Dobry den mili varechaci, potrebovala by som vase odborne rady pri robeni sipkoveho lekvaru. Presla som vela receptov, kde vsade sa odporuca na 1 liter sipkovej drene 1/2 kg cukru, tak som to skusila s 1 l, je to na moj vkus veeelmi sladke. Tak som
hladala dalej a jeden recept bol s 30 dkg, ten mi vyhovoval tak som to takto robila. Chcem vas poprosit kolko cukru davate vy,aby bol ten spravny pomer a ako cistit sipky vyberat zrniecka alebo nie, staci len rozvarit. Dakujem
varecha.pravda.sk/recepty/jablkovo-sipkovy-dzem/60527-rec...
cca 2 - 2,5 kg očistené, umyté šípky zaliať vodou asi 2-3 palce nad šípkami. Šípky uvariť /rozvariť/do mäkka a dobre rozmixovať ponorným mixérom. Rozmixované šípky po trošku pasírujeme do pripraveného hrnca. Pasírovať môžme cez jemnú gázu alebo cez pasírovacie husté sitko čo bola moja verzia pasírovania. Do získanej šípkovej hmoty pridáme šťavu z jedného citróna a 400 g kryštálového cukru so želírovacím prípravkom Quittin a varíme podľa návodu na obale. Príprava je ako v knihe pre neúnavných bojovníkov, len vydržať. Stojí to za to. Hustotu skúšame na tanieriku. Uvarenú zmes plníme do pripravených zaváracích pohárov. Naplnené sterilizujem od bodu varu asi 10 minút. Úspech určite zarúčený.