Rôzne

Slovenské výrobky

babi - fotkababi, 15. novembra 2010

Dnes som si prečítala v novinách Pravda veľmi zaujímavý článok -Štát nemá prehľad, akú hydinú dováža.Článok - rozhovor- súvisí zo škandálom dovezenej hydiny z Poľska, ktorá bola nakazená Salmonellou.
Keďže je toto portál o varení a k tomu nevyhnutne potrebujeme nakupovať potraviny, tak ma napadlo otvoriť diskusiu na tému-- Uprednostňujete slovenské výrobky?
Mám pocit že u nás Slovákov,je zakódovaný názor, - že všetko dobré je zo zahraničia. Chýba nám národná hrdosť?
Ako ste na tom vy milí vareškári?
Ja ak môžem hovoriť za seba, tak sa snažím kupovať prevažne slovenské.

@zareaguj


Diskusia k téme

klaura
Ja si najmä pri mäse dávam pozor na to, aby malo pôvod na Slovensku. Vôbec ma neláka hovädzina z Argentíny, alebo tajomné označenie "krajina pôvodu EU" - tomu sa vyhýbam. Mliečne výrobky tiež iba slovenské, aj keď sa mi čoraz viac (hlavne po cenovej stránke) začínajú páčiť české výrobky v Lidli.
V dnešnej dobe dostaneme kúpiť všetko ... aj jahody v decembri ... aj jablká neviem skade ... ale naše Slovenské, aj keď nie sú až také krásne, ale určite sú lepšie, šťavnatejšie ...
bobarka
A kupujeme naozaj Slovenské?V jednej predajni oredávala porcované kuracie mäso moja známa, ktorá mi povedala aké mäso kupujem-poľské.Prišla nová predavačka a odvtedy kupujeme všetci" pravé slovenské".
frezia68
Niekedy je veľmi ťažké dopátrať sa pôvodu výroby.Tiež uprednostňujem slovenské výrobky,najmä potraviny dennej spotreby.Poľské kupujem na trhu každý rok len jahody na džem,lebo na jedenie sú bez správnej chuti,necítiť v nich slnko.....cukor.Ale džem narobím,lebo ináč by sme okrem medu nič sladké nemali a domáci,je domáci-hotový nekúpim.O mäso nemám už dávno záujem,hoci cena je výhodné.Máme naše hydinárne a sú aj akcie. V Lídli sa dajú kúpiť mäsové české a kvalitné výrobky-špekačky(naše nanič),aj mliečne.Ale my máme v PO výrobky SABI celkom dobré-uprednostňujem naše.
julica
Ja uprednostnujem slovenske, najma pri zelenine a ovoci. Moje dovody su okrem podpory produkcie proste: ekologia. Akurat dnes som si v carefoure vsimla, ze ponukane gastany maju povod v cine, no to fakt nechapem, o cinskom cesnaku ani nehovoriac. NEBUDEM podporovat prevazanie tazkych nakladov cez pol planety, je mi to proti srsti.
vcelka
Mňa mrzí, že aj výrobcovia neprezentujú dostatočnú hrdosť na slovenskosť výrobkov. V Bratislave otvorili Freshmarket na mieste starej Ikei a má tam kóju aj Boni Fructi - známe jabloňovými sadmi okolo Dunajskej Lužnej aj inde. V obrovskej bedni boli tie slávne slovenské, nie až také krásne ale chutné jabĺčka. Čo myslíte, koľko tam bolo nahnitých, s kúskami plesne, otlčených a tak. Nikto sa nepostaral, aby sa ten tovar ďalej nekazil, žeby to náhodou prebrali a s úctou sa k tomu správali... a pritom ho oni vyprodukovali. Tak odkiaľ má vziať zákazník tú hrdosť? Iba tak, nacionálnu, automatickú... alebo by mala byť niečim nebodaj aj podložená? Kvalitou, domácou ekológiou, zamestnanosťou, chuťou...
