Neviem ktoré si myslela ale napadli ma tieto pod pojmom vlasy
emilychef.blogspot.co.uk/2011/07/spun-sugar.html...
Na karamel potrebuješ :
2 hrnčeky kryštálového cukru
1/2 hrnčeka vody
1/2 hrnčeka svetlého kukuričného sirupu
Všetko dáš do jedného hrnca a privedieš k varu za stáleho
miešania na strednom ohni ked je všetko rozpustené prikryješ a
necháš vrieť 2-3 minúty, potom odokryješ a necháš vrieť za
občastného miešania na teplotu 310 C ale musíš dávať pozor aby
nezačal moc tmavnúť a horieť.
Odstav hrniec a vlož ho do väčšieho s pripravenou studenou
vodou na schladenie tak asi 2-3 minúty až začne byť ťahavý.
Musím ťa upozorniť že to je trochu nebezpečné pretože pracuješ
s horúcim karamelom.
Daj si na zem v kuchyni novinový papier alebo igelit na
maľovanie,
teda tam kde chceš pracovať s karamelom, použi dve veľké
varechy alebo paličky na ktoré budeš karamel točiť asi takto ako
na obrázku. Používame pri tom špeciálnu vidličku ale ty budeš
musieť použiť normálnu. Chráň si telo zásterou a ruky ak v tom
nemáš prax, poviem ti že už pár krát som sa pekne spálil
karamelom a nie je to príjemné, raz som dokonca strčil prst
omylom do karamelu pretože vedľa sa mi varila omáčka a ja
somár som vždy skúšal všetko prstom a namiesto do omáčky
som strčil prst do karamelu, chvála bohu len špičku.
Teraz k technike spracovania.
Do jednej ruky si das hrniec s karamelom ,, musí byť tahavý ,,
druhou rukou namáčaj vidličku do karamelu a rýchlo pre´tahuj
ponad varešky. Vznikne ti niečo takéto s čím sa dá ešte pracovať
a tvarovať to do rôznych tvarov.
www.flickr.com/photos/marcelobarth/432809614/...
Tu je video na ukážku.
youtu.be/21AoY24Kqpg...
Nakoľko som nemal fotky alebo niekoho kto by ma nafotil pri
tom
ako sa to robí musel som použiť fotky z internetu, tak snáď som
pomohol a daj vedieť ako to dopadlo.
Ten kukuričný sirup - konečne vidím zloženie, nič pre mňa, samý sacharid.