Rôzne

Silvestrovské menu

45678 - fotka45678, 28. decembra 2019

Pozdravujem všetkých, a chcem sa opýtať, aké zvyky sú vo Vašom regióne na Silvestra, samozrejme, keďže sme na Varecha.sk, predovšetkým podávané jedla a tiež zvyky...
Budem rada, myslím, nie sama, keď sa podelite o svoje :-)
V rodine môjho manžela je rovnaké menu, ako na Štedrý večer, vrátane postu až po polnoci sa podávajú mäsité jedla a na Nový rok nesmie byť nič z hydiny, vraj, aby neuletelo šťastie, rsp. preto, že hydina hrabe smerom dozadu:-).... A ja mam rada mäso :-))

@zareaguj


Diskusia k téme

mesiar50
Zdravím ťa @45678.Poch ádzam z regiónu Hont.U nás na silvestrovsom stole boli v prvom rade obložené chlebíčky.Boli roky keď som s obľubou robil aj plnené sendviče. Nesmeli tam chýbať ani pagáče a nejaké tie slané štangličky.
Kto potúžil po niečom sladkom,tak ten si mohol pochutiť napr.na krémešoch.Poobede sme dali variť šošovicu s údeným kolenom a na nový rok sme
vysmažili ešte zopár bravčových rezňov.Želám ti pekného silvestra a v novom roku veľa zdravia a šťastia.
rela
U nás nemôžu chýbať chlebíčky a kapustnica. Každý rok uvarím viac, aby zostala aj na nový rok. Naivne si myslím, že keď nebudem variť na nový rok, tak nemusím celý rok. Ale zatiaľ sa mi to nikdy nesplnilo. :-). Varecháčom aj redakcii želám všetko dobré v novom roku, hlavne veľa zdravia.
radost
@45678

