Varenie

Prečo sa rozpadáva lístkové cesto?

afataga - fotkaafataga, 28. januára 2012

dnes som robila výbornú jablkovo-orechovú štrúdľu, aj som ju sem chcela dať, ale vôbec sa mi nedarí odkrojiť pekný kúsok, cesto sa pri krájaní rozpadáva, resp. strašne moc "lístkuje". Neviete mi poradiť prečo? Robila som ako vždy, pred pečením som popichala vidličkou a potrela roztopeným maslom.

@zareaguj


Diskusia k téme

elisticka
a ake si dala cesto kupovane? no aj v tom je rozdiel ake kupis... ja uz kupujem len z lidla je velmi dobre a nerozpadava sa ... aj samrony som z neho robila aj kremese super ...
marcy
raz som sledovala Prostřeno ,tiež sa cesto rozpadlo 3 x z viacerých zdrojov ....asi problém s pomerom tuku a múky,lídlacke ma nikdy nesklamalo :))
zuzliak
podla mna v nom bolo privela vody; to sa stava, ze su industrialne cesta robene na vode, namiesto presneho mnozstva tuku a muky ;) lebo aj to, co do nich davaju a ma byt tuk, je velakrat len nazvane tuk. Bola o tom u nas relacia britskej televizie.
sovka62
Neviem prečo ale to že sa rozpadá je dôvod, že s ním robím nerada. A po poslednej skúsenosti (krémeše na Silvestra) ho už nechcem ani vidieť. Napriek tomu, že som pláty popichala, upiekol sa mi jeden veľký tenučký bubon cez celý plech a spodok bol v jednom kuse, zlepený ako guma a tvrdý ako kameň. Naplnila som to, čo som mala robiť, ale jedli sa tak, že najprv sa odložil nejedlý vrch, potom sa zjedli plnky a nakoniec sa odložil nejedlý spodok. Nikdy viac!
afataga
kupila som uz vyvalkane v Kauflande, ale uz som ho kupila viac krat, ale toto mi nikdy neurobilo, listkovalo sa az moc :-) ale nebolo tvrde, ale je fakt, ze som ho nikdy neskusala piect ako plat, vzdy iba strudu alebo nejeka slimaky, aj tak dakujem, skusim to lidlove nabuduce, to je mrazene?
tothka
@afataga ja tiež kupujem iba z Lidla, vždy mám v mrazničke aspoň jedno v zásobe ako rýchlu pomoc, keď príde nečakaná návšteva,Rozmrazím v mikrovlnke a urobím na sladko, alebo slano, podľa potreby. Ešte nikdy som nenadávala, keď tak jedine na seba.
tykadielko
tiež kupujem v Lidli - to je super, nikdy som pri pečení nemala problém....doporučujem :-)
evanaaa
Ja som robila v piatok závin makovo-slivkový, mala som ten vyvaľkaný plát, ale neviem, či bol z Lídla, lebo aj tam kupujem, ale aj inde. Bol krásny, vcelku, nič sa nelámalo, ani nerozsýpalo, nechala som voľne rozmraziť, aj keď písali, že v chladničke, nemala som toľko času a trpezlivosti čakať. Ja nič zvrchu nepichám, načo, len ak by som piekla plát na ďalšie spracovanie. Pri nás je malý obchodík, tam majú chladené cesto a je veľmi dobré, každý si ho chváli, ale stalo sa mi, že mrazené po rozmrazení bolo moc mazľavé, radšej mám čerstvé, ak sa dá.
turistka
@tothka , v L-dli som kúpila 2 balenia, mám ich tiež prichystané pre každý prípad. Vždy som kúpila v K---lande už to porcované, aj to sa mi páči a keď sa po upečení už dá jesť, radšej si dám tanierik, ako sa povie rovno pod nos a nech si mrví koľko chce.
gubics
Problém je v tom, že nie všetky hotové lístkove cestá sú rovnako dobré. V obchodoch mávajú viac druhov, ja ich kupujem naraz viac, odkladám do mrazáku, a obal si označím, ktorý bol dobrý, a v budúcnosti tie kupujem.Žiaľ už sa mi stalo, že som svoj obľúbený druh už nikde nenašla. Najlepšie sú doma pripravené, ale tie sú pracné, aj ja ich len občas pripravujem.
bogar
moja svokra v sobotu robila tri strudle z listkoveho a mala jedno chladene jedno mrazene a jedno rozvalkane z lidlu .... 2 sa nafukli plnka vytiekla alebo vytvoril sa neidentifikovatelny objekt (boli rucne valkane ) ale jedine to z lidlu chladene ostalo krasne v celku :) a nakrájalo sa nadherne. Uz len lidl odporucam chladene alebo este maju vynikajuce v bille ale to je mrazene sa mi zda a tiez vyvalkane ale je akoby v trojuholnikovom obale nie klasicky stocene ale taka strieska :)
 www.zlacnene.sk/detail/listkove-cesto-569264/...
cesto z lidlu :) pekny den
trdielko
...rozpadava sa mi cesto na vanilkove rozličky,čo mam robiť?