Varenie

Prosím, používajte v receptoch keksy...

spagetka1812 - fotkaspagetka1812, 17. júla 2012

Chcela by som apelovať na varecháčky, ktoré majú v receptoch použité BEBE alebo iné keksy, aby používali spisovnú formu keksy, nie kekse!!!
Nemôžem si pomôcť, ale strašne mi to vadí a verím, že nie som jediná, ktorej to kole oči...
Aby bolo jasné, nechcem tu propagovať nejakú spisovnú slovenčinu, sama používam trnavský dialekt, ale príde mi to rovnako hrozné, ako keby niekto napísal kisnuté cesto alebo podobný nezmysel.
Zámerne som to napísala do diskusie a nie do konkrétneho receptu konkrétnej varecháčke, aby sa neurazila, lebo recepty s keksami sú všetky určite výborné...len som to tu na vareche videla už viackrát a je to podľa mňa fakt hrozné...toť vše, hor sa do varenia a pečenia:)

@zareaguj


Diskusia k téme

weron0605
haha, pravdu mas :) mne este zvykne zdvihat tlak vyraz kyselkavy...to je tiez slovencina jak slak... :)
dominika118
Ja síce spisovne rozprávam aj píšem, ale vôbec mi to neprekáža. A môj názor /predpokladám, že aj tvoj/ to na recept nezmení.
medulienka122
kekse píše asi preto, lebo asi nevie, či je ti "y" alebo "i" - chi, len nechápem, že jej to neoznačí červeným ako nesprávne. Ja napríklad som minule musela napísať "boskávať" so s, lebo keď som napísala z, tak mi to stále podšrtávalo , aj keď viem, že bozkávať je od bozať, a nie bosať- xixi
spagetka1812
weron0605, som rada, ze nie som sama...aj ked kyselkavy pouzivam:)...
dominika118-názor na recept to nezmení, ale príde mi to fakt od veci...
a medulienka122, Ty si to teda zabila (v dobrom)...to už kto by rozmýšlal, či sa píše keksy alebo keksi?...neblázni...to by bolo ešte horšie než kekse:D...a to s "boskávať" je naozaj zaujímavé....či to neni dané redakciou, aby to opravovalo, alebo neviem...veď to je tiež dosť zlé by som povedala...
alena45
@dominika118 , možno Tvoj názor to nezmení, ja skončím s čítaním pri prvej hrúbke. Každý máme svoj prah citlivosti niekde inde. Je tu mnoho receptov, ktoré sú napísané slušnou slovenčinou, takže je z čoho vyberať.
mama3chlapov
Tiež nemám rada hrúbky (to je asi takisto mimoriadne spisovné slovo, že? :o)))) a myslím, že celkom dobre ovládam pravopis. No niekedy sa vkradne škriatok a ja spätne kukám, čo som to napísala. Každopádne si myslím, že je veľa ľudí, ktorí až tak neovládajú pravopis, ale vedia perfektne variť, piecť a kúzliť v kuchyni. Iní zas vedia pravopis, ale v kuchyni sú polená. Tak im tie gramatické chyby skúsme veľkoryso odpustiť :o)
tiginko
@mama , keď považuješ "hrúbky" za nespisovné slovo, čo tak "kukám" ...? :-) :-) ...nič v zlom, len na odľahčenie :-) Mňa teda úroveň ovládania slovenčiny absolútne na Vareche neovplyvňuje, naozaj nikto učený z neba nespadol a nemusí každý ovládať všetko. Na týchto stránkach je dôležité iné umenie....
trencanka
Na Vareche hrubku prehliadnem ale vadia mi recepty totalne onicom, z nekvalitnych surovin...
medulienka122
spagetka, spagetka, tak to by si rozmýšľať mala, lebo keksy sú podľa vzoru dub, a nie stroj alebo nedajbože chlap - to len tak na okraj... ináč sú v poriadku normálne hovorové slová, však nebudeme sa pridržiavať nebožkej Timravy, môžu sa používať aj slangy, to je o.k.
ilusa
Mama3chlapov zdielam.Tiez sa mi stalo,ze som napisala polistyren a hambila som sa ako pes
ula2
Však ostaň tam len ty špagetka1812 ,ked si taká dokonalá.
tatty
Špagetka, pripájam sa. Chybička se vloudí, ale kekse sú tiež pre mňa za hranicou únosnosti :-)..
spagetka1812
medulienka, nerozmýšlam nad keksami, lebo by ma ani nenapadlo dať tam mäkké i...proste to ide samé od seba...ja som na toto dosť háklivá...

A tiež som písala, že sú recepty určite výborné, aj keď je v recepte takáto chyba, tak neriešte vplyv gramatickej chyby na recepty...súhlasím úplne s tatty, že chybička se vloudí, ale keď sa slovo kekse objaví v recepte aspoň 3x, nemyslíte, že to už nie je vloudená chybička?

A ešte pre ula2: netvrdím, ani som tu netvrdila,že som dokonalá, len som chcela na túto vec upozorniť....a ako tu tak čítam, viaceré varecháčky so mnou súhlasia....gramatika a varenie podľa mňa ide dokopy...alena45 ma tuším dokonale chápe.ďakujem.
irenaw
do receptu sa ľahko dostane slang, nárečie, čechizmus, väčšinou výraz bežne používame a ani nám nepríde "iný". niekto to nepredýcha a upozorní. niekto výraz opraví, iný je dotknutý. koľko ľudí, toľko reakcií...ale čo TV, rozhlas, tlač? práve tu by profesionálna česť nemala dovoliť také prešľapy, akých sme denne svedkami. hmmm... profesionálna česť.....? veď sa dá opäť použiť argument, že ide o obash a nie o spisovnosť. keď už redaktorka povie do kamery, že má "úžastnú" správu! otvorím noviny a tam namiesto "i" použité "y"...mne toto trhá uši, oči, nervy.
