Varenie

Sčernalo mi cesto

alena45 - fotkaalena45, 28. novembra 2017

V nedeľu som zarobila cesto na domáce rezančeky, ale už po hodine státia v chladničke zostalo fľakaté, sčernalé. No a dnes, celé cesto už bolo tmavé, doslova tmavosivé. Už sa vám to stalo ? Z čoho to je ? Z vajec ? No asi jedine, veď prečo by hladká múka špeciál sčernala ? Nič iné v ceste nebolo. Použila som kupované vajcia, čo nemám vo zvyku, ale iné som nemala a chcela som domáce rezančeky do hovädzieho vývaru. Aj tak to cesto skončilo v koši.

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
Mne sa pred rokmi stalo , ze po par hodinach sa mi urobili na rezancovom ceste tmave bodky .Alebo ked mi ostalo vajicko z obalovania reznov /s trochou muky/ tak do druheho dna ostalo flakate . Neviem si to vysvetlit , ale odkedy mam svoje domace vajicka , tak je vsetko v poriadku. Z toho usudzujem , ze na vine mozu byt vajicka ...Mozno ti predali stare , mozno boli sliepky niecim nevhodnym "prikrmovane".
zolik
Aj ja si myslim, ze je to mukou. Mohla byt zle skladovana a nieco sa do nej dostalo. V spojeni s tekutinou sa to prejavilo. Moze ist aj o akysi druh pliesne. Stava sa.
haji
@Alena45 (28.11.2017 21:06)
Rezancové cesto moc dlouho neskladovat. Stačí hodina. I tak se dělají tmavé tečky - hrubá mouka má tu vlastnost, že struktura zrna vystupuje na povrch - vlastně je vidno obal. Zpravidla už zrno není v dobré kondici - sběr, uskladnění. Není radno otálet těsto na těstoviny zpracovat. Bohužel taková "nekondiční" mouka podléhá rychle zkáze - hlavně ve styku s vlhkostí. U nás doma se například z nedorobeného vajíčka z rezňov dělají placičky přidáním hl.mouky a trochy strouhanky. Ty se vysmážajú na záver a je o ně největší zájem. Jasné, že aj vajíčko sa může ve směsi s moukou pokazit - zkvasit.
alena45
Cesto voňalo správne, samozrejme som ho vyhodila, len mi to nešlo do hlavy. Myslela som, že to bolo vajciami. Už som zohnala domáce, teraz neviem, kde zoženiem kvalitnú múku. Veď aj tá bola vraj kvalitná slniečková.
marienka54
Ja najradšej používam múku výrobcu Pohronský Ruskov, kupujem v Tescu. Aj Babička je výborná múka, ale drahá.
babidka
Mozno to bolo mukou.Ale muku kupujem v roznych obchodoch a obcas vselijaku...A kedze byvam na dedine , robievam si aj zasoby a skladujem ju zvacsa iba v kuchyni kde je v noci chladno a cez den teplo , aj vlhkost vzduchu nie je vzdy idealna.Aj cesto na rezance urobim niekedy uz skoro rano alebo aj vecer a rezance robim az na obed.Ale posledne roky sa mi taka vec nestala.Alenka , tuto dilemu asi nerozluskneme:-)
alena45
@Babidka (3.12.2017 20:27)

zohnala som domáce vajcia, otvorila iné vrecko s múkou, zarobila si podvečer cesto a už je aj pokrájané a suší sa. Takže ani nezistím, či cesto stmavne alebo nie. Zatiaľ je pekné žltučké, ako má byť.
1x haji