Pekné nedeľné ráno, chcem
sa spýtať tých, čo sterilizujete
ovocie a zeleninu "od bodu
varu" 1, 2, 10 minút, kto ako...
Bod varu je pri 100 stupňoch;
no mne tá voda v hrnci
poriadne buble už oveľa
skôr a teda kým dosiahne 100
stupňov, už vrie pár minút.Tak
sa chcem spýtať, či si ten bod
varu kontrolujete
teplomerom, a až keď sa
teplota vyšvihne na
100ku, začnete počítať tie
potrebné minúty, alebo to vôbec neriešite, jednoducho
keď voda v hrnci začne
vrieť, stopnete požadované
minúty a je to. Ďakujem.
Máš pravdu, že na úrovni mora a pri normálnom tlaku je bod varu vody 100°C, ale so zvyšujúcou sa nadmorskou výškou klesá. Takže opačne, ako si napísala. Čím väčšia nadmorská výška, tým nižší bod varu.
Teď mám elektrický zavařovací hrnec s digitálním ukazatelem teploty, času a návod pro obsluhu. Je po starostech.
spravne, ospravedlnujem sa za chybnu informaciu
Milujem taký zdravý sedliacky rozum,proste keď buble,tak vrie a hotovo,nič netreba riešiť,no mám sa čo učiť a ja trúba tam neviem načo strkam teplomer,aby som sa uistila,či je tam 100 stupňov
Asi máte pravdu,skúsim to tak,lebo mám pocit,že som sobotňajšiu calamádu rozvarila,začalo to bublať okolo 88 stupňoch,kým vybehla teplota na 100,prešlo pár minút...no uvidíme,keď otvorím,budem múdrejšia...
Funguje to, nic sa nekazi, nic sa neprevari.
Presne takto sterilizujem aj ja a všetko je super.Uhorky, marhule,višne....
ja by som tiež rada vyskúšala zaváranie v umývačke riadu ale ešte som nenabrala odvahu... Všade píšu, že vložiť poháre bez čistiaceho prostriedku čo je logické. Ale ja mám umývačku kde mám zásobník na leštiaci prostriedok a zásobník na soľ - tie plním raz za čas a kapsula sa dáva vždy pri každom umývaní. Tú tam samozrejme pri zaváraní nedám ale čo to leštidlo a soľ.
Skrátka neviem čo s tým. Vie mi niekto poradiť?
ďakujem, najbližšie to asi vyskúšam
Dobrý večer,takže stupne neriešite,proste to necháte,kým zovrie voda v hrnci,dáte pod deku ( hore dnom?) A je to? Ďakujem...
Takze urcite ti voda nevrie.
Budem Ta citovat:
"Bod varu je pri 100 stupňoch;
no mne tá voda v hrnci
poriadne buble už oveľa
skôr a teda kým dosiahne 100
stupňov, už vrie pár minút."
Ako mozes preboha napisat takuto blbost, ked sama priznavas vedomost, ze voda vrie pri 100°C???
Ako moze vriet uz par minut pred dosiahnutim bodu varu??? Citas po sebe co pises?
Je uplne jedno v akej nadmorskej vyske sa nachadzas, v zakladnom tabore pod Mount Everesrom ti bude vriet uz pri 80°C, ale nikdy nie PRED bodom varu.
Preto sa to vola bod varu, lebo az vtedy zacne tekutina vriet.