Varenie

Ribezle

angiek - fotkaangiek, 17. júna 2011

Chcela by som Vas poprosit o nejaky dobry recept na ribezlovy lekvar, dakujem. Ak mate napad ako inak ich spracovat, sem s tym.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Zmraziť a v zime použiješ na čokoľvek.

Ale teraz by som každý deň dala na stôl k obedu namiesto drahých malinoviek krčah ríbezľovej (ale aj inej) šťavy - len tak narýchlo pripravenej: umyté ríbezle rozmixovať, ocediť na site, pridať cukor (med) a riediť minerálkou podľa chuti. A až potom aj lekvár by som robila. Lebo kilo ríbezlí nikto nezje, ale z 1kg ríbezlí keď sa urobí šťava takto narýchlo k obedu tak to nahradí drahé malinovky a čo je najhlavnejšie zjedia sa (vypijú) čerstvé ríbezle takmer bez zbytku so všetkými drahocennými vitamínmi. Samozrejme takáto šup-šup šťava sa dá urobiť aj v kombinácii s iným teraz aktuálnym ovocím: rebarborou, egreše, čierne ríbezle, čerešne, jahody, baza - no proste keď nevieme ako ovocie spotrebovať lebo už sú všetci prejedení aj koláčmi.
1x frona
dorisa
Ja tiež najradšej mrazím. Ešte teraz mám v chladničke z minulého roka asi pol kilo, tak upečiem ešte jeden koláčik. A finito, už som obrala aj úrodu tohtoročných ríbezlí, tak....mám tak asi tiež pol kilo. Ja neviem, čo sa to deje v tej prírode, všetky uroda je zničená. Čo som varila lekvár, alebo džem z ríbezlí, tak sa mi veľmi hodí, lebo mám rada pikantné džemy na pečenie, inak džem doma nejeme.
zzdravo
zavarit alebo zamrazit, kysnuty kolac s tvarohom a ribezlami je uplne uzasny. Este ich pouzijem obcas spolu s malinami do tvarohovej torty alebo muffinov, ale aj odstavit a uvarit lekvar je super, uzasne hustne a je vyborny na spajanie sucheho pecivka alebo tak, no staci zopar poharikov.
evanaaa
Zamrazovanie je dobrá vec, ja som tiež mrazila ríbezle, jahody a čučoriedky, tie prvé som už minula nadávno na koláč, no problém je -
že :1- zaberajú dlho miesto
2- čo s nimi, ak potrebujem medzitým odmraziť chladničku, roztopia sa a už ich nemôžem zamraziť, musela by som všetko rýchlo pomíňať, zatiaľ by to aj zhnilo, to je ten najväčší problé, napriek všetkým výhodá zmrazovania.
nadia56
z minulorocnych zmrazenych ribezli sa da uvarit dzem, ked sa uz na nic ine nedaju pouzit alebo su nahradene novou urodou,
pekny den vsetkym:-)
hubata
@evanaaa - ja odmrazujem a umývam chladničku vtedy keď je v zime vonku poriadny mráz: vyhodím všetko z mrazáka do záveja na balkóne a v pohode si ju odmrazím, zároveň prezriem čo by sa malo rýchlo zjesť - tak to dám dopredu aby som to mala na očiach. A keď sa už blíži nová sezóna ovocia, tak nám mrazák zíva prázdnotou, možno nejaká ovisnutá petržlenová vňať sa tam nájde.....
1x frona
ancicka
@evanaaa ,@hubata ,kľudne môžte mrazáky odmrazovať aj v lete.Daj do vaničky ,alebo do nejakej nádoby z umelej hmoty všetko čo máš v mrazáku a dobré prykry s perinou.Mrazák sa v lete veľmi rýchlo odmrazí a mäsko,či ovocie si pod perinou podrieme a nerozmrazí sa .Ja takto robievam,ked treba už roky.
ancicka
Varím dobrý lekvár z ríbezli,ale neviem či by si podľa tohto rcp aj ty taký navarila.Prečo?Pretože na takéto varenie treba, aby ti to niekto ukázal a aby si to skúšala aj sama.Ja to robím tak,že si ríbezle pomeliem na odšťavovacom mlynku,potom zmeriam,koľko litrov je šťavy a na 1 l šťavy davam 1 kg cukru.Cukor sa musí rozpustiť v šťave a tak varím po trošké v miskách.takto uvarený potom nalejem do skleničiek a pozatváram.Je s tým dosť roboty,ale lekvár je vynikajúci.Možno ešte keby tak vydeorecept,ale na prvý raz by si asi ťažko navarila taký ako treba.Jeden by bol riedký a druhý zasa hustý.Ja ked som začínala tak to takto dopadlo.Proste,na to potrebuješ prax.Najľahšie a najrýchlejšie je uvariť z pektogelu Tam to asi nepokazíš.Ja som iba ráz skúsila,ale mne sa takýto lekvár nepáči.
