Ahojte varecháči :-)
Nedávno tu zaznel podľa mňa výborný návrh, aby sa vytvorila sekcia receptov, kde sa použijú nedojedené jedlá.
Mne sa teraz stalo niečo podobné - včera sme mali špagety s mletým mäsom, ktorého trochu ostalo, tak som dnes urobila k nemu zemiakové placky a opäť sme sa dobre najedli.
Lenže minulý týždeň sme mali ryžu s mäsom na prírodno a keď ostala ryža, nevedela som, čo s ňou okrem rizota, lebo už v nej bola vyvarená cibuľa.
Myslím, že takéto situácie sa bežne stávajú v každej rodine a mnohí by sme boli vdační za pomoc v takejto chvíli :-)
Ak máte zdravé žlčníky, môžeš pokrájať menšiu cibuľu, opražiť, pridať ryžu, prehriať a pridať pečeňovú paštétu, ak by bola domáca, tým lepšie, ale môžeš aj kúpenú. Premiešať, prehriať. Potom už len trošku čierneho korenia, majoránku a s kyslou uhorkou bude chutiť ako jaternicová kaša.
Keď si tú rubriku navrhovala, pridala som sa, považujem to za dobrý nápad, ktorý by pomohol neplytvať potravinami. Naozaj by sa zišla, lebo ak by som to, čo som napísala vyššie, pridala ako riadny recept, asi by ma ukameňovali, recepty zo zvyškov sú nepopulárne.
nemam dost dobry odhad, kolko sa zje a vyhadzovat nechcem
no a jest par dni za sebou to iste nie je ziadna slava
verim vsak, ze vo vacsine rodin sa stane, ze nieco zvysi a dobre tipy ako vycarovat z nedojedneho jedla nieco prakticky ine by mnohi uvitali, ako napriklad hore uvedene tipy od @sovka62 , ta zabijackova kasa ma dostala, najblizsie urcite urobim, dakujem :-)
Vcerajsie klasicke kurca s ryzou sa s trochou sojovej omacky a zeleniny vo woku sa zmenilo na vyprazanu ryzu -:)
Napriklad v taliansku si chudobny rolnici nemohli dovolit davat drahy syr co predavali na spagety tak pouzili struhanku alebo male cesnakove topinky zo starsieho chleba ... a to bolo len nedavno.
toto su veci, ktore by na vareche rozhodne mali byt, @2010 !
alebo ostane masko na prirodno a teraz co s nim?
napada ma rizoto, pasteta - a co dalej?
Tu je iransky recept ako druhodnovy na ryzovy salat s cicerom, bylinkami a susenym - zereshk ( berberis - neviem ako sa vola na slovensku).
ja som par krat skusila varit s tym, ze som mala matnu predstavu, ako budem pokracovat s tym, co zvysi, aby z toho bolo zase ine jedlo, ale nemalo to smrnc, take ani koza, ani rak :-(
takze k tomu sa dopracovat, to bude genialne
ale aspon tie zvysky precarovat na nieco ine, to by tiez velmi pomohlo :-)
Inac indicke aloo dum biryani - zemiakove biryani je taky super recept, kde sa oprazia zemiaky od vecere prida oprazena cibulka, ryza - ochuti indickymi koreniami -:)
na surovo opiect bez obalovania?
toto vyskusam co aj len pre seba - moji maju radi vsetko makke a toto bude asi chrumkat ratam :-)