Milí spolukváskujúci varecháči, prosím Vás, mám pár otázok
ohľadne kvásku a sama si neviem rady. Nech robím čo robím,
snažím a nesnažím sa, raz mi chlieb vyjde, inokedy nie, ako
napríklad dnes sa mi nepodaril. Ani neviem odkiaľ začať. Ražný
kvások mám od 11. mája. Prvé chlebíky boli jedna báseň. Stále
som ho mala vyložený, teplo bolo, prikrmila, odobrala a
dookola. Odkedy som ho uložila do chladničky, bud s ním
neviem manipulovať a ked sa mi chlieb podarí, sama neviem ani
ako, pretože stále robím, bud tú istú chybu, alebo si
neuvedomím, čo dobre som urobila. Proste, vyberiem kvások z
chladničky, do nedávna, som ho prikrmila raz, či sa podvihol
alebo nie, zabite ma, nesledovala som to, ked som videla
bublinky, veľa bubliniek, zamiesila som a čakala kým chlebík
nevykysol. Pravda je, že bolo horúce leto a kysol jedna radosť.
Akonáhle sa ochladilo, miesila som úplne rovnako a veru čas sa
predlžoval, aj to som vedela, že chlad nie je kamarát. Tak som v
piatok vybrala milý, srandu si zo mňa robiaci kvások, lebo už
som mala stavy, že pôjde do kanála, varecháčky na FB to vedia,
kedy sa pochválim pekným chlebíkom, kedy zas čuším, lebo sa
mi nedarí. Prikrmila som ho po hodine vybratia z chladničky,
najprv vodu, vraj pre okysličenie, ražnú múku, stále tu istú od
začiatku založenia ho. V sobotu doobeda som ho prikrmila
druhý krát. Tod nedávno sme so @staja debatili, že ona na tri
krát kŕmi, tak reku skúsim aj ja. Poobede som tretí krát
prikrmila, mala som v pláne nechať chlieb kysnúť cez noc,
kedže som rátala, že je chladno už a nech teda má ten čas
kvasenia, aký chce. Kvások či behol, či klesol, som vôbec
nesledovala, bublinkoval a to mi stačilo, zrejme nie,ako vidím.
Zamiesila som, dala do igelitu, pod radiator, ten som dala na
plné pecky, nech chlapec má teplo. Ešte pred spaním som
kukala naň, pichla do neho prstom, že nech vidím,ako reaguje,
pružný,ako tak bol, teda cesto, nuž ale počkám do rána. Ráno
žiadna zmena, ak len málinko. Krutci, ved som dala na 600 g
múky aj veru skoro 3 dc kvásku. No nič, nevyhodím preboha
tak dobré, chutné, zdravé múky. Dala do robota, pridala
normálny kvások z kvasníc a zamiesila. Dala vykysnúť do
rúry,mám tam program kysnutie. Popri ceste na chlieb, som tam
strčila aj pohár s váženým kváskom, teplota do 40 C tam bola,
prikrmila som ho o 9,40, pod diskusiu pridám aj foto a nechala
ho tam, nech sa prejaví, čo vlastne odo mňa chce. O pol 1 ho
vyberiem, pozorovala som ho aj predtým, dvíhal sa, dvíhol sa
ešte viac za hodinu a neviem už za aký čas, ale neskôr aj
pekne klesol. Ja som si fixkou aj čiaru urobila, pokial bol ked
som ho prikrmila. Nuž len chlieb už sa piekol, chuťou nič moc,
kyslý, prekyslý, snád ani nejedlý, veľa kvásku, aj droždie.
Nechcem sa vzdávať, tak si myslím, kedže mi pred očami pekne
vykysol a aj klesol, ako som kdesi čítala, tak skúsim ešte raz
zamiesiť. Teraz som zamiesila a budem čakať. Moje otázky, ak
by ste boli takí láskaví a poradili mi, sú. Má sa zamiesiť, až ked
kvások vybehne a následne klesne? Ak ho prikrmim a nebudem
stáť pri ňom, neuvidím či kvások vybehol a klesol , lebo pohár
je od kvásku už zababraný. Vidím len bublinky. Cesto sa má
zarábať s chladnou vodou, vlažnou vodou? Kam dávate v tomto
čase kvasiť? Na akú dlhú dobu? Koľko deci kvásku dávate na
pol kila múky? Posledné mi kyslo 5 hodín, to by som brala,
viem, že potrebuje svoj čas. A dnes som sa presvedčila, že
potrebuje riadne teplo, po dlhom čase som videla, ako narástol
v teplej rúre. Skúsim tu pridať foto, ak nie, tak do komentárov.
A veľmi pekne dakujem za každú odpoved, radu, váš postup.
@kimlo , mne napíš aj do TS prosím ťa, ako robíš s kváskom, kedy prikrmuješ, kedy ho dávaš do cesta, či po klesnutí, či ked bublinkovatie, v tomto nemám jasno a kolko a kde ti kysne cesto v tomto období