tothka
Moja milá @spagetka1812 uvedom si, že na Vareche nejde o správne spisovne napísaný recept, ale o to, že sa chce niekto s nami podeliť o radosť z vydareného diela, či už upečeného, uvareného alebo len tak z keksov. Nie každý má slovenskú gramatiku v malíčku, veď o to tu vlastne ani nejde, takže pomysli si svoje a radšej sa nad to povznes, toto ozaj nie je treba podľa mňa takto rozoberať, pre väčšinu z nás je dôležitejšie, či je recept vhodný na vyskúšanie, alebo si ho len tak prečítať, možno okomentovať a vzápätí na to akosi zabudnúť, veď ma to aj tak neoslovilo.
hanina
Ďakujem, že ste otvorili túto háklivú tému. Všetci sme chodili do školy a ak sme niečo už zabudli máme pravidlá slovenského pravopisu, ktoré nám pomôžu. Preklepy sú jedna vec a neznalosť slovenského pravopisu druhá. Ja by som na rozdiel od spagetky bojovala za spisovnú slovenčinu. Veď akým sme to príkladom pre mladých ľudí, ktorí tiež chodia na varechu? Všetci robíme chyby/ aj ja samozrejme/-dôležité je ale prezentovať svoje umenie v kuchyni a fantastické nápady na úrovni a neubližovať nášmu spisovnému jazyku. Uznávam, že recepty sú najdôležitejšie. Ale forma akou sú podané nie je dôležitá? Môj otec by mal 91 rokov. Robil učtovníka a keď niečo nevedel , našiel si to v pravidlách, alebo sa spýtal. Ľudia sa dnes učia cudzie jazyky, ale verte mi ak neovládajú materinský jazyk slovom a písmom - učia sa veľmi ťažko. Prečo by sme sa mali vyhýbať aj takýmto témam s tým, že ide hlavne o varenie? Máme možnosť si text opraviť. Nemám nič proti nárečovým výrazom / ba páčia sa mi/, tolerujem aj preklepy - veď kto ich nerobí? Ale nerozumiem fantastickým ľuďom na vareche, ktorí vymyslia nápadité recepty, odfotografujú ich a potom zničia svoje naozaj umelecké dielo tým, že si svoj výtvor neopravia. Viem, že 98 % ľudí bude teraz písať o tolerantnosti, pochopení starších ľudí / ku ktorým patrím aj ja .../ Napriek tomu prosím všetkých, aby si svoje texty opravovali a neničili pravopisnými chybami svoje / mnou obdivované umenie kulinárske/. Ďakujem.
nazarboncuk
toto by mal čítať @krasomil , ktorý pridával recepty v zemplínskom nárečí:) To by ste ho hádam aj z kože stiahli, holky!!
marianne69
@nazarboncuk alebo @raduzko :-DDDDDD skoda,ze uz neprispievaju,som sa nasmiala,az mi oci plakali:-)))) ja by som z toho taku vedu nerobila....snazim sa pisat spisovne,bez hrubiek a predsa mi ruka niekedy uleti,aj ked sa ospravedlnim.Chcem rychlo-rychlo a bac...Ale aby som ignorovala dobry recept koli hrubici,tak to teda nie!!!!
sovka62
Po vyše štyridsiatich rokoch v Trnave "kekse" neriešim. Keď sme sa presťahovali, deti aj ja (manžel je z okolia Trnavy) sme pôsobili medzi domorodcami až exoticky. Ale prostredie robí svoje, dnes by nás nikto nerozoznal, tak čo narobím. Verím, že ak sa niekto sústredí na recept, zvlášť ak pravopis nemá v krvi, chybička sa dostaví. Asi pred desiatimi rokmi sa mi podarilo napísať "bycikel" a po desiatich minútach som neverila, že som to napísala ja!
nazarboncuk
@marianne69 súhlasím s Tebou. Myslím si, že sa tu niekedy ľudia "berú príliš vážne". Aj mna občas zatrasie pri pohľade na prehrešky voči slovenskej gramatike /ktorú ovládam veľmi dobre!/ to uznávam, no nemienim niekoho vyzývať, aby si dával pozor, ako má písať sušienky...Ak to niekomu prekáža, napíšte redakcii. Ak je vás viacero, určite sa s tým niečo bude robiť :)
nazarboncuk
@sovka pozdravujem do Trnavy, presne tak ako Ty som sa ja cítila, keď som tam prišla študovať. Ako Elenka v krajine zázrakov :D Dodnes nezabudnem na legendárny trnafský "veter" :)))
sjuz
:))) ked vidím či počujem "kekse" mám strááášnu žihľavku!
julica
Slovenčina slúži nám, nie my jej, preto keď je frekventovaný tvar kekse, nech sú kekse aj v príručke. Nechci, aby sme sa tu sporili o tom, čo znamená atribút spisovné... V jazyku sú dôležitejšie iné veci ako to, či je podľa nejakej príručky, nedá sa vtesnať do slovníka s 20 000 heslami.
2010
Co je zaujmave ze na stranke o receptoch kde 90% mien uznavanych klasickych zahranicnych receptov su koniny, kraviny, blbosti, nezmysli a to nikomu absolutne nevadi ale kekse to je to najdolezitejsie ako to vyse 30 prispevkov potvrdzuje.:)
alena45
@hanina , Ty si to pekne napísala, ja to neviem tak umiernene a ver, že s tým mám v živote problémy.
Tiež sa občas pozriem do slovníka, alebo zavolám sestre. Práve preto, že si Varechu vážim, svoj vkladaný recept si prečítam niekoľkokrát, než ho dám na uverejnenie. Používam aj slangy, aj novotvary, tak ako každý, ale recept vkladám s plnou vážnosťou, najprv vždy pozriem, či už nie je uverejnený, aby som zbytočne nevytvárala pätnásty na Vareche, robím to tak, ako by som chcela, aby to robili aj druhí, keby to bola moja Varecha. Ak to niekto nechce pochopiť, nech nechápe. Ak niekto píše na Varechu česky alebo nárečím, to mi vôbec nevadí, vadia mi len lajdácke chyby, u nás doma by som totiž bola za lajdáka. Tak ma vychovali. A keď sa pomýlim a niekto ma opraví, tak to bez reptania opravím. Lebo je to moja chyba. Už ani ja neviem, kedy presne sa píše čiarka, ale snažím sa, aby moje vety mali zmysel. Myslím, že aj redakcia by sa mohla prihovoriť, aby sa veci robili správne.
