Varenie

Sterilizovanie v hrnci

julica - fotkajulica, 9. septembra 2011

Prosím o radu, dnes som vôbec po prvýkrát sama zavárala: mám asi desať fliaš paradajkového pretlaku s kúskami paradajok a cesnakom. Horúce som ich vliala do vysterilizovaných pohárov, teraz si spia pod perinou, no uvažujem, že ich ešte zasterilizujem. V mojich podnájomníckych podmienkach však nemám zavárací hrniec a najväčší hrniec, čo mám, je trochu nízky na to, aby sa mi doň vmestili fľaše aj s kovovou podložkou. Niekde som počula, že na spodok hrnca sa dá položiť aj utierka alebo noviny... Nie som si však istá, či sa mi to len nesnívalo :) Tak ako to je? Dá sa to? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
jáj, kdeže rúru :) ale čo tak remoska?
jatanika
ja dávam utierku ... aj naši to tak robia.... aj svokrovci ... iných som zavárať nevidela :-))
alena45
ak si nalievala horúcu zmes (plyn nebol vypnutý), tak by to malo vydržať. Ak si dobre uzavrela viečka, toto sa zvykne skoro stopercentne chytiť. To ja som práve robila prebierku zavarenín a papričky s hrozienkami, čo som robila predvčerom, som najprv sterilizovala vo vode, nechytili sa, potom v rúre, a teraz som zistila, že ani tie sa nechytili, ide teda mňa uchytiť.
marianne69
...moja mama cely zivot zavarala na plechu v rure a co zvysili dalsie pohare: v hrnci s vodou a na spodu utierka aj dve,malokedy sa stalo,ze nechytili,potom vybrala,prevratila na utierku,ktora bola polozena na deke hore dnom a zakrutila do nej,ja som to od nej odkukala a robim uz roky tak isto.
babidka
@julica , uplne staci aj utierka . ja posledne roky nedavam uz nic- jednoducho vlozim do hrnca ,zalejem vodou a varim . Dzemy sterilizujem malokedy /drzia si dlho teplotu /ale pretlaky do ktorych nedavam vlastne nic okrem ovocia ci zeleniny radsej sterilizujem aby som mala istotu . Zvacsa pouzivam velky zavaraci hrniec s teplomerom ale ked mam toho malo /napr. par malych flasticiek/ tak sa mi neoplati tahat velky hrniec a tak pouzivam normalny hrniec .Pockam dokedy nezacne voda pomalicky vriet , stiahnem plamen na minimum , necham 15-20 minut a potom alebo vyberiem , otocim hore dnom a necham tak az do vychladnutia . Alebo necham vychladnut priamo v hrnci. V remoske som to neskusala , tam je ohrev zvrchu - mozno by sa poskodili viecka .....
nadia56
@julica , na spodok hrnca mzes dat utierku, papierovu kuchynsku utierku a moja babicka davala obycajne noviny, vzdy zavarala v hrnci alebo v rure, ale ak nalievas horucu zmes do poharov, staci zavickovat, obratit hore nohami, ulozit do deky a nechat do druheho dna vychladnut, bezne takto robim vsetky zavaraniny, aj uhorky-nic nesterilizujem, nic sa mi nekazi, nech sa ti zavaranie vydari:-)
tonicka53
Ja som sa tu na Vareche dočítala o sterilizovaní v umývačke riadu :-)
anina43
www.mimibazar.sk/recept.php?id=7416 takto zaváram ja a som veľmi spokojná. Keby sa vám náhodou niekedy neprichytilo víčko pri sterilizácii, vymeňte ho za nové, položte naň mokrú handričku a podržte teplú žehličku kým sa víčko neprichytí. aj to mám vyskúšané, funguje
ailuj82
ja tiež nemám vysoký hrniec... tak som ho prikryla miskou... :)
ewitka
@julica , úplne ti stačí na dno hrnca dať utierku, alebo inú čistú handričku. Ja stále zaváram len v obyčajnom hrnci bez teplomera a ešte sa mi nič nestalo.
julica
Veľmi pekne vám ďakujem, tak som to skúsila s utierkou a všetky viečka vyzerajú chytené. A čoho som sa najviac bála, sa nestalo - utierka zostala nepripečená :) Ďakujem za pomoc
evusik
ja síce mám zavarovací hrniec aj s teplomerom, ale tak ako písala @babidka aj ja občas použijem malý hrniec (kôli 2-3 pohárkom sa mi neoplatí vyťahovať veľký hrniec) a dávam noviny, ide hlavne o to aby tie poháre nerobili rámus a prípadne nepopraskali....
ale teraz sa mi stalo niečo neobvyklé.... varila som Salko, tri konzervy, na dno hrnca som dala noviny, tak ako vždy... varila som dve hodiny a po uvarení zliala vodu a vybrala konzervy aby vychladli, ale vybrala som len dve, tá tretia sa pricucla o dno hrnca a nie a nie pustiť. Normálne tam vznikol taký silný podtlak, že som tú prekliatu konzervu nevedela odtrhnúť. Vyskúšala som všetko a nič. No ale potom prišla dcéra a tej sa to podarilo odtrhnúť od dna :-) Na budúce dám radšej na dno mriežku :-)
sovka62
@evusik , ten podtlak je naozaj zradný. Sestra pripravovala krém z vajec a cukru šľahaných na parou. Vybrala si misku, ktorá presne sedela do otvoru hrnca. Krém ušľahala a tým skončila. Misku s hrncom má už dva roky v garáži, podtlak ešte nepovolil. No, verila by si tomu?
evusik
@sovka jediné čo by pomohlo - vyvŕtať dierku do misky, alebo do hrnca, záleží od toho čo by sme si chceli uchovať, misku a či hrniec ha-ha.... žartujem, ale vieš že ma to napadlo, že keď to nepôjde, otvorím plechovku, vyberiem obsah a potom klincom prerazím dno plechovky a podtlak povolí.... asi by to fungovalo, či by prežil hrniec neviem.... myslím, že to zachránili noviny, ktoré boli pod plechovkou a ktoré za pár hodín uschli a možno tak ten podtlak povolil.... no skrátka môj hrniec lepšie dopadol ako ten tvoj, ale nestrácaj nádej :-)
mincko
Ahojte, tuto jesen som zacal zavarat aj ja(dost ma to chytilo :) a chcel som sa spytat viac skusenych na radu / nazor: Mam vely zavaraci hrniec-taky klasicky vysoky po babke s teplomerom- a pocul som, ze sa daju zavarat aj dve "poschodia" 7dcl poharov. Myslim to tak, ze na spodne pohare poukladam vrchne a zalejem to cele vodou az po okraj vrchnych. tym padom by som zavaril na jednu varku 14 - 16 poharov. Neviete poradit ci tie spodne neprasknu ? na spodok davam noviny, zavaram pri 80 - 90 stupnovych teplotach..