Chcela by som Vas poprosit o nejaky dobry recept na ribezlovy lekvar, dakujem. Ak mate napad ako inak ich spracovat, sem s tym.
@zareagujDiskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 351 najnovší komentár dnes 03:16
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 4 najnovší komentár 9. júla 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 766 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 351 najnovší komentár dnes 03:16
- Mariena1: Candida albitas-protikvasinkova dieta. 28 najnovší komentár 9. júla 2025
- Tinca: Kustovnica čínska - GOJI 31 najnovší komentár 9. júla 2025
- Marienka54: Teplovzdušná fritéza Delimano 40 najnovší komentár 9. júla 2025
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 4 najnovší komentár 9. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 351 najnovší komentár dnes 03:16
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 77 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 1 najnovší komentár 9. júla 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Chrumkavý kapustový šalát s kuracími kúskami
-
Ľahučká maková bublanina s ovocím +video
-
Škoricové rolky na štýl cinnabon +fotopostup
-
Cuketový koláč s marhuľami a mrveničkou +fotopostup
-
Šamrole s vanilkovým snehom podľa Josefa Maršálka
-
Kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou +fotopostup
-
Cviklová nátierka so syrom feta +video
-
Strúhaný tvarohový koláč s višňami podľa Petry Tóthovej VIDEO
-
Super nápad, ako využiť staré gumené rukavice. Tieto praktické tipy sa vám hodia do života VIDEO
-
Čo so zvyškom paradajkového pretlaku v konzerve? Toto urobí správna gazdinka VIDEO
-
Kurací pekáč so zemiakmi v citrónovej omáčke VIDEO
-
Minipizze z cottage syra VIDEO
-
Minichuťovky z lístkového cesta VIDEO
-
Slaninový džem, unikátna delikatesa, ktorá vás nadchne VIDEO
-
Babky, toto im navarte: 10 jedál pre vnúčatá na prázdninách, nad ktorými nebudú ohŕňať nos
-
Na párty aj ku gulášu: 11 receptov na slané chuťovky zo zemiakového cesta
-
Strúhaný syr, mleté korenie, čaj vo vrecúšku: Toto sú dôvody, prečo by ste ich mali nechať radšej v obchode
-
To naj z Varecha.sk: 7 najčítanejších receptov na marhuľový džem. Topkou je recept bývalej konzervárky, len z ovocia a cukru
-
Upečte na víkend: 10 receptov na fantastické višňové koláče, osviežujúce a plné šťavy
-
Vďačné občerstvenie: 13x kysnuté koláče do ruky. Chutné na raňajky, praktické na výlet aj na cestu na dovolenku
-
11x zeleninová polievka: Ľahká, ale aj s haluškami, krutónmi či domácimi cestovinami
Ale teraz by som každý deň dala na stôl k obedu namiesto drahých malinoviek krčah ríbezľovej (ale aj inej) šťavy - len tak narýchlo pripravenej: umyté ríbezle rozmixovať, ocediť na site, pridať cukor (med) a riediť minerálkou podľa chuti. A až potom aj lekvár by som robila. Lebo kilo ríbezlí nikto nezje, ale z 1kg ríbezlí keď sa urobí šťava takto narýchlo k obedu tak to nahradí drahé malinovky a čo je najhlavnejšie zjedia sa (vypijú) čerstvé ríbezle takmer bez zbytku so všetkými drahocennými vitamínmi. Samozrejme takáto šup-šup šťava sa dá urobiť aj v kombinácii s iným teraz aktuálnym ovocím: rebarborou, egreše, čierne ríbezle, čerešne, jahody, baza - no proste keď nevieme ako ovocie spotrebovať lebo už sú všetci prejedení aj koláčmi.
