Rôzne

Ražný kvások na chlieb.

havino - fotkahavino, 29. septembra 2013

Milí spolukváskujúci varecháči, prosím Vás, mám pár otázok
ohľadne kvásku a sama si neviem rady. Nech robím čo robím,
snažím a nesnažím sa, raz mi chlieb vyjde, inokedy nie, ako
napríklad dnes sa mi nepodaril. Ani neviem odkiaľ začať. Ražný
kvások mám od 11. mája. Prvé chlebíky boli jedna báseň. Stále
som ho mala vyložený, teplo bolo, prikrmila, odobrala a
dookola. Odkedy som ho uložila do chladničky, bud s ním
neviem manipulovať a ked sa mi chlieb podarí, sama neviem ani
ako, pretože stále robím, bud tú istú chybu, alebo si
neuvedomím, čo dobre som urobila. Proste, vyberiem kvások z
chladničky, do nedávna, som ho prikrmila raz, či sa podvihol
alebo nie, zabite ma, nesledovala som to, ked som videla
bublinky, veľa bubliniek, zamiesila som a čakala kým chlebík
nevykysol. Pravda je, že bolo horúce leto a kysol jedna radosť.
Akonáhle sa ochladilo, miesila som úplne rovnako a veru čas sa
predlžoval, aj to som vedela, že chlad nie je kamarát. Tak som v
piatok vybrala milý, srandu si zo mňa robiaci kvások, lebo už
som mala stavy, že pôjde do kanála, varecháčky na FB to vedia,
kedy sa pochválim pekným chlebíkom, kedy zas čuším, lebo sa
mi nedarí. Prikrmila som ho po hodine vybratia z chladničky,
najprv vodu, vraj pre okysličenie, ražnú múku, stále tu istú od
začiatku založenia ho. V sobotu doobeda som ho prikrmila
druhý krát. Tod nedávno sme so @staja debatili, že ona na tri
krát kŕmi, tak reku skúsim aj ja. Poobede som tretí krát
prikrmila, mala som v pláne nechať chlieb kysnúť cez noc,
kedže som rátala, že je chladno už a nech teda má ten čas
kvasenia, aký chce. Kvások či behol, či klesol, som vôbec
nesledovala, bublinkoval a to mi stačilo, zrejme nie,ako vidím.
Zamiesila som, dala do igelitu, pod radiator, ten som dala na
plné pecky, nech chlapec má teplo. Ešte pred spaním som
kukala naň, pichla do neho prstom, že nech vidím,ako reaguje,
pružný,ako tak bol, teda cesto, nuž ale počkám do rána. Ráno
žiadna zmena, ak len málinko. Krutci, ved som dala na 600 g
múky aj veru skoro 3 dc kvásku. No nič, nevyhodím preboha
tak dobré, chutné, zdravé múky. Dala do robota, pridala
normálny kvások z kvasníc a zamiesila. Dala vykysnúť do
rúry,mám tam program kysnutie. Popri ceste na chlieb, som tam
strčila aj pohár s váženým kváskom, teplota do 40 C tam bola,
prikrmila som ho o 9,40, pod diskusiu pridám aj foto a nechala
ho tam, nech sa prejaví, čo vlastne odo mňa chce. O pol 1 ho
vyberiem, pozorovala som ho aj predtým, dvíhal sa, dvíhol sa
ešte viac za hodinu a neviem už za aký čas, ale neskôr aj
pekne klesol. Ja som si fixkou aj čiaru urobila, pokial bol ked
som ho prikrmila. Nuž len chlieb už sa piekol, chuťou nič moc,
kyslý, prekyslý, snád ani nejedlý, veľa kvásku, aj droždie.
