Varenie

Skúsenosť s cestom na pirohy s kyslým mliekom

daanoo - fotkadaanoo, 3. novembra 2020

Ahojte idem robiť zajtra pirohy a našiel som recept na cesto len kyslé mlieko a múka (1:1) a soľ. Dobré sa s tým cestom pracuje? A čo chuťovo? Mám už nakúpene suroviny :)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Aj mňa by to zaujímalo, ja som včera našla recept na pirohy, do ktorých ide kyslé mlieko a sóda bicarbona. Naplnené sa nevaria, ale dávajú na mastný parák a paria sa cca 8 minút. Neviem si ich predstaviť
daanoo
Neoporučám to cesto to sa len lepí radšej stará klasika.
daanoo
@sovka62 chcel som pridať radu ako urobiť pirohy bez lepenia ale to cesto mi tak skazilo chuť
babidka
U nas sa pridava kysla smotana, novsie aj jogurt.. To cesto je vyborne , pruzne, nerozvara sa. Len treba trafit hustotu, ked je velmi riedke, tak je lepkave.U nas sa do cesta pridava aj pohankova muka ,ale nie kazdy ma rad tu chut.
babidka
@sovka62 (6.11.2020 15:32)

su to dobre pirohy, skus ich.U nas na vychode sa pirohy robia na X-sposobov, k muke sa pridava kysla smotana, alebo jogurt, riedky tvaroh,robia sa aj take ze iba muka a voda.Robia sa aj z kysnuteho cesta.Robia sa aj zo surovych struhanych zemiakov, varenych zemiakov.Varia sa, prazia, pecu v rure, paria sa v paraku.
Vyskusaj ten recepta uvidis.Ty mas rada jednoduche klasicke jedla, budu ti chutit aj tieto:-)
sovka62
Ďakujem, @babidka , tak sa teda do nich pustím. Doteraz som skúšala len recept na placky (od spolužiačky z Oravy), tie boli z múky, kyslého mlieka a sódy bicarbony. Opekali sa na oleji. To cesto nasávali olej ako špongia, nestačila som podlievať a na môj vkus boli potom príliš mastné. Preto mám pred tou kombináciou taký rešpekt.
daanoo
@babidka vy skúste cesto: múka, soľ, lyžička bravčovej masti alebo oleja a teplej vody tak robí moja mama podľa babky. Tieto pirohy sú bez lepenia :)


1x haji
sovka62
Óooooo, vyzerajú veľmi dobre. A tá tácka! Takú som kúpila asi pred štyridsiatimi rokmi, ešte ju mám na chalupe.
babidka
@daanoo (11.11.2020 08:29)

skusim, coby nie:-)Kamaratka mi dala podobny recept, miesto masti vsak davala maslo.
babidka
@sovka62 (10.11.2020 14:23)

Tie placky sa u nas pecu zvacsa na suchej platni a az po upeceni sa namastia mastou alebo maslom.Moja mam ich nikdy nepiekla na masti, ze su potom tazke na zaludok. Ja ich velmi nemusim, mne velmi nechutia.Mozno preto, ze sme ich mavali kazdy pondelok na ranajky?:-)Volali sme ich "brouzove lokse"...
jozka2
Pirozky na kyslom mlieku sa pecu.Zlahka sa pierkami pomastia naukladaju na peciaci papier na plech a upecu sa slabo do zlata.Ulozene v krabici vydrzia dlho a kedy mame chut tak si pripravime tak ze ich hodime na par min.do vriacej vody aby sa ohriali,potom omastime lubovolne ako klasicke pirohyVelmi dobre napiect napr detom na internat,alebo ak sme dlho v zamestnani mame rychlu veceru pre deti.
Tento recept som dostala od sestricky na ocnom a robia sa tymto sposobom hlavne pri ukrajinskych hraniciach.
jozka2
Na tie pirohy som pohladala recepty ak by niekto mal zaujem skusit.Plnia sa tvarohom,kapustou,atd.Na dlhsie uskladnenie neodporucam zemiak.plnku ta je mokra.
RECEPT na cesto:
1/2 kg Vyberovej muky polohrubej,1/2 L Zakysanky,
1/4 kocky drozda,1/2 KL sody bicarbony,medzi prsty soli.
Vsetko spolu spracovat,nechat 30 min.zakryte postat.Rozvalkat ako na pirohy,pokrajat na stvorce,plnit tvarohom,ktory rozmiesame s vajickoma trochu soli.plech potriet pierkami olejom,alebo ak pecieme na papieri tak potriet pirozky opiect jednu stranu potom otocit a upiect druhu stranu.Ak ich ideme jest hned alebo aj o tri dni potrebne preliat vriacou vodou a omastit maslom s oprazenou cibulou.Skuste mozna budu chutnat tak ako nam.