Varenie

Šľahačková smotana

blackwolfer - bez fotkyblackwolfer, 14. septembra 2011

Ahojte Varecháči.

Mám na Vás jednu otázku. Ako správne vyšľahať šľahačkovú
smotanu. Lebo vo väčšine receptov je šľahačková smotana tak
nádherne vyšľahaná a keď ju šľahám ja tak sa urobia hrudky a je to
prakticky nepoužiteľné.

@zareaguj


Diskusia k téme

huck
a mne sa včera prvy krat vobec nepodarilo vyšlahat šlahačkovu smotanku na šlahačku :( Ostala mi polotekuta. To sa mi nikdy nestalo a neviem prečo... Bola som z nej paf!
megginr
@blackwolfer - a pouzivas aj stuzovac? @huck - aj nam sa minule nepodarila vyslahat, normalne sme s maminou nechapali :-O slaham, slaham a nic. A to bola cerstva!
hviezdickaz
Teraz su tie smotany akesi cudne,mne sa tiez zo dve naposledy nepodarilo vyslahat.
danielas
mám rovnakú skúsenosť,nebude to značkou? Moja bola Raja
julica
Stužovač ti netreba, možno šľaháš pridlho a namiesto šľahačky ti vznikne maslo, hm?
hurriccanne
ked robievame kremes,pouzivame rastlinnu slahacku a ta sa da vyslahat vzdy,nieje to uz sice chut pravej slahacky ale nam chuti a vzdy je to lepsie ako praskova nahrada.
hurriccanne
ked robievame kremes,pouzivame rastlinnu slahacku a ta sa da vyslahat vzdy,nieje to uz sice chut pravej slahacky ale nam chuti a vzdy je to lepsie ako praskova nahrada.
megginr
@danielas - ano, Rajo sme mali aj my! aj vcera som slahala, ale nevyslahala som ju dotuha, proste sa nedala...
babav
Smotana musi byt pred slahanim dobre vychladena,alebo treba pouzit stuzovac;-)
pumaamravec
ako hovori @babav treba mat poriadne vychladenu slahacku :) ja odkedy mam nadstavenu chladnicku na 3°C a mam ju v najchladnejsej priehradke sa mi vzdy vydari ;) a slaham na strednej rychlosti mixerom ale len kratky cas, aby bola pekne naslahana ale aby sa z nej nestalo maslo, treba trenovat a potom po par pokusoch ti to pojde lahko;)
alexdidi
Smotana musí byť naozaj dobre vychladená a ja mám tú skúsenosť, že sa nevyšľahá až veľmi čerstvá...
vevericka321
Zásadne používam iba profesionálnu cukrársku šľahačku na zákusky a torty, ktorá sa aj bez stužovača vyšľahá, môžeme túto šľahačku skladovať v špajze a pred šľahaním ho dáme na 30-60min do chladničky. Super drží tvar aj na torte, aj všade
janadelfi
Vždy keď plánujem šľahať šľahačku kúpim s vyšším obsahom tuku - to je prvoradé musím ju mať vychladenú a šľahám šľahačom bez stužovača. Aj keď robím pribináčik  varecha.pravda.sk/recepty/pribinacik/5309-recept.html...
v recepte je písané 200ml šľahačky, ale ja dávam 250ml 33%-nej a vždy sa vydarí a je výborný.....
megginr
@janadelfi aj ja takto robim pribinacika :) ale najprv si zvlast uslaham slahacku a vmiesam ju do rozmixovaneho tvarohu. Velka mnamka ;)
marcy
ten problém mám aj ja,stužovač mi nechutí a profi šľahačka je rastlinného pôvodu,ja tú klasiku ľúbim...skúsim vychladiť :))
3sandra3
presne ako julica hovorí,,, nešľahaj veľmi dlho a ani nešľahaj na rýchlosti číslo 3, ale stačí na 2 alebo 1
danielas
Ja teda pečiem už nejaký ten rôčik a šľahačiek som tiež pár našľahala a preto ma to zaskočilo. Ten samý parížsky krém,ktorý robím rovnako 10-15 rokov a vždy o.k som dvakrát za sebou nevyšľahala tak, ako som bola zvyknutá. Tak som vyhútala,že to bude zmenou kvality šľahačky.
huck