Nechcem sa vzdávať, tak si myslím, kedže mi pred očami pekne
vykysol a aj klesol, ako som kdesi čítala, tak skúsim ešte raz
zamiesiť. Teraz som zamiesila a budem čakať. Moje otázky, ak
by ste boli takí láskaví a poradili mi, sú. Má sa zamiesiť, až ked
kvások vybehne a následne klesne? Ak ho prikrmim a nebudem
stáť pri ňom, neuvidím či kvások vybehol a klesol , lebo pohár
je od kvásku už zababraný. Vidím len bublinky. Cesto sa má
zarábať s chladnou vodou, vlažnou vodou? Kam dávate v tomto
čase kvasiť? Na akú dlhú dobu? Koľko deci kvásku dávate na
pol kila múky? Posledné mi kyslo 5 hodín, to by som brala,
viem, že potrebuje svoj čas. A dnes som sa presvedčila, že
potrebuje riadne teplo, po dlhom čase som videla, ako narástol
v teplej rúre. Skúsim tu pridať foto, ak nie, tak do komentárov.
A veľmi pekne dakujem za každú odpoved, radu, váš postup.

@zareaguj


Diskusia k téme

havino
tento som večer zamiesila len s bublinkujúcim kváskom a nič.



havino
Je potrebné, dozerať naň, či takto vykysol, neskôr klesol a až potom miesiť?



tetuska
ja mám naložený dnes 2 den, tak uvidím, pozri na str. cuketka alebo maškrtnica, je tam presne postup na chleba, aj na kvások, že vraj kvások musí byť naložený aspon 4 dni, aby utiahol chlebík alebo najlepšie máš adresu pecempecen.cz, tam ti dievčatá aj poradia, ja mám pokazenú rúru, tak budem piecť v remoske, aspon zatiaľ, sú tam nádherné a vynikajúce chlebíky, aj recepty, proste všetko, ked si nevieš poradi.ť popýtaj o radu, dievčatá hned napíšu a poradia...
staja
Od návratu zo septembrovej dovolenky som ešte chlieb nepiekla (prikrmila som kvások 1x, odliala som z neho a strčila som ho späť do chladničky, lebo som nemala čas piecť chlebík). Dnes začínam kvások prikrmovať, zajtra večer chcem zamiesiť a cesto bude kysnúť celú noc, ale nie v temperovanej rúre, len v kuchyni (prikurujeme už aj v noci). Nafotím, doložím. Chlieb miesim, keď kvások klesá alebo už klesol po poslednom krmení. A k tomu chlebíku, čo si upiekla - ak bol kyslý = veľa kvásku. Na 700g múky dávam 200-230ml (od oka) kvásku - určite nie viac a žiadne droždie. Ak som dala viac kvásku, tiež som ho mala kyslejší. Treba cesto nechať dlhšie pracovať, tých 5 hodín sa mi zdá málo. Ja mu dávam vždy aspoň 12 hod.- cez noc - ako som písala pri mojom rcp. A keď ho ponaťahujem, preložím do nádoby na pečenie a nechám ho ďalej kysnúť ešte aspoň 2 hod. - to keď bolo teplo. Teraz to možno bude kysnúť aj viac. Ak som správne pochopila a vyskúšala - kváskový chlieb nepotrebuje veľa miesiť, potrebuje viac času, aby kvások v ceste pracoval - fermentácia.
staja
A kvások máš určite dobrý podľa obrázkov. Ja môjmu nedoprajem žiadnu rúru na kysnutie, musí sa "pochlapiť " v normálnych podmienkach.
havino
@tetuska , ja mám kvások od mája, mne sa chlieb raz podarí taký, že zíram, raz nekysne vôbec, neviem čo je za tým, či len teplota už, že je chladno, alebo pridávam kvások ked je málo nabudený. Cuketku mám preštudovaného aj všetko čo sa dalo, ale neviem nájsť príčinu kde robím chybu, ked raz mi krásne kysne, inokedy nie a nikdy som nesledovala, že či mi kvások vybehol a klesol, ako dnes ked som si dala záležať. Aj dnes som zamiesila už z vybehnutým hore kváskom a následne padnutým, čiže žije, pracuje, napriek tomu mi cesto nekysne.
havino
@staja , ved vidíš kvások, to som dnes si tak dala záležať a zamiesila som asi o tretej, nič, cesto sa doteraz ani nepodvihlo. nerozumiem tomu už.
