Nasla som krasny recept... ale namojvieru nerozumiem odkial ten pan a to jedlo pochadza?...
ba.regina.rtvs.sk/clanky/kulinarium/36792/smuan-jedlo-chu...
Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 47 najnovší komentár včera 11:13
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 109 najnovší komentár 2. apríla 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár 22. apríla 2024
- Kristinaseda: Ako schudnúť, keď mi tak chutí jesť? 3 najnovší komentár 17. februára 2024
- Patricia317: Recept na bôčikovú paštétu 1 najnovší komentár 12. februára 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 47 najnovší komentár včera 11:13
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár 22. apríla 2024
- Kecupicek: Netradičný živý plot 27 najnovší komentár 16. apríla 2024
- Lenka46: Kam na výlet 29 najnovší komentár 15. apríla 2024
- Ivkamatko: Hovädzie na divoko 11 najnovší komentár 13. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 33 najnovší komentár včera 11:13
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 240 najnovší komentár 10. apríla 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Bielková roláda s vanilkovým krémom a malinami VIDEO
- Krtkova torta na plechu VIDEO
- Makový koláč s tvarohom a vaječným likérom VIDEO
- Ako jednoducho vyčistiť pripálený hrniec VIDEO
- Perfektná bábovka s BB pudingom a cheesecake plnkou VIDEO
- Vanilkové lístkové tyčinky s tvarohom VIDEO
- Ovocné mafiny ako ovečky VIDEO
- Štart do dňa: 12x ovsené vločky na raňajky. Na obyčajné, zaliate mliekom či primiešané do jogurtu, hneď zabudnete
- Víkendové pečenie: 10 receptov na tie najlepšie koláče zo surovín, ktoré milujeme. Také naše, jablkovo-makové...
- Pekne tvarované: 10x sladké rožteky bez kysnutia, zato s tými najobľúbenejšími plnkami
- Za málo peňazí: Čo jednoduché navariť? Spravte fučku, starodávne sedliacke jedlo zo zemiakov, ktoré bude chutiť aj dnes
- Príroda na plechu: Veľhory, vlny aj mraky. Zákusky z odpaľovaného cesta, neodolateľné a jednoduchšie než veterníky
- Nedeľný obed: Klasika v trojobale, v cestíčku, obrátené aj čiernohorské. 11x bravčové rezne
- Funguje aj kefír, cmar a acidko: 10 jednoduchých koláčov z kyslého mlieka. Na dobrý koláč naozaj nič extra nepotrebujete
cca 180 g múky
soľ
masť, olej alebo maslo na opekanie
trpezlivosť.
Zemiaky uvariť, vychladnúť, nastrúhať. Presypať múkou a soľou. Nemiesiť ako klasické cesto, ale ako keď sa robí posýpka. Aj to tak má vyzerať, ako posýpka na kysnutý koláč.
Do panvice dať tuk. Zemiakovú masu rozmrviť v rukách do panvice. Často obracať, šťuchať vareškou, aby sa to všetko nepolepilo. Šmarn musí zostať rozmrvené. Chvíľu to trvá, kým sa vyparí vod a začnú sa zemiaky opekať. Keď je to zlatohnedé, vybrať z panvice.
V Bavorsku sa to podáva s kyslou kapustou, nejakým wurstom, pečeným mäsom, alebo len poliate cibuľou...dokonca aj na sladko s jablkovým pyré.
V Rakúsku sa šmuan robia len zo zemiakov, bez múky a pridávajú do toho majorán, tymián, rascu.
Takto to má vyzerať:
blog.muenchen.de/rezept-broeselhafer-kartoffelschmarrn/...
Neurobila som, varené krumple mi pojedli kobylky, ale urobím. Vďaka za tip.