Obchody a ceny

Predajna domacich vyrobkov

karpos - bez fotkykarpos, 25. februára 2014

Dobry den.Chcel by som sa spytat,ci by mi niekto nevedel poradit co je potrebne a ci je vobec mozne otvorit predajnu s domacimi vyrobkami ako zavaraniny,domace pasteky,ovcie a kozie syry,zincica,atd.A aj predavat vyrobky mojich znamych farmarov,chovatelov a pestovatelov.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
myslim ze ide o predaj z dvora, tusim su na to aj nejake dotacie
presne podmienky neviem, ale urcite bude treba nejake povolenia od hygieny,potravinarskej inspekcie a podobne, takze informovala by som sa najskôr tam
a kde to bude, ak to bude?
zapsalka
Myslím si ,že práve niečo podobné majú otvoriť,alebo už otvorili v BA-Ružinov na Tomášikovej ulici.....,
kukulienka71
@karpos ,ak nebudes predávať vlastné dopestované plodiny,dochovanú hydinu,králiky,vajíčka,jatočné mäso,predaj z dvora to už byť nemôže(vzťahuje sa len na vlastné prebytky),ako predajca môžeš potom nakupovať tieto výrobky len od prvovýrobcu registrovaného na Veterinárnej a potravinovej správe,kvôli prísnej kontrole hygieny a ost.záležitostí pri predaji potravín,surovín.Zoznam takýchto registrovaných pestovateľov-chovateľov je na stránke spomínanej inštitúcie,alebo ti ho dajú tam.Na výrobu a predaj vlastných dom.produktov ako zaváraniny,paštéty apod.sa vzťahujú tiež veľmi prísne pravidlá,musíš mať nejakä výrobňu-prevádzku schválenú hygienou a potrav.správou a vzorky vlast.výrobkov musia byť poslané na rozbor do laboratória a schválené,dosť zdĺhavý a fin.náročný postup...veľa zdaru!!
rea1
ale ak sa ti to podarí otvoriť, nezabudni nám dať vedieť! :-)
viera2410
V Košiciach asi na podobnom princípe funguje predajňa Poctivý farmár.
megdesign
@all ako to potom je z tetami, co doma pecu zakusky a torty? To tiez by mali mat od hygieny povolenie, bo nik nevie, ci pred pecenim neopravovala tesnenie olejovej vane na aute a ci si potom umyla ruky :P
smejkad
asi by mali mat, ale neverim ze maju, blocek ani paragon nedavaju , ale toto by sa dalo aj na vela iných veci vztahovat
karpos
Dakujem vam za rady.Mnoho z nich je pre mna velmi uzitocnych.Neviem ci sa mi to podari zrealizovat,ale budeme sa snazit :)
kukulienka71
@megdesign ,ty ma vždy rozosmeješ:-DDTy si fakt naivko!Ved to sa všetko robí načierno!Doma v kuchyni ti takú prevádzku ani neschvália,začnime tým...sú na to veľmi prísne normy,nariadenia,predpisy,čo sa týka technického vybavenia,stavby,zariadenia...ak to už je na podnikanie,tak potom sa tam nemôže bývať,treba to na stavebnom úrade prepísať ako stavbu-miestnosť na podnikateľské účely.Pri schvaľovaní prevádzky je zas potrebných moc-moc pečiatok(od hygieny,od požiarnikov,od ´MsÚ,od Veteriny,od revíznych technikov...)Čo myslíš,prečo na Slovensku tak málo ľudí podniká v týchto oboroch.A ešte jedna vec:ak nie si vyučený v obore(povedzme cukrár)nemôžeš na to dostať živnosť,lebo to je viazaná živnosť,musel by si mať aspoň zodpovedného vedúceho vyuč. v tom odbore a to je už+osoba,za ktorú musíš platiť odvody,platiť mzdu etc.
megdesign
@kukulienka.... nie viazana zivnost, ale remeselna, ci?
PS: Ja som mal zivnost 7 rokov, ta viem co to je....:) Mal som nakup a predaj vypoctovej a kancelarskej techniky, maloobchod a velkoobchod v rozsahu volnej, atd, atd.... A na to by som musel byt vyuceny/vystudovany elektrikar s par. 22 a nebol som a zivnost dali a na zivnost sa aj robilo ;)
kukulienka71
áno,@megdesign ,ospravedlňujem sa,je to remeselná činnosť v skupine č.108,neviem,ako mi to ušlo:-)Tvoja žena je šikovná,aj torty,aj nechty...sú tam možnosti,ak nie je vyučený,ale musí mať podľa odboru prax v tom odbore niekoľkoročnú,alebo skúšky nejaké porobené,presne sa to tam píše v zákone...Však ja som to myslela na teba tiež nie vážne:-),ale fakt okolo toho podnikania s potravinami to nie je ľahké...
kukulienka71
Pri maloobchod,veľkoobchode to nie je také prísne,lebo tam si vlastne len sprostredkovateľ,nie výrobca
babidka
Poviem ti @karpos - na toto musis mat nielen velku odvahu ale aj svatu trpezlivost pri vybavovani ...a potom pri neustalych kontrolach hygienikov , veterinarov , zivnostenskeho uradu ....a kopu dalsich uradov a uradnikov . chapem , ze v prvopociatkoch boli tie podmienky myslene dobre ako ochrana zakaznikov - ale v konecnom dosledku je to take demotivujuce , ze sa necudujem nikomu kto z pociatocnehop nadsenia pre take nieco klesne s nadsenim na nulu alebo upadne do uplneho zufalstva :-)Lebo aj ten chudak prvovyrobca ktory by chcel predavat vlastne vyrobky z dvora musi splnat tolko podmienok , ze to radsej robi nacierno .Nie aby s avyhol daniarom - ale podmienky su drakonicke a velakrat uplne nezmyselne . Jeden znamy choval kraliky a chcel rozsirit chov tak , aby si privyrobil - chcel ich predavat / cerstvo zabite,odrete a vypitvane/ priamo z dvora priatelom ,susedom a znamym .Neslo o velke mnozstva , skor o niekolko kusov do tyzdna . Ked sa informoval u znameho veterinara , ake podmienky by mal splnit ...prestal o tom vobec uvazovat .
alena45
@babidka , veru, škoda, že takto nie je kontrolované aj to, čo nám reťazce predávajú.
amelie
@babidka , je mi veľmi, veľmi ľúto, ale, žíaľ, máš pravdu.@alena , nadnárodné korporácie môžu všetko.
caterina
velmi drzim palce, aby ti to vyslo. Ja osobne by som si urcite radsej kupila vyrobky z takejto original predajne ako z retazca. A urcite mnohi z nas ;)