo si o tom prečítať a potom už len skúšať. tento rok som tretíkrát zavárala so stéviou a až teraz som úplne spokojná. skúšala som postupne aj som si to zapisovala na vrchnáky, aby som po otvorení vedela. v tejto diskusii som napísala knihy, ktoré mi pomohli. držím palce.  varecha.pravda.sk/diskusie/stivia-/3143-forum.html...
tedko
,@irenaw ďakujem veľmi pekne za tvoje rady,skúsim to ešte raz lebo je
mi to ľúto vyhodiť.
mrkva1
ahojte, lístky so stévie približne 10 až 15 ks treba vysušiť ale môžu byť aj čerstvé, podrviť, stačí trochu a zaliať asi 2 dcl vody a povariť dve tri minúty aj kúsok dlhšie..získate sladký odvar ktorý pridáte do nápojov..dnes som si to odskúšla..skúsim nabudúce variť dlhšie..myslím, že dlhším varom dosiahne medovitú koozistenciu..a takto ju môže človek použiť..asi ma dnes osvietilo ale tiež som mala tento problém, že nesladila..tak to vyskúšajte..ide to:)
marianne
Tiez som si ju chcela kupit,ale nasla som take to nieco a odradilo ma to:Stevia

Co to je?

Steviosid.Je to derivat z prirodnej juhoamerickej rastliny.Tvoria ho steviol,glukoza a diterpenicky alkohol.



Co to sposobuje v mojom jedle?

Steviosid je asi 150-krat sladsi ako cukor,i ked ho sprevadza pachut sladkeho drievka.Vo vasom jedle sa to nenachadza,pretoze to este neschvalil FDA,EU,Kanada a vsetci to budu musiet zamietnut.



Co to sposobuje v mojom tele?

Metabolity stevie(steviol) mozu znizit plodnost zien a maju za nasledok nizsiu porodnu hmotnost u dietata.Indiani pouzivali tuto rastlinu ako oralnu antikoncepciu.