že :1- zaberajú dlho miesto
2- čo s nimi, ak potrebujem medzitým odmraziť chladničku, roztopia sa a už ich nemôžem zamraziť, musela by som všetko rýchlo pomíňať, zatiaľ by to aj zhnilo, to je ten najväčší problé, napriek všetkým výhodá zmrazovania.
pekny den vsetkym:-)
t. j. na kg ovocia alebo liter šťavy 500 g cukru alebo 350 g cukru
málo sa to varí /podľa návodu/ a aj napr. 3, 4 kg naraz, zachová vôňu, farbu, chuť, mám s tým dobré skúsenosti
1. Pomelieš na ovocnom mlynčeku, ako @ancicka
2. Dáš rozvariť čisté ríbezle do hrnca ( aj so stopkami ) a prepasíruješ
3. Získaš čistú ovocnú šťavu z parného ovocného odšťavovača.
Potom dávkuješ cukor buď 1:1 alebo menej cukru, ak sú ríbezle veľmi prezreté, a dostatočne sladké.
Cukor dobre roztopíš v ríbezľovej šťave za stáleho miešania, môžeš aj slabo zohrievať.
A teraz sa dá takto, že
- celé množstvo privedieš do varu a varíš cca 10 minút a stále zbieraš varechou vznikajúcu penu. Vyskúšaš na tanieriku či hustne a potom naleješ do skiel, zatvoríš a otočené necháš vychladnúť. Lekvár nestuhne ihneď, až za nejaký čas 1-2 týždne.
- v inom hrnci najlepšie s hrubým dnom, po malých dávka vyváraš tekutinu z lekvára, kým sa pri miešaní nerobí za varechou cestička. Lekvár chceme mať pekný červený, nie hnedý- teda pozor na pripálenie a karamelizovanie prítomného cukru.
Gelfix do tohto lekváru nedávam-ríbezle obsahujú toľko pektínu, že sa sami pridávajú do iného ovocia, aby zhustlo.
Toto je univerzálny postup, veľmi záleží na odrode a zrelosti ríbezlí, ktoré spracovávaš. Naozaj to chce prax, teda neboj sa a vyskúšaj. :-))
Dalej ríbezle závaram a používam ich do koláčov najmä ked pečiem nejaký so šľahačkou:1 kg odstopkovaných ríbetlí + 500 g cukru + vanilka + citr.šťava to varím ( v recepte bplo 10 minút,ale to je veľa ,tak ja varím len 5 minút),ešte teplé dávam do skleničiek, pridám po 2 PL rumu ,pozatvarám a sterilizujem ich ešte 5 minút(nemali by sa podľa receptu),ale istota je istota.
Čast ríbezlí (teraz už bez kostrniek) môžeš v pohároch len presypať cukrom. Vrstva ríbezlí, vrstva cukru a tak dookola, navrchu bude cukor. Cukor sa rozpustí, ríbezle zakonzervuje, ale vitamín C zostane zachovaný. Je to výborný prostriedok na zníženie horúčky, pol mištičky a teplota je o pol stupňa dole. Mám vyskúšané, lebo jednej z mojich dcér na horúčku zaberal len chinín a ríbezle.
Ešte zvyšok ríbezlí, keďže píšeš, že ich máš veľa. Vykašli sa na pasírovače a odšťavovače, lebo pred ich použitím treba odstrániť kostrnky. Vezmi plastovú misu, naplň ríbezľami aj s kostrnkami, strč do mikrovlnky na najvyšší výkon na 3-4 minuty, kým sa naspodku neobjaví šťava. Preceď cez plastové sito, pár razy dobre na site premiešaj drevenom varechou. Kým to spravíš, už z mikrovlnky vyberáš ďalšiu dávku. Budeš ich mať odšťavené raz dva. Na kilo šťavy daj 700 g cukru, nechaj stáť do druhého dňa a potom var, kým si na tanieriku neoveríš, že hustne, je to tak ako písala @ kata50.
Takto ich budeš mať z krku raz-dva.
2 kg ríbezle so stopkami umyté dať variť s 200 g cukru na 1/2 hodiny ,keď vychladne prepasírovať..pridať 1 kg cukru a zohriať na 70°C,naliať do fliaš a nechať pod dekou do vychladnutia
Takýto lekvar pocas pecenia nevytecie . Ja ho pouzivam aj na zlepovanie lineckých koliesok, Islových torticiek ap. na Vianoce.