havino
@staja , ráno budem zvedavá, mám odfotený stav ked som zamiesila, uvidím ráno, koľko ho bude, či je v tom chladno, či čo robím zle.
staja
@havino , daj mu čas, počítam, že v noci sa piecť nechystáš, nádobu s cestom máš zabalenú v nejakom mikroténe a ráno uvidíš. Nemusí byť toho o 100% viac, hlavne aby kvások mal čas urobiť svoju prácu. Držím mu palce aj ja.
havino
@staja , nie, v noci nie, ráno odfotím, pridám ti tu na porovnanie, som z toho taká sklamaná, že ved si videla aj u teba na foto, aké chlebiska sa mi darili a zrazu zima, či čo zle robím a nič nekysne. ked sa mi minule nepodaril, pridala som len ked bublinkoval,vôbec som nesledovala dvihnutie a klesnutie a predchádzalo tomu aj to, že som ho z chladničky vybrala a ani nie po týždni asi a mal takú kôru na povrchu, ma cuklo, že ej, čosi sa deje. Dnes som mala oči na ňom na stopkách a vidíš foto,ako rástol, mne to príde,akoby chcel dlhší čas teraz už na kvasenie, dvíhanie po prikrmení a ja ked pečiem aj každý tretí deň, ja ho asi ani do chladničky dávať nebudem, teraz v zime, čo povieš? hlavne som zvedavá čo bude ráno, nemám chuť ho ísť už ani pozrieť, ked o tretej poobede, nevidím dvihnutie cesta.
2michal
kvások treba dávať do múky pred miesením hladný.Tak nahrádzaš krmenie a zamiesené cesto bude rásť - kysnúť.
lusinkab
Nie som expert na razny kvasok kedze moj uz 4 krat skoncil v kosi, zvyknem robit predcesto ale to po vybrati z chladnicky necham postat na izbovej teplote cca hodinu aby nebol studeny.
2michal
ja mám kvások asi 3 roky keď ideme na dovolenku ide s nami v chladiacom boxe. Na dovolenke si pečieme svoj chlieb v DP. To len na okraj. Základ udržania kvásku je v pravidelnom prikrmovaní, najlepšie v rovnakých intervaloch. Tak viem presne kedy je hladný vtedy si odoberiem časť, ktorú použijem na zamiesenie cesta.
irenaw
@havino skús pozrieť môj recept na ražný kvas, čosi som tam popísala, čo možno tu zabudnem a možno už aj niečo inak robím. v začiatkoch som čakala, kým nakŕmený kvások klesol, potom som miesila, po vykysnutí piekla. chleby boli výrazne kyslejšie ako terajšie. teraz miesim z kvásku, ktorý maximálne vybehol, alebo len začína klesať. kvások v chladničke mám hustý ako suchú mrveničku. vydrží tak dlhšie a v lepšej kondičke, ako keď bol riedky, to mi občas chytil náznak acetónu, keď som dlhšie nepiekla. mám ho takto aj 10 dní. cez týždeň kŕmim prvý deň večer cca 20,00, druhý deň ráno cca 6,00 a okolo 17,00 miesim cesto. pečiem medzi 20,00-22,00. v lete cesto kysne 3-3,5 h. teraz v chlade 4-4,5 h. kŕmený kvások držím hore na chladničke, mám voľne stojacu. chlieb už kvasím len položený na linke. cez víkend kŕmim len raz, v piatok večer celé množstvo múky, ktorú chcem dať do kvásku naraz plus vodu. ráno je vykvasené, odoberiem do chladu 1-2 čl a pridám zvyšok surovín a zamiesim cesto. už nekŕmim múka:voda 1:1 ale voda podľa potreby, aby bol kvások ako veľmi hustá kaša. mám s tým lepšie skúsenosti. zrejme je spokojný, že má dosť potravy, lebo kysne stabilne, hoci vybehne len málo, keď ja taký hustý. keď ho rozhrniem, je ako špongia, to mi stačí. môže byť problém, že tvoj kvások je redší, rýchlo spotrebuje múku, bublinky ľahko utečú a časť kvasiniek zahynie. taký chlieb býva veľmi kyslý. píšem ti tu 5 cez 9 ako mi to napadá, ale podľa mňa stačí ak kvások zahustíš a nenecháš ho pri kŕmení a miesení cesta celkom klesnúť. ak je teraz podivný, tak si nechaj len 1 čl a pár dní ju takto prikrmuj, dostane sa do formy. drž sa a daj vedieť, či pomohlo :-)
irenaw
inak, prvý rok som panikárila, ak som nepiekla presne v daný deň, ale zistila som, že kvások v dobrej kondičke je pomerne odolný, kŕmim ho ako potrebujem, koľkokrát mi vyhovuje a dokonca nie rovnakou múkou a nemôžem si sťažovať. nedaj sa odradiť a vytrvaj :-) a skús časť kŕmiť špaldou alebo pšenicou = menej kyslý kvások, menej kyslý chlieb, raž je najkyslejšia. tak už ozaj ahoj ;-)
irenaw
ešte som mala napísať, že dávam tak 30% z celkovej múky v kvásku.