Aj tento príspevok som prečítala dvakrát, než som stlačila "Pridaj".
letisia
Aj mne niekedy udrie do očí, ak tu niekto napíše slová gramaticky nesprávne (či hrúbku). Pomyslím si len pre seba, že asi sa neučil poriadne slovenčinu, alebo sa iba pomýlil. Neriešim to. Môže to byť v podstate inteligentnejší, príjemnejší človek ako ten čo používa úplne gramaticky správnu slovenčinu. Teda podľa gramatických chýb ľudí neposudzujem. Ako sa hovorí "ži a nechaj žiť". @spagetka1812 tebe vadia kekse u iných a ty si dnes o 10,56 napísala vo svojom komentári slovo neni, čo je tiež nespisovné a mnohí (možno aj ty) ho bežne používajú. A mne práve toto slovo reže uši. Ale keby si nedala túto diskusiu, vôbec by som nereagovala. Nikdy som tu na Vareche neriešila gramatiku a mám uložené recepty aj keď majú "chybné slová".
alena45
@2010 , to, čo píšeš v prvej vete je to, čo by malo vadiť redakcii, mne to vadí tiež, ale nie je to moja Varecha a aj Ty si už dosť znalý veci, aby si vedel, že tu ide hlavne o klikanie a nie o obsah. Preto si z obsahu vyberám len to, čo ma zaujíma, a toho nie je veľa. Asi tak, ako v supermarkete.
Mimochodom, keď tu boli súťaže, myslím, že to Varecháčov motivovalo k lepším výkonom. Priznávam, že mňa určite.
cistinka
:-)))) to vyzerá, ako by sa učiteľky cez prázdniny nudili....zrejme je to tým počasím :-)))
hanina
@alena45 Súhlasím s Tebou. Sme pravdepodobne rovnaká "krvná skupina". Ja postupujem podobne. Aj s čiarkami bojujem neustále. Mám ich veľmi rada a všade ich dávam. Ide o vážnosť obľúbenej stránky a v neposlednom rade aj materinského jazyka. A nechápem ani ľudí, čo im tie chyby nevadia a nezamýšľajú sa nad nimi. Ale vadia im v časopisoch...A táto stránka je predsa tiež verejná a ako čítam, chodia na ňu aj deti. Vôbec nejde len o "kekse". Prečítala som si aj recepty v nárečí a nevadili mi. Slang, archaizmy, novotvary patria do slovenského jazyka. Teraz práve hľadám veľmi vtipný návod na nemiesený chlieb od Tetrisss. Chápem, že sa ľudia chcú pochváliť svojim umením a obdivujem ich. / Ja som ako to horemenované poleno v kuchyni./ Ak si správne pamätám, redakcia už raz zisťovala, čo s pravopisnými chybami. Žiaľ, väčšine návštevníkov tejto stránky nevadili. / Alebo sa báli napísať svoj názor?/
Som už dosť stará, aby som si takéto niečo dovolila napísať a nemám sa čoho báť. Ale skutočne ma trápi vzťah ľudí k svojmu materinskému jazyku. Na druhej strane obdivujem ľudí, ktorí už dlhé roky žijú v zahraničí a neustále píšu peknou slovenčinou. Zostána nám /2%/ neustále bojovať za čistotu slovenčiny v tých fantastických receptoch. Veď je to také ľahké - skontrolovať si pravopis! Pekný večer!
alena45
@cistinka , myslím, že práve Ty píšeš peknou slovenčinou, a Tvoje recepty mám tiež uložené. Preto nechápem, prečo zosmiešňuješ učiteľky. Nie som učiteľka a nikdy by som také náročné povolanie nedokázala s mojou povahou vykonávať. Mala som šťastie na učiteľov, nemám dôvod si ich nevážiť alebo nebodaj znevažovať. Aj moje deti to skúšali, ale u mňa nepochodili. Možno aj preto sú v jazyku veľmi dobrí. Na Tvojom mieste by som sa učiteľkám ospravedlnila, zrejme Ti to v tomto počasí len tak ušlo.
fialka49
Slang, archaizmy, novotvary veľmi milujem. Ale aj tie treba písať bezchybne. Niekedy urobia také výrazy aj jednoduchý recept zaujímavým, exotickým.
evanaaa
Priznám sa, mnohokrát sa mi " ježili " vlasy na hlave pri " hrubkách ( nie hrúbkach), ale so mlčala, lebo akonáhle sa niekto ozval, bol oheň na streche, potom som uznala, že , ako to mnohí písali, nie sme na hodinách gramatiky, ale.....Mám Varechu rada, sem-tam prispejem komentárom aj ja, a aj keď slovenská gramatika bol môj obľúbený predmet, stane sa, že občas zaváham nad slovom alebo výrazom, lebo od opustenia školských lavíc ( zákl. školy) prešlo mnoho rokov ( 53) a nie som si istá, či sa niečo za ten čas v gramatike nezmenilo. Ale tiež ma trochu vytočí, ak niekto napíše - mnohý ste tu milý....ap., to je len príklad, pretože v mn.č.prídavných mien je "i", alebo v slovesách - s koncovkou -li - piekly, varily, množily, tiež má byť "i". Alebo - šli sme domou ( domov) a naopak zaliala vodov ( vodou) a "s" miesto "z" a ešte mnoho podobných chýb. Ale - prepáčte, nechcela som dávať lekcie gramatiky, ktorú nemusím ani ja na 100% ovládať, len som chcela poukázať na časté chyby, ktoré sa tu objavujú. Ako aj spomenutá - hamba a bombóny. Prepáčte.
evanaaa
P.S., napriek všetkému beriem s rezervou starších ľudí aj s ich pravopisom, maj ú najlepšie recepty, ale u mladých ma to zaráža a hlavne u tých, čo ešte študujú.
mijaita
A mně se zrovna "kekse" líbí ! :-)
Ovšem u nás se říká spíš sušenky, i když slovo keksy se občas také použije.
