Zdravim vsetkych priaznivcov kvasenej kapusty....Prvy krat som si chcel natlacit pekne do sudka kapustu no ale akosi som si zle pozrel recepty a namiesto 20gramov soli na kilogram som dal 200....Viete mi poradit ci sa da este nejako zachranit a ci vobec vykvasi? Robil som asi z 20kg kapusty
@zareaguj
1. Premy ju, natlač do pohárov a sterilizuj, aj mne sa toto zdá skoro na to aby ti v sude vydržala cez zimu.
2. Ak nemáš toľko pohárov, tak skús ju už nechať tak ako je a keď ju budeš chcieť použiť tak ju potom musíš "vyprať" v niekoľkých vodách. Teraz ti hádam vydrží pri toľkej soli až do budúcej jari.
to ALL: nakoniec som ju nechal a zajtra ju idem premyt a skusit sterilizovat aspon cast....nasiel som druhy sudok tak som si novu natlacil tam a dufam ze uz normalnym pomerom :-)
Základ je - na 1 kg kapusty idú 2 gramy soli.
Postup : Kapustu klasicky nakrájame, premiešame so soľou vo veľkej nádobe, pridáme obvyklé prísady - ja dávam rascu do základu.
Potom do 7 dcl pohárov na spodok dáš prísady ktoré dávaš do kapusty - ja napr. dám na dno bobkový list, celé korenie, zopár bobúľ hrozno, chren, plátok cibule, plátok jablko, smietku chlebovej kôrky, ... Doplniť kapustou, premiešanou so soľou, natlačiť do pohára - nechať 2-3 cm od vrchu - doliať do pohárov aj vody, ktorú kapusta pustí.
Pozatvárať viečka uzáverom. Kapustu doporučujem nechať v teplom - ako keby kysla v súdku ( t.j. 2-3 dni ) Je dobré dať poháre napr. na pekáče - začne kysnúť a vytláčať vodu ... Akonáhle je zrejmé, že začala kysnúť, poháre zobrať a odložiť bežne do špajze - víčka v studenom pricucnú a kapusta je " zasterilizovaná ". Samozrejme, kyslá a jedlá začne byť po čase - presne ako zo suda - len máš pokoj s manipuláciou...