Varenie

RYBY

lettice - bez fotkylettice, 26. marca 2017

Ahojte varechači.som dost sklamana aneviem ci mam byt zo seba alebo z nekvalitnych ryb...ak mozte pomozte...kupila som 3 rozne ryby do mrazaku ...mrazene file a filety ...mam obdobie kedy moje telo bazi po rybach a strasne mi idu na chut ryby na masle s rascou drvenou....no to co mi ostava v panvici po upeceni z jednej strany sa na file prestava podobat a ked to otocim tak je to uz len drť z ryb...neviem ci robim chybu ja alebo je to v rybach...ake ryby kupujete aku znacku a druh

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Rybie filé nie sú ryby, ale zlisovaný rybí odpad. Videla som jeden nemecký dokument ako sa na rybích farmách chovajú ryby a ako sa vyrába rybie filé a to mi stačilo, aby som na takéto produkty zabudla. Som šťastná, že moje vnúčatá v škole odmietajú zjesť pražené rybie filé.
radox1

mrazena ryba nikdy.
chybu nerobis,lebo je to nasiaknute vodou a mraz je nepriatel konzistencie mäsa.
co ti brani si kupit napr.cerstveho pstruha,dostat ho vsade,alebo aj morsku rybu.
haji
Chlazená ryba ať sladkovodní, tak mořská, je ideální. Není-li to možné /otázka financí/, preferuji zmraženou makrelu v celku, přípradně sledě. Není to ideální, ale schůdné, schůdnější než lisovaná voda s příchutí ryby v podivném útvaru. Zpravidla makrelu peču v troubě, s kořením, bylinkami a kouskem másla. Kdo může, griluje v létě makrely s úspěchem. Sledě dělám na pánvi, poprášené moukou s kořením, opékám na másle. Obě ryby jsou dost aromatické.
tekvica
Najlepšie sú chladené, ale keď nie je iná možnosť, tak mrazené hoki s kožou
haji
Ještě mě napadá mořská štika - hejk.
S nostalgií vzpomínám na obchody Rybena, kde sice byl výběr omezený, kvalita průměrná, zato obsluha znalá sortimentu. Na suchozemské poměry to bylo dost dobré. Se závistí se dívám na dokumenty z pobřežních států, kde rybí trh skýtá plno možností jak se dostat k chutné mořské rybě. Zatlačím slzu a život jde dál.
2010
Zatial si pocula len negativa, ale malokdo si uvedomuje ze tak 80% morskych ryb je mrazenych nie chladenych ( aj ked ich predavaju ako chladene) , lode idu na more na dlhsie a nikdo z pristavu nedovaza ryby lietadlami na slovensko...
Problem je ze priprava je ina ako z chladenych ryb.
Ked budem mat cas pridam recept ako na to.
Zatial skus ich umyt studenou vodou - odstranit kristaliky ladu, osus a hlavne nemaj ich uplne rozmrazene.

radox1
mozno tam kde zijes to s tymi rybami ide,ale u nas je ryba ako mokra spongia.po par pokusoch som rezignoval a uz neriskujem.je uplne jedno ako ich rozmrazis a osusis,stale z nich ide voda,a je nemozne ju na panvici pripravit tak,aby mala taku konzistenciu ako cerstva.pisem o normalne zmrazenych ryb z mr.boxu.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Radox1 (27.3.2017 15:02)

Mrazený losos z Norska, ktorého predávajú v Lídli sa dá celkom chutne pripraviť, mňa zastavil ten systém chovu na farme. A ešte niečo, moria a oceány sú tak strašne znečistené odpadom, že je otázne či sú ešte dnes ryby zdravé. Ale čo je dnes zdravé, to sú všetko otázky na dlhú debatu.
radox1
ja uz lososov nekupujem,dam prednost prazme,mor.vlkovi,a nedam dopustit na nase pstruhy,tam je zarucena cerstvost.
2010
@Radox1 , iny kraj iny mrav, tu zase predavaju pstruhov zmrazenych lebo maju parazitov.
Mas pravdu tu pripravu mrazenej ryby vyskusam nasim sposobom v aprili na slovensku z hypermarketoveho file a potom pridam ci je to naozaj rozdiel v kvalite alebo je to aj problem s pripravou. Zasada je nerozmrazovat rybu na izbovu teplotu lebo ostane ako blato.
lettice
mili varechaci...precitala som si vase komenty vsetky a dakujem za vas cas...bude urcite lepsie prestat kupovat to nekvalitne file a radsej trocha priplatit a skusit si pripravit nejaku fajnu rybku TIP od vas ,chladenu alebo aj mrazenu...uz sa tesim... :) prajem krasny slnecny pondelok vsetkym
1x haji
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Renulienka (27.3.2017 18:30)

