Varenie

Sterilizácia od bodu varu

lola - bez fotkylola, 26. júla 2020

Pekné nedeľné ráno, chcem
sa spýtať tých, čo sterilizujete
ovocie a zeleninu "od bodu
varu" 1, 2, 10 minút, kto ako...
Bod varu je pri 100 stupňoch;
no mne tá voda v hrnci
poriadne buble už oveľa
skôr a teda kým dosiahne 100
stupňov, už vrie pár minút.Tak
sa chcem spýtať, či si ten bod
varu kontrolujete
teplomerom, a až keď sa
teplota vyšvihne na
100ku, začnete počítať tie
potrebné minúty, alebo to vôbec neriešite, jednoducho
keď voda v hrnci začne
vrieť, stopnete požadované
minúty a je to. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

ivka1475
Bod varu zavisi od nadmorskej vysky a od tlaku, cim je nadmorska vyska mensia, tym je aj mensia teplota varu, teda 100°C bude mat pri 0 nadmorskej vyske
1x lola
evanaaa
No, @ivka1475 nám veľa "pomohla" :) Ináč, aj pre mňa je dilema, od ktorej chvíle mám rátať var, či až keď to už riadne vrie? Potom napríklad tých 80 st. by som už asi vôbec neodhadla....a ani teplomer mi moc nepomohol na udržanie tých príslušných stupňov, tak som len odhadom varila, každú dávku inak....ale podarilo sa aj tak.
1x lola
mamec
@ivka1475 (26.7.2020 14:10)
Máš pravdu, že na úrovni mora a pri normálnom tlaku je bod varu vody 100°C, ale so zvyšujúcou sa nadmorskou výškou klesá. Takže opačne, ako si napísala. Čím väčšia nadmorská výška, tým nižší bod varu.
lola
No,tak sa asi nedozvieme, škoda,tak naďalej,ako doteraz,intuitívne... pekný večer všetkým
mamec
Ja nezaváram, ale čo si pamätám, tak doma sme toho zavárali hodne. Nikdy sme nemali zavárací hrniec s teplomerom, takže orientovať sme sa mohli len "okometricky". Skrátka, keď buble, tak vrie.
haji
Laická rada - začínám počítat čas od vyběhnutí prvních bublin. Délka zavařování podle receptu. Než sklenice vytahám, jsou v horké vodě o kapku déle. Léta jsem zavařovala bez teploměru, klasicky v obyčejném hrnci. Od oka. Speciálně zavařovanou papriku jsem hlídala jako ostříž - mám ji ráda na skus a tam je poznat každá minuta.
Teď mám elektrický zavařovací hrnec s digitálním ukazatelem teploty, času a návod pro obsluhu. Je po starostech.
lola
@mamec (27.7.2020 08:28)

Milujem taký zdravý sedliacky rozum,proste keď buble,tak vrie a hotovo,nič netreba riešiť,no mám sa čo učiť a ja trúba tam neviem načo strkam teplomer,aby som sa uistila,či je tam 100 stupňov
lola
@haji (27.7.2020 08:47)

Asi máte pravdu,skúsim to tak,lebo mám pocit,že som sobotňajšiu calamádu rozvarila,začalo to bublať okolo 88 stupňoch,kým vybehla teplota na 100,prešlo pár minút...no uvidíme,keď otvorím,budem múdrejšia...
1x haji
tomeska
Pri niektorých zaváraninách stačí nos, ak zavonia, tak vypnem. Inde pohladím viečko, ak je správne horúce , tiež, vypínam. Ale to je všetko skúsenost' za dlhé roky. dnešné vymoženosti techniky prácu ulahčujú. Ale už nie je taká zábava u toho, či sa podarí ,či nie. Čas ani stupne nesledujem- proste odhad. Zatial to vyšlo vždy OK.
sovka62
V poslednych rokoch sterilizujem len v umyvacke. Program na 70 stupnov, vecer vlozim pohare tak, aby sa nedotykali, spustim program a vyberam az rano.
Funguje to, nic sa nekazi, nic sa neprevari.
1x heda3
alexdidi
@sovka62 (28.7.2020 16:27)