Ukazalo sa,ze znizuje pocet spermii u samcov a je schopny vyvolat mutacie v DNA.(Pezzuto 1985).Tato zlucenina moze branit aj metabolizmu potravy.Koli tomuto a este inym dovodom poziadali spolocne Organizaciu pre vyzivu a polnohospodarstvo OSN a Svetovu zdravotnicku organizaciu OSN(WHO),aby sa do roku 2007 predlozili dalsie vysledky vyskumu tykajuceho sa steviosidu a mohla sa tak urcit bezpecnost tejto latky.
marianne
Nie.Mam to z knihy Dr.Will Clover:Franuzi nedrzia dietu.Netvrdim,ze je to pravda.Pisem len,ze som si ju chcela kupit a toto ma odradilo.Samu by ma zaujimalo,kde je pravda...ja jem cukor,sacharin na netrapi...nemoze najst,kedy tu knihu napisal asi pred rokom 2007...
marianne
Uz som nasla.The French don t diet plan.Copyright 2008 by William Clower,Ph.D. ( sorry,neberie mi apostrofy)
radox1
ja som kupil zo zvedavosti praskovu steviu,ktorou budem sladit kavu a caj.vysledok ma uplne sklamal,chutí uplne inac ako cukor,este hodinu po vypiti kavy som mal v ustach zvlastnu sladku pachut.
marianne
@radox1 ja som ju chcela kupit hlavne pre mamu s tym ze vyskusam aj ja,nie je mozne aby cukrovala polievkovymi lyzicami kavu.Ale ked do 80 rokoch sladila cukrom a nic jej nestalo,hadam prezije aj zvysne roky...
marianne
@2010 Ja ti uz neviem, co ano a co nie..keby si tu moju mat videl,neuveris,pali jej to ako 40 rocnej,je logicke,ze telo v jej veku chatra,ale mysel 100%...,si pameta este vsetky vybrane slova a nasobilku malu a velku sype z rukava:-DDDD..treba zazit.. ja nemam taky prehlad,prisamvacku to musi mat z toho cukru a horkej cokolady,neni mozne,sak nic ine okrem toho a polievok neje ...
lusinkab
zaujimava to diskusia :-),presne ako @radox1 pise ja som to ochutnala zo zvedavosti,kedze v jednom case bolo popularne v UK,ze si to kazdy do kavy pytal...tak reku vyskusam....neodsudzujem tych co to pouzivaju ale horsiu vec som este v mojich ustach necitila .... a to iste k tym umelym sladidlam ...v sladkych napojoch,ja neviem ale ja to tam riadne citim a ta chut mi vadi .....takze pre mna len klasicky cukor ........ved co ma nezabije to ma posilni :-)))))))
michsamant
U nas ju pre istotu vobec nedostat. Sladim vacsinou medom a palmovym cukrom (jaggery), ten by mal byt ovela lepsi nez klasicky cukor. Ale na Slovensku je prilis drahy, co som nasla ceny v e-shopoch. Dobra diskusia.
irenaw
už sa dá vybrať z rôznych druhov a nechutia všetky rovnako. pri sladení určite platí, že menej je viac. koláč sa pre človeka zvyknutého na sladké môže zdať neosladený, len závere cítiť jemnú sladkosť. tá zostáva pomerne dlho ako si všimol aj @radox1. pri takomto miernom sladení stéviová chuť nepreráža, hoci cítim, že je to iné. ako @jan1950 písal pri mojom recepte na jablkový koláč, najlepšia je asi kombinácia s ovocím a do nápojov ako komu. mojej mame vyhovuje, nevypije čistý čaj ani za nič. pre mňa sú sladký čaj a káva strašné a je mi celkom jedno, či z cukru alebo stévie. každý má inak navyknuté chuťové poháriky. osobne sa mi najviac pozdáva kombinácia prírodných sladidiel a stévie. ale aj slad a melasa sú špecifické, tiež si na ne treba zvyknúť.
marianne
@michsamant Med je pre mna sladidlom c.1.Ale mam rada aj trstinovy cukor a cukor vobec.Nikto u nas nie je alergik,takze medu mame slusnu spotrebu.
radox1
ja sladim trstinovym cukrom(nie hnedym),ale obcas si espresso prisladim medom.
irenaw
med je výborný, veď aj moje najobľúbenejšie vianočné sú medovníky :-), mám šťastie, že mám domáci. ale mne sa ho nechce míňať na tepelné spracovanie (okrem spomínaných medovníkov) a tak používam radšej slad. aj sirup z agáve a javorový sú fajn, najradšej do nepečených dezertov. palmový cukor som len v ruke držala a vrátila do regálu, ale vyskúšam pre "ilustráciu".
marianne
Aj ked sladke mam rada,kavu a caj mam najradsej cistu.Kavu zrnkovu horku a tmavu ako peklo,bylinkove caje zasadne bez cukru aj zeleny a jeden druh anglickeho caju s troskou mlieka..ale ku kave kolac:-DDD
tiginko
posielam zaujímavý link, v ktorom sa dočítate, čím sa dá ovplyvniť nepríjemná chuť stevie. Ja ju mám v tekutej forme a použila som ju zatiaľ len pri pečení ovocných koláčov tak, že som ňou nahradila časť cukru. Vôbec to na chuti koláča nebolo poznať. Asi je to tou prítomnosťou ingrediencií, ktoré sa v tom článku spomínajú. Alebo si niekedy spríjemním chuť bieleho jogurtu 2 kvapkami, tiež to na mňa nepôsobí rušivo  www.cukrovkanf.sk/clanky/cl9.html...
slay
Stevia sa casto predava kombinovana s Erythritolom. Nedoporucujem tuto kombinaciu, lebo mi zacala sposobovat prepustanie mocu a musel som balenie zahodit. Mesiac po vysadeni sa to napravilo.
martinka123
Ahojte, kupila som si susenu steviu - ususene, posekane listky. Chcem sa opytat ci nahodou niekto z vas nema skusenosti s touto formou stevie, mohli by ste poradit, ako ju mam pouzit. Ci neviete, ci je mozne pouzit ju napriklad do kolacov a pod.?
(skusala som z nej urobit vyluh - bol sladky, ale ked som ju pridala do palaciniek namiesto cukru, nebolo ju vobec citit) dakujem
sebo
Ahojte, pre všetkých ktorých doma vypestovaná stévia nie je sladká. Treba si uvedomiť, že rod stévie zahŕňa asi 150 druhov. Je potrebné si zadovážiť stéviu cukrovú (niekedy označovanú ako stéviu sladkú). Tá vám čaj osladí určite. :) Pár zaujímavých informácií a video o stévii nájdete aj na  www.i-potraviny.sk/stevia-cukrova-e960-sladidlo-ktore-je-v...
bara1235
Moja stévia je neuveriteľne sladká kúpila som si ju na začiatku tohto leta ako 10 centimetrovu rastlinku a už teraz meria asik meter , strašne rýchlo rastie a polievam ju raz za den pol pohára, potrebuje teplo a nie priame slnko. Mám ju v uzavretom schodisku čiže skoro ako v skleníku. :)