Áno, toto je ten dokument, ktorý mi povedal "nejedz už nikdy ryby vychované na farme". Ak ale chcete ryby papkať bez výčitiek, nepozerajte ten dokument.
bubaya
Dorado, dorada, alebo pražma zlatá - to je vynikajúca ryba, pevná, chutná, má veľké kosti a ľahko sa filetuje, aj konzumuje. Ja ju kupujem v Nemecku mrazenú, ale nie je oglazovanú litrom vody. Varil ju Paulus, tak by mohla byť v Lidli.
conscientia
Neviem, kde žiješ, no snáď budem inšpiračnou i pre SK rodákov:

Mrazené ryby nevidím až tak tragicky: v slovenskej Bille majú mrazeného žraloka, ten je pevný a nie je napustený vodou, predávajú mrazené dva žraločie "steaky" o váhe asi + - 300 gramov. Mne chutil, len po prvej skúsenosti som z plátkov stiahla kožu, tá bola tuhšia (mne to nevadilo, len členovia rodiny mali "faktické poznámky". Aspoň sa mačka zalizovala...)

Už si už neviem spomenúť, v rámci akého týždňa mali rybu mahi-mahi v SK Lidli, tá bola tiež mrazená, no nenadopovaná vodou - a chutila.

Mám päťdesiatpercentnú skúsenosť s rybami z Metra/Makra. Živé, resp. čerstvé ryby sa tam dajú kúpiť, no podľa zakalenia vody v akvárku by som ich nejedla. Klasika alias aljašská treska má v sebe priveľa zbytočnej vody (je to zločin proti rybe: bola som na Aljaške, jedla som aljašskú tresku), no taký halibut, hake (hejk, heik) či tmavá treska (tiež cca 300g balenie) boli na Vánočky chutným štedrovečerným chodom.

Čo som v SK Lidli videla, predávajú tam aj nemrazených pstruhov, tiež som ich vyskúšala a bola som spokojná. Vždy sa im pozri do očí (nevyznajú Ti lásku, no pokiaľ sú príliš zakalené, nie sú už najčerstvejšie). Candát (nemrazený) je tiež chutná ryba. S tou doradou si nie som istá, či ju majú aj na SK, brat ju kupoval v rumunskom Lidli čerstvú, no oni sú pri mori...

Chcela som tu hodiť link na SK Lidl a ich rybársku sekciu, žiaľ - ako inak - stránka nefunguje.
--------------------------
Za kvalitnú rybu si vždy priplatíš, no podľa mňa je to dobrá investícia. Spomínam na tie nervy práve pri štedrovečernom vyprážaní rýb, keď sa rozpadávali na panvici, keď smrdel dom ešte na druhý sviatok vianočný, keď sme hodili kúsok tzv. ryby psovi či mačke, no obaja si len privoňali a zhnusene sa miskám otočili zadkom...

Odvtedy sa situácia zlepšila, no stále platí - za kvalitu si v nemorskej priplatíš.

Ja mám ryby rada, v Dánsku sú cenovo dostupné a vždy čerstvé. To na SK samozrejme nie je vždy možné, no i tak sa dá kúpiť dobrá a chutná ryba.

Netreba ohŕňať nos nad rybami z Poľska (nemyslím tie mrazené pangasiusy predávané z karavanu pri trhovisku. Pangasiusa nejem, lebo chutí ako papier - i čerstvý.) Kto žije blízko poľských hraníc, stačí zájsť do kamenných obchodov. Poľsko je pri Balte. Kupujem ryby z Baltu a je mi jedno, či ich vylovila loď poľská, nemecká, dánska alebo nórska.
denyany
Mne sa osvedčila mrazená makrela, po rozmrazení a upečení v rúre bolo mäso pevné a chutné. Inak kupujem pstruhy chladené, tie sú pre nás momentálne rybou N1.
1x haji
rulik
videl som film o chove pangasia niekde v Číne alebo Vietname, ten čo to vymyslel na tom neskutočne zbohatol, ale spôsob chovu ma presvedčil, že ho nemusím, úplný hnoj
zaujala ma aj jedna jeho myšlienka, tá ryba nemá mať ani chuť ani vôňu, pretože tú jej dodáme koreninami aké chceme my, príma
bubaya
@Rulik (29.3.2017 17:57)

To môžeme kľudne jesť aj mokrý papier. Keď si ho dobre ochutíme, bude to ťip-ťop.
2010
Filety - lacne v prepocte 5 Eciek kilo, kupene uz ich len spravit. Treba poobzerat sacok aby nemali glazuru ( vela ladu) tie su vhodne len na dusenie a aby neboli spalene - zle zmrazene.



hubata
Ja nechápem prečo si chceš pochutnať na morských rybách, ktoré zaručene nemôžu byť čerstvé, filé je len odpad pozametaný z paluby. Na Slovensku máme veľa riek, nádrží a priehrad. Tak sa v rámci prechádzky vyber k najbližšej a kúp si kapra, šťuku, ostrieža a pri troche šťastia aj sumca alebo pstruha od rybára. Je známe, že rybári síce radi chytajú ryby, ale už ich až tak radi nekonzumujú. A tak ti radi predajú.
frezia68
Ryby veľmi nemusím,ale tiež mám občas chuť a vtedy robím prieskum trhu a kupujem mrazené hneď na mori.Občas sa dá :-).