Rôzne

špaldova muka

lenkoka - bez fotkylenkoka, 19. marca 2012

Ahoj...chcem vas vsetkych poprosit o pomoc...kedze neviem co ta
spaldova muka vlastne je a z coho je vyrobena,nemozem si nazov
prelozit a zohnat ju v Anglicku,kde zijem... velmi by ste mi pomohli..
vdaka

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Už tu bolo viacej diskusií na druha múky, ja špaldovú dosť používam aj výrobky z nej. Takže počkaj, iste ti poradia.
lenkoka
jeeej...vynikajuco! dakujem velmi pekne! ja dilinko som len prechadzala online slovniky.... este sa musin vela ucit o googliku :) hadam sa mi podari ju teraz najst a zacat zdravsie piect :) este raz velka vdaka
marianne69
@lenkoka v Anglicku ju zozenies urcite,je jej tam na mraky,pod nazvom Spelt flour.V marketoch ASDA,Sainsburrys a v Morrisone.
marianne69
a na 100% sa da kupit v Holland & Barrett obchod s vyzivovymi doplnkami a zdravou vyzivou
evanaaa
Po anglicky neviem, ale dávam sem ešte pre istotu charakteristiku múky priamo zo sáčku:
Pšenica špaldová(Triticum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych plodín.Pestuje sa hlavne v systéme ekologického poľnohospodárstva.Jej výnimočné kvality ju zaraďujú medzi vyhľadávané obilniny.Pevný dvojitý obal zŕn jedinečne chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná. Je ľahko stráviteľná s vysokým obsahom lepku ( teda nič pre celiatikov, moja pozn.), vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou a má vysoký obsah vlákniny ( čo výrazne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku).
irenaw
@evanaaa toto ma veľmi zaujalo, vieš, čo mám napísané v knihe Chlieb? citujem: "špaldová múka je bohatá na živiny, s jemne orieškovou chuťou. má nízky obsah lepku, vysoký obsah bielkovín, preto je dobre stráviteľnou náhradou za pšeničnú múku pre ľudí s celiakiou." teraz ktoré je správne? ako sa v tom majú vyznať celiatici? potešila by som sa, keby nám sem napísal niekto, kto má s týmto skúsenosť. a ja idem tiež pátrať.
irenaw
takže takto to je? je tam glutén, ale iný. niektorí celiatici ho môžu a iní nie. tak sa zdá, že v obidvoch našich informáciách je kúsok pravdy, ale nie sú úplné a môžu človeka pomýliť. rovnako neúplné informácie som našla včera vo viacerých článkoch na internete. @nadia 56 ďakujem.
evanaaa
Možnože ešte nie je cekom vedecky overený účinok špaldy na túto chorobu, najlepšie, ak si individuálne každý celiatik na sebe vyskúša znášanlivosť špaldy, lebo má výborné vlastnosti a ja ju dosť používam. Dokonca som si teraz kúpila aj špaldovú inst. kašu, alej trochu nahrubo mletá, tak ju miešam s pšeničnou kašou celozrnnou, tá je výborná, občas si dám aj ryžovopohánkovú, jem to ráno, resp. doobeda, lebo ja dlhšie spím. No, ale vrátim sa k špalde - odporúčam ju, a kdo si na ňu hneď nezvykne, nech si ju mieša s inými múkami a postupne pridáva viac.
irenaw
@evanaaa aj u nás sa špalda rýchlo míňa. chlieb je z nej úplne božský a špaldovú krupicu máme tiež radi, už robíme len tú :-).
weron0605
žienky, chcela by som piecť koláčik, môžem použiť len špaldovú muku, či mám dať pol na pol špaldovú aj klasickú bielu?
evanaaa
@weron0605 , ak si ešte nepiekla s takej múky a nie ste zvyknutí, tak radšej pol na pol, a potom postupne meň pomer, vždy menej bielej a viac špaldovej ( grahamovej a inej celozrnnej), skôr si zvyknete.