Niektorá varecháčka spomínala svoj osvedčený spôsob sterilizácie záváranín v rúre. Aj som si to chcela poznačiť, ale "skutek utek" a teraz to za svet nemôžem nájsť. Poradí mi niekto?
@zareagujDiskusie
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 318 najnovší komentár dnes 13:23
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 318 najnovší komentár dnes 13:23
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 8 najnovší komentár 17. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 187 najnovší komentár dnes 13:23
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 14 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 2 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 1 najnovší komentár 17. januára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Zapečená prekladaná kyslá kapusta (moja koložvárska) +video
- Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom +video
- Oplátková saláma +fotopostup
- Linecké roládky +fotopostup
- Tekvicové placky so smotanovým dipom
- Výborný cesnakový trhací chlebík +fotopostup
- Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka +fotopostup
- Krehký jablčník bez vaľkania
- Zapečená prekladaná kyslá kapusta (moja koložvárska) +video
- Reindling - korutánska plnená bábovka
- Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom +video
- Pirohy z lístkového cesta plnené mäsom z roku 1989 +video
- Mujadara
- Jednoduchý banánový koláč bez lepku +video
- Chuťovka takmer bez práce, zato s veľkým efektom. Na Silvestra úspech zaručený! VIDEO
- Rýchla cukrovinka na poslednú chvíľu? Skúste túto len z 3 surovín! VIDEO
- Poznáte tento menej namáhavý spôsob, ako používať strúhadlo? VIDEO
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! VIDEO
- To ste ešte nejedli! Upečte si skvelý slaný snack z kyslých uhoriek VIDEO
- Salámový šalát na Silvestra VIDEO
- Čokoládové rožteky VIDEO
- Úžasný receptár: Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
- Pochúťka i liek: 8 receptov na domácu huspeninu plus návod, ako ju zasterilizovať
- Zbierka receptov na jablkové zákusky: Upečte si aj sladkú bombu od Ďoďa z Pečie celé Slovensko
- Bohaté jedlo: Mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku a hustá omáčka k tomu, to je ragú. 11 receptov, ako si ho doma uvariť
- Vyberte si: 14 tipov, čo variť a piecť tento týždeň. Slané aj sladké recepty na pracovné dni aj víkend
- Fazuľová, šošovicová, zemiaková, ale aj kuracia: 10 receptov na polievky nakyslo, ktorých sa oplatí uvariť plný hrniec
- Najlepší je domáci: Z čerstvého či sušeného droždia, z kvásku aj bez kysnutia. 12 návodov, ako si upiecť vlastný chlieb
Obycajne dam 2 hlboke plechy,(mam asi tak 10 cm) do nich na spodok paierove obrusky alebo noviny-ale tieto mazu pohare! (aby pohare nehrkali) nalejem vriacu vodu do plechov - volne necham take 2 cm, aby nevrela von. Ked sa nalev v POHAROCH zacne varit- bublinkovat, sterilizujem 5-7 minut, vsetko vypnem a necham v rure vychladnut. Ak mam viacej poharov, zopakujem po par hodinach proces a tak teda este teple pohare vyberiem z plechov - prevratim do sucheho zabalu a necham vychladnut tak. Paci sa mi to viacej ako varit v hrncoch, lebo je to pre mna rychlejsie. Prave som skoncila uhorky. Zelam, nech sa ti to osvedci ako mne.
Na plech z rúry dám uzavreté poháre, ktoré podlejem vodou, tak 2-3cm, podľa výšky plechu . Sterilizujem len dovtedy, kým nezačnú v pohári vznikať bublinky. Potom ohrev vypnem a nechám poháre vychladnúť v rúre.
Pivonka, tebe to stačí?
Doba sterilizácie začne bežať v okamihu "perlenia", tzn. vtedy, keď v pohári začnú v malých intervaloch po sebe stúpať bublinky. Doba do začiatku "perlenia" trvá asi 70 minút.
Po dosiahnutí okamihu perlenia znížime teplotu na sterilizačnú teplotu uvedenú v recepte a poháre necháme pri tejto teplote naďalej sterilizovať uvedenú dobu. Potom na uvedený čas ešte využijeme zostatkové teplo, kým poháre nevyberieme z horúcej rúry.
Pri použití plynovej a teplovzdušnej rúry neexistujú jednotné pravidlá. Preto odporúčame riadiť sa pokynmi príslušného výrobcu.
Teplotu v rure som mala nastavenu na 105 C = 220 F. V rure som mala litrove pohare uz jednu hodinu a stale nic, mriezok som sa mohla na chvilku dotknut. Plech s poharmi boli originalne v strednej pozicie. Pritom som dala vlazne uhorky(rusle) do plechu a zaliala vriacou vodou, ktora po par minutach hned na zaciatku prestala varit/bublinkovat. Pohare nepukli, no uz to takto nikdy robit nebudem. Tiez som mala zapnuty teplovzdusny system, lebo takto peciem vsetko okrem mucnikov a chlebu/rohlikov... Tie musim piect len obycajne, inak sa pecu mor rychlo.
Dakujem za vysvetlenie miika a barbirik, neboli mi urcite detajly jasne. Este, ze som hladala na internete, co robit.
Tak som prelozila po hodine neuspesneho pecenia plech s poharmi na spodnu polohu a zvysila teplotu v rure na 180 C = 350 F. Voda v poharoch zacala bublinkovat uz po 5 minutach a pohare zacali hlasno piskat (neviem ci vsetky, alebo len jeden, neodvazila som sa na ne bez ochrany rurovych dvierok pozerat. Viecka som mala dobre uzatvorene a aj vysusene, ked som ich davala pri nakladani na pohare. Tesnenie je v dobrom stave, no bala som sa, ze prasknu pri tom piskote. Tak som stiahla trubu na 170 C = 340 F a dopiekla celkove 5 minut od bodu bublinkovania.
Tak sa modlim, aby tie uhorky (rusle) neboli moc makke, lebo sa to v tej rure zohrievalo podla mna hodne dlho. Teraz chladnu.
Návod: do plechu s vlažnou vodou som uložila poháre (tak ako píše @barbirik , poháre musia byť rovnaké) a dala na spodnú mriežku, zapala iba spodný ohrev, teplotu nastavila na 170 st.C. Tzv. bublinky sa začnú tvoriť asi za 45 min., potom teplotu znížime na 100 st.C a sterilizujeme ešte 15 min. Poháre som vyberala hneď po sterilizácii (asi 5 min po vypnutí rúry).
Vlani som takto isto robila aj uhorky a tiež nemajú chybu - tvrdé, chrumkavé.
Vrelo doporučujem.
Zdravim mám recept na paštéty a píše sa že treba sterilizovať 1,5hodiny. Viete mi poradiť koľko stupňov a teplotu na ktorej môžem sterilizovať v rúre? A hlavne či môžu byť viečka v rúre odkryté?
Mňa môj bývalý zbalil na uhorky, ktoré nezaváral, ale iba zalial horúcim DEKO či ZELKO s konzervantom a nezaviečkoval napevno (Omnie s plastovým vrchnákom). Ak aj niektorý pohár začal kysnúť, iba to vylepšilo chuť.