Manžel mi dnes priniesol takmer 4kg slaniny na topenie, na masť a škvarky. Robíme to tak dvakrát v roku, no zakaždým sa popri tom poharkáme, lebo ja mám z domu odvidený iný spôsob ako on. Vy ako robíte domáce škvarky, masť ?
@zareagujManžel mi dnes priniesol takmer 4kg slaniny na topenie, na masť a škvarky. Robíme to tak dvakrát v roku, no zakaždým sa popri tom poharkáme, lebo ja mám z domu odvidený iný spôsob ako on. Vy ako robíte domáce škvarky, masť ?
@zareaguj
Ale nedoporučujem na väčšie množstvo to je tak na 1/2 až 3/4 kg slaniny. Nám to stačí, lebo až tak mastné nejedávame a oškvarky máme ako chuťovku. Ak mi ostane slanina normálne dám do mrazáku
elian44, dík za komentár, my to tiež nepreháňame s tým mastným, no máme o chvíľu rodinné stretnutia a takéto niečo ( napr. pagáče z domácich škvarkov) sa vždy ráta :-)
Veľmi dobrá rada je aj od Sovky, s tou masťou a na zahodenie nie je ani vytápanie v rúre na plechu podľa Braxi, takže mám na výber a vyskúšam postupne všetky dobré rady. Práve som aj mala v pláne kúpiť slaninu, lebo mám už len asi za tri lyžice, je na čase, ak uvidím slaninu v Kauflande, lebo u nás v Bille je len s kožou, dosť tenká býva a je s tým dosť roboty. Keď som sa tam pýtala mäsiara, prečo je len s kožou, povedal, že on mi ju odstráni ( kožu) ale bude to drahšie. No, za tú cenu s kožou inde kúpim bez.
Ked je kupná slanina,tak treba podliať vody a môže aj viac,(voda sa počas smaženia vyparí).Voda je kôli tomu,aby sa na začiatku masť nespálila,lebo potom už ju nenapravíš a asi preto nemáš masť peknú bielu.Počas celého praženia treba miešať,na miernom ohni.
S tým odoberaním je to dobré vtedy,ked máš málo slaniny a ju spotrebuješ raz dva.Ked by trebalo dlhšie uskladniť,tak takato masť nevydrží a pokazí sa.Topí sa dovtedy,kým sa na povrchu nevytvára jemná priesvitná pena a škvarky sú začervenané a plávajú na vrchu.Masť musí krásne voniať.
Treba ho ale spustiť 2x za sebou a keď ide 2x skontrolovať asi tak v polovici, či už nie sú. Záleží od slaniny. Väčšinou sa mi vypečie pekne, ale už som musela asi 2-3 x dorábať na sporáku, ale to stačilo 5 min na dôjdenie.
V pekárničke sa podlievajú na začiatku 1-2 lyžicami mlieka a kto chce môže ku koncu osoliť.
Slaninu pokrajam na priblizne rovnake kusky asi 2x2 cm. Posolim a rukami premiesam. Potom v liatinovej tazkej rajnici vytapam, pred zaciatkom podlejem vodou a prikryjem pokrievkou. Kocky slaniny sa zvacsia a napuchnu. Potom za staleho miesania sa to vari a priebezne odoberam mast cez smaltobane sito do glazovaneho hrnca /na tento ucel urceny/. Ked uz zostali len oskvarky, vtedy pridam mlieko az oskvarky ziskaju hnedastu farbu. Na sitku ich povytlacam varechou a tuto druhu mast /je tmavsia, lebo je tam uz mlieko/ dam do pohara a je urcena na pagace. Prva mast v hrnci je biela ako padlý sneh. Z tej varim, napr. halusky , na slize. Tie si neviem predstavit omastit olejom. :-( .
Moja 93-rocna svokra povedala, ze oni doma /este u mamy/ nakrajali slaninu na table /doska na miesenie cesta/ a tam ju aj osolili a rukami premiesali. Bolo to iste vacsie mnozstvo ako u dnesnych gazdiniek.
No a s tou bielou,tuhou "kupenskou"mastou?Ziskava sa pri nizsej teplote ale lisovanim-preto ma iny/vyssi/ bod topenia.
Kvalita?...asi ako tie priemyselne oskvarky,co sa tam tiez vyrabaju.Zapach sa odstrani parou,zafarbenie aktivnym uhlim.Dobru chut!:-))
Tiež mám litrový hrnček len na masť, čo nevojde doň, dám do pohára. V Lídli mávajú občas hlinené krčahy - na kyslé mlieko, ale aj na masť, chystám sa kúpiť, len vždy zaváham, alebo nemám toľko financií.
škvarky sa ľahko miešajú, neprichytávajú sa na dno a ani sa tak často nemusia miešať! Skvelá rada, veľmi ďakujem!
Pred koncom mozes pridat mlieko na zjemnenie...
Aj ja by som sa chcela spýtať na to isté. Všetko som robila presne tak isto a masť mi neztuhla a je nejaká šedivá. Pritom sme slaninku mali zo svojej zabitej svinky. Som z toho nešťastná, lebo som si robila chute na dobrú domácu masť a namiesto toho mám riedku šedivú hmotu. Pritom škvarky sú dobré voňavé a nepripálené. Neviem kde som urobila chybu.
Tu je recept a obrázok:
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-bravcova-mast-a-oskvarky...
aj ja presne tak robím. Dávam masť na spodok. Je to super.