jatanika
ja robím rovnako ako @ancicka , len dávam trochu menej cukru ... tiež sa mi takýto páči najviac ... ale je fakt, že som ho videla robiť mnohokrát mamku, kým som skúšala sama :-))
kuchtik
A čo keby ste skúsili s Gelfixom od Dr. Oetkera 2:1 alebo 3:1
t. j. na kg ovocia alebo liter šťavy 500 g cukru alebo 350 g cukru
málo sa to varí /podľa návodu/ a aj napr. 3, 4 kg naraz, zachová vôňu, farbu, chuť, mám s tým dobré skúsenosti
angiek
dakujem vam vsetkym za rady, mame dost vela ribezli a nema to kto spracovat...urobim aj dzem s gelfixom podla rady @kuchtika , nemam tolko casu teraz aby som po troske varila lekvar aj ked viem, ze ten by mozno bol lepsi ci zdravsi...a nieco dam aj do mraznicky. co sa tyka tej mraznicky, tak sme ju prednedavnom odmrazovali, vsetko vyhadzali von, mraznicka bola o pol hodku odmrazena, my k tomu mame aj taku skrabku od vyrobcu, tak ked lad trocha povolil sme to s tym uvolnili, vymyla som a hned sme ju aj zapinali
kata50
@angiek sa pýtaš na dobrý recept na ríbezľový lekvár, no začína sa tak, že musíš získať kvalitnú šťavu z ríbezlí.
1. Pomelieš na ovocnom mlynčeku, ako @ancicka
2. Dáš rozvariť čisté ríbezle do hrnca ( aj so stopkami ) a prepasíruješ
3. Získaš čistú ovocnú šťavu z parného ovocného odšťavovača.
Potom dávkuješ cukor buď 1:1 alebo menej cukru, ak sú ríbezle veľmi prezreté, a dostatočne sladké.
Cukor dobre roztopíš v ríbezľovej šťave za stáleho miešania, môžeš aj slabo zohrievať.
A teraz sa dá takto, že
- celé množstvo privedieš do varu a varíš cca 10 minút a stále zbieraš varechou vznikajúcu penu. Vyskúšaš na tanieriku či hustne a potom naleješ do skiel, zatvoríš a otočené necháš vychladnúť. Lekvár nestuhne ihneď, až za nejaký čas 1-2 týždne.
- v inom hrnci najlepšie s hrubým dnom, po malých dávka vyváraš tekutinu z lekvára, kým sa pri miešaní nerobí za varechou cestička. Lekvár chceme mať pekný červený, nie hnedý- teda pozor na pripálenie a karamelizovanie prítomného cukru.
Gelfix do tohto lekváru nedávam-ríbezle obsahujú toľko pektínu, že sa sami pridávajú do iného ovocia, aby zhustlo.
Toto je univerzálny postup, veľmi záleží na odrode a zrelosti ríbezlí, ktoré spracovávaš. Naozaj to chce prax, teda neboj sa a vyskúšaj. :-))
angiek
aha dobre @kata50 , tak to vyskusam takto ako si napisala, ze povarit 10 minut a naliat do skiel, dufam, ze to stuhne aj tak :) volakedy sme robievali marhulovy lekvar tak, ze sa to zvarovalo..len sa mi to zda take zdlhave, a mozem to len odstavit na elektrickom odstavovaci? lebo nemam taky ovocny mlyncek na odstavnenie
evanaaa
A ako by som varila lekvár bez cukru, dal by sa aj so sladidlom? Potom by mi zostala len možnosť - dr. Oetker, želírovací dia cukor. Ale zas na druhej strane, toľko lekváru neskonzumujeme, aby som si nemohla kúpiť, v Kauflande je dobrý výber džemov aj pre diabetikov, dokonca aj slivkový, chuťovo tiež obstoja, len sa musia rýchlejšie míňať.
tothka
Ja by so ti doporučila pridať do masy z ktorej budeš lekvár variť aspoň za lyžičku kyseliny citronovej , ovocie si zachová peknú farbu a zároveň aj konzervuje, ostatné ako napísala @kata50.
marcy
lepšie ako Kata50 sa ani nedá,potvrdzujem...robím oboma spôsobmi,na torty a palacinky dávam ten prvý,na lepenie vianočných bekerajov ten viacej zredukovaný :-))
jeka
ja robím lekvár,na 1 kg dávam 500 g cukru + vanilku.