mile moje žienky-varechačky , neviem čo sa mi to včera prihodilo s tou nevydarenou šlahačkou. Nerobila som ju ani prvy ani druhy raz v živote. Smotanka bola 33 %, čerstva, dobre vychladena, stužovač som nedavala. Mne sa nezmenila na maslo,ale jednoducho nehustla, ostala riedka. Opakujem toto sa mi stalo prvy krat....
1x alda
nadia56
tak ako pise @3sandra3 , smotanu treba slahat na nizkom stupni otacok, staci aj 1, pomalsie a treba kontrolovat hustotu pocas slahania, ak sa ukazu hrudky smotana je preslahana a mozes z nej urobit dobre maslo
babidka
ja mam slahackovu smotanu "original" - kupujem cerstve mlieko od farmara - a aj napriek tomu , ze urobim vsetko ako sa ma : cerstvost , teplota , hustota ....aj tak sa mi stalo , ze sa mi slahacka nevyslahala ! Asi su obcas zle dni pre slahacku ....:-)
1x alda
trencanka
Kvalita slahacky sa vyrazne zhorsila. Na zakusky by sa mala pouzivat slahacka s vyssim podielom tuku. U nas taku nekupim. Myslim, ze v Cechach je dostupna 36-40percentna. Len neviem aka firma ju tam vyraba.
Rajo ma sklamalo velakrat. Suseda mi odporucala slahacku z Lidla, vyskusam zajtra, idem robit tiramisu.
jurovic6
Ja som piekol krtkovu tortu a zrazu sa mi spravili hrudky keby som to slahal dalej, tak by som s toho nemal krem ale maslo.Neviem cim to bolo slahal som na 2-hom stupni bola dobre vychladena ale je aj mozne ze to bola ta kvalita....
evanaaa
Ja šľahám bez stužovača, ide to, pred tým som ani nepomyslela, že by som ho mala používať, ale stalo sa aj mne, že som ju prešľahala, alebo, že som šľahala ako Huck, a bola tekutá a mierne zapáchala. Možno je to "technická" chyba výroby. Ale nemala by sa šľahať na vysokých obrátkach, ja používam ten ručný obyčajný šľahač ( nie elektrický), klrútim kľučkou a metličky v nádobe šľahajú. Ale aj sledujem hustotu, a radšej spomalím, je výhoda, že môžem prispôsobiť rýchlosť ako chcem.
1x alda
evanaaa
A ečšte pre Trenčanku a ostatných - tortovú vysokopercentnú šľahačku majú v Kauflande, len je drahšia ako ostatné - okolo 2 eur.
1x alda
45678
Toto mi poradila jedna pani cukrárka veľmi dávno, že mám šľahačku deň vopred uvariť a potom nechať schladiť. Takto pripravujem aj parížsky krém, že do šľahačky namiešam kakao, uvarím a dám schladiť v chladničke, niekedy aj dva dni :-) potom pomaly šľahám. Mne tá konzistencia potom vyhovuje a hlavne vydrží dlhšie, ak sa zákusok nezje.
1x alda
huck
@45678 na buduce vyskušam radu tvojej pani cukrarky pri vyrobe šlahačky. No parižsky krem robim starou dobrou klasikou a nikdy ma nesklamala - 200 - 250 sladkej smotany 33 % + 10 dkg horkej čokolady. Spolu uvediem do varu (nevarit) . Roztopene , ochladene uložim na noc do chladničky. Druhy den vyšlaham a parižak ako lusk je na svete .
norafa
na šľahačku treba dobre vychladenú smotanu a opatrne šľahať aby nezačala maslovatieť(hrudkovať)
goralisko
jasne ze musi byt vychladena a netreba ju slahat dlho a slahat na pomalsich otackach a sledovat co sa snou deje
1x alda
radox1
kvalitna smotana na slahanie-min.33%musi bt v takej kvalite,aby sa nemusela prevarat.rajo ma uz parkrat sklamalo,kupujem pilos v lidli a som spokojny.
1x alda
usmiatalenka
Rajo smotana na slahanie ma velmi sklamala zosekala sa uplne lidlacka smotana ma potelila krasne sa vyslahala ale treba na najnisiej rychlosti slahat
1x alda