natba
moj kvasok funguje na rezime - pridem z roboty vyberiem ho z chladnicky, nech sa ohreje. Vecer ho nakrmim a supnem do mikrovlnky (je tam stabilna teplota a nie je tam prievan, extra teplo mu nerobim). Na druhy den rano zamiesim chlieb a osatku supnem do rury (vyhrejem na trocha teplo). A ked pridem z roboty davam piect. Kvasok ma asi 4 mesiace, davam ca 250-300g kvasku na 400-500g muky (zavisi od toho aky pomer davam, kolko raznej-spaldovej, celozrnnej ci bielej, ci prihodim otruby a zrno alebo nie....). Skus kvasok predtym ako ho das do chladnicky trocha prikrmit, nie moc, tak lyzica muky, nech nie je uplne skapaty, ked ho po tyzdni vyberise....
havino
dakujem vám všetkým za rady, @irenka aj na teba som tu čakala, som ti aj TS poslala, kukni aj tam, ak ešte sem nakukneš. No nič, aj ked už naň nemám nervy, servíruje ma poriadne, tak ešte skúsim, ako píšeš, zahustím ho, je možné, ako píšeš, že ho mám redší, ale ved taký ho mám od mája. Také chleby, s takou chuťou sa mi darili, vynikajúca s kváskom je tá semolinová múka, má veľa lepku, drží tvar chleba, miešala som ho s celozrnnou, grahamovou, neklesal mi nikdy, pekne vykysol. Cez leto do 2 hodin,ako som aj fotku chlebíka k @jogin dala, no nadšená som bola a nikdy som doteraz neriešila, že či vybehol a klesol, proste videla som veľa bublin po prikrmení a zamiesila. Posledné dni som ho prikrmila, videla som veľa bubliniek, odliala do cesta, zamiesila a nič sa nedialo, nič. Včera pozri hore foto, ako narástol, klesol, zamiesila, ale už len pre istou z 300g múky, kvásku dala 1 dc, uložila do rúry na noc, že nech má stabilnú teplotu a ráno nič, no ak len veľmi, veľmi málinko narástol. To bol prikrmený na tri krát, ako mi @staja poradila. Dnes ho tiež tak prikrmim, tiež na tri krát, prihustím a uvidím čo sa bude diať. Dám vedieť, dakujem Ti veľmi pekne.
