Prečo sa mi lístkové cesto nelístkovalo?

vegetarianka - fotkavegetarianka 2. novembra 2009 o 13:10

Na Vareche som našla recept na jablkový koláč z lístkového cesta a veľmi som sa naň tešila. Pridržiavala som sa postupu, rúru som vyhriala na požadovanú teplotu, šupla som tam koláč, dvierka som otvorila až po 20 minútach, keď som koláč vyberala a ako lístkové cesto to nevyzeralo :-(
Čo všetko treba pri pečení lístkového cesta dodržiavať? Lebo, ak mi niekto neporadí, navždy naň zanevriem.

@zareaguj


15 odpovedí:
  • používateľ nemá avatarucka 2. novembra 2009 o 13:57

    Milá vegetarianka, neviem či si pracovala s domácim lebo kúpeným lístkovým cestom, lebo ja zásadne používam iba kúpený polotovar, z ktorého mám veľmi dobré skúsenosti. Jednoducho ho nechám rozmraziť, rozdelím na dve časti a poriadne na tenko rozvaľkám na doske pomúčenej hladkou múkou.Netreba sa báť rozvaľkať cesto na tenúčko, cca2mm, potom je pekné nadýchané a poriadne pomúčiť dosku, aby sa nelepilo. Potom stačí dať na plech, ktorý už netreba ani mastiť, ani pomúčiť a nechať jednoducho piecť doružova. Dúfam, že sa ti to podarí.
    @zareaguj
  • jarco - fotkajarco 2. novembra 2009 o 19:49

    Tak tu sa nechytám :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarsandratamer člen redakcie Varecha.sk, 2. novembra 2009 o 21:09

    Piecť z lístkového cesta je tá najjednoduchšia vec. Len ten recept si si asi na začiatok nevybrala najjednoduchší. Ja ten koláč poznám trochu inak. Najprv sa upečú suché pláty z lístkového cesta a jablkami s pudingom sa len naplní.... Problém tiež mohol byť v rúre a jej vlastnostiach. Každá totiž pečie inak, musíš sama prísť na to, ktorý program je na lístkové cesto najlepší, aká teplota a najmä - keď pečieš, nevyberáš koláč presne po dvadsiatich minútach ako jedlo z mikrovlnky :-). Treba ho sem-tam skontrolovať, pri dopekaní popichať špáradlom (ak pečieš nejaký piškót), či je prepečený celý. Minutáž ti nemusí sedieť nikdy, sama musíš zistiť, koľko potrebuje tvoj koláč aby bol správne dopečený.

    Skús na začiatok niečo jednoduché - napríklad len vyvaľkať lístkové cesto, potrieť ho rozhabarkovaných vajíčkom, posypať syrom a sezamom. Pokrájaj na pásiky, poukladaj na vymastený plech a daj piecť. Skús na 170 st. C. Občas skontroluj. Budeš vidieť ako cesto krásne rastie a tmavne - skrátka, povedané slovami užívateľa @jarco , metódou pokus-omyl na to prídeš a už nebudeš mať dôvod sa lístkovému cestu vyhýbať...
    @zareaguj
  • vegetarianka - fotkavegetarianka 3. novembra 2009 o 13:05

    Bol to polotovar, v mojom prípade sa inak nedá :-), pomúčené bolo, aj vyvaľkané natenko bolo, ani plech vymastený nebol...ale asi to naozaj zvalím na recept. V jednej múdrej knižke som sa dočítala, že pri lístkovom ceste sa prvých 10 minút rúra nesmie otvárať, myslela som, že 20 minútami to dotiahnem do dokonalosti. Párkrát som už z lístkového cesta piekla, ale len také jednoduché okrúhle slané koláčiky plnené zeleninou a vtedy to fungovalo, cesto krehké, plné lístkov. Lenže neviem, ako sa mi to podarilo :D
    @zareaguj
  • vegetarianka - fotkavegetarianka 3. novembra 2009 o 13:17

    Jaj a s tým špáradlom fungujem pri iných koláčoch (len pre to som ich kupovala, inak ich ani nepoužívame :D), ale lístkové cesto sa dá nejak kontrolovať?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarsandratamer člen redakcie Varecha.sk, 3. novembra 2009 o 13:36

    Lístkové cesto je dobré pred pečením na povrchu popichať vidličkou, aspoň tak radia vo väčšine receptov. No a nakúkať do rúry (ak nemáš presklené dvierka) po tých doporučených 10 minútach tomu koláču nemôže ublížiť...:-) Na akej teplote si ten koláč piekla? Predhrievala si rúru?
    @zareaguj
  • vegetarianka - fotkavegetarianka 3. novembra 2009 o 14:35