Každopádně a to bez pardonu se domnívám, že za pravopis nejsou zodpovědní pisatelé zdaleka tolik, jako redakce (admin). Od toho tady a nejen tady, přece je! On by měl hodnotit a opravovat chyby, redigovat texty stejne, jako vlkládání duplicitních receptů a současně jejich názvy. Jak již bylo zmíněno, ne každý je znalý pravopisu (a není v jeho silách se to naučit) a přesto je to člověk, který třeba výborně vaří, je hodný i pracovitý a Varecha je pro něj jistý druh realizace nebo odreagování.
A jen tak mimomochedem, @ špagetka1812 "mňamky" a zdrobnělinky ti nevadí? Zlaté kekse !!!!
braxi
alena45, neprehanaj to s tym ospravedlnovanim sa pani ucitelkam !!!
domacapani
Isla som pisat prispevok, ale kyvla som rukou a idem prec. Ale......... Dievca/mlada zena, skoncila vysoku skolu s cervenym diplomom. Ked mi odpovedla na jeden e-mail, skoro ma seklo v krizoch, tolko chyb (Y, I) v nom mala. A to presla zakladnu skolu s jednotkami, strednu skolu s jednotkami a vysoku s cervenym diplomom???????
xenoclea
Ach, "kekse", to vzdy potesi; ale netreba zabudnut na podvzor "kratase"!
nadia56
@spagetka1812 , to tvoje -strašne mi to vadí- treba chapat v zmysle -velmi mi to vadi- ?
jazykove okienka na vareche vzdy pobavia :-))))))))))))))))
keksy, kekse, susienky.....
2010
@alena45 , zaujmave ze tym super kucharkam co tu pridavali stovky receptov to nevadi ale ked sa pozries tak najviac mudruju tie co nepridali nic, ale tak to asi ma byt , kdo vie tak to robi -vari a kdo nevie tak len keca o tom.... a nevsimla si si nahodou ze tie suprove nepridavaju poslednou dobou nic? asi ich to prestalo bavit citat nezmyselne komentare: (ala ja nemam rada ryby pod super receptom na rybu) , to je ovela horsie ako kekse.
spagetka1812
dovolím si tvrdiť, že hanina ma pochopila. Jasne som napísala na začiatku, že mi nejde o slang alebo iné nárečové slová (preto to moje "neni" letisia), ale o gramatiku!!!...
A keď sa vám nepáči, že som otvorila túto tému, nemali ste ju komentovať.
Preklep a neznalosť gramatiky sú dve rozličné veci a nakoniec, ako tu už bolo spomínané, recept sa dá aj dodatočne editovať.
A láskavo nenarážajte na môj vek. Okrem toho, že viem gramatiku, viem aj variť aj keď určite nie tak ako niektoré varecháčky o 20 rokov staršie. To, že tu nemám uverejnených 30 receptov o ničom, neznamená, že nemám čo uverejniť alebo že neviem variť. Ďakujem.

A už sa nebudem ani ďalej vyjadrovať, lebo človek si tu vyjadrí svoj názor a je zvozený pod čiernu zem.
viceroy
@spagetka1812 TY si tu založila diskusiu - preto sa diskutuje a komentuje. Nemôžeš teraz očakávať, že každý bude s tebou súhlasiť. Budú komentovať - o tom je diskusia.
mijaita
@spagetka minimalne jsi obohatila moji "praztinu" o nove slovo ! "Kekse" jsou podle me docela mile slovo, nuti me k usmevu a ja se smeju rada :-)
marianne69
Mne pripadá Tvoja veta milá @spagetka1812 : A ked sa Vám nepáči,že som otvorila túto tému,nemali ste ju komentovať, prinajmenšom zvláštna.Čo si čakala,že sa Ti vyjadria iba ľudia,ktorí s tebou súhlasia?
To si mala založiťdiskusiu s názvom:Komu prekážaju kekse,nech diskutuje....
evusik
@spagetka1812 teraz si zareagovala úplne vzorovo: "A keď sa vám nepáči, že som otvorila túto tému, nemali ste ju komentovať." a na čo sú potom diskusie????? aby sa vyjadrovali len tí čo majú rovnaký názor???
na jednu vec sa tu stále zabúda a tou je úroveň vzdelania... aj keď sme základy slovenského pravopisu dostali už na základnej škole nie každý bol jednotkár.... boli aj dvojkári, aj štvorkári.... a osobne som presvedčená, že možno aj 80% čítajúcich tie chyby ani nevidí, ani nevie, že tam sú.... aj mne chyby vadia, kolú mi oči, naposledy to bol mladý muž ktorý napísal "prediedlo" a v komentári napísal, že chodí na gymnázium...
ja tiež patrím medzi tých, ktorý si každý komentár a každý pridaný recept prečítam po sebe, pretože ak mi unikne chybyčka hanbím sa ako pes :-)
prikláňam sa k @2010 treba variť, neuverejňovať blbosti, pristupovať zodpovedne k receptom a aj k pravopisu :-)
uvedomujete si vôbec, že toto je neriešiteľná situácia???? ak má niekto riešenie sem s ním....
a ešte jedna vec ma minule pobavila, pod nejakým receptom bol komentár, že syn povedal mame: "zase si na tom babskom Facebooku?" tak to nemá chybu :-) teším sa, že som na babskom FB aj ja, pretože ten normálny sa mi nepáči ani trochu, som rada, že sa tu môžem vykecávať, teda občas aj vyrozprávať.... prečítať si napr. vtipný komentár od @cistinka mimochodom môj učiteľ slovenčiny na ZŠ bol ožran :-(
irenaw
k môjmu komentáru len doplním: pre mňa slang a nárečie je niečo celkom iné ako hrubé pravopisné chyby. práve tie kekse by som dala do kategórie nárečie. prečo chyby v receptoch viem tolerovať? lebo každý nemá bunky na jazyky a možno by všetkých prekonal v matike :-). a prečo mi to vadí v médiách? lebo slovo je ich pracovný nástroj a tak by mali pravidlá jazyka ovládať lepšie ako hocikto iný. zavoláte si remeselníka o ktorom celé okolie vie, že je nemožný? to je všetko.
