Varenie

Šípkový lekvár

jozka2 - bez fotkyjozka2, 25. októbra 2020

Dobry den mili varechaci, potrebovala by som vase odborne rady pri robeni sipkoveho lekvaru. Presla som vela receptov, kde vsade sa odporuca na 1 liter sipkovej drene 1/2 kg cukru, tak som to skusila s 1 l, je to na moj vkus veeelmi sladke. Tak som
hladala dalej a jeden recept bol s 30 dkg, ten mi vyhovoval tak som to takto robila. Chcem vas poprosit kolko cukru davate vy,aby bol ten spravny pomer a ako cistit sipky vyberat zrniecka alebo nie, staci len rozvarit. Dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

sracz
Dievčence milé! Ja som šípkový lekvár síce nikdy nerobil, ale dostal som ho "krát" ako darček od milej a šikovnej pani Marušky z TV Jarkova 20. Vrelo odporúčam vyskúšať! Šípkový lekvár Maruška:

cca 2 - 2,5 kg očistené, umyté šípky zaliať vodou asi 2-3 palce nad šípkami. Šípky uvariť /rozvariť/do mäkka a dobre rozmixovať ponorným mixérom. Rozmixované šípky po trošku pasírujeme do pripraveného hrnca. Pasírovať môžme cez jemnú gázu alebo cez pasírovacie husté sitko čo bola moja verzia pasírovania. Do získanej šípkovej hmoty pridáme šťavu z jedného citróna a 400 g kryštálového cukru so želírovacím prípravkom Quittin a varíme podľa návodu na obale. Príprava je ako v knihe pre neúnavných bojovníkov, len vydržať. Stojí to za to. Hustotu skúšame na tanieriku. Uvarenú zmes plníme do pripravených zaváracích pohárov. Naplnené sterilizujem od bodu varu asi 10 minút. Úspech určite zarúčený.


jozka2
Vdaka ,ze ste ma nasmerovali na pomer cukru a este aj citr.stavu,Vyskusam na buduci rok.Spracovala som 12 L sipiek a este aj s nohou v sadre na ktoru som nesmela dostupit. No,vycistit 12 L sipiek od vnutornych kosticiek bolo nad moje sily a tak na strankach .ru a juhoslov. som nasla,ze sipky ocistili iba chvostiky a okvetie a tak zaliate vodou rozvarili a prepasirovalitak som to skusila a vyslo to.Vobec tie tenke vlasky necitit.Cukor som dala podla chuti,nabuduce dam podla vas.Vdaka za radu Lus44 a sracz.Maros najjednoduchsie je kupit,ale nevies si predstavit tu radost,dusevnu pohodu ak si to pripravis sam.V kupovanom je 44%sipkovej drte a zbytok je co?