Varenie

Prihorený jahodový džem

romcia21 - bez fotkyromcia21, 26. júna 2022

Ahojte,
Prvy krat sa pripajam do diskusie lebo mam problem s jahodovym dzemom a potrebujem radu. Vcera som varila dzem a prihorel mi, samozrejme cely dzem ma prihorenu chut, ako by som ho este vedela zachranit aby bol jedly?
Dakujem ze rady...😩

@zareaguj


Diskusia k téme

mamec
Ak by to nebolo veľmi cítiť, tak by som ho použila do perníka. Mám recept, kde sa do cesta dáva lekvár. Keďže tam je perníkové korenie a kakao, tak by sa tá prihorená chuť možno prekryla.
mamec
Recept je na obale "Kypriaci prášok do perníka" od firmy Liana.
Tam sa uvádzajú 3 PL lekváru, ale ja som zvykla dávať aj viac. Zvykla som do neho spotrebovať také nie úplne podarené, príliš riedke.
sovka62
Je to síce škoda, ale tú chuť spálelniny bude cítiť vždy. Vyhoď ho a nabudúce lepšie miešaj.
A pozri si, prosím ťa, recept na prípravu džemu klasickým spôsobom od @tinca. Ja ho varím rovnako už vyše 50 rokov a keďže sa varí postupne, po menších dávkach, nemôže sa stať, ž ti prihorí všetok.
evanaaa
Práve nad tým som sa zamyslela, že zhorel pravdepodobne všetok džem, koľko ho bolo ( z koľkých kíl), a prečo sa varil naraz? Pamätám si, ako mama varila, vždy za žufanku do hrnca (panvice) a stále miešala, keď bol hustý (vyskúšala) a dala do pohára, a pokračovala, kým všetku zmes spotrebovala. Pri takom postupe by neprihorela celá dávka.....
dvorka
Tiež sa mi raz dávno stalo že som len trochu pripálila marhuľový džem, no ako neskúsená kuchárka som ho premiešala a bolo po ňom. Celý zhorkol a ešte chytil takú hnedkastú farbu. Bolo mi ho ľúto vyhodiť, našťastie som mala len pár malých fľašiek. Vyskúšala som ho dať do mafinového cesta, keďže som pekávala ovocné s džemom aj ovocím. A aj v ceste to bolo cítiť. Nakoniec poputoval do koša. Potom, tiež už je to asi viac ako 10 rokov som vyskúšala robiť džemy a lekváre a vlastne už aj zeleninové pretlaky v rúre. Nič neoprskané, kľudne si môžem robiť popri tom kým sa odparuje voda iné činnosti a nemám strach že sa mi džem pripáli. Je tu na Vareche veľa receptov a aj na nete.