mata3636
prečo vždy, ked niekto napíše nejakú kritiku, tak sa naráža na to, že tu nemá ani jeden recept, ale kritizovať vie. to tu smie písať len ten, kto tu má recepty? a kde je to v pravidlách varechy, prosím vás? @2010 - môžeš mi dať na to pravidlo link? napíšem sama za seba - varím klasické jedlá, žiadna exotika, nejaké extra novoty, neskúšam jedlá iných kuchýň. takže nebudem sem pridávať po x-krát napr. segedínsky guláš, jablkové pité a mnoho dalších, chronicky známych, receptov. a preto nesmiem, podľa niekoho, napísať svoj názor? máte na to nejaké výpočty? čím viac rcp, tým je povolených viac komentárov? ty, 2010, pod každý rcp, kde je v surovinách vegeta, kečup, napíšeš kritiku. a vyčíta ti to niekto? ty si pojedol všetku múdrosť sveta, ty áno, iní nie? mne osobne to "veľmi pije krv", ked sa takto zámerne poukazuje na to, že sa ozval niekto, čo tu neprispel receptom.
čo sa týka diskusie, absolútne súhlasím so zakladateľkou diskusie, alenou45 a haninou
dobizu
Ak mi niektoré členky Varechy dovolia, rada by som aj ja pridala pár slov k tejto diskusii, aj keď som učiteľka slovenského jazyka, dávno som sa nezapojila do diskusií a určite sa počas dovolenky (nie prázdnin - tie majú žiaci a študenti) nenudím. Toto mi však nedá len tak prehliadnuť. Ku kultúre reči jedna vec - ja žiakov učím, že nie všetko musí človek ovládať, mal by však vedieť, kde hľadať neznáme veci. V tomto prípade sú to Pravidlá slovenského jazyka (aj v online verzii). A potom aj hovorové slová sú spisovné. Nárečie a slang nie, ale tu sa používa štýl hovorový a v ňom sa pripúšťajú aj nespisovné tvary (pozor, nehovorím o pravopisných chybách). Takže ak neviem, aký tvar či "íčko" použiť, nájdem si to. Ku chybám vec druhá - sú medzi nami aj takí, ktorí žiaľ môžu text po sebe kontrolovať aj stokrát a chybu nevidia - dyslektici, dysortografici a dysgrafici, no tiež ľudia, ktorí lepšie ovládajú vedy prírodné a technické - a majú môj neskonalý obdiv. A Varecha nie je knižné či vedecké publikovanie s odbornou jazykovou korektúrou. Je to rodina nás všetkých "Varecháčov", ktorí majú potrebu podeliť sa o kulinárske umenie či zážitky. Samozrejme, aj mne oči kolú niektoré tvary a chyby, ale nielen v učiteľskej profesii som TOLERANTNÁ a viem pochopiť ľudské nedostatky a omyly (ktorých aj ja mám neúrekom :-)), k tomu ma viedli rodičia od malička. Preto si myslím, že by sme mali byť navzájom tolerantní, neurážať sa a vedieť prijímať aj nejakú tú kritiku. Človek nie je dokonalý, i keď niektorí sa možno k tomu približujú :-) a každý má svoj názor, ktorý má právo vyjadriť. Tak aby som to uzavrela, skúsme sa navzájom chápať a odpustiť si aj nejakú tú chybičku alebo po upozornení si ju pokojne opraviť. Veď sme tu tak krátko, tak prečo si znepríjemňovať krásne okamihy v rodine "Varecháčov". Prajem všetkých krásne slnečné leto plné zážitkov rodinných, dovolenkových, pracovných i kulinárskych :-)
tiginko
tie kekse mi nedali pokoj, tak som sa trošku poobzerala po internete a zistila som, že výraz kekse a čipse, okrem mnohých iných, sa považujú za nárečové výrazy spod Zobora milá @spagetka1812. A na tvojom mieste by som veľmi neobhajovala to tvoje "neni", síce máš pravdu, že ho môžeme považovať za nárečové, ale nakoľko sa v ostatných vetách veľmi snažíš o vyjadrovanie sa v spisovnej slovenčine, tak si myslím, že tvoja argumentácia celkom neobstojí. Buď - alebo .... Mimochodom moja mama bola učiteľka, ktorá sa vydala na Slovensko a celý život učila po slovensky. Ale sem-tam jej unikol aj nejaký čechizmus, svoju materinskú reč mala jednoducho v krvi. Mala sa preto vzdať svojej milovanej práce? Deti ju zbožňovali aj s jej nedokonalosťami a pochybujem, že by vychovala zle hovoriace generácie. Preto nemôžem celkom súhlasiť s @hanina , deti/mladších ľudí, ktorí chodia na tieto stránky, určite neovplyvňujú natoľko nedokonalosti v používaní spisovného jazyka, ako netolerancia voči nie úplne dokonalým ľuďom.
dobizu
:-) no vidíte, aj ja som urobila preklep :-) Prajem všetkým krásne slnečné leto plné zážitkov rodinných, dovolenkových, pracovných i kulinárskych :-)
spagetka1812
Nečakala som, že budú všetci so mnou súhlasiť, ale čakala som, že bude kritika aspoň k veci...a viem, že je to neriešiteľná vec, ale chcela som na to upozorniť...je predsa sloboda prejavu alebo nie?
Niekto to prehliada, ja som na to upozornila...očividne som nemala...ale ja som taká - čo na srdci, to na jazyku...

Koniec-koncov som spokojná s výsledkom diskusie, lebo aj iní majú taký názor ako ja...
hanina
@dobizu To by bola tá správna bodka za touto diskusiou a možno si admin nájde čas a ako navrhuje /@mijaita / opraví tie najväčšie chyby tých, čo to nezvládajú, tak aby osobitosť receptu bola zachovaná. Varecháčky sa prestanú chytať za slovíčka a urážať, či napádať, písať o intolerancii, dokonalosti atď.
Mimochodom nie som učiteľka a som už dôchodkyňa, ale aj tak ma zamrzel útok na učiteľov.
