Varenie

Sóda bikarbóna verzus prášok do pečiva

teresa21 - fotkateresa21, 6. decembra 2010

Rada by som sa opýtala, či sa dá v každom recepte nahradiť prášok do pečiva sódou
bikarbónou a ak áno tak v akom pomere.

@zareaguj


Diskusia k téme

ailuj82
Našla som článok v časopise /Dobré jedlo 10/2010/ a tam píšu, že PDP sa dá nahradiť dvomi dielmi práškovej kyseliny vinnej alebo citronovej a jedným dielom jedlej sody.
marianne69
Ja davam so pernika a kyskoveho kolaca sodu namiesto PDC a narastie vzdy pekne.
babav
Nie som si ista,lebo niektore recepty si vyzaduju aj sodu aj prasok do peciva(?!)
jeka
podľa mňa sa nedá, a si myslím,že soda je používaná v ceste ako kypridlo, ktoré robí cesto ľahším,možno že som hlúpa.
alexdidi
tiež si myslím, že plná náhrada nie, ale verzia podľa Dobrého jedla sa mi páči...
sovka62
Keď rozmýšľam nad receptami, do ktorých používam sódu, zisťujem, že sóda sa používa tam, kde má s čím reagovať (kyslé prostredie) a preto potom skyprí cesto. Obávam sa, že v bežnom piškótovom ceste z vajec, cukru a múky by ako kypridlo nefungovala.
andys
Ja mám takú skúsenosť, že prášok do pečiva sa sódou bikarbónou dá nahradiť, ale v receptoch, kde je vyslovene uvedená bikarbóna prášok do pečiva radšej nepoužívať, cesto nie je také kypré ako by malo byť.
helca103
@sovka62 ,ja dávam sodu bicarbonu aj do piškotoveho cesta a už pekne dlho. Ešte nikdy som sa nesklamala. Samozrejme že používam PDP ale ked nemám tak dám bez obáv sodu to ma naučila moja stara mama pred rokmi...davam jej menej ako PDP už to robím od oka.
zdezda
Mám takú skúsenosť, že keď potrebujem rýchlovku, napr. piškót, či perník, dám PDP, ale ak má cesto ešte dôsť, napr. langoše v chladničke, či medovníčky po upečení hneď a potom ešte stále mäkké, dávam jedlú sódu bic., v niektorých receptoch je už aj oboje :-)
evanaaa
N iekde je na sáčku písané - Prášok do pečiva, inde zasa - Kypriaci prášok. To je jedno, alebo sú to dva? A nie je v PDP zloženie zo sódy bikarbóny? To sa musím podívať.
jatanika
ja to robím presne ako @helca103 , ak zistím až pri pečení, že nemám pdp, dám sódu - hydrogenuhličitan sodný, v pdp je tiež + navyse aj ine kypridlo
furdica1
neda mi nereagovat všetci pišete o tom ako to _kypí_ v hrnci, a viete s čoho su tie dve latky?Prečítajte si Zravie z decembra 2010-myslím časopis strana 122 Prašky na skyprenie. Po tomto nikdy nepoužijem PDP . Paradny jed do potravín. I nak salajka je vyborna ,ale tažko ju dostat ak to snou preženiete z medovnikov mate jeden plech žiadne tvary silno kysne v ceste treba jej davat malo do cesta ale to si musi sam kuchar odskušat dostat ju aj v drogeriach
používateľ nemá avatar
enn
enn
A čo salajka, pozerala som veľa receptou na zázvorníky a tam je buď salajka alebo prášok do pečiva. Ja použivam salajku, ale minule som ju nemala a nevedela som či môžem použiť prášok do pečiva
jozka2
existuje PDP bez hliniku,obycajny PDP obsahuje hlinik a ten je tam skodlivy,ale ked dam bez hlinika zda sa mi,ze cesto sa tak nedviha,soda bicarbona je vyborna vsade tam kde je kysla smotana jogurt atd.ona vyborne dviha cesto,do piskot.cesta radsej PDP alebo 2 PL vody.
bubak44
hlinik je skodlivy intravenozne, cez traviacu trubu sa prezenie bez odbocovania