Rôzne

Soľ

lorak40 - bez fotkylorak40, 21. októbra 2020

O koľko je slanšia morská soľ ako kuchynská?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ach, jaj, soľ kuchynská a soľ morská, večné spory a dohady..... Jedno aj druhé je chlorid sodný, a aby nebolo málo, chlorid sodný je aj soľ kamenná. Podľa mňa soľ je soľ, najlepšie je používať jednu, na tú si zvykneš a či solí veľa, či málo, bude ti to jedno. Ja som zvyknutá na klasickú varenú jódovanú zo Solivaru Prešov (to je na obale, ale Solivary dávno nefungujú a soľ je z Rakúska). Je to soľ varená z prírodného slaného roztoku - soľanky, jednoduchým odpareným vody za tepla. Podobne vzniká i morská soľ, ale tam sa morská voda odparuje prirodzene, teplým vzduchom. Nepoužívam ju, viac razy som videla tie podmienky, v ktorých sa odparuje a to ma odrádza. Kamenná soľ má pôvod v soľných baniach, na Slovensku také nemáme, najbližšie sú v Poľsku a Čechách.
Máš to jedno.
smejkad
Používam morskú a zdá sa mi, že je trosku menej slaná, ale nevadí, pomaly uberame sol
tomeska
Nedávno som potrebovala silný slaný nálev. Dala som varit¨asi 1 l vody a 25 dkg soli. voda mi rýchlo zovrela a než som ju vypnula tak bola pekne divoká a okolo seba všetko postriekala. No a ak sa utíšila , tak za chvílu pozerám na hrniec a okolie , čo sa to deje. Všetko bolo akoby postriekané bielou farbou.vzala som okuliare a skúmala. Sol¨sa zmenila na drobné lupienky, mezdi prstami sa zmenily na jemný prášok. Slané to bolo, ale čo to bolo. Ja si pamatám sol' ,ked' sa dala do vody , viac ju nebolo vidiet', len chut' bola . Tak neviem ,či už aj sol' prifarbujú a prifukujú, lebo kilový sáčok má vačší objem než predtým. Slané to je, tak asi to bude sol'. Morskú sol nepoužívam i ked' ju mám , a tiež sa mi zdá menej slaná, Kde sú tie časy, ked' som si vozila krásnu bielu slovenskú .
mamamaria1
Ja osobne morskú soľ nepoužívam. Moria sú plné plastov a morská soľ obsahuje veľa mikroplastov. Takže ja radšej buď kamennú, alebo ešte radšej klasickú soľ zo solivaru