Ak som sa ja dotkla / nechtiac/ niekoho, ospravedlňujem sa. Želám veľa nápadov!
letisia
@dobizu plne s tebou súhlasím. Napísala si aj niečo v tom duchu ako ja. Z tvojich slov cítiť kľud a pokoru, ktorú vekom nadobúdame (aspoň by sme mali).
astheart
Děvčata, já jsem učitelka a ke všemu učitelka jazyků na střední škole. Přiznám se, že mi jazykové chyby vadí také. Ale není to jen učitelstvím, vadily mi vždycky. Každá chyba mě udeří do očí. A to i v jiných jazycích, nejenom v češtině. I ve slovenštině, angličtině atd. Já měla v dětství štěstí na vynikající učitele jazyků. V češtině mi udělali jasno na základní škole a na gymnáziu jsem už neměla vůbec žádné problémy. Myslím, že je to nejen na každém z nás, ale také problém dnešního školství. I názory lidí se znatelně změnily. Většina si dnes myslí, že na gramatice a pravopisu nezáleží. Vidím to u nás ve škole. Když v angličtině upozorním studenta na chybu v české větě, ostře se ohradí, že to není starost angličtinářky! Párkrát jsem to nevydržela tady na netu, kdy nejen uživatelé, ale i administrátoři některých stránek dělali takové chyby, že už to hraničilo s ostudou. Ozvala jsem se a opravdu se zlou jsem se potázala. Jazyk bychom si měli chránit a právě ve psané formě by měl být nejčistší. Ovšem každý jazyk je systém. Systém, který se neustále vyvíjí. Tedy i to, co před nedávnem bylo nepřijatelné, se snadno po čase může dostat to spisovné normy. Většinou záleží na frekvenci použití. Takže i ty vaše "kekse" mohou být někdy v budoucnosti správně....
Něco jiného je psát nářečím, tam jsou hovorové tvary nutné a akceptovány.
Jazyk je obraz národa, obraz jeho kulturnosti a vzdělanosti. Proto se přimlouvám a prosím, snažme se chybovat co nejméně.
cinkla
Suhlas s pouzivanim spisovnej slovenciny!
Som uz 20 rokov mimo SK, ale neodpustila by som si keby som na spravnu gramatiku zabudla. Aj ked sa chyba stat moze. Najmä preklepom. Ale napriek tomu by som nechcela, aby sa dobre kucharocky len kvöli gramatike odmlcali.
redakcia
Komentár od používateľky @pusta k tejto diskusii:

rada by som vyjadrila svoj názor. keď čítam všetky tie komentáre, zisťujem, že sa týkajú 1. slovenčiny a 2. kvality a množstva pridaných receptov. jedno a ani druhé na vareche.sk nemožno od seba oddeliť. treba si však uvedomiť, že nielen recepty, čo do obsahu majú byť kvalitné, ale aj čo do správneho napísania v slovenčine. iste, stane sa, že sa objavia pri písaní chyby, a to nielen ako preklep, ale aj pravopisné chyby a žiaľ, nie je ich málo. nemožno žiadať od redakcie, aby opravila to množstvo chýb a už vôbec nie formu, obsah alebo slovosled. ak vkladáme recept, správnosťou jeho napísania prezentujeme predovšetkým samých seba. tieto stránky totiž nečítame iba my ako používatelia, ale aj široká verejnosť. a to nie iba verejnosť žijúca na Slovensku, ale často aj zahraničie.
patrím ku generácii, od ktorej sa vyžadovala krásna slovenčina nielen v škole, ale aj na verejnosti. verte-neverte, v tom čase i v médiách. netvrdím, že každý mal jednotku, ale dbalo sa na správnosť. a má sa to aj tu a teraz, bez ohľadu na to, či máme vysokú školu a či nie. je toľko možností, ako zistiť, či sme to správne napísali, ved už pc nás upozorní, môžeme si to pozrieť v príslušnej literatúre alebo sa niekoho spýtať, poradiť sa. je zaujímavé, že si to priznajú tí, ktorí túto zodpovednosť majú v sebe, ako napr. @2010 a iní, iní sa schovávajú za rôzne výhovorky. je na zodpovednosti každého jedného z nás, či bude pestovať kultúru svojho jazyka a bude správne prezentovať krásu slovenského jazyka. je len chvályhodné, ak sa o to snaží aj mladá generácia ako @spagetka1812. prosím, berte to len ako môj názor, nemusíte so mnou súhlasiť.

arasidka
A já jeho kekse!!! Mosím vám povedat, že gramatika bola ždycky pre mna raz alfa a nekedy aj omega. Též sa jedujem, ket čítam nejaké tý správičky v televízore, alebo aj v novinách a to nehovorím, že aj tutok na internece - šecko ludé placený od tejto roboty a furt sa nájde nejaká chyba, kerá mi vyrazí dych. Tak to bych pokladala za veliký hrích , to by sa nemalo nykedy stat.
Ale , ludé, ket tu négdo místo rasce napíše kmín, negdo napíše kyselkavý místo - schválne - any nevím jaké slovo bych místo teho dala - a ešče šelyjaké inačé slová - kerých je za plné táčky, nereže mi to žily - naozaj! Nech si píše gdo sce jak sce - šeckým rozumím a vúbec mi to nepokazí náladu . Každý zme inačí, aj ket zme šeci Slováci! šak ket to napíše mladý človek, kerý má ešče otlaky na sedacej časci ze školy, tak si o te nečo povím, ale ket to napíše nejaká moja rovesnýčka, kerá v živoce moc teho nepísala, a sce napísat nejaký recept na Varechu, tak z teho nemám migrénu. Píše v dobrej nálade, najlepší jak ví , a v našem veku - a ixkrát aj staršem už dávno zabudla na to, že máme nejaké ty vzory a inšé .
Dzifčence a chlapci skóreči narodzení - nebojte sa, kludno píšte, aj ket si nejste istí s tým, jaké i - alebo Y tam patrí - nebojte sa, len sa nepomýlte v dekách, kiloch , to by už bolo horší a vačšá škoda.
A fčúl ma móžete ukamenovat, končím , idem si dat klasickú kávičku a k temu nejaké dva - tri kekse!
