Chcela by som Vas poprosit o nejaky dobry recept na ribezlovy lekvar, dakujem. Ak mate napad ako inak ich spracovat, sem s tym.
@zareagujDiskusie
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 138 najnovší komentár dnes 06:13
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Katka4: Hľadám recept na dánsku tradične vianočnú pochúťku 3 najnovší komentár 2. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 138 najnovší komentár dnes 06:13
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Pumbaa: D-manosa na močové cesty? 21 najnovší komentár 29. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 117 najnovší komentár dnes 06:13
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 8 najnovší komentár 16. novembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Zapekané rezne so šampiňónmi a s cibuľou VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- 8x kapustová čalamáda: Jednoduché recepty bez sterilizácie, aj superzdravé bez umelých konzervantov
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Pečené aj nepečené: 7x viedenské rezy, výnimočný zákusok na každú príležitosť
- TOP 15 októbrových videí: Tradičný koláč, domáci chlieb, hrejivé polievky aj špagetové variácie
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
Ale teraz by som každý deň dala na stôl k obedu namiesto drahých malinoviek krčah ríbezľovej (ale aj inej) šťavy - len tak narýchlo pripravenej: umyté ríbezle rozmixovať, ocediť na site, pridať cukor (med) a riediť minerálkou podľa chuti. A až potom aj lekvár by som robila. Lebo kilo ríbezlí nikto nezje, ale z 1kg ríbezlí keď sa urobí šťava takto narýchlo k obedu tak to nahradí drahé malinovky a čo je najhlavnejšie zjedia sa (vypijú) čerstvé ríbezle takmer bez zbytku so všetkými drahocennými vitamínmi. Samozrejme takáto šup-šup šťava sa dá urobiť aj v kombinácii s iným teraz aktuálnym ovocím: rebarborou, egreše, čierne ríbezle, čerešne, jahody, baza - no proste keď nevieme ako ovocie spotrebovať lebo už sú všetci prejedení aj koláčmi.
že :1- zaberajú dlho miesto
2- čo s nimi, ak potrebujem medzitým odmraziť chladničku, roztopia sa a už ich nemôžem zamraziť, musela by som všetko rýchlo pomíňať, zatiaľ by to aj zhnilo, to je ten najväčší problé, napriek všetkým výhodá zmrazovania.
pekny den vsetkym:-)
t. j. na kg ovocia alebo liter šťavy 500 g cukru alebo 350 g cukru
málo sa to varí /podľa návodu/ a aj napr. 3, 4 kg naraz, zachová vôňu, farbu, chuť, mám s tým dobré skúsenosti
1. Pomelieš na ovocnom mlynčeku, ako @ancicka
2. Dáš rozvariť čisté ríbezle do hrnca ( aj so stopkami ) a prepasíruješ
3. Získaš čistú ovocnú šťavu z parného ovocného odšťavovača.
Potom dávkuješ cukor buď 1:1 alebo menej cukru, ak sú ríbezle veľmi prezreté, a dostatočne sladké.
Cukor dobre roztopíš v ríbezľovej šťave za stáleho miešania, môžeš aj slabo zohrievať.
A teraz sa dá takto, že
- celé množstvo privedieš do varu a varíš cca 10 minút a stále zbieraš varechou vznikajúcu penu. Vyskúšaš na tanieriku či hustne a potom naleješ do skiel, zatvoríš a otočené necháš vychladnúť. Lekvár nestuhne ihneď, až za nejaký čas 1-2 týždne.
- v inom hrnci najlepšie s hrubým dnom, po malých dávka vyváraš tekutinu z lekvára, kým sa pri miešaní nerobí za varechou cestička. Lekvár chceme mať pekný červený, nie hnedý- teda pozor na pripálenie a karamelizovanie prítomného cukru.
Gelfix do tohto lekváru nedávam-ríbezle obsahujú toľko pektínu, že sa sami pridávajú do iného ovocia, aby zhustlo.
Toto je univerzálny postup, veľmi záleží na odrode a zrelosti ríbezlí, ktoré spracovávaš. Naozaj to chce prax, teda neboj sa a vyskúšaj. :-))
Dalej ríbezle závaram a používam ich do koláčov najmä ked pečiem nejaký so šľahačkou:1 kg odstopkovaných ríbetlí + 500 g cukru + vanilka + citr.šťava to varím ( v recepte bplo 10 minút,ale to je veľa ,tak ja varím len 5 minút),ešte teplé dávam do skleničiek, pridám po 2 PL rumu ,pozatvarám a sterilizujem ich ešte 5 minút(nemali by sa podľa receptu),ale istota je istota.
Čast ríbezlí (teraz už bez kostrniek) môžeš v pohároch len presypať cukrom. Vrstva ríbezlí, vrstva cukru a tak dookola, navrchu bude cukor. Cukor sa rozpustí, ríbezle zakonzervuje, ale vitamín C zostane zachovaný. Je to výborný prostriedok na zníženie horúčky, pol mištičky a teplota je o pol stupňa dole. Mám vyskúšané, lebo jednej z mojich dcér na horúčku zaberal len chinín a ríbezle.
Ešte zvyšok ríbezlí, keďže píšeš, že ich máš veľa. Vykašli sa na pasírovače a odšťavovače, lebo pred ich použitím treba odstrániť kostrnky. Vezmi plastovú misu, naplň ríbezľami aj s kostrnkami, strč do mikrovlnky na najvyšší výkon na 3-4 minuty, kým sa naspodku neobjaví šťava. Preceď cez plastové sito, pár razy dobre na site premiešaj drevenom varechou. Kým to spravíš, už z mikrovlnky vyberáš ďalšiu dávku. Budeš ich mať odšťavené raz dva. Na kilo šťavy daj 700 g cukru, nechaj stáť do druhého dňa a potom var, kým si na tanieriku neoveríš, že hustne, je to tak ako písala @ kata50.
Takto ich budeš mať z krku raz-dva.
2 kg ríbezle so stopkami umyté dať variť s 200 g cukru na 1/2 hodiny ,keď vychladne prepasírovať..pridať 1 kg cukru a zohriať na 70°C,naliať do fliaš a nechať pod dekou do vychladnutia
Takýto lekvar pocas pecenia nevytecie . Ja ho pouzivam aj na zlepovanie lineckých koliesok, Islových torticiek ap. na Vianoce.