Varenie

Riedky slivkový džem

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 13. augusta 2014

Prvý krát som varila džem s gelfixom 2:1 a navarila som slivkový džem z belíc riedky ako vodu. Išla som podľa návodu ale vôbec mi nezhustol. Poraďte prosím či ho mám ešte raz variť alebo ako ho ešte "zachrániť".

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Nemám síce šajnu, som aj ja zvedavá na rady, ale ja by som skúsila dať ho z pohárov na väčší plech a do rúry, nechať tam piecť, kým sa tekutina neodparí, lenže ak je tam už gelfix, nemám potuchy ako by to reagovalo. Prípadne vyskúšaj len malé množstvo, alebo počkaj, čo ti poradia.
samot
Vylej ho znova do hrnca, prilej ďalší Gelfix, prípadne viac, neviem koľko lekváru si robila a var ďalej. Predtým než ho naplníš do fliaš tak si na tanieriku rob želírovaciu skúšku. (Na studený tanerik z chladničky nalej trochu lekváru a daj do chladničky. Ak ti džem stuhne máš ho pripravený správne). Snáď som pomohol :)
arasid
EVKALIBKA, ak chceš mať chutný slivkový lekvár - a zajtra ho idem aj variť - tak ho var poctivo, bez všelijakých zahusťovadiel. Veď to nie je taká robota, ak ho nerobíš toľko, ako sme ho robievali ešte u babičky, varil sa vo veľkom kotli - amen tma!!! Ale to bolo pre celú rodinu.
Ak ho robíš iba zopár pohárov, tak to urýchliš tak, že z veľkého kastróla, kde ho varíš, odoberieš na veľkú panvicu, či iný kastról iba toľko, čo by bolo na jeden - dv poháre trojdecové. Tak sa varí rýchlejšie, jasné, že ho musíš často miešať, ale nie je to tak dlho. Keď sa vybúri na panvičke, naplníš pohár, pridáš z veľkého hrnca ďalšiu dávku a ide to ako hodinky. Je mi ľúto, nikdy v živote som nepoužívala žiadne chémie do lekváru, okrem jedného razu. A keď som chcela lekvár použiť do kysnutých klasických buchiet, teplo ho znovu zriedilo a lekvár z buchiet utekal. Takže - čo máš robiť v tvojom prípade to neviem, ale možno ďalšie varenie tomu pomôže - len bacha, nech sa nepripáli.
1x lubjak
tinca
@evkalibka myslím,že ten druh sliviek obsahuje málo pektínu, preto ti neželíroval tak ako mal. Väčšinou je to u prezretého ovocia. Možno sa dá zachrániť už iba tak, že si kúpiš pektín a džem rozvaríš s jeho pridaním podľa množstva džemu a návodu. Nech sa vydarí:)
longova
belice sú fantastické, škoda ich kaziť gelfixom. Skúsenosť mám ako arasid, skúsila som len raz a nikdy viac. Z belíc je výborný lekvár, začínajú byť vzácne, a pektínu majú dosť, takže doporučujem druhý krát len klasiku.....variť, variť, variť......až do požadovanej konzistencie
1x arasid
jeka
Ja ked nestíham,tak použivam gelfix,ale varím asi a 15-20 min dlščie ako je napísané v návode,lebo podla neho je riedký a nezhustne ani po vychladnutí.Inač slivkový lekvár je najlepšie variť v pekáči vv rúre as pridaním cukru a to podla kyslosti sliviek,ak sú sladké cukor sa nepridavá.
evkalibka
Všetkým Vám ďakujem za rady. Už som sa poučila, nikdy viac gelfix. Chcela som si urýchliť robotu a myslela som si, že gelfix obsahuje želatinu a že mi džem stuhne v pohári. Poháriky pootváram a prevarím starým osvedčeným spôsobom
kukulienka71
Gelfix2:1 som použila raz a naposledy, tiež som tak pochodila. Keď už, tak 1:1, ten ma nesklamal, ale väčšinou robím rajničkový systém:-) tá chuť je neporovnateľná a stojí za tú námahu!!
1x arasid
askadaniela
Súhlasím s @jeka , tiež mám také skúsenosti a keď nemám veľa sliviek na lekvár, pečiem v pekáčiku v rúre bez gelfixu do požadovanej hustoty. Neprihorí a chutí výborne :-).
evkalibka
ďakujem aj vám kukulienka71,askadaniela, dnes nastupuje rajničkový systém, mám ho asi 5 litrov, to zvládnem
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
@evkalibka ja Gelfix 2:1 používam bežne na zaváranie lekváru a vždy sa podaril. Gelfix nie je želatína ale prírodný pektín. Treba lekvár po pridaní cukru dlhšie variť cca 20 min. a je bezproblémový. Ja pridávam na 1 kg ovocia 750g cukru trstinového, nie je to veľa.
arasid
včera som uvarila lekvár z : černice,jablká padavky, trošku rebarbory a zopár sliviek, jasné, že som predvarila černice s trochou cukru, potom som ich precedila, aby v lekvári neboli kôstky, ale bol jemný. Všetko sa dobre rozvarilo, dobre som to rozmixovala, a poďho variť, Nebolo toho veľa, varím to postupne, čo prinesiem zo záhrady. Na zajtra mám nachystané jablká, ošúpem ich, nastrúham na rezance, natlačím do pohárov a zavarím bez cukru. Používam to na koláče, alebo len tak, trošku prisladím a zjem, keď mám na to chuť.
olinecka
@evkalibka možno je problem v slivkach.Nie každe su vhodne na lekvar.Majú menej pektinu,ale škoda by bola ,aby sa s tym niečo neurobilo.Bolo písané v komentikoch niekto odporučal ešte raz povariť a dať ďalši Gelfix alebo želirovaci cukor Dr.Oetker a bude určite.Slivky sú známe,že lekvar varíme dlhšie.Držim prsty.Pekny dnik!!!!