Rôzne

Presolena kvasena kapusta - prosim o radu

vidicom - bez fotkyvidicom, 21. júla 2011

Zdravim vsetkych priaznivcov kvasenej kapusty....Prvy krat som si chcel natlacit pekne do sudka kapustu no ale akosi som si zle pozrel recepty a namiesto 20gramov soli na kilogram som dal 200....Viete mi poradit ci sa da este nejako zachranit a ci vobec vykvasi? Robil som asi z 20kg kapusty

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Koľko sa kvasila kapusta? Ak by si hneď opláchol kapustu, a spravil ešte raz, možno by sa ti vykvasila...
perla61
Prečo teraz robíš kvasenú kapustu? Veď tú treba robiť až z jesennej úrody, táto ti zhnedne a možno aj zhnije.A keď si to už tak domotal skus dokúpiť ešte 20 kg tú presolenú opláchni a miešaj s neosolenou.Potom môžeš ponúkať buď na trhu alebo nám varecháčom.
vidicom
Ahojte robil som ju vcera, a taky velky sud nemam aby som tam napchal 200kg, ale z okolia mi poradili aby som ju vyhodil a urobil este raz...tak som dnes zase vsetko nakupil a idem tlacit...inac kapusta je uz dobre tvrda a jeden znamy ju robil minuly rok o takomto case a bola super, nebola ani hneda a ani mu nezhnila
jody
POdľa mňa ju stačilo premyť. Škoda vyhadzovať.
frezia68
Tak si ešte over,či je to letná,alebo zimná kapusta.Tvrdá môže byť aj letná,ale tá v súdku postupne zmäkne.Preto sa nakladá až na jeseň,lebo zimná má mať trocha listy di fialova a môže prejsť aj prvým mrazíkom.Iba ak skonzumujete do zimy a urobíš ďaľšiu?
hubata
Nemáš veľmi na výber ale rozhodni sa pre niektorú z týchto alternatív:
1. Premy ju, natlač do pohárov a sterilizuj, aj mne sa toto zdá skoro na to aby ti v sude vydržala cez zimu.
2. Ak nemáš toľko pohárov, tak skús ju už nechať tak ako je a keď ju budeš chcieť použiť tak ju potom musíš "vyprať" v niekoľkých vodách. Teraz ti hádam vydrží pri toľkej soli až do budúcej jari.
vidicom
fo frezia68: ano urobim potom dalsiu...ono ak bude dobra tak sa to velmi rychlo spapa

to ALL: nakoniec som ju nechal a zajtra ju idem premyt a skusit sterilizovat aspon cast....nasiel som druhy sudok tak som si novu natlacil tam a dufam ze uz normalnym pomerom :-)
rybarkuchar
Urcite si si už poradil s presolenou kapustou. nabudúce skús toto:
Základ je - na 1 kg kapusty idú 2 gramy soli.
Postup : Kapustu klasicky nakrájame, premiešame so soľou vo veľkej nádobe, pridáme obvyklé prísady - ja dávam rascu do základu.
Potom do 7 dcl pohárov na spodok dáš prísady ktoré dávaš do kapusty - ja napr. dám na dno bobkový list, celé korenie, zopár bobúľ hrozno, chren, plátok cibule, plátok jablko, smietku chlebovej kôrky, ... Doplniť kapustou, premiešanou so soľou, natlačiť do pohára - nechať 2-3 cm od vrchu - doliať do pohárov aj vody, ktorú kapusta pustí.
Pozatvárať viečka uzáverom. Kapustu doporučujem nechať v teplom - ako keby kysla v súdku ( t.j. 2-3 dni ) Je dobré dať poháre napr. na pekáče - začne kysnúť a vytláčať vodu ... Akonáhle je zrejmé, že začala kysnúť, poháre zobrať a odložiť bežne do špajze - víčka v studenom pricucnú a kapusta je " zasterilizovaná ". Samozrejme, kyslá a jedlá začne byť po čase - presne ako zo suda - len máš pokoj s manipuláciou...
skido111
Neviem,či to je dobrá rada,ale skúste do nej dať viac vody,lebo voda vytiahne soľ.
jeka
kapusta vykvasí,lenže nebude mať chuť kyslej kapusty -hlavne ta šťava bude do slana,to píšem z vlastnej skúsenosti z minulého roka.tiež sme ju presolili, tak sme ju povyberali a potom som ju aby sa nevyhodila podusila ,rozdelila do krabičiek a dala do mrazáku aby bola po ruke.
vidicom
s tou solou mate pravdu...stale je je tam dost..a to som uz pridal cistu prevarenu vodu...no uvidim co z toho nakoniec vznikne :-) dik za rady