Presne takto sterilizujem aj ja a všetko je super.Uhorky, marhule,višne....
evusik
@sovka62 (28.7.2020 16:27)

ja by som tiež rada vyskúšala zaváranie v umývačke riadu ale ešte som nenabrala odvahu... Všade píšu, že vložiť poháre bez čistiaceho prostriedku čo je logické. Ale ja mám umývačku kde mám zásobník na leštiaci prostriedok a zásobník na soľ - tie plním raz za čas a kapsula sa dáva vždy pri každom umývaní. Tú tam samozrejme pri zaváraní nedám ale čo to leštidlo a soľ.
Skrátka neviem čo s tým. Vie mi niekto poradiť?
martamm
Zavaram vsetko rovnako, ked zacne voda v hrnci vriet, vyberiem pohare pod deku. Viecka sa chytia, nic sa nekazi. Nemam rada rozvarene ovocie, ani uhorky
sovka62
@evusik , soľ a leštidlo tam mám aj ja, to je tam stále, ale zrejme to nevadí, keďže zaváraniny sú v poriadku.
lola
@martamm (29.7.2020 20:54)

Dobrý večer,takže stupne neriešite,proste to necháte,kým zovrie voda v hrnci,dáte pod deku ( hore dnom?) A je to? Ďakujem...
kecupicek
Zavárať ovocie a zeleninu ma naučila moja mamička v obyčajnom hrnci na pranie, kde bol rošt, na ten sa dala utierka a na ňu poukladali poháre s kompótom. Prikrylo sa to pokrievkou a zapla elektrická platňa. Teplomer žiaden nebol, tak sa teplota vody kontrolovala ukazovákom. Teplota bola správna, cca 80 stupňov vtedy,ak sa prst strčil do vody a bleskovo sa vytiahol. Od toho času sa stoplo 10 minút a poháre sa mohli vyberať. Otočili sa hore dnom, zakryli dekou a bolo hotovo. Viečka sa používali aj niekoľkokrát, také boli kvalitné. Keď som sa vydala,bola móda zavárať v práčke, ktorá hriala vodu a mala teplomer. Tam sme zavárali aj plechovky s mäsom, paštétou či klobáskami. Pred rokom som si kúpila zavárací hrniec a podľa návodu zavarila uhorky, marhule, čerešne na 85 stupňoch a 30 minútach. Všetko bolo mäkké. Znížila som teplotu na 80 stupňov a 10 minút- ovocie, uhorky,paprika podľa veľkosti 15- 20 minút. Ináč, niekde som zachytila informáciu, /relácia DUEL/že voda začína vrieť už pri 80 stupňoch- čiže buble. Niet nad vlastné skúsenosti, každé ovocie je inak zrelé, veľké aj tvrdé, treba to sledovať a podľa toho nastaviť čas zavárania, teplota stačí na 80. Pokiaľ som dala na 100 stupňov/ Iba uhorky/ stačilo 10 minút, naliala som teplú vodu z vodovodu,rýchlejšie dosiahla 100 stupňov, čiže som stihla dať aj 2-3 dávky a mala som raz dva zavarených aj 50 pohárov. Skúšajte, prajem veľa zdaru!
paces
Prve bubliny zacinaju s velkym rachotom poharov vychadzat spod nich... Nie je to var. Je to splynovanie kysliku v molekule vody. To iste si vies odsledovat v rychlovarnej kanvici alebo aj v hrnci bez pokrievky (aj bez poharov) . Najprv sa tvoria male bublinky, aj ked voda este nevrie. Pri vodnom vare (resp. pri vare hocicoho) bubliny nie su, len sa ceri obsah a hladina. Pri vare neunika vzduch, ale vznika neviditelna vodna para.
Takze urcite ti voda nevrie.
Budem Ta citovat:
"Bod varu je pri 100 stupňoch;
no mne tá voda v hrnci
poriadne buble už oveľa
skôr a teda kým dosiahne 100
stupňov, už vrie pár minút."
Ako mozes preboha napisat takuto blbost, ked sama priznavas vedomost, ze voda vrie pri 100°C???
Ako moze vriet uz par minut pred dosiahnutim bodu varu??? Citas po sebe co pises?
Je uplne jedno v akej nadmorskej vyske sa nachadzas, v zakladnom tabore pod Mount Everesrom ti bude vriet uz pri 80°C, ale nikdy nie PRED bodom varu.
Preto sa to vola bod varu, lebo az vtedy zacne tekutina vriet.