Rôzne

Šmuan

nalpa - fotkanalpa, 25. januára 2016

Nasla som krasny recept... ale namojvieru nerozumiem odkial ten pan a to jedlo pochadza?...

 ba.regina.rtvs.sk/clanky/kulinarium/36792/smuan-jedlo-chu...

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Malé Zálužie pri Nitre. Ale šmuan bude asi skomolenina z nemeckého, alebo rakúskeho Kartofelschmarrn - schmarrn....až po šmuan - to je skoro to isté, len sa nerobia guľky, ale zemiakové cesto sa len také rozdrobené hodí na panvicu a opeká sa.
1x nalpa
bubaya
Nie je za čo. No vidíš, ako dobre mi padol tvoj príspevok. Zostalo mi dosť zemiakov od obeda, zajtra vyskúšame.
bubaya
750 g uvarených zemiakov od včera - zvlášť dôležité!!!
cca 180 g múky
soľ
masť, olej alebo maslo na opekanie
trpezlivosť.
Zemiaky uvariť, vychladnúť, nastrúhať. Presypať múkou a soľou. Nemiesiť ako klasické cesto, ale ako keď sa robí posýpka. Aj to tak má vyzerať, ako posýpka na kysnutý koláč.
Do panvice dať tuk. Zemiakovú masu rozmrviť v rukách do panvice. Často obracať, šťuchať vareškou, aby sa to všetko nepolepilo. Šmarn musí zostať rozmrvené. Chvíľu to trvá, kým sa vyparí vod a začnú sa zemiaky opekať. Keď je to zlatohnedé, vybrať z panvice.
V Bavorsku sa to podáva s kyslou kapustou, nejakým wurstom, pečeným mäsom, alebo len poliate cibuľou...dokonca aj na sladko s jablkovým pyré.
V Rakúsku sa šmuan robia len zo zemiakov, bez múky a pridávajú do toho majorán, tymián, rascu.
Takto to má vyzerať:
 blog.muenchen.de/rezept-broeselhafer-kartoffelschmarrn/...

Neurobila som, varené krumple mi pojedli kobylky, ale urobím. Vďaka za tip.
1x nalpa
nalpa
@lorak , netaaraj somariny a radsej porozmyslaj.. :-).....vsak to nasulas medzi dlanami ako drobenku na kolac predsa ,,maavam