Zdravá výživa

Prečo si robiť ovsenú kašu už večer?

1000thwindow - fotka1000thwindow, 7. marca 2015

Prajem krásnu sobotu :)

Určite ste už zavetrili nový trend týkajúci sa ovsených vločiek, čo ma veľmi teší, pretože táto obilnina je zdravá, plná vlákniny, darom pre naše črevá a ovsenou kašou sme si našli cestu, ako ju užívať často a ešte aj s chuťou ;)

Ja osobne si ju pripravujem už večer. Šálku vločiek zalejem teplou vodou a nechám cez noc "napučať". Keď to niekto vidí, gúľa očami - načo preboha, keď si ju ráno môžem čerstvo uvariť v mlieku?
Nuž, pre toto : "fermentovaná" ovsená kaša, to sú chutne raňajky a vitamínová bomba v jednom.

Čo to tá fermentácia znamená? no skrátka nechať cez noc ovsené vločky vymočiť v zakrytej miske vo vode (voda nech siaha cca 1cm nad úroveň vločiek)
Majú totižto úplne výnimočné postavenie, pretože obsahujú viac než 100-násobne viac fosfolipidov ako ostatné potraviny. Svojim zložením sa približujú banány, sója a zrná jačmeňa. Ovsené vločky sú výnimočne bohaté na vlákninu, najmä na tzv. Betaglukány - vlákninu rozpustnú vo vode. Okrem toho ovos obsahuje aminokyseliny, ktoré sa svojím zložením príliš nelíši od aminokyselín ľudskej svaloviny. Ukazuje sa, že väčšina laktobacilov získaných z rastlín a živočíchov je v ľudskom čreve bezcenná. Dôkazom toho môže byť jogurt - nemožno preukázať, že obsiahnuté v ňom laktobacily sú zdravé pre ľudský organizmus. Naša výživa založená na frementovaných ovsených vločkách obsahuje viac ako 100-násobok laktobacilov v porovnaní s najlepšími jogurty.

Všetci vieme, že laktobacily sú pre náš organizmus nevyhnutne dôležité. Majú na starosť fermentáciu vlákniny a produkciu živín, elimináciu jedov a otravných látok, stimuláciu imunity a pracujú s množstvom potenciálne patogénnych mikroorganizmov. Vo vyššie uvedenom článku pripravovali špeciálnu stravu založenú na fermentovaných ovsených vločkách, ktoré obohacovali o spektrum laktobacilov, u ktorých sa im potvrdil pozitívny vplyv na náš tráviaci trakt. Táto spomínaná fermentovaná ovsená kaša, je ozajstným posilňovačom imunitného systému. Napriek tomu sa môžeme o niečo podobné pokúsiť aj my. Naša kaša nebude mať takto extrémne zloženie, ale bude aj tak nesmierne prínosné. Vďaka namočení sa stane lepšie stráviteľná a naše telo bude schopné využiť maximum obsiahnutých látok.

Ak chceme pre svoj tráviaci trakt spraviť niečo skutočne dobré a uľahčiť mu trochu robotu, doprajme si raz za čas túto zdravú pochúťku. Dochutiť môžme medom, makom, džemom, ovocím, či jogurtom, dobrú chuť a zdraviu s chuťou zdar ;)
T.