havino
@natba , ja asi píšem,ako tatar, ako mi myšlienka príde na rozum, potom je to nezrozumiteľne napísané, ja ho vyberiem, nechám aklimatizovať. Takto to prebiehalo: v piatok večer som ho vybrala, za hodinu prikrmila, v sobotu ráno prikrmila, poobede zas prikrmila a na noc zamiesila, do rána cesto pod horúcim radiatorom, nech neprechladne, bože také orácie sním,ale budiš a ráno z cesta nič, ani sa nehlo. Tak s kváskom som včera v nedeľu pokračovala, kedže bolo odliaté, odobraté do nevydareného cesta, prikrmila, nechala na linke, dala kysnúť do rúry vyhriatej ( taký program mám na kysnutie teplota 40 C) aj spolu s tým nepodareným chlebíkom a vid vyššie foto, ako sa mu tam darilo v teplúčku. Tak som ho ešte, resp, od jeho založenia nesledovala, ako včera v tej rure. Ked klesol zamiesila včera na noc a dnes ráno nič, nedvihlo sa cesto, ako malo by. Pritom kvások v rúre bol nádherný. Musí byť redší, ako @irenka píše zrejme, alebo neviem čo ešte môže byť. Cesto ktoré som včera večer zamiesila, už s odsledovaným, vypeneným, nabublinkovaným, klesnutým, čiže hádam, len živým kváskom, dnes ráno kukla nič sa neudialo, nechala som stále v rure, vypnutej, len nech nie je v chlade, uvidím ked prídem z roboty, aké bude.
kimlo
Cez tyzden tu dam recept ako peciem kvaskovy chlieb ja, doteraz sa mi vzdy podaril, naposledy som piekol v sobotu.
havino
@kimlo , ved mne sa darilo piecť, taký rada a pyšná som bola, síce raz bol krásny, inokedy menej, teraz posledné razy vôbec, cesto nie a nie vykysnúť, či chladom, či mám niečo s kváskom, neviem, ale zas ked pekne kvások vykvasil teraz v nedeľu, musí byť živý. kukni foto, aké sa mi darili



@kimlo , mne napíš aj do TS prosím ťa, ako robíš s kváskom, kedy prikrmuješ, kedy ho dávaš do cesta, či po klesnutí, či ked bublinkovatie, v tomto nemám jasno a kolko a kde ti kysne cesto v tomto období
havino
takže @irenka a ludkovia, čo kváskujte, mám tu výsledok, po 24 hod kysnutia aj spolu s pečením, nevyzerá zle, je z 300 g grahamovej múky a deci kvásku. Na pohľad pohľadný, ale tak kyslý, že sa nedá jesť. Je mi jasné, že niečo s kváskom je, bodaj by si pravdu mala, že je riedky, preto je aj kyslý. V tých vyššie pofotených chleboch, kdeže, ani stopy nebolo po kvásku, aspon ja som ozaj necítila a môj má mlsný jazyk, takže niečo za tým bude, len prísť na to čo? kvásku si myslím, deci na 300 g múky hádam nie je moc? Prišla som z práce, cesto bolo, no ale bolo nadvihnuté, tak som ho len tak mierne premiesila, dala do kruhu, aj sa trochu rozlialo kým kyslo, nechala som ho dve hodiny v rúre, vypnutej kysnúť a potom som ho už upiekla, už mi bolo jedno, ako to dopadne. Na omak mäkký, aj kôrka v poriadku,ale nechutne kyslý. Zajtra skúsim vybrať fešáka z chladničky zas, odlejem a prikrmim a pridám mu, nech má teda husto a ešte jeden pokus urobím s chlebíkom, inak sa vraciam k droždiu. Ja môjmu dia polovičke, musím mať chlieb na stole za každú cenu a každý deň a nie čakať 24 hod, aj to ešte dúmať, bude jedlý, nebude. Nemám nervy na to.



