Kuchyňa a vybavenie

Ryžovar: Áno či nie?

mrkvas - fotkamrkvas, 23. októbra 2020

Zdravím,

rozmýšľam nad kúpou ryžovaru. Vedeli by ste mi nejaký odporučiť? A má zmysel ho vôbec kupovať, keď som doteraz varil v hrnci?

@zareaguj


Diskusia k téme

dvorka
Z mojej skúsenosti - ryžovar nie. Mám ho odložený vedľa fritovacieho hrnca a už roky nepoužívam. Kúpili sme si ho na záhradku, kde som v ňom sem tam uvarila ryžu ale nebola som spokojná. Spodok sa vždy pripiekol a tak mala aj mačka, od stredu hore bola ryža sypká, no polovica nič moc. Skúšala som aj zemiaky variť ako odporúčali v receptári, no nie a nie sa dovariť. Možno už technika postúpila a muchy sa vychytali, ale ak sa dá, tak najlepšie je variť v hrnci vo väčšom množstve vody.
1x haji
kucharka
Ja mám ryžovar už veľa rokov a spolu s varičom na vodu je to čo najviac v kuchyni používam. My jeme ryžu často, máme ju radi, tak sa oplatí. Keď sa umyje ryža a dá sa vody presne ako treba, vždy je dobre urobená. Aspom podľa mojej skúsenosti. Mám “Russell Hobbs”, taký normálny a jednoduchý a je ok.
1x haji
babidka
Ja pouzivam ryzovar asi 20 rokov.Prvy nebol dobry,bol to nejaky cesky ryzovar.Spodok sa vzdy pripiekol a chutna ryza bola iba vtedy,ak som robila maximalnu davku.Asi 15 rokov pouzivam ryzovar,ktory som si kupila v Honkongu a ktory najcastejsie pouzivaju bezni Cinania.Ten je vyborny.Bezne varenie sice trva 40minut,ale ryza je krasna a sypka.Zalezi aj od kvality ryze.Cim kvalitnejsia ryza,tym bude chutnejsia.
1x haji
haji
Ano, velmi záleží na kvalitě rýže. Vzdala jsem to a vařím jako těstovinu. Nemusím se starat, že jsem donesla nový pytlík s rýží, která se chová nestandardně. Přešla jsem z rýže basmati na jasmínovou rýži. Nevím odkud basmati vozí, ale už to není ono.
evanaaa
Používam ryžu SOS guľatú, varím ju stále rovnako, od oka, akú máme radi, trochu ju dochucujem bylinkami ap., lebo nemáme radi bielu, vodovú, dokonca dávam aj štipku červ. ml. papriky alebo kurkumu, či karí, tak je aj na oko lepšia aj na chuť. Práve zajtra idem robiť, neviem, či by som využila ryžovar týmto spôsobom, asi nie.
používateľ nemá avatar
123
123
@mrkvas

no, asi nebudem moc múdra, ale akúkoľvek ryžu varím klasicky - jeden diel ryže, trochu opražiť a 2 diely vody, osolím, koreniny podľa chuti...premiešam a nechám na miernom ohni zovrieť, viac nemiešam, keď sa voda takmer odparí, vypnem horák, zakryjem pokrievkou a je to... trvá to, teda varenie tak 10min, potom to dôjde samo... ltt ani nie 20min.
sobon
no a ani nevymyslaj s ryzovarom, tak ako ty robim ryzu aj ja a vzdy sa podari, mali sme ho na chalupe a zapada prachom... tak ryzovar nekupuj
jozka2
Najradsej varim ryzu v teflonovom hrnci bud ud scedenu ryzu oprazim na troske masla alebo pridam kusok masla do vody zalejem pomerom ryza 1 diel voda 1,5 az 2 diely dovediem do varu a na c.2-3 nechavam varit je krasna rozsypuje sa.Ked idem do obchodu necham varit v pomalim hrnci ktory mam 2l specialne na ryzu,zohrejem s vodou na maximupridam ryzu popripade aj vodu a znizim na pomale varenie,ked pridem po hodine z obchodu ryza je super.Hrniec som musela nechat dcere ta to viac vyuziva,chcem si kupit novy robite si a o ryzu sa nestarate.Pripali sa ryza pri vissej teplote,ak ju naparujete pri nizkej nic sa nestane.Ak sa vam ryza pripali vartu ju na pomalom stupni a s varenim si dajte na cas.Dufam ze vas hrniec ma volitelne stupne,skuste.
1x kvakac
anad
Roky varím ryžu v pomere 1 šalka ryže a 1 1/2 šalky vody. Dám trochu oleja, kde sa mi hodí tak na oleji najprv popražím nakrájanú cibuľu, keď bez cibule tak len chvílu suchú ryžu do sklovita na tom oleji opražím. Potom zalejem vriacou vodou. Osolím. Udusim 17-18 minút a je skvelá, sypká a chutná. Voda žiadna nezostane, ryža ju "vypije". Použivam guľatú ryžu Bask
1x moni7
aniska
mam obycajny maly ryzovar, snad concept, nijaka zvlastna znacka..po dovareni sa vypne a necham ju postat dobrych 10 minut, potom je krasne sypka, chutna..dochutim podla chuti..my sme spokojni :)
avuska
@mrkvas

Ryzu umyt aj 5x a pomer vody asi 3 cm nad ryzu,trochu oleja,cibula,sol, v tlakovom varim 1 minutu a vzdy sa podari
tetuska
mám z tupperware hrniec pod názvom urban, ale vlastne nie je to len ryžovar, je to nádoba do mikrovlnnej rúry, dá sa tam na pare pripraviť aj zeleninka, masko, cestoviny uvariť, buchty na pare, takže je to taký multifunkčný hrniec, odporúčala by som ho, ryžu tam uvaríte za 5 minut v mikrovlnke a je vynikajúca