Varenie

Recepty na pokračovanie

smejkad - fotkasmejkad, 29. novembra 2014

Ahojte varecháči :-)

Nedávno tu zaznel podľa mňa výborný návrh, aby sa vytvorila sekcia receptov, kde sa použijú nedojedené jedlá.
Mne sa teraz stalo niečo podobné - včera sme mali špagety s mletým mäsom, ktorého trochu ostalo, tak som dnes urobila k nemu zemiakové placky a opäť sme sa dobre najedli.
Lenže minulý týždeň sme mali ryžu s mäsom na prírodno a keď ostala ryža, nevedela som, čo s ňou okrem rizota, lebo už v nej bola vyvarená cibuľa.
Myslím, že takéto situácie sa bežne stávajú v každej rodine a mnohí by sme boli vdační za pomoc v takejto chvíli :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

finczi
...súhlasila som vtedy, aj teraz by som to privítala... viac hláv, viac rozumu...
sovka62
@smejkad , do ryže pridaj pokrájanú šunku, prípadne salámu, alebo kúsok mäsa, ak by zvýšilo, troška čierneho korenia a vajcia, tak aby sa dali tvarovať placičky. Opeč z jednej aj druhej strany, pridaj zeleninový šalát a chutná večera je na svete.
Ak máte zdravé žlčníky, môžeš pokrájať menšiu cibuľu, opražiť, pridať ryžu, prehriať a pridať pečeňovú paštétu, ak by bola domáca, tým lepšie, ale môžeš aj kúpenú. Premiešať, prehriať. Potom už len trošku čierneho korenia, majoránku a s kyslou uhorkou bude chutiť ako jaternicová kaša.
Keď si tú rubriku navrhovala, pridala som sa, považujem to za dobrý nápad, ktorý by pomohol neplytvať potravinami. Naozaj by sa zišla, lebo ak by som to, čo som napísala vyššie, pridala ako riadny recept, asi by ma ukameňovali, recepty zo zvyškov sú nepopulárne.
2x jeka a rela
sovka62
A vlastne, pred chvíľou som zjedla večeru zo zvyškov. Včera mi vystali dva zemiaky varené v šupke, dnes cestovina, ktorá bola k hovädziemu gulášu. Spravila som si granatír a veru bol výborný (aj keď domáce fliačky by boli lepšie).
1x ela77
evanaaa
Už som si myslela, že dnes dám recept a zajtra ho dokončím......zlý je názov, ale načo znovu diskutovať, ak si nájdeš tému z minula......mimochodom, u nás nie je z čoho recyklovať,väčšinou sa všetko zje, vlastne, manžel dojedá, on je taký recyklovač. :)))) Už ani knedlu nezchosnujem, dám do mrazničky a bude nabudúce.
smejkad
vies, moja polovicka chodi iba na vikendy, takze vtedy sa vari normalne, cez tyzden sa dcera stravuje v skole - myslim teple jedlo, no a ja dojedam od vikendu, asi o tom to je
nemam dost dobry odhad, kolko sa zje a vyhadzovat nechcem
no a jest par dni za sebou to iste nie je ziadna slava
verim vsak, ze vo vacsine rodin sa stane, ze nieco zvysi a dobre tipy ako vycarovat z nedojedneho jedla nieco prakticky ine by mnohi uvitali, ako napriklad hore uvedene tipy od @sovka62 , ta zabijackova kasa ma dostala, najblizsie urcite urobim, dakujem :-)
2010
Je to taky moj konicek, hrabat sa na googli a hladat ine kombinacie surovin ako sa pouzivaju dakde na opacnom konci sveta, napriklad taka ryza je uplne idealna surovina na dalsi den , ked trochu obsche da sa lahko vyprazat (tak robia v azii).
Vcerajsie klasicke kurca s ryzou sa s trochou sojovej omacky a zeleniny vo woku sa zmenilo na vyprazanu ryzu -:)


jozefj
Tvoje varenie je niečo úžasne.Si proste naj.*****
2010
@jozefj , dakujem ale ja len kopirujem co predkovia dakde vo svete vzhladom na zlu financnu situaciu davno vymysleli.
Napriklad v taliansku si chudobny rolnici nemohli dovolit davat drahy syr co predavali na spagety tak pouzili struhanku alebo male cesnakove topinky zo starsieho chleba ... a to bolo len nedavno.