glka
Ahojte, takto postupujem ja: Pečiem chlebíky každý druhý deň. V chladničke mám odložené na striedačku vždy dve fľaštičky kvásku ( 2 fľaštičky po cca 1 polievkovej lyžici - jednu z najnovšieho pečenia a jednu o jedno pečenie (oživenie) staršiu). Nebolo pre mňa totiž praktické nechávať kvások pridlho - resp. non stop pri izbovej teplote a sledovať hodiny, dokrmovanie , či klesá alebo nie a najmä riskovať, že bude chlebík kyslý a nedajbože ešte aj riskovať, že v zhone zabudnem kúsok čerstvého kvásku odložiť :-D ... takto si vždy večer vyberiem starší kvások z chladničky, vložím ho do misy, v ktorej budem ráno zarábať hotové cesto, nakŕmim ho (pomer od oka cca 150 g múky a cca 170-200 ml vlažnej vody z vodovodu). V mise sa do rána prebudí - (finálne cesto zásadne zarábam do cca 12-14 hodín od vytiahnutia kvásku z chladničky, aby nebol chlebík kyslý ) . Nasledujúce doobedie teda odoberiem lyžicu prebudeného kvásku a odložím ho do chladničky. V mise dosypem múku, vodu, soľ, rascu, cesto ručne premiesim, aby nezostali suché miesta a hneď ho preložím do formy na pečenie, v ktorej bude kysnúť. Používam formy, ktoré majú aj umelohmotný kryt (mám formu na "obdĺžnikový" chlieb a potom využívam tortovú formu - a tak, hoci mám sem tam cesto redšie, forma tvar udrží a chlieb nebude placka. Cesto vo forme postriekam vodou, prikryjem krytom a vložím do rúry vyhriatej na cca 45 stupňov - v nej mi vďaka príjemnej klíme vykysne cesto za cca 3-4 hodiny - záleží, či je celoražný, alebo pšeničný. Mám veľkú rodinu a pri dennom zhone je toto pre mňa praktické riešenie, aby sme mali chutný "okatý" chlebík a nestrávila som s ním kopec času. V ošatke pečiem len sviatočne :-)
havino
no ja ti zo srdca dakujem @glka , ale už som jeleň na čisto, prepáč za výraz, ale jedno poviem, napíšem, predtým,ale zas musím podotknúť, že bolo teplo, som vybrala kvások, dala vodu, múku, kukla že bublinkovatie, či kleslo, či sa podvihlo, fakt netuším, večer som prikrmila a doobeda zamiesila, vždy len raz som prikrmovala a vidíš tie fotky chleba predtým, ked sa mi darilo. Teraz som prikrmovala od piatku večera a až v sobotu večer zamiesila, cesto nevykyslo, zima mu nebolo na to dám krk, v nedelu som dohliadla na kvások a zas večer zamiesila a až dnes po 24 hod dala piecť, lebo kysnutie nič moc. Už som totalne domotaná,prečo cesto nekysne a kvások pozri na foto sa podvihol ukážkovo, ked už ako tak cesto vykyslo, chlieb je kyslý, ako ... ak ma nervy prejdu, bud pôjdem na novo, alebo ... dakujem ti ešte raz a ten nápad s dvomi pohármi kvásku sa mi tiež páči. Ja tiež nemám čas pozerať, vybehol, klesol a dookola. ozaj vďaka ti.
glka
havino, kyslý je podľa mňa len pre príliš dlhý čas "kváskovania" a kysnutia (24 hod.) - skúsila by som na Tvojom mieste opäť to, čo sa Ti osvedčilo - vybrať večer z chladničky, dokŕmiť, doobedu zamiesiť a dať piecť, hoci poskočí len o 1 -2 cm - (ako som písala, mne sa pridlhé ,vicstupňové vedenie kvásku neosvedčilo, nedokážem v domácich podmienkach a zhone dodržať správny čas a teplotu ), zásada pre mňa je dodržať čas od vytiahnutia kvásku z chladničky do cca 14 hod. do zamiesenia (resp. cca 18 hod do začiatku pečenia) - to je čas, kedy nebudem mať chlebík určite kyslý . Ak nemáš náhodou kvások v dobrej kondícii, skús ho ozaj rozrobiť hustejší a z dobrej celozrnnej ražnej múky - podľa fotiek sa mi tiež zdá trošku pririedky - množstvo vody záleží od múky - ale kyslosť nebude tým, kyslosť je len pre príliš dlhý čas spracovávania . ak sa Ti aj nebude zdať dobre vykysnutý pred pečením, môže pekne poskočiť v rúre ak "ovšem" nebude "prekysnutý" kvôli dlhému času - veď vieme, že všetko, čo fermentuje - kysne dlhšie, je aj kyslejšie - aj jogurt, kefír atď.