:))))
turistka
Milá@arasidka , Tvoj príhovor nemá žiadnu chybu, gratulujem Ti k ďalšiemu príjemnému rozptýleniu a dúfam, že raz niekde v kníhkupectve objavím príbehy, ktoré píšeš zo života, máš vynikajúci talent. Alebo už Ti niečo vyšlo? Ak áno, kde, kedy a pod akým menom, nebuď tajnostkárka ! Zdravím.
marianne69
:-DDD ja som vedela,že Ty to uvedieš na spravnu mieru, som len čakala,kedy si to všimneš a spustíš:-)))
marianne69
....ale len v tem Tvojem jazyku,inak nekúpim:-))) lebo v poslednej dobe sa psuješ, ale len irečito píšeš....
marianne69
....nič v zlom @arasidka ja milujem slovenské nárečia,všetky,od východniarského,zemplínského,trnavskeho,kysuckého...to asi preto,že žiadne neovládam,ani to svoje kysucké,doma sa muselo spisovne,otec na tom trval a ešte som chodila často recitovať,mala som slovenčinárku,pri ktorej som musela määäkať,mäkčiť a eľľľkať:-)))) ale 10 min od nás sa už vyprávalo skoro po polsky....preto Ťa tak rada čítam aj ostatných...
njdevil
@dobizu , @pusta , prehovorili ste mi z duse...Varecha sa stala mojou srdcovou zalezitostou. Narodila som sa a bola vychovavana na vychodnom Slovensku, v meste, kde sa do dnesneho casu rozprava po slovensky, aj po madarsky...a prave preto a mozno nie, nam moji milovany rodicia zasiali do duse semienko tolerantosti a ucty, k ludom, ktory sa od nas odlisuju niecim inym, napriklad inym jazykom, ale po ludskej stranke su stale taky isty, ako my. Jazyk slovensky, a vsetky nase narecia povazujem za narodny poklad. A poklad si treba vazit a uchovavat ho pre dalsiu generaciu...Som slovenka zijuca v zahranici a hrdo sa hlasim, ku svojim korenom...Jedneho dna moj sym ( mal asi 10 rokov ) vyplnoval skolsky formular, kde medzi inymi otazkami, bola aj otazka, akym jazykom sa ropzrava v nasej domacnosti. Je jasne, ze napisal jazyk slovensky, ako prvorady a jazyk anglicky na druhom mieste, pretoze to bola hola pravda. Na druhy den sa vratil zo skoly totalne sokovany, lebo pani ucitelka mu prikazala, ze tu v Amerike sa rozprava iba po anglicky a na slovensky jazyk vraj musi zabudnut!!!
Jedinym mojim stastim bolo to, ze v ten den uz bolo po pracovnych hodinach...predsa som z vychodu a kto zastavo salenu vychodniarku:-)
Jasne, ze na druhy den, ale uz s chladnou hlavou, pani ucitelke pekne vysvetlila, ze napriek tomu, ze sme emigranti, hrdo sa hlasime a budeme hlasit ku krajine , v ktorej sme sa narodili, ku svojim korenom, kulture a rodnemu jazyku...Ved, v podstate, kto sa postaral o historiu Ameriky...
A , co som tym chcela povedat? Pani ucitelka je povodom z vychodneho Slovenska, konkretne zo Zemplina, ale ocividne mala problemy sa priznat, ku svojmu povodu. A mne neostalo nic, ine iba ju lutovat...preco? Ako mi moj nebohy tatik zvykol hovorit...ako si mozes vazit inych, ked si nevies vazit samu seba...!
PS: Tiez mi vadia hrube pravopisne chyby:-), takze Varechacky, hor sa do varenia !!!
marianne69
a ešte:-) čo sa mne nadrilovali do uší,že Štúr uzákonil ľúúúúúbozvučnúúú slovenčinu a nie lubozvučnu slovenčinu a keď nad tým tak rozmýšľam,mne sa páči tá lubozvučna:-DDD
arasidka
Turistka, priznám sa ti, že keď som bola "v najlepších rokoch", trošku som sa s tým pohrávala, aj som mala taký maličký úspech - ako keď si predstavíš guľatú tortu a z nej vykrojené 3 - 4 - 5 kúskov koláča :) Neskôr som to brala vážnejšie, robila si zápisky, písala príbehy, ktoré som čítavala mojím deťom a neskôr som ich prepísala na počítači a čítala vnúčencom . Veľa ľudí mi povedalo - vydaj to knižne. Lenže to nie je také ľahké. A doma do mňa tlačia moji chlapi - píš , píš, píš, nekrenkuj sa mama, pokým ti to píše. A tak poznámky, príbehy sa hromadia, ale zatiaľ neopustili strechu môjho príbytku, hoci niektoré sú na mojom blogu. Písané štýlom - "rozprávanie, sadnem a píšem, neupravujem, používam i niektoré slovíčka z nášho nárečia, tak , ako keby som to skutočne niekomu rozprávala. Tak uvidím, zahrávam sa s touto myšlienkou, možno,raz... .
veronika353
Já si myslím,že je rozdíl,jestli někdo píše nářečím nebo udělá hrubou chybu hned v názvu receptu.Ono se to celkem na internetu rozmohlo,že se spisovný jazyk nepoužívá,ale když je hrubka hned v názvu receptu,tak to mi bije opravdu do očí! Manžel je Slovák,ale chyby v pravopise mu musím opravovat já.Ale logické myšlení má zase lepší on,takže se vzájemně doplňujeme:-)))))
turistka
Milá @arasidka , dúfam, že Tvoje potomstvo bude dostatočne na Teba tlačiť, veď musí byť niekde pre začínajúcich autorov pomoc, humor je veľmi vzácny.
julica
Vždy keď vidím takéto príspevky, mám sto chutí opravovať všetky chyby (z hľadiska kodifikácie) všetkým tým "bojovníkom za čistotu slovenčiny". Verte či nie, hlava by sa vám zatočila :) Je to pre mňa veľká záhada, ako na základe znalosti nejakých umelých pravidiel dokážeme hociakú skupinu ľudí rozdeliť na elitu a na tých horších. Súhlasím s evusik, nie každý bol jednotkár, a ak mal červený diplom, mohol byť z fyziky... Kde sa kritika zužuje na pravopisné prekáranie, mizne tvorivosť a hravosť. Prosto jazyk ako ventil iných napätí. (týmto pozdravujem @lucylee :)
bozulka
Už ani neviem koľko diskusií na tuto tému sa tu riešilo.Už ma to aj unavuje,myslela som,že nebudem čítať,no nedalo mi aby som nereagovala aspoň krátko.Patrím na Vareche medzi tých starších - registráciou aj vekom a priznám sa,že ja som tiež v slov. pravopise trošku slabšia,nielen preto,že som školu skončila už dávno,ale som zo Záhoria,študovala som aj v Čechách a dlhé roky som tam žila.A na to aby som hľadala v gramatike či som napísala niečo správne alebo nie na to už nemám...