smejkad
tak to je gol :-)
toto su veci, ktore by na vareche rozhodne mali byt, @2010 !
smejkad
ano, presne o to mi ide, lebo ak mi zvysi napr ryza a ja zadam do vyhladavaca ryza, vyhodi mi to take kvantum receptov, ze sa mozem zblaznit
alebo ostane masko na prirodno a teraz co s nim?
napada ma rizoto, pasteta - a co dalej?
2010
@micanela asi sa nerozumieme, to co som pridal nie su vobec co dum dal, tym ze u nas doma moc nefici dojedat zvysky, tak ked robim prvy recept zaroven mam na mysli druhy, to co vidis vyssie tie spagety s opekanym chlebom je v skutocnosti moderna verzia talianskeho receptu s pangrattatom.
Tu je iransky recept ako druhodnovy na ryzovy salat s cicerom, bylinkami a susenym - zereshk ( berberis - neviem ako sa vola na slovensku).


jozka2
berberis vulgaris=drac obycajny.U nas bol v minulosti postupne hromadne likvidovany.Nachadza sa este v Sarisskej vrchovine
smejkad
tak teraz neviem, podla mna to, co povedal 2010 je vyssi level toho, co povedala micanela
ja som par krat skusila varit s tym, ze som mala matnu predstavu, ako budem pokracovat s tym, co zvysi, aby z toho bolo zase ine jedlo, ale nemalo to smrnc, take ani koza, ani rak :-(
takze k tomu sa dopracovat, to bude genialne
ale aspon tie zvysky precarovat na nieco ine, to by tiez velmi pomohlo :-)
2010
@smejkad , jasne ze nie vzdy je to ako ked si pan Szekely v krcme v Pesti objednal ku zvysku gulasu kyslu kapustu ( mozno aj mne sa daco take podari)
Inac indicke aloo dum biryani - zemiakove biryani je taky super recept, kde sa oprazia zemiaky od vecere prida oprazena cibulka, ryza - ochuti indickymi koreniami -:)


smejkad
to sa bude dat realizovat, zemiaky a ryzu kombinujeme pomerne casto, indicke korenie bude asi kari, rasca a podobne a to co vyzera ako masko budu asi kuracie prsia grilovane, ci?
2010
Ked mam karfiol na vyprazanie alebo do polievky tak zo stredu sa daju vyrezat 2-3 perfektne stejky-odlozit a na druhy den surove na panvicu s trochou oleja ochutene len tak na prirodno alebo aj cele obalit na jeden raz -:)


smejkad
odpadnem !
na surovo opiect bez obalovania?
toto vyskusam co aj len pre seba - moji maju radi vsetko makke a toto bude asi chrumkat ratam :-)
2010
@smejkad , robime aj obalovane, taketo na prirodne ked nie je mlady karfiol tiez trosku prve podlejem a zakryjem - podusim ( pouzivam na to cinske vino na varenie aj ked sa to vola vino je to slane )



2010
Tak davnejsie ked moj dedo kosil rucne od rana po kopcoch a babka robila cez den na mlatacke.Nebolo cas varit a doteraz si pamatan na klasicky slovensky recept , kde cibula, cesnak, paprika oprazena na masti bola spojena s pecenovou pastikou a ryzou. Tu je varianta tohto klasickeho slovenskeho receptu s roztlacenymi dusenymi pecienkami z ineho receptu a do ryze pridana biela mexicka kukurica a bylinky , babka by ju isto schvalila -:)