Varenie

Recept na kakas túró

radulienka - fotkaradulienka, 6. februára 2012

Milí vareškári, pozná niekto z vás recept na maďarské kakas túró, čo by malo v preklade znamenať kohúti tvaroh alebo syr. Moja mama to varievala a robila také širšie rezance a na to potom išli vajíčka rozhabarkované so smotanou, ale presne to neviem a mamy sa už nemôžem opýtať. Ak má niekto recept, buďto ho vložte na varechu alebo mi ho v diskusii popíšte, teším sa na vaše príspevky a vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
na nete som našla len kakaos túró, tvarohovo kakaová pochúťka.
alena45
a napadlo ma, že my s dcérou máme najradšej tvarohové rezance s pochúťkovou smotanou a kakaom, alebo grankom. Keď príde na návštevu, robíme si to skoro vždy.
evanaaa
@alena45 , kakas je kohút, to kakaos je ozaj, ako píšeš, kakaový.
@radulienka , a neboli to tvarohové slíže-rezance so smotanou - kyslou, lahôdkovou poliate?
bejgi
@alena45 , aj môj syn si dá len tak na večeru,že pochúťkovú smotanu s grankom, joj že aká mňamka :)))) trošku od témy sory ;-) @radulienka , opýtam sa rodiny čo žije v maďarsku a dám ti vedieť :)
bejgi
Cesto:5 vajec, 150 g múka, 150 g cukor, 1 prášok do pečiva, 2čl kakao.
Krém: 200 ml mlieko,1/2 kg tvaroh, 200g cukor, 1 želatína. 20 min pri 180 stupňov C, tak som ti to preložila, stačí? :)))
radulienka
Nie, nebolo to ani kakavkové ani sladké, boli to široké rezance a poliate týmto kakas túróm - neviem odkiaľ ten recept bol, len viem, že ten túró pripravovala v panvici, boli tak rozmiešané vajíčka a smotana a muselo sa to robiť opatrne, aby sa neurobila praženica, ale bolo to také ako tekutý syr, no priam úžasné, vždy som to milovala, ale zabudla som sa opýtať, ako sa to pripravuje.
Ale napriek tomu vám všetkým srdečne ďakujem za vašu ochotu, možno to niekto bude vedieť, to by ste si všetci pochutili, mňam...
gubics
Nerobí sa to náhodou ako veľkonočný žltý tvaroh? Predpokladám to podľa toho, čo si o príprave napísala. Možno niekto z Tvojej vlastnej rodiny bude poznať ten recept. U nás sa to nepripravovalo. Ten žltý tvaroh nájdeš vo vyhľadávači pod názvom"sárga túró)
matata1
@radulienka neboli to uvarené rezance, ešte horúce prehodené na panvicu, kde sa zaliali vajíčkami rožšľahanými so smotanou a miešali, kým vajíčka nedostali krémovú konzistenciu?
radulienka
@matata1 , tie rezance dávala mamina až do hotovej krémovej omáčky, bolo to žužo, vďaka všetkým za tipy, vyskúšam...
matata1
@radulienka tak potom mi vychádza už iba pražrnica podľa @mardo . Daj vedieť, ako to dopadlo, samú ma to zaujíma. Ja tiež nemám rada cestoviny so zrazeným vajcom.
zdenkaa
Radulienka pridávam príspevok po prvý krát tak dúfam že bude všetko OK.To čo opisuješ asi poznám pod názvom " kuracia bryndza" pripravovala to stará mama manžela,asi takto presnú gramáž neviem.Na panvičke si rozohriať maslo,olej alebo aj domácu masť,medzitým si v mlieku dobre rozšľahať celé vajcia nie som si celkom istá ale asi tam pridávala aj lyžicu múky a priliať na dobre rozohriaty tuk na panvičke.Masu treba dobre miešať aby sa neurobila praženica ale jemná krémová omáčka podľa chuti osoliť.Touto omáčkou potom preliala cestoviny dokonca aj halušky a ešte poliala buď maslom alebo rozpraženou slaninou.Takže skús či to bude ono.
radulienka
@zdenkaa , myslím, že to bolo ono, prepáč, že tak neskoro reagujem, ale určite to vyskúšam, ako to popisuješ. Teším sa už hrozne na to, ešte raz vďaka!
radulienka
@zdenkaa , bolo to ono, spravila som to a presne tak to chutilo, ako to robila mama, ak sa sem ešte vrátiš, mucas gracias, danke, spasíba, thank you ...
zdenkaa
@radulienka ,to som veľmi rada že som pomohla.Som prekvapená že to nikto nepoznal.Ty máš názov v maďarčine a je zaujímavé že ja to poznám ako "kuracia bryndza" čo je v preklade dosť podobné.U nás je to tiež už pomaly zabudnutý recept starých mám a to je škoda :(
jerica
@radulienka ,keď to budeš robiť , skús to aj nafotiť,pridať na varechu.Ďakujem za dôveru, pekný víkend.
daniela142
My takto robíme kolienka s vajcom, len to potom polejeme rozpraženou slaninkou...