@zareaguj


Diskusia k téme

manya
ani som nevedela akú zdravú kašu si robím, namáčam večer preto, aby vločky dobre zmäkli a nemusím variť, ovocie dávam podľa sezóny ale najradšej mám so strúhaným jablkom a hrozienkami, ktoré si tiež namočím večer a pridám aj s vodou, v ktorej boli namočené, osladím tým kašu;
jozka2
Veeelmi dobry recept aj koment k tomu,navyse tou vodou sa do rana z aktivuje process mliecneho kvasena co robi tieto vlocky veeelmi zdrave.Velmi dobra je aj alternative/a hlavne ti ,ktori si pripravuju kefir doma pomocou kefirovych zrn/zaliat ovsene vlocky kefirom,zakryt papierovym obruskom a nechat na kredenci do rana stat.Kefirove bacterie vlocky mliecne prepracuju a tym sa docieli lahsie stravenie co nezatazuje zaludok.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja si ráno po zobudení dám do misky 2 male hrstičky ovsených vločiek zalejem Bifidus jogurtom bielym bez cukru a za 2 hodiny zjem. Po 2 hodinách sú vločky mäkké a spolu s jogurtom vytvoria kašu - bez varenia.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@micanela , áno mám času a času, ja už oddychujem po 42 rokoch práce :-)
1x methi
micanela
@dr - uzi si pekny dochodok - prepac, nepatrim k tym, co tu sliedia po informaciach o ostatnych
1x dr
elena
Ešte hádam lepšie je zaliať ich na noc dobrým mliečkom....
finczi
Hodnotný príspevok, ďakujem a prajem dobrú chuť k raňajkám! Pekný, slnečný deň!
marika9
Nechcem nikoho uraziť, každý má svoje chute. Aj by som si niečo také zdravé chcela dať, ale neviem ako prekonať odpor k tej nechutnej mase. Sladké nemôžem kvôli cukrovke.
janea
To je zaujimavy clanok a skusim tiez zaliat vecer vodou. Lebo ked necakam dostatocne dlho a vlocky zlopnem, nerobia mi moc dobre. Uz som si aj v malej miske zaliala.:) Dakujem za napad!
janazjarku
A ja tie vločky za svet do seba nedostanem :-) obdivujem každého komu to chutí možno raz tomu prídem na koreň .-)
tatranocka
@janazjarku ani prísľub hustých, zdravých vlasov ťa nemotivuje :) ? Ja som z rodiny,kde si lámu kaderníčky hrebene na našich vlasoch a starý otec to poradil susede,ktorá má opačný problém.Tvrdila,že sa to zlepšilo :) odkedy prešla na ovos,hehe...
katka78
@marika9 , @janazjarku a skúšali ste aj inak ako kašu?
Ja by som kašu tiež nezjedla a už vôbec nie teplú, ale mám rada ovsené vločky len tak zaliate studeným mliekom a zjesť kým sú ešte nerozmočené. Najradšej s lieskovcami a hrozienkami.
rea1
ja si robievam kašu z vločiek tak: vločky namočím po príchode z práce aj s umytými hrozienkami a večer ich už dobre nacucnuté v mlieku uvarím. do uvarenej a odstavenej kaše pridám 1-2 polievkové lyžice pomletého maku a nastrúhané jablko. ráno beriem do práce a konzumujem. nesladím ničím, hrozienka stačia. pripravujem si to už roky, chutí mi to takto a o všetkých tých zdravotných tentononc som netušila, len vraj je to dobrá "metla" na črevá. ale zas pravdou je, že nechty bežne a bez úhony používam na šroubovanie menších šrôfikov, takže možno má @tatranocka pravdu. :-))
svedka
Vlocky vopred namacane v mlieku akotak udrzovali travenue mojej babicke.mala velke problemy s vyprazdnovanim a hlavne, tie bolesti...az po smrti zistili rakovinu hrubeho creva .ked uz tie vlocky pomozu v takychto tazkych pripadoch, tak nevahajte a jedzte preventivne...je to skvela vec
nadia56
vecer zalejem 1 diel ovsennych vlociek a jeden diel pohanky vodou, v druhej miske namacam susene ovocie-hrozienka, marhule, figy, datle...kto ake ovocie preferuje, v dalsej miske namacam mandle, lieskovce, vlasske orechy, slnecnicove semienka, lanove semienka... tiez podla chyti a domacich zasob,rano zlejem nevsiaknutu vodu, obsah misiek zmiesam a podla chuti pridavam med, jablko-alebo ine cerstve ovocie, popripade obohatime kokosovou muckou, sezamom...
naucila ma takto si pripravovat zive a zdrave ranajky moja cvicitelka jogy
amilka2
Ja namočené vločky používam aj do mixovaných mliečnych koktailov s ovocím..je to výdatné a ako olovrant mi dobre padne.
andysisi
ahoj, Ja vlastnim vločkovač, žiadne vločky bi som nekupoval, je to narušene zrno ktore sa pred balenim konzervuje proti rozkladu vnutornych kličkov, ,,,,, okrem jednozrnky nič nevločkujem, a vločky namačam kvoly tomu abi som sa zbavil fitinov,,,