Dalej ríbezle závaram a používam ich do koláčov najmä ked pečiem nejaký so šľahačkou:1 kg odstopkovaných ríbetlí + 500 g cukru + vanilka + citr.šťava to varím ( v recepte bplo 10 minút,ale to je veľa ,tak ja varím len 5 minút),ešte teplé dávam do skleničiek, pridám po 2 PL rumu ,pozatvarám a sterilizujem ich ešte 5 minút(nemali by sa podľa receptu),ale istota je istota.
marcy
suseda zavára ríbezle s nastrúhanou mrkvou,bez cukru zo zdrav.dôvodov....vraj výborné :)).... zvyknem jostu,či čierne ríbezle zasypávať cukrom bez nálevu v malých sklenených pohároch, sterilizujem,vynikajúce s bezkonkurenčným sabinovským jogurtom,musli
tetuska
ja robievam ríbezle ako kompót k mäsu, ide tam cukor, škorica, citrón a aj rum, najbližšie, keď sa dostanem na varechu popíšem postup, je to vynikajúce k mäsu a samotný kompót chutí ako brusnice, aj sa to volá "ríbezle ako brusnice"...
sovka62
Prvé dve kilá ríbezlí môžeš spracovať na sirup, veľmi jednoducho, bez veľkej námahy. Dve kilá ríbezlí (aj s kostrnkami) zalej dvomi litrami vody, pridaj sedem dkg kyseliny citrónovej a nechaj 24 hodín stáť. Na druhý deň preceď cez plátno. Ja som cedila tak, že som utierku uviazala na nohy stoličky obrátenej na stole, podložila nádobu a vyliala ríbezle. Nechaj ich cediť kým niečo potečie, nevytláčaj, sirupu bude aj tak dosť. Ak si šetrná, môžeš ríbezle z utierky použiť do džemu, rôsolu. Keď ríbezle dotečú, odmeraj množstvo tekutiny a na každý liter pridaj 1 kg cukru. Premiešaj a nechaj stáť, nech sa pomaly rozpúšťa a premiešaj vždy, keď pôjdeš okolo, alebo keď ti napadne. Po rozpustení cukru nalej do vyvarených fliaš, dobre zavri a hotovo. Žiadne sterilizovanie, aj tak vydrží aj dva roky (ale iste ho vypijete skôr). Takto môžeš robiť sirup zo všetkého mäkkého ovocia.
Čast ríbezlí (teraz už bez kostrniek) môžeš v pohároch len presypať cukrom. Vrstva ríbezlí, vrstva cukru a tak dookola, navrchu bude cukor. Cukor sa rozpustí, ríbezle zakonzervuje, ale vitamín C zostane zachovaný. Je to výborný prostriedok na zníženie horúčky, pol mištičky a teplota je o pol stupňa dole. Mám vyskúšané, lebo jednej z mojich dcér na horúčku zaberal len chinín a ríbezle.
Ešte zvyšok ríbezlí, keďže píšeš, že ich máš veľa. Vykašli sa na pasírovače a odšťavovače, lebo pred ich použitím treba odstrániť kostrnky. Vezmi plastovú misu, naplň ríbezľami aj s kostrnkami, strč do mikrovlnky na najvyšší výkon na 3-4 minuty, kým sa naspodku neobjaví šťava. Preceď cez plastové sito, pár razy dobre na site premiešaj drevenom varechou. Kým to spravíš, už z mikrovlnky vyberáš ďalšiu dávku. Budeš ich mať odšťavené raz dva. Na kilo šťavy daj 700 g cukru, nechaj stáť do druhého dňa a potom var, kým si na tanieriku neoveríš, že hustne, je to tak ako písala @ kata50.
Takto ich budeš mať z krku raz-dva.
julica
@sovka , tvoju radu som skopirovala a ulozila na plochu - prave sa mi hodi. Dakujem ti aj autorke za temu.
pachola
vyskúšaný a osvedčený recept a pritom jednoduchý
2 kg ríbezle so stopkami umyté dať variť s 200 g cukru na 1/2 hodiny ,keď vychladne prepasírovať..pridať 1 kg cukru a zohriať na 70°C,naliať do fliaš a nechať pod dekou do vychladnutia
marienka44
Umyté ribezle (mozu byt aj stopky) treba asi 5 min. rozvarit s malym mnozstvom vody. Tak sa vraj lepsie uvoľní pektín. Potom prepasirovať. Ja mam na to takú pomocku ako ciapku s malými dierkami, moze byt aj gáza. Ziskanu stavu odmerat a na 1 l stavy cca 1 kg cukru kryst. Zamiesat do rozpustenia, moze byt aj malý ohrev na platni. Potom odoberat asi 1 zufanku a varit v sirokej nadobe (lepsie sa odparuje voda), dokým sa netvorí " cestička". Nalievať postupne do umytých 3 dcl pohárov a ked je plný pohár , zaviečkovať a otočiť hore dnom. Tak lepsie unikne prítomný vzduch. Kto neverí, moze aj zavreté poháriky este klasicky vysterilizovat, ale to predrazuje výsledný produkt.
Takýto lekvar pocas pecenia nevytecie . Ja ho pouzivam aj na zlepovanie lineckých koliesok, Islových torticiek ap. na Vianoce.
fretka4
Super tipy :) baby prosím Vás aký odšťavovač vysoko či nízkootáčkový je na ríbezle lepší ? zvažujem vysokotáčkový orava os 111 kvoli velkemu plniacemu otvoru co by som vyuzila hlavne pri cviklovojablkovych stavach, ale neviem nejak ... radšej by som si nechala poradit od skusenejsich kucharok