Ahojte varechači.som dost sklamana aneviem ci mam byt zo seba alebo z nekvalitnych ryb...ak mozte pomozte...kupila som 3 rozne ryby do mrazaku ...mrazene file a filety ...mam obdobie kedy moje telo bazi po rybach a strasne mi idu na chut ryby na masle s rascou drvenou....no to co mi ostava v panvici po upeceni z jednej strany sa na file prestava podobat a ked to otocim tak je to uz len drť z ryb...neviem ci robim chybu ja alebo je to v rybach...ake ryby kupujete aku znacku a druh
@zareaguj
mrazena ryba nikdy.
chybu nerobis,lebo je to nasiaknute vodou a mraz je nepriatel konzistencie mäsa.
co ti brani si kupit napr.cerstveho pstruha,dostat ho vsade,alebo aj morsku rybu.
S nostalgií vzpomínám na obchody Rybena, kde sice byl výběr omezený, kvalita průměrná, zato obsluha znalá sortimentu. Na suchozemské poměry to bylo dost dobré. Se závistí se dívám na dokumenty z pobřežních států, kde rybí trh skýtá plno možností jak se dostat k chutné mořské rybě. Zatlačím slzu a život jde dál.
Problem je ze priprava je ina ako z chladenych ryb.
Ked budem mat cas pridam recept ako na to.
Zatial skus ich umyt studenou vodou - odstranit kristaliky ladu, osus a hlavne nemaj ich uplne rozmrazene.
Mrazený losos z Norska, ktorého predávajú v Lídli sa dá celkom chutne pripraviť, mňa zastavil ten systém chovu na farme. A ešte niečo, moria a oceány sú tak strašne znečistené odpadom, že je otázne či sú ešte dnes ryby zdravé. Ale čo je dnes zdravé, to sú všetko otázky na dlhú debatu.
Mas pravdu tu pripravu mrazenej ryby vyskusam nasim sposobom v aprili na slovensku z hypermarketoveho file a potom pridam ci je to naozaj rozdiel v kvalite alebo je to aj problem s pripravou. Zasada je nerozmrazovat rybu na izbovu teplotu lebo ostane ako blato.
lososa uz nekupujem, videla som video, ako ich chovaju, otras
Áno, toto je ten dokument, ktorý mi povedal "nejedz už nikdy ryby vychované na farme". Ak ale chcete ryby papkať bez výčitiek, nepozerajte ten dokument.
Mrazené ryby nevidím až tak tragicky: v slovenskej Bille majú mrazeného žraloka, ten je pevný a nie je napustený vodou, predávajú mrazené dva žraločie "steaky" o váhe asi + - 300 gramov. Mne chutil, len po prvej skúsenosti som z plátkov stiahla kožu, tá bola tuhšia (mne to nevadilo, len členovia rodiny mali "faktické poznámky". Aspoň sa mačka zalizovala...)
Už si už neviem spomenúť, v rámci akého týždňa mali rybu mahi-mahi v SK Lidli, tá bola tiež mrazená, no nenadopovaná vodou - a chutila.
Mám päťdesiatpercentnú skúsenosť s rybami z Metra/Makra. Živé, resp. čerstvé ryby sa tam dajú kúpiť, no podľa zakalenia vody v akvárku by som ich nejedla. Klasika alias aljašská treska má v sebe priveľa zbytočnej vody (je to zločin proti rybe: bola som na Aljaške, jedla som aljašskú tresku), no taký halibut, hake (hejk, heik) či tmavá treska (tiež cca 300g balenie) boli na Vánočky chutným štedrovečerným chodom.
Čo som v SK Lidli videla, predávajú tam aj nemrazených pstruhov, tiež som ich vyskúšala a bola som spokojná. Vždy sa im pozri do očí (nevyznajú Ti lásku, no pokiaľ sú príliš zakalené, nie sú už najčerstvejšie). Candát (nemrazený) je tiež chutná ryba. S tou doradou si nie som istá, či ju majú aj na SK, brat ju kupoval v rumunskom Lidli čerstvú, no oni sú pri mori...
Chcela som tu hodiť link na SK Lidl a ich rybársku sekciu, žiaľ - ako inak - stránka nefunguje.
--------------------------
Za kvalitnú rybu si vždy priplatíš, no podľa mňa je to dobrá investícia. Spomínam na tie nervy práve pri štedrovečernom vyprážaní rýb, keď sa rozpadávali na panvici, keď smrdel dom ešte na druhý sviatok vianočný, keď sme hodili kúsok tzv. ryby psovi či mačke, no obaja si len privoňali a zhnusene sa miskám otočili zadkom...
Odvtedy sa situácia zlepšila, no stále platí - za kvalitu si v nemorskej priplatíš.
Ja mám ryby rada, v Dánsku sú cenovo dostupné a vždy čerstvé. To na SK samozrejme nie je vždy možné, no i tak sa dá kúpiť dobrá a chutná ryba.
Netreba ohŕňať nos nad rybami z Poľska (nemyslím tie mrazené pangasiusy predávané z karavanu pri trhovisku. Pangasiusa nejem, lebo chutí ako papier - i čerstvý.) Kto žije blízko poľských hraníc, stačí zájsť do kamenných obchodov. Poľsko je pri Balte. Kupujem ryby z Baltu a je mi jedno, či ich vylovila loď poľská, nemecká, dánska alebo nórska.
zaujala ma aj jedna jeho myšlienka, tá ryba nemá mať ani chuť ani vôňu, pretože tú jej dodáme koreninami aké chceme my, príma
To môžeme kľudne jesť aj mokrý papier. Keď si ho dobre ochutíme, bude to ťip-ťop.