samanka
potraviny sa snažím kupovať slovenské, automaticky, čo nepoznám, najprv na štítku prečítam krajinu pôvodu...len som zistila, že asi treba nosiť so sebou lupu...a dobré skúsenosti mám s českými potravinami. Mäsové výrobky mám oblúbené od jedného slovenského výrobcu a u mäsiara sa pekne opýtam na krajinu pôvodu. Nie som fajnová, ale po tom, čo už človek počuje......no zásadne nekupujem mäso ani výrobky v Tescu.
evusik
ja nechápem prečo mám jesť drahé, naleštené, dovezené jablká ktoré sú navyše bez chuti a vône. A to nehovorím o zelenine, ktorá mi na druhý deň zvädne alebo rovno spesnivie jak toť nedávno baklažán. Gaštany už nekupujem pretože poriadny gaštan si kúpim jedine na vianočnych trhoch. V obchode sme po pár krát kúpili a boli hnusné, po upečení suché a páchnuce a ešte k tomu neskutočne drahé. Čo sa týka ostatných výrobkov snažím sa kupovať slovenské výrobky (napr. mliečne výrobky) ale niekedy je to problém. Sú firmy ktoré majú prevádzky na Slovensku, vyrábajú zo slovenských surovín ale firma má zahraničný názov. Ale čo sa týka potravín dennej spotreby tam asi všetci vieme čo sa vyrába v našom regióne takže sa väčšinou zameriavam na takéto regionálne výrobky - mlieko, syry, chlieb .... a hlavne rada takéto regionálne výrobky kupujem keď ideme na výlet alebo na dovolenku niekam na Slovensko, to si vždy donesieme domov chlebík, mliečne výrobky ... aby sme ochutnali a porovnali s tým čo sa vyrába u nás :-)
vcelka
@evisuk ; má pravdu, že aj tunajší výrobcovia sa "hanbia" za slovenský pôvod a radšej sa nazvú kozmopolitne. Napr. spomínané Boni Fructi. No napadlo by Vás, že to je farma z Dunajskej Lužnej? A keď ešte ani tam nie sú hrdí na svoje "nenaleštené" jablká a nechajú ich hniť - ako somuž písala - tak ako zákazník... Mimochodom, ja naozaj chodím s lupou v kabelke a odteraz vždy prezerám blchacie zloženie pod lupu - však v Hypernove priamo zaviedli vozíky s lupou, aby si to zákazník mohol prečítať. Však len vďaka lupe som zistila, že to, čo kupujem ako šampiňónovú nátierku, je vlastne nátierka z hydinových koží.
jerica
@vcelka dobre poznám Boni Fructi "DOBRÉ JABLKÁ" je to už veľká firma ktorá veľa dováža , tak si nemyslím že všetky jablká a ostatné ovocie má zo svojich sadov . Bývame neďaľeko od tej firmy.
Vierka , začalo sa to po "prevrate" zlikvidovať naše , aby sa mohli dostať na naše trhy zahraničný dovozcovia, určite nič nové nehovorím , tak sa potom nečudujme že naša generácia bola naučená na iné výrobky (lepšie naše) a po čase sme došli na to predsa naše je naše slovenské , to hovoria aj moji rodinný priatelia(slováci) ktorí žijú v Mníchove dvadsať šesť rokov.
alena45
čítala som ten článok, ale myslím, že je zavádzajúci v tom, že štát naopak prehľad má, ale my - spotrebitelia nemáme. V sobotu som asi po roku kúpila celé kura - v Lidli - iný obchod som po ceste nemala, a bola som rada, že keď som ho rozbalila, tak nepáchlo, vlastne nemalo žiadnu arómu, ale podľa červených bodiek pod kožou mám podozrenie, že bolo máčané v hypermangáne, ale čo už. Už rok som nerobila perkelt, a mala som strašnú chuť. Rada som kupovala krídelká, milujem krídelká, ale čoraz častejšie sa stalo, že som vyše hodiny cítila divný zápach, s kuracinou nemal nič spoločné, až keď boli riadne upečené, a vlastne aj nakorenené, tak to ako-tak prešlo a tak som sa snažila zabudnúť. Je to naozaj bieda.
