Rôzne

Problém s vlhnúcou soľou...

slnecnicovka - fotkaslnecnicovka, 18. apríla 2012

Ahoj varecháči! Kúpila som si keramickú soľničku, koreničku a cukorničku. Takú klasiku v tvare pyramídky, s dierkami na vrchu a plastovým štuplíkom zospodu. Cukornička je ,,šáločka" s dvomi uškami a má normálny tesniaci vrchnáčik. Problém je v tom, že v zatvorenej cukorničke cukor zvlhne a to isté sa stane so soľou aj napriek tomu, že som do nej pridala ryžu, takže sa dierky upchajú a soľ sa nesype. S korením problém nie je. Vie mi niekto poradiť, čo by pomohlo? Prípadne, ak tu už bola diskusia na podobnú tému, mohli by ste mi poslať link?

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Ak nepomáha ani ryža,tak budeš musieť riešiť vlhko v byte,lebo to už nie je v poriadku.
evanaaa
Asi je to tak, ako vraví @viera1 , treba riešiť vlhkosť v byte. A robí sa ti to len teraz alebo aj v lete?
kopretina
Já dávám do soli i cukru fazole nebo hrách - jsou větší a dírky se neucpou. Používám už leta bez problémů. Držím palce.
slnecnicovka
Nemyslím, že by mala byť problém vlhkosť v byte. Keď som mala soľ v sklenej soľničke, všetko bolo v poriadku ani ryžu nebolo treba dávať. Možno je problém materiál, z ktorého je soľnička vyrobená. @kopretina ďakujem za tip, určite vyskúšam:)
frauakbari
Píšeš, že máš keramickú solničku a keramika ako viem sa vypaľuje v peci.Tak ma napadlo,že možno práve ten tvoj kúsok sa nie celkom presušil a je pod glazúrou navlhnutý.Ja by som to išla vrátiť do obchodu s argumentom,že nie som spokojná s výrobkom.
ainy
ja si tiež myslím, že to bude nevhodným materiálom soľničky a cukorničky....tiež som mala niečo podobné....ale kúpila som si obyčajné-neobyčajné plastové nádobky, ktoré sa vzduchotesne a vodotesne zatvárajú a dokonca si ich brávam aj na dovolenky k moru a je to ok
puntodadino
?:-) Mile damy,a co ked je to tou solou?Tzv."morska"ma viac MgCl,kt.je hygroskopicky.To "tzv."pisem preto,lebo KAZDA kuchynska sol je morska.
rea1
@puntodadino - ze by sme v Solivare pri Presove mali more? tak takato informacia sa zatial ku mne nedostala. ale mozno mam iba nedostatocne vedomosti zo zemepisu. hm? :-)
irenaw
ložiská sú síce pozostatky z čias, keď tam more bolo, ak si dobre pamätám, ale neberie sa to podľa toho, kde sa vyťaží, či z morskej vody alebo z ložiska, keď ju aj voláme morská a kamenná?
slnecnicovka
Ďakujem za Vaše názory a tipy:) Momentálne testujem hrach, ako mi poradila @kopretina. Včera som do soľničky s ryžou pridala desať guličiek suchého hrachu. Zatiaľ to vyzerá nádejne, soľ s časti vyschla. @frauakbari , možno je to problém viacerých keramických výrobkov; viac krát som videla na návštevách u známych podobné kúsky odložené za sklom, že ,,nefunkčné". Možno bude stačiť aj ten hrach:)
sovka62
Nefunkčné za sklom? A načo? Čakajú, že raz predsa fungovať budú? Ja by som také zberače prachu rovno vyhodila.
turistka
Najnovšie i z obchodu som doniesla morskú soľ a bola vlhká, predtým sa to nestávalo, myslím, že to robí aj vonkajšie prostredie, stále je von vlhko a soľ potom nasáva, tiež mi pomáha v solničke ryža.
rulik
pravdepodobne je na solničke alebo cukorničke miesto kde nie je glazúra(možno vo vnútri) a tadiaľ vniká do nádobiek vlhkosť ak by nemali byť na ozdobu tak treba skúsiť odkladať ich na nejaké teplé miesto, len potom sa môže cukor lepiť k sebe