Varenie

Slané praclíky

ildinka - fotkaildinka, 8. septembra 2013

má z vás niekto recept na praclíky so slanou mriežkou?Dostala som ich raz od kamošky z Trnavy ,niekto ich tam pečie,boli to skôr štvorčeky so slanu mriežkou a boli nenormálne dobré...ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

helica
Ja som trnavčanka, pečiem ich pravideľne a snáď by to mohol byť tento recept:
5Odkg polohr.múky
25 dkg Hera ( alebo niečo iné)
1/2 kocky kvasníc
cca 1 dcl vlaž. mlieka
1 ČL soľ, trochu cukru do kvásku
Z pol kocky kvasníc, mlieka a cukru spravím kvások. Vlejem do múky s rozdrobeným tukom a rýchlo spracujem cesto ( ako na slíže), musí byť dobre premiesené, ale nie dlho. Ihneď rozdelím asi na 5 dielikov. Jeden nechám na doske, ostatné šupnem do chladničky. Cesto nesmie kysnúť! Vytvarujem šúlok, z ktorého odkrajujem kúsky, veľkosti čerešne, ušúľam tenký "šulanec", asi ako obyčajná ceruzka a dám tomu tvar praclíka. Keď chceš väčšie, treba odkrojiť väčší kus cesta a vyšúľať na dlhšie. Uložíš na plech, ja posýpam sézamom, pretože tá slaná oblievka sa mi nikdy nevydarí. Vyšľaháš bielko so soľou a vidličkou praclíky krížam-krážom vidličkou pofŕkaš asi v polovici pečenia.
Pečiem vo vyhriatej rúre na 180st.C, tak asi 15 minút- ono vidíš, že sú už pekne ružové( hnedkavé).
Neviem, či som pomohla, ale ak by si vyskúšala, daj prosím vedieť, ako dopadli. Hodne zdaru!
ela77
Možno pomôže tento recept,(dostala som ho ako čatajské praclíky-najdeš aj na internete, ale sú rôzne obmeny) Ja robím s takým množstvom ako @helica , len tú múku dávam hladkú.(ona má polohrubú) Suroviny sa spracujú na doske a môžeš robiť ako ona vaľkať praclíky, ja ich vykrajujem vykrajovátkom na praclíky.Cesto k vykrajovaniu rozvaľkám tak asi na pol cm.. Cesto sa nenecháva nakysnúť ani pre drobením praclíkov. Praclíky sa pred pečením potrú žĺtkom a dajú sa predpiecť. Už presne nepamätám dobu, ale tak asi na 10 minút. Potom sa z rúry vyberú a rýchle pocákajú tou slanou polevou a dajú ešte dopiecť aby sa prepiekla aj tá poleva. Ja si ju dávam do mikrot. sáčku a odstrihnem jemne rožok a tak to ide rýchlešie . Na tú polevu slanú :1 bielok, 2 PL voda, 2 PL hladká múka, 1 ČL soľ. Toto dobre vymiešať (pre istotu pretlačiť cez jemné sítko, aby ti potom bez blokovania išlo cez dierku na sáčku.
helica
ospravedlňujem sa: v rp má byť uvedená hl. múka šp. a nie polohrubá!
@ela77 ďakujem za pripomenutie, písala som spamäti, no a pomýlila som sa. Zrejme máme rovnaký recept. Tu v Trnave sa hodne pečú na predaj, ja ich robím sama, ale oveľa menšie. @ildinka , čo sa neohlásiš, už recept nepotrebuješ?