A myslím si, že ani tie, čo sa vozia z Poľska nie sú z Poľska.
furdica
naše tovary su dobre rada ich nakupujem .je tu ale aj druha strana mince. naši vyrobcovia v snahe dobehnut zahraničnych vyrobcov začali imitovat ich vyrobky. no a to je potom katastrofa nemaju dostupne ingrediencie ,davaju nahrašky a vznikaju _nove_ divne veci alebo v snahe zarobit daju lacnu nahradu asi pred tromi rokmi potichu zdraželi slov. salamy typu Nitran a pod. vyrobcovia presviedčali kupujucich že teraz je to prave orechove ,pravy klasicky soc. recept na vyrobu . a čo tam pchali pred tym do črievok? a čo teraz? ked prešiel nejaky čas a zvykli sme si na cenu? neviem to velm i posudit ale si myslím že je to o slušnosti vyrobcu ale hlavne o legislature ved čo je to za svinstvo- prepačte za vyraz ale inak mi to nejde- že obyčajne špekačky musia mat ochrannu znamku EU ? aby boli jedle? hocikdo si začne vyrabat hocičo a ty PAN zakaznik kupuj je jedno kto vyraba ,len nech je to dobre a hlavne nech je tam to čo avizuju na nalepkach potom aj s lupou nakupim __možno__ jedle veci Nemame kontrolu a to sme mali najprisnejšie normi v europe Nuž čo aj lekari chcu pracu koho by liečili, keby sme boli zdravy
julica
@alena45 neviem presne podrobnosti, lebo nam to zaustoval kamarat, ale pred ruzinovskou nemocnicou predava kurence (neviem, ako casto) sukromny dodavatel. tie kurence su neporovnatelne s tymi z obchodu, maju chut, zabalia ti do nich aj srdce, aj paprcky :) Fakt vyborne, cenou porovnatelne, ale kvalitou neumerne vyssie v porovnani so supermarketovymi.
babidka
Clanok som citala , v niecom ma ten pan pravdu . Ale budme objektivni - naozaj su nase slovenske vyrobky take supernajlepsie ? To mi chce niekto nahovorit , ze nase jablka nie su postrekovane , kurcata ci hovadzie a bravcove maso nie je "dopovane" vselicim , chlieb ci muka je bez chemikalii ??? Neverte tomu , slovenski vyrobcovia robia to iste ako vyrobcovia v okolitych statoch ....Len sa este musia naucit marketingu :-) . Ja osobne mam tiez radsej domacke vyrobky.Hydinu , vajicka aj zeleninu - mam vlastne .Hovadzie maso, tvaroh aj mlieko kupujem od farmara . Ale aj tak je vela veci ktore musim kupovat a ked nechcem zle spavat , tak radsej vela nepatram....:-)
tinca
ja teda podobne ako @klaura si dávam pozor pri mäse a zásadne kupujem slovenské, ale ľudia húfne chodia nakupovať do Polska. Lenže si trošku počkajme, pripravuje sa novela zákona o označovaní potravín kde bude stáť už len krajina pôvodu: EÚ a potom sa už nedopátrame ničoho.
evanaaa
Mne sa muž posmieva, že keď idem nakúpiť, vrátim sa aj o 1.5 hodiny, on už dopredu povie - a nebuď tam dve hodiny. Ale čo mám robiť, keď chcem správne nakúpiť, ako je tu o tom reč a musím si čítať na každom výrobku pôvod, zloženie, hľadať dátum spotreby a ešte zisťovať či je tam cukor a koľko sacharidov, pretože cukor sa pridáva všade, či už sú to mäsové, múčne a iné výrobky, prísady do jedál. ( Vôbec nemyslia na diabetikov, v ničom, niekedy mi je do plaču) . No, bodaj by mi to tak dlho netrvalo. A tiež sa vyhýbam potravinám z číny, tie gaštany, ako sa spomína, sú ozaj drahé a pritom smrdia pliesňou, sú nekvalitné, tak prečo tá cena.A to ovocie, ktoré nám príroda nadelila na jar a v lete, čo sa predáva v zime za nemožné ceny, pritom je ako umelé, čo sa chuti týka. A to nehovorím o ostatných potravinách, stane sa, že niečo kúpim a zistím, že sa to nedá jesť ani nijak upraviť, musím to nenápadne vyhodiť ( aby manžel nevidel ). Nikto nevie, prečo prichádza o zdravie, choroby, aké nebývali sa množia. A je jedno, čo jeme, či od nás alebo z cudziny, aj keď dufam, že sa nájdu aj poctiví výrobcovia.
