Niektorá varecháčka spomínala svoj osvedčený spôsob sterilizácie záváranín v rúre. Aj som si to chcela poznačiť, ale "skutek utek" a teraz to za svet nemôžem nájsť. Poradí mi niekto?
@zareagujDiskusie
- Daniela15: Prívarok - rednutie 0 zatiaľ bez komentárov
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
- Rasto147: Šípkové víno 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 855 najnovší komentár dnes 15:01
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 11 najnovší komentár 3. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 855 najnovší komentár dnes 15:01
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 10 najnovší komentár 14. novembra 2025
- Ocko: konfirmacia 26 najnovší komentár 13. novembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 11 najnovší komentár 3. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 529 najnovší komentár dnes 15:01
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Košíčky z krehkého cesta s marhuľovým džemom +fotopostup -
Malakoff - nepečená mandľová torta +fotopostup -
Perníková horúca čokoláda, ktorá zahreje a prevonia zimné dni +video -
Oreo cheesecake -
Voňavá tekvicová roláda +fotopostup -
Bezlepkové fliačky s omáčkou z pečeného cesnaku a baby špenátu +video -
Cibuľový šalát s bazalkou +fotopostup
-
Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou +fotopostup -
Sterilizovaná cvikla s chrenom +fotopostup -
Pečené zemiaky plnené slaninou, sušenými paradajkami a hubami -
Pudingový koláč s perníkovou posýpkou, sladká vôňa domova v každom kúsku +video -
Bezlepková pletená vianočka +video -
Žemľa zapekaná so syrom a s parmskou šunkou -
Košíčky z krehkého cesta s marhuľovým džemom +fotopostup
-
Zabudnite na hubky a kefky. S týmto trikom bude ponorný mixér čistý za pár sekúnd VIDEO -
Slané krekry z pár surovín, ktoré zvládne upiecť aj začiatočník VIDEO -
Jednoduché zemiakové placky VIDEO -
Parmezán pre vegánov? Áno, takto jednoducho si ho urobíte VIDEO -
Rýchly segedín s mletým mäsom VIDEO -
Tvarohovo-makový koláč s mandarínkami VIDEO -
„Pošťastilo“ sa vám pripáliť omáčku? Takto ju ešte môžete zachrániť VIDEO
-
Fastfood za totality: Na toto sme pred revolúciou chodili do mliečnych barov a lahôdok. Starší si pamätajú, mladší neuveria -
Bez škrupinky: 13 receptov na orechové koláče. Tradičné, aj o akých ste ešte nepočuli -
Niečo na nakopnutie: 11 receptov na kávové koláče, ideálne sladké povzbudenie -
Tajomné hurmikaki: Ako trpký plod premeniť na šťavnatú sladkú explóziu chuti -
Overená metóda z Ázie: Koľko vody pridať k ryži, aby nebola tvrdá ani rozvarená? Tento trik s prstom zaručene funguje -
11 hrnčekových receptov: Bábovka, muffiny, buchty, medovníky aj krémové zákusky, ktoré upečiete aj bez váhy -
Čo variť tento týždeň: 14 inšpirácií na obedy a večere počas pracovných dní aj na prvý adventný víkend
Obycajne dam 2 hlboke plechy,(mam asi tak 10 cm) do nich na spodok paierove obrusky alebo noviny-ale tieto mazu pohare! (aby pohare nehrkali) nalejem vriacu vodu do plechov - volne necham take 2 cm, aby nevrela von. Ked sa nalev v POHAROCH zacne varit- bublinkovat, sterilizujem 5-7 minut, vsetko vypnem a necham v rure vychladnut. Ak mam viacej poharov, zopakujem po par hodinach proces a tak teda este teple pohare vyberiem z plechov - prevratim do sucheho zabalu a necham vychladnut tak. Paci sa mi to viacej ako varit v hrncoch, lebo je to pre mna rychlejsie. Prave som skoncila uhorky. Zelam, nech sa ti to osvedci ako mne.
