Prosim varechacky. ktore maju skusenost s touto bylinkou, aby poradili aka je moznost nahradit cukor so stiviou. ???
Da sa z nej spravit sirup s ktorym by si mohol manzel osladit kavu, caj? Konecne som tuto bylinku kupila, ale nemam sajn ako s nou mam zachadzat pre sladenie jeho pokkrmov. Ja cukor nepouzivam pre seba ziaden. Dakujem za odpoved a radu.
Ja si ju pridávam tak cca 1 lístok do čaju. Neviem o tom či sa dá s nej spraviť sirup. Možno poradí ešte niekto iný tu na fóre
ja robim sirup zo susenej stevie - dve lyzicky bylinky zaliate 2 dl vriacej vody necham vyluhovat, vychladnut a precedim. da sa spravit aj viac a udrziavat v chladnicke v dajakej zatvorenej nadobe (zavaraci pohar s deklom vsetko isti. :-)
ak si z bratislavy, pan z tohto www. s bylinami a niektorymi druhmi cajov tam predava pravidelne, na rožnom pulte medzi "sliepkarkami" a odevami. poradi, posluzi, preda, prinesie.
www.koreninovazahrada.sk
steviacukrova.sk/stevia_sladidlo/stevia_tablety...
od firmy SEMO. Nedávno jsem je přesazovala a všechny se přijaly.
V některých obchodech jsou ochotni semena, která nemají, objednat.
O Stévii jsem četla, že snižuje chuť na sladké a také na jiné zlozvyky
- kouření, alkohol. Nevím, jestli je to pravda. Máte ještě někdo podobné informace ?
Sušené, rozdrvené listy stévie je potrebné zaliať alkoholom v pomere 1:5. Zmes sa nechá postáť 24 h. potom sa zohreje. Nevariť! Nádoba ( najlepšie sklená, tmavá) sa postaví na teplé a tmavé miesto na ďalších 24 h. Zmes je potrebné občas premiešať. Získaný eytrakt sa prefiltruje. Keďže po prvej exktrakcii nie je extrahovaný celý podiel steviozidov,extr. sa môže zopakovať ešte raz. (Tomu celkom nerozumiem, asi zo zliatej zmesi sa lístkyznovu použijú, ako predtým). Prefiltrované extrakty sa spoja a tak znovu prefiltrujú.
Extrakt zo suš. listova v alkohole sa môže skladovať viac ako rok bez skazenia.
Podobne sa dá robiť aj s vodou, len tá sa môže zahriať najviac na 50°C. @kuchticka , ak sa ti to pozdáva, vyskúšaj. Len neviem, ten pomer 1:5, ako to je, to v článku, odkiaľ to mám, nebolo vysvetlené, možno 5 PL lyžíc na deci vodky? Lebo tá je na to vhodná, alebo aj lieh, niečo, čo má najmenej 40% alkoholu.