havino
zas musím podakovať, poviem od srdca, nakopla si ma @glka , o tých hodinách som nemala ani šajnu, prikrmujem od začiatku tou istou múkou, naraz som kúpila 3 kg a len tú mám na prikrmovanie, celozrnnú ražnú,urobím hustejší, ako ty píšeš,aj @irenaw , ved ho držím v čistote, len vareškou na to určenú miešam, vodu,ako prvú lejem, potom múky a takto ma trenuje. Ono to človeka síce prestane baviť,ale zas aj stále ťahá ho prekonať, lebo chuť chlebíka stojí za to. Prvý krát som sa dočítala, že hustota,ako cesto na palacinky, držala som sa toho a možno, že som ho teraz aj viac pririedila, už ani neviem, poviem pravdu, ale skúsim do bodky, čo si mi napísala. Zopakujem pre istotu tvoj postup, odoberiem z tohto čo mám polievkovú lyžicu, dám do misy v ktorej budem doobeda piecť, pridám 150 g múky a do 2 dc vody, hustejšie nech je, ano? a doobeda z neho odoberiem do chladničky a do ostatného pridám múku. Miesim tak približne z pol kila múky, môže byť tolko? ocot, alebo citronovu šťavu, ešte pridávaš? ja som dávala citronovu šťavu.
irenaw
teraz som sa tu opäť začítala, @havino nevzdávaj to, ak to nepôjde, nasuším z môjho a pošlem ti. presne to si myslím aj ja, že sú to len pridlhé časy. napíšem ti do TS tie moje, ale už je tých rád toľko od nás, že sa nečudujem, ak sa v tom stratíš. len ho zahusti a skráť časy. nemám vôbec kyslý chlieb odvtedy, čo dávam relatívne veľa kvásku do cesta. vyzerá to ako paradox, ale skrátil sa mi čas kvasenia cca o 2 hodiny, takže sa mliečne baktérie nemajú čas premnožiť. citrónovú šťavu kvôli čomu dávaš?
glka
havino, nepridávam ani ocot, ani citrónovú šťavu - pokiaľ viem, pridávajú sa v pekárňach práve kvôli kyslosti, aby sa napodobnil kváskový chlebík, niektoré kyseliny majú antibakteriálne účinky alebo pomáhajú kyprosti ? - myslím, že kváskové chlebíky zo živého žitného kvasu nepotrebujú nič pridávať. Kvásku dávam presne ako píše irenaw - na kvásku nešetrím, čím ho je viac (a pritom nie je dlho vonku), tým rýchlejšie a lahodnejšie cesto dostanem. Pridávam ku kvásku od 500g do 1 kg múky (podľa toho, aký veľký chcem, alebo či ešte upečiem k nemu i nejaké pečivo) a k tomu cca polovičné množstvo vody (cca 250-500 ml) - takže ak pridám 500 g múky, chlebík je v skutočnosti z cca 650 g múky. Ako som písala, sem tam sa mi podarí pridať viac vody, sem tam menej a podľa toho je i cesto redšie alebo hustejšie - ale keďže pečiem vo forme, výsledný chlebík je fajn. Pomer múka-voda v chleboch je cca 2:1. Z pol kila múky Ti určite vyjde pekný :-)
havino
no baby moje zlaté @irenka a @glka , ja som vám nesmierne vďačná, skutočne, neprišla by som sama na to, že to bol dlhý čas aj kvasenia kvásku, aj chleba a ked sa nad tým zamyslím, tak presne ako @glka píšeš, na začiatku pečenia chlebíkov, vidíš na fotke a aj píšem, že fakt ani sama som netušila,ako sa mi také podarili, už viem, zopakujem, vybrala, oteplil sa, prikrmila, zbublinkoval a pod ho do cesta, ani som nevážila, ja som decovými pohármi pridávala a ked som mala aj 600g múky, dala som aj tri deci, pomyslela som si a ešte pridám, kvásku je dosť a presne to je to čo som dobre urobila a správne a žiadna kyslosť, nič, síce bolo teplo, opakujem