Na plech z rúry dám uzavreté poháre, ktoré podlejem vodou, tak 2-3cm, podľa výšky plechu . Sterilizujem len dovtedy, kým nezačnú v pohári vznikať bublinky. Potom ohrev vypnem a nechám poháre vychladnúť v rúre.
Pivonka, tebe to stačí?
Doba sterilizácie začne bežať v okamihu "perlenia", tzn. vtedy, keď v pohári začnú v malých intervaloch po sebe stúpať bublinky. Doba do začiatku "perlenia" trvá asi 70 minút.
Po dosiahnutí okamihu perlenia znížime teplotu na sterilizačnú teplotu uvedenú v recepte a poháre necháme pri tejto teplote naďalej sterilizovať uvedenú dobu. Potom na uvedený čas ešte využijeme zostatkové teplo, kým poháre nevyberieme z horúcej rúry.
Pri použití plynovej a teplovzdušnej rúry neexistujú jednotné pravidlá. Preto odporúčame riadiť sa pokynmi príslušného výrobcu.
Teplotu v rure som mala nastavenu na 105 C = 220 F. V rure som mala litrove pohare uz jednu hodinu a stale nic, mriezok som sa mohla na chvilku dotknut. Plech s poharmi boli originalne v strednej pozicie. Pritom som dala vlazne uhorky(rusle) do plechu a zaliala vriacou vodou, ktora po par minutach hned na zaciatku prestala varit/bublinkovat. Pohare nepukli, no uz to takto nikdy robit nebudem. Tiez som mala zapnuty teplovzdusny system, lebo takto peciem vsetko okrem mucnikov a chlebu/rohlikov... Tie musim piect len obycajne, inak sa pecu mor rychlo.
Dakujem za vysvetlenie miika a barbirik, neboli mi urcite detajly jasne. Este, ze som hladala na internete, co robit.
Tak som prelozila po hodine neuspesneho pecenia plech s poharmi na spodnu polohu a zvysila teplotu v rure na 180 C = 350 F. Voda v poharoch zacala bublinkovat uz po 5 minutach a pohare zacali hlasno piskat (neviem ci vsetky, alebo len jeden, neodvazila som sa na ne bez ochrany rurovych dvierok pozerat. Viecka som mala dobre uzatvorene a aj vysusene, ked som ich davala pri nakladani na pohare. Tesnenie je v dobrom stave, no bala som sa, ze prasknu pri tom piskote. Tak som stiahla trubu na 170 C = 340 F a dopiekla celkove 5 minut od bodu bublinkovania.
Tak sa modlim, aby tie uhorky (rusle) neboli moc makke, lebo sa to v tej rure zohrievalo podla mna hodne dlho. Teraz chladnu.
Návod: do plechu s vlažnou vodou som uložila poháre (tak ako píše @barbirik , poháre musia byť rovnaké) a dala na spodnú mriežku, zapala iba spodný ohrev, teplotu nastavila na 170 st.C. Tzv. bublinky sa začnú tvoriť asi za 45 min., potom teplotu znížime na 100 st.C a sterilizujeme ešte 15 min. Poháre som vyberala hneď po sterilizácii (asi 5 min po vypnutí rúry).
Vlani som takto isto robila aj uhorky a tiež nemajú chybu - tvrdé, chrumkavé.
Vrelo doporučujem.
Zdravim mám recept na paštéty a píše sa že treba sterilizovať 1,5hodiny. Viete mi poradiť koľko stupňov a teplotu na ktorej môžem sterilizovať v rúre? A hlavne či môžu byť viečka v rúre odkryté?
Mňa môj bývalý zbalil na uhorky, ktoré nezaváral, ale iba zalial horúcim DEKO či ZELKO s konzervantom a nezaviečkoval napevno (Omnie s plastovým vrchnákom). Ak aj niektorý pohár začal kysnúť, iba to vylepšilo chuť.