Niektorá varecháčka spomínala svoj osvedčený spôsob sterilizácie záváranín v rúre. Aj som si to chcela poznačiť, ale "skutek utek" a teraz to za svet nemôžem nájsť. Poradí mi niekto?
@zareagujDiskusie
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Klaudiva: Zmrazenie torty s fondánom pred oslavou 1 najnovší komentár 6. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 329 najnovší komentár dnes 14:05
- Alena45: Poznáte pánsku tekvicu ? 15 najnovší komentár 12. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 329 najnovší komentár dnes 14:05
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 41 najnovší komentár včera 10:03
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 28 najnovší komentár 16. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 143 najnovší komentár dnes 14:05
- Sovka62: Kukurica s makom 4 najnovší komentár 23. februára 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Nepečené kokosovo-čokoládové kocky VIDEO
-
Trik, ako jednoducho odstrániť etikety z dóz a fliaš VIDEO
-
Paprikové kura s ryžou z jedného pekáča VIDEO
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne VIDEO
-
Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom VIDEO
-
Potrebujete vyčistiť zanesenú termosku? Tieto obyčajné kuchynské suroviny vám pomôžu VIDEO
-
Že vyšľahaná šľahačka do mrazničky? Aj keď to znie neuveriteľne, funguje to! VIDEO
-
Chutné voľno: Čo variť deťom cez jarné prázdniny? 10 tipov na jedlá, ktoré milujú
-
Pre celú rodinu: Cestoviny, ktoré milujú všetky deti, jedlá z jedného pekáča aj sýta polievka. 11x sobotný obed z mletého mäsa
-
Bude to raz-dva: 11 receptov na mrveničkové koláče. Toto je skvelé riešenie, keď sa vám nechce piplať s cestom
-
Lákavé a lahodné: Recepty na najlepšie zákusky s bielou čokoládou. Na slávnostné príležitosti, aj jednoduché bez pečenia
-
Šťavnaté a plné chuti: Trhané mäso, super do žemlí, tortíl, aj na šalát. 10 receptov, s ktorými sa vám určite podarí
-
Nedeľný dezert: 9 receptov na jednoduché jablkové torty
-
Oplatí sa počkať: Viete, že sú jedlá, ktoré na druhý deň chutia lepšie než čerstvé? Určite ich varíte aj vy
Obycajne dam 2 hlboke plechy,(mam asi tak 10 cm) do nich na spodok paierove obrusky alebo noviny-ale tieto mazu pohare! (aby pohare nehrkali) nalejem vriacu vodu do plechov - volne necham take 2 cm, aby nevrela von. Ked sa nalev v POHAROCH zacne varit- bublinkovat, sterilizujem 5-7 minut, vsetko vypnem a necham v rure vychladnut. Ak mam viacej poharov, zopakujem po par hodinach proces a tak teda este teple pohare vyberiem z plechov - prevratim do sucheho zabalu a necham vychladnut tak. Paci sa mi to viacej ako varit v hrncoch, lebo je to pre mna rychlejsie. Prave som skoncila uhorky. Zelam, nech sa ti to osvedci ako mne.
Na plech z rúry dám uzavreté poháre, ktoré podlejem vodou, tak 2-3cm, podľa výšky plechu . Sterilizujem len dovtedy, kým nezačnú v pohári vznikať bublinky. Potom ohrev vypnem a nechám poháre vychladnúť v rúre.
Pivonka, tebe to stačí?
Doba sterilizácie začne bežať v okamihu "perlenia", tzn. vtedy, keď v pohári začnú v malých intervaloch po sebe stúpať bublinky. Doba do začiatku "perlenia" trvá asi 70 minút.
Po dosiahnutí okamihu perlenia znížime teplotu na sterilizačnú teplotu uvedenú v recepte a poháre necháme pri tejto teplote naďalej sterilizovať uvedenú dobu. Potom na uvedený čas ešte využijeme zostatkové teplo, kým poháre nevyberieme z horúcej rúry.
Pri použití plynovej a teplovzdušnej rúry neexistujú jednotné pravidlá. Preto odporúčame riadiť sa pokynmi príslušného výrobcu.
Teplotu v rure som mala nastavenu na 105 C = 220 F. V rure som mala litrove pohare uz jednu hodinu a stale nic, mriezok som sa mohla na chvilku dotknut. Plech s poharmi boli originalne v strednej pozicie. Pritom som dala vlazne uhorky(rusle) do plechu a zaliala vriacou vodou, ktora po par minutach hned na zaciatku prestala varit/bublinkovat. Pohare nepukli, no uz to takto nikdy robit nebudem. Tiez som mala zapnuty teplovzdusny system, lebo takto peciem vsetko okrem mucnikov a chlebu/rohlikov... Tie musim piect len obycajne, inak sa pecu mor rychlo.
Dakujem za vysvetlenie miika a barbirik, neboli mi urcite detajly jasne. Este, ze som hladala na internete, co robit.
Tak som prelozila po hodine neuspesneho pecenia plech s poharmi na spodnu polohu a zvysila teplotu v rure na 180 C = 350 F. Voda v poharoch zacala bublinkovat uz po 5 minutach a pohare zacali hlasno piskat (neviem ci vsetky, alebo len jeden, neodvazila som sa na ne bez ochrany rurovych dvierok pozerat. Viecka som mala dobre uzatvorene a aj vysusene, ked som ich davala pri nakladani na pohare. Tesnenie je v dobrom stave, no bala som sa, ze prasknu pri tom piskote. Tak som stiahla trubu na 170 C = 340 F a dopiekla celkove 5 minut od bodu bublinkovania.
Tak sa modlim, aby tie uhorky (rusle) neboli moc makke, lebo sa to v tej rure zohrievalo podla mna hodne dlho. Teraz chladnu.
Návod: do plechu s vlažnou vodou som uložila poháre (tak ako píše @barbirik , poháre musia byť rovnaké) a dala na spodnú mriežku, zapala iba spodný ohrev, teplotu nastavila na 170 st.C. Tzv. bublinky sa začnú tvoriť asi za 45 min., potom teplotu znížime na 100 st.C a sterilizujeme ešte 15 min. Poháre som vyberala hneď po sterilizácii (asi 5 min po vypnutí rúry).
Vlani som takto isto robila aj uhorky a tiež nemajú chybu - tvrdé, chrumkavé.
Vrelo doporučujem.
Zdravim mám recept na paštéty a píše sa že treba sterilizovať 1,5hodiny. Viete mi poradiť koľko stupňov a teplotu na ktorej môžem sterilizovať v rúre? A hlavne či môžu byť viečka v rúre odkryté?
Mňa môj bývalý zbalil na uhorky, ktoré nezaváral, ale iba zalial horúcim DEKO či ZELKO s konzervantom a nezaviečkoval napevno (Omnie s plastovým vrchnákom). Ak aj niektorý pohár začal kysnúť, iba to vylepšilo chuť.