sa, ale chlieb vybehol do 2 hod, ved aj u @jogina som sa ním chválila, on mal tiež taký čas na kysnutie a tiež tam kvásku pridal neúrekom. Takže v tom to bude. Vodu som nikdy nemerala, cesto viem vymiesiť, bože, aspoň si myslím, mám otestované, že ked som aj hutnejšie urobila, chlebík bol nadýchaný, síce možno menej dierok, ale mäkkúčky, aj kôrka tenká, aj vodu dávam do rúry, pečenie už viem, len tento sopliak kvások ma servíroval, že žiť, žije, ale neplní funkciu akú má. Už som aj to pochopila, že nebudem čakať dlhé hodiny na vykysnutie, pretože skutočne, on sa v rúre pekne podvihne, to si ešte otestujem, tomu rozumiem, porovnám chute. Len nech nie je kyslý, až mi je ťažko od večera na žalúdku, čo som ten včerajší dlho kysnutý skúšala, aj teplý, aj studený chlieb, no brrrr kyslý. Ved vlastne kvások bol vonku od piatku večera a v nedeľu som s ním druhý krát miesila. Ten sobotňajší, taký kyslý nebol, ale zrejme bol redší kvások a tiež a neplnil funkciu akú mal. Baby moje ešte raz srdečná vďaka. Ešte nemám jasno, resp. mi poradte, aby som čas vybratia kvásku dodržala, večer čo najneskôr ho vyberiem z chladničky. Ráno ked by som nezamiesila, pred odchodom do práce, ale až dajme tomu okolo tretej popoludní? To je už dlho, však? Poviem pravdu, ked zas spomínam, vydaril sa mi, vždy, že som bola doma, večer vybrala, prikrmila a doobeda zamiesila. tak nebudem asi špekulovať, alebo naplánujem tak, nech je vonku maximálne 12 hodín a šup s ním do cesta, tak?
irenaw
Táni, poslala som ti do mailu druhú polovicu s fotkami a časmi. To už si neskôr sama prispôsobíš, ako tvojmu dennému režimu vyhovuje. V začiatkoch som tiež upiekla zopár kyselín, jeden bol taký hrozný, že sme na neho dlho spomínali. Nejak sme ho zjedli s maslom, ale veľmi pomaly to išlo. Bol pečený z toho kvásku, ktorý mám aj teraz a vidíš, polepšil sa. Nech sa ti darí :-).
marianne
@tani ja som dnes piekla kvaskovy chlieb a tiez neviem co som vymamlasila, ale mam ho splasnuty a ma kyslu chut. Kvasok mal 9 dni,cesto krasne nakyslo cez noc, som sa vytesovala, potom este par hodin na plechu a po upeceni splasnuta,kysla placka, prvy krat sa mi vylozene nepodaril, idem studovat,co som zle spravila..inak niekde som citala,ze nase stare mamy s kvaskom piekli uz na treti den...
havino
@marianka , zlatko, ja som už za vodou s trápením sa s kváskom, chvala bohu, všetkým radám tu od dievčat, následným študovaním na FB pečempeceň, pretože kváskový môjho dia drží na uzde s cukrom a mňa to baví. Stále mám ten istý kvások, dostali sme sa z toho, je to živý tvor. Vždy je placák prekysnutím, vždy. palcový test je potrebný a nečakať. Voláme, píšeme,poviem ti, môj už len jediný spôsob postupu kysnutia, prekladania, našla som sa v tom. sem tam špekulujem, testujem formy pečenia, ked praskne hnevá ma to, ako pred týždnom, či kedy, som mala delfínika, ale džúrok je dostatok vždy, kyslosť už nechcem zažiť.



delina
Ahojte. Potrebovala by som poradit. Mam doma asi tyzden kvasok. Ked robim kvasok do cesta, ma sa dat pomer muky a vody 1:1. Ked dam takyto pomer, tak mi vznikne husta masa. Neviem ci to je v poriadku alebo mam pridat viac vody, aby to bolo zachovat pomer.