Prajem krásnu sobotu :)
Určite ste už zavetrili nový trend týkajúci sa ovsených vločiek, čo ma veľmi teší, pretože táto obilnina je zdravá, plná vlákniny, darom pre naše črevá a ovsenou kašou sme si našli cestu, ako ju užívať často a ešte aj s chuťou ;)
Ja osobne si ju pripravujem už večer. Šálku vločiek zalejem teplou vodou a nechám cez noc "napučať". Keď to niekto vidí, gúľa očami - načo preboha, keď si ju ráno môžem čerstvo uvariť v mlieku?
Nuž, pre toto : "fermentovaná" ovsená kaša, to sú chutne raňajky a vitamínová bomba v jednom.
Čo to tá fermentácia znamená? no skrátka nechať cez noc ovsené vločky vymočiť v zakrytej miske vo vode (voda nech siaha cca 1cm nad úroveň vločiek)
Majú totižto úplne výnimočné postavenie, pretože obsahujú viac než 100-násobne viac fosfolipidov ako ostatné potraviny. Svojim zložením sa približujú banány, sója a zrná jačmeňa. Ovsené vločky sú výnimočne bohaté na vlákninu, najmä na tzv. Betaglukány - vlákninu rozpustnú vo vode. Okrem toho ovos obsahuje aminokyseliny, ktoré sa svojím zložením príliš nelíši od aminokyselín ľudskej svaloviny. Ukazuje sa, že väčšina laktobacilov získaných z rastlín a živočíchov je v ľudskom čreve bezcenná. Dôkazom toho môže byť jogurt - nemožno preukázať, že obsiahnuté v ňom laktobacily sú zdravé pre ľudský organizmus. Naša výživa založená na frementovaných ovsených vločkách obsahuje viac ako 100-násobok laktobacilov v porovnaní s najlepšími jogurty.
Všetci vieme, že laktobacily sú pre náš organizmus nevyhnutne dôležité. Majú na starosť fermentáciu vlákniny a produkciu živín, elimináciu jedov a otravných látok, stimuláciu imunity a pracujú s množstvom potenciálne patogénnych mikroorganizmov. Vo vyššie uvedenom článku pripravovali špeciálnu stravu založenú na fermentovaných ovsených vločkách, ktoré obohacovali o spektrum laktobacilov, u ktorých sa im potvrdil pozitívny vplyv na náš tráviaci trakt. Táto spomínaná fermentovaná ovsená kaša, je ozajstným posilňovačom imunitného systému. Napriek tomu sa môžeme o niečo podobné pokúsiť aj my. Naša kaša nebude mať takto extrémne zloženie, ale bude aj tak nesmierne prínosné. Vďaka namočení sa stane lepšie stráviteľná a naše telo bude schopné využiť maximum obsiahnutých látok.
Ak chceme pre svoj tráviaci trakt spraviť niečo skutočne dobré a uľahčiť mu trochu robotu, doprajme si raz za čas túto zdravú pochúťku. Dochutiť môžme medom, makom, džemom, ovocím, či jogurtom, dobrú chuť a zdraviu s chuťou zdar ;)
T.
- je to dosť zdĺhavé a nezáživné, snažila som sa spraviť v svojom príspevku z toho taký "výcuc", ale ak by niekoho zaujímalo :)
Ja by som kašu tiež nezjedla a už vôbec nie teplú, ale mám rada ovsené vločky len tak zaliate studeným mliekom a zjesť kým sú ešte nerozmočené. Najradšej s lieskovcami a hrozienkami.
naucila ma takto si pripravovat zive a zdrave ranajky moja cvicitelka jogy