Rôzne

Slané pečivo s dlhšou trvanlivosťou

monicka7299 - fotkamonicka7299, 8. decembra 2012

Zdravím Vás - chcela som sa spýtať, či mi neviete dať nejaký tip (recept) na slané pečivo čo by som si mohla v predstihu napiecť k Vianociam a vydržalo by (myslím trvanlivosť a nie vydržať nejesť ho :) Ďakujem krásne.

@zareaguj


Diskusia k téme

izabella929
mám v mojom receptári tu na Vareche výborné a dlho vydržia...chrumkavé volajú sa : kari makovo-sezamové štangličky...sú na str.11...

marienka44
Otvorila som si vyssie uvedene linky. Tie pracliky nemaju ziadnu kypriacu zlozku /soda bic., kyp. prasok ap./ a cesto je velmi mastne., cize bez kypridiel sa to nedvihne pri peceni. Okrem toho v ceste nie je nastruhany syr, jedine ako posypka. Ked upeciem k Silvestru podla mojho receptu, uverejnim . :-)
Tie vyssie uvedene slane tycinky maju iny recept a ine suroviny v postupe /chyba spomenut drozdie ap. / Nie je to pomyleny recept? Ako mozu byt take nedokonale a nepresne recepty na nete?
marienka44
Tu je velmi dobry recept z videa "Tak ako sa to robi", co mi pravidelne chodi na moju e-mailovu adresu:
Slane pecivo k televizoru
250 g polohrubej muky, 250 g struhany tvrdy syr, 250 g maslo /rastlinný tuk/, 1 lyzicka soli, 1 žľtok na potretie, lupane mandle na ozdobu.
Postup: Z muky, syra a masla vypracovat cesto, nesolit. Vykrajovat formickkou kolieska , velkost skor mensia ako jednohubky. El. ruru predohriat an 160 st. Cesto vyvylkat na tensie. Piect na plechu vylozenom s pec. papierom, potriet zltkom, ozdobit mandlou a osolit. Piect do zlatej farby na dolnej šíne.
To som presne opisala, ako som to dostala. Je to velmi, velmi chutne.
vierkadoktorka
Marienka je veľa druhov cesta,nielen kysnuté a minimálne v dvoch receptoch je aj syr a aj kypriaci prášok,treba vedieť aj čítať a nie iba za každú cenu znevažovať.
marienka44
@Vierkadoktorka , prepac, ak sa Ta to dotklo. Ale ja som tam videla recept, kde sa v texte spominaju kvasnice a este ine a v rozpise ani zmienka. Vsade boli len po jednom recepte, ozaj musim lepsie citat. :-)
marikafil
@marienka - páči sa mi Tvoje rozhorčenie, citujem: "Ako mozu byt take nedokonale a nepresne recepty na nete?"
Nuž veru môžu, lebo na nete je skrátka všetko. Ja preto chodím najradšej sem na varechu, lebo tu keď niekto zabudne do rozpisu nejakú zložku, určite sa nájde iná, ktorá jej to v dobrom pripomenie a autorka to opraví (alebo aj nie...) - preto čítam aj komentáre. Ale aj ja poznám super slané pečivo na chrumkanie, kam sa nedáva žiadne kypridlo - len hladká múka, rovnaké množstvo tuku (masla alebo margarínu) a 5 lyžíc kyslej smotany. Navrch každej kocky potom dávam polovicu orecha a soľ. Pečie sa na suchom plechu. A zatiaľ každému chutili. Akurát sa treba pri jedení trochu krotiť, lebo toho tuku je tam fakt dosť.
hubata
Dievčatá @marienka44 a @marikafil - hoďte to do KK, nech si ich môžme opísať. Slaných nie je nikdy dosť a ak sú trvanlivé a dajú sa upiecť do zásoby o to sú vzácnejšie. Takých trvanlivých mám málo ...... alebo mám aj trvanlivé, len u nás sa to nedá asi odskúšať: hneď sú zjedené.
evanaaa
Mama robievala podobne, len tuk, múka, a syr, alebo bryndza, podľa toho, aké chcela. Recept mám na ne. Ona používala aj smotanový syr, kedysi bol v takých kocočkách, dávala tri an jednu dávku. Boli výborné, krehké. Ja som ich tiež robila do práce kolegyniam keď sme oslavovali.
monicka7299
Ďakujem za komenty. Chcela som tu na vareche aby som si ich hneď šupla do KK :) ...určite ci niečo vyberiem ... ešte raz vďaka