marianne69
Ja sa tiez snazim kupovat slovenske vyrobky,ked som doma,ale uz sa mi stalo,ze som kupila slovensku sliepku na polievku:-)/boli sme nejaky nasmrkany/ a ked som ju dala varit,cela kuchyna smrdela antibiotikami,liekmi,teda aspon nam doma,tak som ju vyhodila, cely hrniec,jest to nechceli a sla som kupit tu z EU.(nesmrdela)
vcelka
To vobec nie je o tom, že by slovenské výrobky boli tak úžasne kvalitné (však fabriky najčastejšie vlastnia zahraniční podnikatelia a korporácie, často so zahraničnými kontami, kam napokon odchádzajú "naše" peniažky), ale o tom, že sa podporuje domáca zamestnanosť a domáca produkcia.
babi
@vcelka , ty si konenečne vystihla o čom som chcela otvoriť diskusiu
vcelka
@babi ; mám strašne veľa výhrad voči výrobkom - aj našim - ale bez mučenia sa priznám, že predsa len dám prednosť domácemu výrobku každodennej spotreby. Teda ochutnám egrešový džem zo Švédska - lebo takýto druh náš som ešte nevidela - skúsim kúsok plesňového syra z Dánska, kúpim dcére cukríky zo Slovinska, nech ochutná zase niečo iné (aj tak jej ich kradne ocinko :-), a určite si kúpim talianske cestoviny z tvrdej pšenice, ale jogurty, cukrovinky, múku, šunky, syry... si vyberám tunajšie. A hneď pripojím aj tip, (lebo som minule pátrala s lupou v ruke medzi jogurtami a ostala som zhrozená...) - jogurt zo Sabi Sabinov z mlieka a živých jogurtových kultúr, navyše vo verzii obyčajne i nízkotučnej. Ešte pred pár mesiacmi sa dal kúpiť aj v jednotárskej predajni, teraz už iba vo veľkom Terne.
babi
@vcelka máš svätú pravdu , nie vždy a všetko sa dá kúpiť domáce, ale mne išlo v tejto dikusii o to, aby sme podporili domácich výrobcov. V tom článku čo som na začiatku spomínala, išlo o závod HYZA ktorý musel zavrieť už dve prevádzky a keby nedotoval poslednú majiteľ z iných zdrojov, tak musí aj tú poslednú, lebo dovoz ich prevalcuje. A tak je to aj v iných oblastiach,. Tak ako píšeš Sabi tiež musela znížiť výrobu, Keď idem na trh, tak počujem sťažnosti, že sa týmto drobným pestovateľom, nedarí, lebo konkurensia v hypermarkrtoch - čo sa týka cien, ichpoloží. Takže tak a ty si to pochopila správne o čo mi išlo, nechcela som porovnávať kvalitu .
danculka
Rada by som nakupovala doma,ale kedže som bola železničiarka a viem že nakúpim v ČR a v Poľsku lacnejšie a mám na to čas,tak chodím nakupovať tam,ale všetko čo sa oplatí. Nemyslite si ,že v ČR av Poľsku nemajú normy a hygienu?Nemajú prečo prebaľovať mäso, ako u nás pretože majú taký odbyt,že mäsko je každý deň čerstvé. Poľsku a Česku nakupujem v obchodoch BILLE,TESCU,Kauflande a rada tam nakupujem,pretože ušetrím polovicu dôchodku a veľmi sa tomu teším,že Poliaci dokážu lacnejšie vyrobiť veškeré mäsko,prejdem hranicu a zemiaky kúpim po 0.20 E,za kg a tak isto sa dorábajú ,ako u nás a tiež mali veľké záplavy,ale u nás obchodníci chcú , byť už na druhý deň milionári o tom to je.....