moja babka-ročník 1906-ma dôrazne učila-že na nový rok nesmie byť nič-čo má perie-by neuletelo šťastie..
máme večeru silvestrovskú-chudobnejšiu vianočnú-menej chodov..
príhovor
prípitok
oplátky s medom
kapustnica už klobáskovo-mäsová
dosť
by aj žalúdok prežil
do polnoci sa aj tak presýti kadečím
najväčším darom je
POKOJ a ZDRAVIE
že SME
pred rokom mi odišiel brat
tento rok mama
chválabohu-stále ešte nie som sama
a to DAR..
nephilim
@radost Zubatá je občas štedrá. Navštívi aj viackrát. Prajem Ti, aby ostala stáť. Za dverami. Aby dlho nenavštívila. Nezostať sám je dar. 16.12. 2019 som sem pridala článok. V tichosti odignorovaný.
SI POETKA. Si tá, čo ma spočiatku veršíkmi iritovala. A potom som v tebe uvidela hviezdy. Pod jemným povrchom je tvrdé jadro. Napísal to Pierce Brown: „Matka je vo mne chrbticou. Železom.“ Podcenila som ťa. Myslela som, že si slabá. Ospravedlňujem sa. Máš v žilách železo. V ruke váhy. Si spravodlivá. To je umenie. Radostné.
evanaaa
Ja podobne ako aj @rela , uvarím kapustu, veľký hrniec, sýtu, spravím chlebíčky, z lístkového cesta tyčinky, alebo aj kúpené slané drobnosti, niečo aj sladké, štedrý večer však už neopakujem....a 1.1 nevarím (kapusta to istí), a ak by aj, tak nič pernaté, aby šťastie neodletelo, ale ani ryby, aby nám neodplávalo....
evanaaa
Ešte pripomeniem, že sme len dvaja, ak by sme mali hostí, čo sa už dávnao nestáva, rozmýšľala by som ináč nad menu.
rulik
aj u nás(predhorie Štiavnických vrchov od Levíc) sa robievala obdoba Vianoc :oplátky, kapustnica, len už sa nerobila ryba, ale pečené mäso ak bola tak kačka a spústa rôznych jednohubiek, chlebíčkov a drobných koláčikov aby sa vydržalo do polnoci
tomeska
Ono je trochu problém , ked jeden maso a druhý koláče. Ak sa dobre pamatám, ( no skoro 50 rokov dozadu) tak u nás sa na Nový rok varievala údená polievka , hlavné jedlo boly údené rebrá a zemiaková kaša s kyslou uhorkou alebo čalamádou. K tomu " makové kvaky" ( bobálky, opekance , či ako kde to volajú). Tie nemohly chýbat ani na štedrý den. Na silvestra sa robila kyslá kapusta a do nej klobáska a "meseníky" z domácej zabíjačky, Ked bola včas , tak sa dobre varilo, bolo z čoho.
Tak, zajtra sa ide na kapustu a na Nový rok na údené a kvaky s makom.
No a nech uvaríš ,čo uvaríš , len aby to chutilo.
Veselého Silvestra, a štastný a pokojný nový rok 2020, bez starostí a problémov a stále s úsmevom na tvári Tebe i všetkým Varecháčom. m.
afataga
Ja teda neviem, preco by na Silvestra malo byt nejake specilane menu, ja varim kazdy rok nieco ine, na co mame chut, toho roku budem piect krkovicku, nic specialne neplanujem. Nechapem, preco by sa mali ludia tlacit napr. na Velku noc vajciami, na Silvestra kapustnicou a pod. Jedine na Stedry vecer ako-tak dodrziavame tradiciu, aj ked uz znacne upravenu.
Tak nech vam vsetkym chuti, co si navarite.
paploska
My menime silvestrovske menu kazdy rok :-). Tento to bude po dobrej sankovacke kapusta, pecene maso a knedla, syrove fondue, chlebicky z domaceho kvaskoveho chleba - losos/sunka, sardelove ocka tie musia byt vzdy, kolace z vianocnej ponuky, teda zvysky a na polnoc bude tento rok u nas vynimocne poriadna kapustnica s klobasou z diviny. A este idem prave robit domaci vajcak. Ako napoj cisto pre zeny bude Mimosa (prosecco s pom. dzusom) chlapi si uz poradia. Zelam vam vsetkym veseleho Silva a uspesny novy rok.
terinka55
Doma, na Kysuciach, kapustnica už s údeným a klobásou, ale aj s hríbami.
Chlebíčky, štrúdle, zákusky, všetkého veľa a na Nový rok bravčové rezne so zemiakovým pyré. O polnoci sme sa snažili byť doma s rodinou na prípitok.
Dnes v podstate to isté, iba oveľa menej :-) Hlavné je byť v zdraví spolu, aj keď sa to nie vždy aj podarí...
Tiež PRAJEM veselý a pohodový Silvester, šťastné vykročenie do Nového roku 2020 a hlavne pevné zdravie !
ribana
Tak ja ten to Silvester nic specialne bude ravčové kare na šťave s dusenu kapustu a opekanými zemiakmi, a aj rezne a neaka kyslá utorka či čalamáda. Ako pečivo na Silvestra upečiem bryndzove paličky a tvarohový koláč . Určite žiadnu hydinu a ani ryby to aby nám šťastie neuletelo abo neodplavalo . Toho sa stále držíme. Moja mamka hovorievala na Nový rok sa má jesť z mäsa len také čo chodí po zemi a má 4 nohy to aby nik z rodiny neodletel abo neodplaval a šťastie neutieklo
ribana
...A prajem VŠETKÝM varechárom pekný a velelý Silvester a šťastný krok na Nový rok nech a tu môžme o rok stretnúť zas.
moravanka
Já jsem neuváženě kdysi vykostila kuřecí stehna, nakořenila jako to dělám běžně a dala normálně do trouby upéct. Takže teď není maso s rúčků už atraktivní a musím se otravovat s vykosťováním. A kosti samozřejmě do polívky a knedlíčky a domácí nudle... Nemusím se bát, že by to vydrželo do Nového roku.
To už máme uzené, chlebíčky od včerejška, ty jsou stejně nejlepší a hlavně se nevaří a razím - každý co si sám urve.
Přeji všem všechno dobré, pevné zdraví a taky štěstí, protože jak se říká - na Titanicu byli všichni zdraví.
janger
U nas na Silvestra nesmu chybat sisky, su snad v kazdej domacnosti, tu je to zvykom.
Inak, kto co chce.

Kapustnicu na Silvestra nerobim, nemam to zvykom. Mali sme na Vianoce bielu so smotanou, kazdym dnom bola lepsia! Robim ju len raz za rok, tym nam je vzacnejsia.