Ja osobne sa zameriavam na recepty - suroviny a postupy a nezamýšľam sa nad tým či je recept gramaticky alebo štylizáciou správny.V "duchu" sledujem to či mi bude chutiť alebo nie.
To je to čo hľadám na Vareche ja.
milad
Čestne prehlasujem, že ak niekedy na VARECHE niekoho upozorním na chybu, nikdy to nebude s úmyslom zosmiešniť ho. Aj mne ide o to, aby sme tu zachovali aký- taký štandard nášho spisovného jazyka. Tiež mám, prepáčte, všetky vlasy v pozore, keď vidím: zmesy, vydno, neni, vysačka, kekse, ... Nie som si vždy istá, či píšem správne, napriek tomu nehľadám v PSP, pri písaní receptu ide o iné veci ako gramatiku. Ak na chybu upozorním, skôr s úmyslom, aby si ju pisateľ opravil a nedal tak ostatným možnosť do seba "rýpať". Bohužiaľ, alebo vďaka, neviem to urobiť "okľukou", skôr priamočiaro a to ma takmer vždy privádza do problémov. Poviem si na plné ústa, čo si myslím a je to! Väčšinou nepochopené... Vážme si, čo máme. Varecha je super, nekazme si ju. Trochu viac tolerancie a naučme sa prijímať aj kritiku. Tak jednoducho, ľudsky, zdravo, bez urážky, s nadhľadom...keď treba, diskutujme. Ale hlavne: varme, pečme, zavárajme a tešme sa z toho!
arasidka
tak mám pre vás jedno slovo: pomazánka a nátierka . Aký je v tom rozdiel? Je pomazánka český výraz, alebo nie je - našla som jeden príspevok, kde viedli o tom tiež debatu. V riadnych receptoch na goougli som našla slovo pomazánka a aj nátierka ako slovenský výraz. Tak teda - diskutujte :)))
arasidka
nenašla som tento výraz ani v česko-slovenskom slovníku a naopak. Ale rozhodne sa všeobecne používa v slovenských i českých príspevkoch na googli.
milad
Sto rokov som presvedčená, že pomazánka je čechizmus, no našla som tu:  varecha.pravda.sk/diskusie/natierka-vs-pomazanka/1749-for...
...diskusiu presne o tomto probléme. Xixi- a sme doma! Ja to natieram, takže je to nátierka. Manžel príde "namazaný" a v kostole dostanete pomazanie...či? Ešte môžete niekoho"natrieť", čiže asi udať, podraziť, ....ak ste "mazaný" všetkými masťami....milión významov od : natierať a mazať. Ja viem, že som úúúúúplne vedľa témy, tak to neberte vážne. ;-))
45678
Fíha, tu sa rieši pravopis :-)) tiež mám niekedy kútiky hore, ak vidím, že niekto napíše napríklad "torta musí biť dobrá"..ale neriešim to, tak ako ste mnohé napísali, podstatné je, aby recepty boli dobré a hlavne odskúšané, ak ich niekto posúva ďalej.
Mňa však oveľa viac dráždi hovorená reč v médiách a tá intonácia ma zdvíha zo stoličky, najmä, ak tak rozprávajú ľudia, ktorí by mali mať spisovnú slovenčinu ako podmienku pre výkon svojho povolania.
arasidka
Mňa dokáže nahnevať to, že keď prídeme do obchodu ako je Tesco, či iný maxiobchod, pri platení sa opýta pokladníčka, či máme "Klapkárt", ide ma rozhodiť, kam sa hrabe slovenský pravopis proti tomuto, čo sa do slovenského jazyka nasilu "cpe" . Pomaly a s istotou sa čistota slovenského jazyka stráca a s našou pomocou, všetci sme nadšení - akí sme svetoví!!! Nemusím písať ďalšie názvy - ako rôzne postavenia manažérov - "salmenežér" a podobne, obyčajná slovenská krčma - a toť, trochu sa búda primaľuje, nahodia sa plastové okná, "prišroubuje" svietiaca reklama a na nej : PUB U JOHNYHO SLAMKU" - trebárs :)))))) Zlatá naša slovenská krčma toť oproti - s krásnym názvom TEREZKA - len sa bojím, že keď švihne v mozgu nejakému novému majiteľovi hneď bude prekrstená na "SALLOON MARIA TEREZIA ", hoci ja by som tam radšej videla nejaký iný podnik, ktorý by bol prospešnejší pre slovenský národ a vôbec by mi nevadil názov: U MATKY TEREZY". No, ale doba je iná, dnes je v trende - teda v móde - chlast,hracie automaty, celoplošná obrazovka a pohodlné barové stoličky s bezpečným operadlom "pre strýca Príhodu" , lebo jeden "nykedy neví".
Keby ako bolo na tomto svete guľatom - chlastať sa bude, aj keby na chlieb nebolo - povedala moja mama, ktorá už toho prežila, zažila , odžila...a na protest si chlipla deci kapustovej vody .............. varuj dušu na dolinéééééééééééééé. / Pre istotu sme nachystaní - Utvorte koridóóór.../
njdevil
@arasidka , bezchybny komentar:-), neviem pochopit, preco u nas doma nerozpravaju tak, ako im drzky narastli...