Chcela by som Vas poprosit o nejaky dobry recept na ribezlovy lekvar, dakujem. Ak mate napad ako inak ich spracovat, sem s tym.
@zareagujDiskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 630 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vianočný zemiakový šalát s cviklou plný chuti a farieb +video -
Sušienková škatuľka s kandizovaným zázvorom -
Orechový tart s ríbezľovým lekvárom -
Perníčky +fotopostup -
Šťavnatá štefanská sekaná v slaninke. Tento sviatočný recept sa vždy podarí +video -
Raňajkové avokádové tortily +fotopostup -
Orieškové bochníčky s krémom
-
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky +video -
Opekance s makom -
Karamelové košíčky (šuhajdy) -
Jemné vanilkové pečivo s orieškovým krémom -
Chrumkavé čínske kura v medovej omáčke s opekanými rezancami
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Jednoduchá orechovo-kávová torta -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
Ale teraz by som každý deň dala na stôl k obedu namiesto drahých malinoviek krčah ríbezľovej (ale aj inej) šťavy - len tak narýchlo pripravenej: umyté ríbezle rozmixovať, ocediť na site, pridať cukor (med) a riediť minerálkou podľa chuti. A až potom aj lekvár by som robila. Lebo kilo ríbezlí nikto nezje, ale z 1kg ríbezlí keď sa urobí šťava takto narýchlo k obedu tak to nahradí drahé malinovky a čo je najhlavnejšie zjedia sa (vypijú) čerstvé ríbezle takmer bez zbytku so všetkými drahocennými vitamínmi. Samozrejme takáto šup-šup šťava sa dá urobiť aj v kombinácii s iným teraz aktuálnym ovocím: rebarborou, egreše, čierne ríbezle, čerešne, jahody, baza - no proste keď nevieme ako ovocie spotrebovať lebo už sú všetci prejedení aj koláčmi.
že :1- zaberajú dlho miesto
2- čo s nimi, ak potrebujem medzitým odmraziť chladničku, roztopia sa a už ich nemôžem zamraziť, musela by som všetko rýchlo pomíňať, zatiaľ by to aj zhnilo, to je ten najväčší problé, napriek všetkým výhodá zmrazovania.
pekny den vsetkym:-)
t. j. na kg ovocia alebo liter šťavy 500 g cukru alebo 350 g cukru
málo sa to varí /podľa návodu/ a aj napr. 3, 4 kg naraz, zachová vôňu, farbu, chuť, mám s tým dobré skúsenosti
1. Pomelieš na ovocnom mlynčeku, ako @ancicka
2. Dáš rozvariť čisté ríbezle do hrnca ( aj so stopkami ) a prepasíruješ
3. Získaš čistú ovocnú šťavu z parného ovocného odšťavovača.
Potom dávkuješ cukor buď 1:1 alebo menej cukru, ak sú ríbezle veľmi prezreté, a dostatočne sladké.
Cukor dobre roztopíš v ríbezľovej šťave za stáleho miešania, môžeš aj slabo zohrievať.
A teraz sa dá takto, že
- celé množstvo privedieš do varu a varíš cca 10 minút a stále zbieraš varechou vznikajúcu penu. Vyskúšaš na tanieriku či hustne a potom naleješ do skiel, zatvoríš a otočené necháš vychladnúť. Lekvár nestuhne ihneď, až za nejaký čas 1-2 týždne.
- v inom hrnci najlepšie s hrubým dnom, po malých dávka vyváraš tekutinu z lekvára, kým sa pri miešaní nerobí za varechou cestička. Lekvár chceme mať pekný červený, nie hnedý- teda pozor na pripálenie a karamelizovanie prítomného cukru.
Gelfix do tohto lekváru nedávam-ríbezle obsahujú toľko pektínu, že sa sami pridávajú do iného ovocia, aby zhustlo.
Toto je univerzálny postup, veľmi záleží na odrode a zrelosti ríbezlí, ktoré spracovávaš. Naozaj to chce prax, teda neboj sa a vyskúšaj. :-))
Dalej ríbezle závaram a používam ich do koláčov najmä ked pečiem nejaký so šľahačkou:1 kg odstopkovaných ríbetlí + 500 g cukru + vanilka + citr.šťava to varím ( v recepte bplo 10 minút,ale to je veľa ,tak ja varím len 5 minút),ešte teplé dávam do skleničiek, pridám po 2 PL rumu ,pozatvarám a sterilizujem ich ešte 5 minút(nemali by sa podľa receptu),ale istota je istota.
Čast ríbezlí (teraz už bez kostrniek) môžeš v pohároch len presypať cukrom. Vrstva ríbezlí, vrstva cukru a tak dookola, navrchu bude cukor. Cukor sa rozpustí, ríbezle zakonzervuje, ale vitamín C zostane zachovaný. Je to výborný prostriedok na zníženie horúčky, pol mištičky a teplota je o pol stupňa dole. Mám vyskúšané, lebo jednej z mojich dcér na horúčku zaberal len chinín a ríbezle.
Ešte zvyšok ríbezlí, keďže píšeš, že ich máš veľa. Vykašli sa na pasírovače a odšťavovače, lebo pred ich použitím treba odstrániť kostrnky. Vezmi plastovú misu, naplň ríbezľami aj s kostrnkami, strč do mikrovlnky na najvyšší výkon na 3-4 minuty, kým sa naspodku neobjaví šťava. Preceď cez plastové sito, pár razy dobre na site premiešaj drevenom varechou. Kým to spravíš, už z mikrovlnky vyberáš ďalšiu dávku. Budeš ich mať odšťavené raz dva. Na kilo šťavy daj 700 g cukru, nechaj stáť do druhého dňa a potom var, kým si na tanieriku neoveríš, že hustne, je to tak ako písala @ kata50.
Takto ich budeš mať z krku raz-dva.
2 kg ríbezle so stopkami umyté dať variť s 200 g cukru na 1/2 hodiny ,keď vychladne prepasírovať..pridať 1 kg cukru a zohriať na 70°C,naliať do fliaš a nechať pod dekou do vychladnutia
Takýto lekvar pocas pecenia nevytecie . Ja ho pouzivam aj na zlepovanie lineckých koliesok, Islových torticiek ap. na Vianoce.