    Rúru som predhriala na 180 stupňov. Vidličkou som popichala a presklené dvierka mám. Tá vrchná časť sa na lístkové cesto podobala, ale ten spodok nie. Možno to naozaj bolo tým pudingom a recept je pre skúsenejšie osoby. A ohrev som mala nastavený z oboch strán a rošt som mala v spodnej tretine. Vlastne netuším, v ktorej časti rúry má byť pri pečení plech...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarsandratamer člen redakcie Varecha.sk, 3. novembra 2009 o 14:48

    Čo ti tu ja radím, veď ty to všetko ovládaš :-)
    Aj si ten koláč ochutnala? Bol spodok nedopečený?
    @zareaguj
     1x daewootn
  • vegetarianka - fotkavegetarianka 3. novembra 2009 o 14:58

    Veď to, že ochutnala...a ochutnal aj manžel a ten zje takmer všetko, čo vytvorím (a nie vždy je to slávne), za sladkým sa ide potrhať, ale z tohto si dal len jedno sústo a stačilo mu.
    Ale páči sa mi tvoja verzia s dopredu upečenými plátmi a koláču aj cestu dám ešte šancu.
    Ale najbližšie skúsim minúť jablká v rýchlom jablkovom koláči tomto  varecha.pravda.sk/recepty/rychly-jablkovy-kolac/480-recep...
    a dúfam, že sa už nič nepobabre :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarsandratamer člen redakcie Varecha.sk, 3. novembra 2009 o 15:26

    Aj tento je super:
     varecha.pravda.sk/recepty/obrateny-jablcnik/2383-recept.h...

    Jeden čas sme ho doma robili takmer každý víkend, doporučujem :-)
    @zareaguj
  • babidka - fotkababidka 18. novembra 2009 o 18:55

    len sa prsim ta nedaj znechutit ! ked som to cele precitala tak som presvedcena , ze si neurobila ziadnu chybu . Cesto bolo jednoducho nekvalitne .Najskor stare .Na to si davam pozor , uz som raz podobne dopadla . Najlepsie sa mi osvedcilo nemrazene a uz rozvalkane listkove cesto .samozrejme , cim cerstvejsie tym lepsie .
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarmamamaria 15. novembra 2013 o 20:31

    Chcela by som poradit kde robim chybu.Z kupovaneho 400g listkoveho cesta,malo 3ks,som vyvalkala obdlzniky/20x30cm/ potrela roztop.maslo,posypala skoricovym cukrom,zrolovala,nakrajala asi 1,5cm kusky,potrela zltkom.....teda klasicke skoricove hniezda.Problem je v tom,ze mi akoby vobec nezvacsia objem,su upecene,ale nie take nalistkovane,nadychane.....Viete mi poradit,co robim zle,mam cesto valkat uplne na tenucko a mat viac zrolovanych vrstiev.Rada,by som vedela,kde robim chybu.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarviera1 15. novembra 2013 o 20:44

    Žĺtkom nesmieš potierať rezné rany,lebo sa zlepia a nebude sa lístkovať.Ale problém môže byť aj v kvalite cesta.Ja mám rada z mrazených-lídlové.Po rozmrazení,tak ako je, ho nerozdeľujem,len rozvaľkám.Neviem,aké si mala,treba si nájsť osvedčeného výrobcu a budeš spokojná.
    @zareaguj
  • tetrisss - fotkatetrisss 17. novembra 2013 o 13:12

    Ja by som povedala, ze dnes uz kupovane cesta listkove su vsetky celkom schopne. Chyba bude bud v naslednom spracovani cesta, alebo v teplote pecenia. Ja mrazene cesto vylozim den pred pecenim a necham pomaly rozmrznut v chladnicke, alebo kazdopadne v chladnom prostredi, potom normalne vyvalkam, neprekladam uz, lebo netreba. No a peciem v predhriatej rure na 210 st celzia. Nechcem sa chvalit, ale nepamatam sa, ze by sa mi niekedy nepodarilo a pritom ho peciem casto.
    @zareaguj
  • zdenkaa - fotkazdenkaa 17. novembra 2013 o 14:54

    Ja mám podobnú skúsenosť s použitím lístkového cesta pri slanom koláči.Osvedčené cesto som si sama rozvaľkala nie na tenko, navrch išla fajnová náplň a dala na najvyšší stupeň zapiecť a po 10-15 min som stiahla a "dopiekla" to som si myslela. Náplň bola výborná len cesto akoby neprepečené vôbec nevyskočilo a aj chutilo ako surové. A ešte k tým koláčom čo majú na spodu lístkové cesto čo sa pečie spolu spolu s plnkou tak aj tam vidno že to cesto sa nejaví ako pekne nalístkované, ale také tuhšie neprepečené. Myslím že to množstvo plnky nedovolí cestu pekne vyskočiť.
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist