Zdravá výživa

Ražná múka-vysvetlenie

elisticka - fotkaelisticka, 14. septembra 2010

ahojte vareškári-celiatici.
posialam vám kopiu emailu, ktorú mi zaslali z jednej firmy na výrobu múky.


Dobrý deň, pani Štefániková,
chcem zareagovať na Váš dotaz, či je naša Ražná múka bezlepková.
Raž je alergén, ktorý obsahuje lepok = glutén, takže aj ražná múka obsahuje lepok. Preto tento výrobok nie je vhodný pre celiatikov.
Bezlepkové múky my nevyrábame, ale obchodujeme s nimi - dovážame z ČR pohánkovú múku, ktorá je bezlepková, takže v prípade záujmu môžete osloviť naše zákaznícke centrum 034/6216273.
V prípade akýchkoľvek dotazov nás neváhajte kontaktovať.

***
Pozývame Vás na 3.ročník špecializovanej výstavy biopotravín BIOSTYL 2010. Výstava sa bude konať v Bratislave na výstavisku Incheba v termíne 30.9.-2.10.2010. Nájdete nás v hale B2 v stánku č. 40. Naša prezentácia bude spojená s bohatou ochutnávkou biopotravín.

Na výstave sa okrem iného bude konať vyhlásenie výsledkov hlasovania o biopotravinu roka. Hlasujte na stránke www.biopotravinaroka.info a získajte kôš plný Biopotravín!

Tešíme sa na stretnutie s Vami!

Prajem pekný deň

Ing. Jana Mikolášová
oddelenie riadenia kvality

EKOTREND MYJAVA spol. s r.o.
906 23 Rudník 16
Tel.: 00421 34 654 11 34
Fax: 00421 34 654 00 94
Mob.: 00421 902 975124
E-mail: mikolasova@ekotrendmyjava.sk
www.ekotrendmyjava.sk, www.biomila.sk



v minulych diskusiach sa tvrdilo že ražná múka je vhodná pre celiatikov.
vie niekto kde je pravda?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Asi by som verila výrobcovi. Ale ak sa chceš presvedčiť, môžeš spraviť skúšku. Zamies ražnú múku s vodou a postupne ju mies rukami v miske so studdenou vodou. Vodu vymieňaj. Spočiatku bude voda biela - vyplavený škrob- a ak je v múke lepok, nakoniec ti zostane malá hrčka, ktorá bude mať konzistenciu ako vyžuvaná žuvačka. To je ten lepok. Dúfam, že sa po rokoch dobre pamätám, ale takto zhruba prebiehal pokus, ktorým sme na vysokej škole zisťovali obsah lepku v pšenici. Samozrejme sme vážili múku na začiatku a lepok na konci, aby sme vypočítali percento, ale to ty nepotrebuješ. Potrebuješ len zistiť, či v tej múke lepok je, alebo nie.
lubjak
v kazdej muke okrem pohankovej je lepok,niekedy sa tvrdilo,ze spaldova muka je vhodna pre celiatikov,ale aj to sa uz zmenilo.Naozaj treba verit vyrobcom.
frezia68
Ražná múka nie je bohatá na lepok ako pšenica,obsahuje menej gluténu............ale lepok obsahuje.
1x motyka
majkas
@elisticka pokial ja viem tak razna muka nie je pre nas celiatikov vhodna. z obilnin pseniaca, raz, jacmen a ovos su tie ktore lepok obsahuju. aj ked vraj o ovse su nejake diskusie a vo svedsku je ovos pre celiatikov povoleny.
julica
Sovka, ved tak sa vyraba seitan: to, co ti ostane, je bielkovina
dobizu
Ja som hneď v tej diskusii o údajnej vhodnosti ražnej múky pre celiatikov reagovala, že radšej nebudem riskovať a dám na overené odporúčania lekárky a odbornej literatúry. Ja som vtedy prelúskala na internete, v knihách i u lekárky všetky informácie ohľadom toho tvrdenia v diskusii, že ražná múka je bezlepková, ale ozaj som nikde také nič nenašla. Takže ja zostávam pri našich otestovaných zmesiach pre celiatikov :-) Neviem ako ostatní s touto diagnózou, ale ja si myslím, že sa neoplatí veľmi riskovať, všeobecne pri potravinových alergiách a neznášanlivosti určitých látok. Ono to tak možno nevyzerá, ale akékoľvek porušovanie týchto diét (bezlepkovej, bezlaktózovej, diabetickej...) môže mať na organizmus skôr či neskôr až fatálne následky. Všetkým DIETÁROM prajem pevné nervy, veľa trpezlivosti, schopnosti odolávať nástrahám v stravovaní a hlavne zlepšenie a udržanie ZDRAVÍČKA!!! Držte sa!
evanaaa
V tej prvej diskusii som sa tiež divila, aj keď nie som celiatička, lebo ak by bola vhodná múka ražná pre celiatikov, tak načo by predávali tie drahé, každý by kupoval len tú lacnú, ražnú. Možno každému hneď neškodí, ale pri dlhšom používaní by sa neskôr následky ukázali. Ja keby som jedla sladkosti, vysoký cukor by mi ukázal len glukomer, ak by som si cukor merala, ináč by som nič necítila, len po čase...no, nechcem riskovať a prísť o nohu, zrak a iné.
dobizu
@evanaaa - presne si to vystihla, o tom je to - človek môže všetko, ale za následky si potom tiež zodpovedá sám!!!
calawen
tieto múky lepok obsahujú: pšenica, pšenica špalda, raž, jačmeň, ovos
bezlepkové múky: ryžová, kukuričná, amaranthová, sójová, pšenová, pohánková (možno ešte nejaká, ale teraz si nespomenimem)
calawen
Inak celiatička nie som, so synom máme iba intoleranciu na pšeničný lepok, ostatné (aj lepkové) múky nám problémy nerobia...
dada1010
ja mám dcéru celiatičku, takže varím bezlepkové už 19 rokov, calawen presne vymenovalo tie múky čo obsahujú a neobsahujú lepok