Rôzne

Prečo je na Slovensku všeobecne taká nízka gastronomická kultúra?

jarco - fotkajarco, 29. septembra 2009

Fakt by ma to zaujímalo. Okrem pár predražených top podnikov je pokus najesť sa v reštaurácii takmer istá katastrofa. Na cestách je bageta z pumpy väčšinou lepšia voľba ako smažený syr či bačovský rezeň v motoreste. Pri rodinných návštevách sa musím premáhať, aby som zo slušnosti niečo zjedol. Stačí prejsť pár kilometrov za hranice, a je to iný svet. V Maďarsku varia a jedia o 50% lepšie, v Rakúsku o 100%, v Taliansku o 200%. Môže mi to niekto vysvetliť?

@zareaguj


Diskusia k téme

tomas
Tiež to nechápem, niekedy mám pocit, že všade dobre, doma najhoršie :(
sandratamer
Tiež mám ten pocit. Vždy mám v reštauráciách u nás nejaké výhrady, už som sa dokonca zopár krát kvôli tomu pohádala s priateľom. Raz sa za mňa normálne hanbil, keď som chcela vrátiť viditeľne pokazené mäso v jednom motoreste. Bola som práve v siedmom mesiaci tehotenstva a odmietla som dieťatko v mojom brušku podrobiť otrave tou nechutnou žbrndou na tanieri. Povedala som obsluhe nech to okamžite zoberú a prinesú mi novú porciu. Takmer pätnásť minút si ma nevšímali. Tak som aj s bruchom nabehla priamo do kuchyne a urobila tam taký bordel, že na mňa určite dodnes nezabudli. A samozrejme, za tú "gurmánsku lahôdku" som nezaplatila..
fantoci
Nečudujme sa!!!!To nie je iba o gastronomii,ale je to hlavne o zmýšľaní ľudí na slovensku.Presne tak ,my sa vôbec nemôžeme porovnávať s Rakúskom alebo Talianskom,pretože ich ani nikdy nedobehneme a to aj napriek tomu že zástavu kvality v týchto krajinach nesú aj slovenský odborníci ,ktorí dovolím si tvrdiť vo väčšine prevádzok hrajú prvé husle!A kde je problém?Títo ľudia sa vrátia na slovensko s pocitom,že by našu gastronomiu chceli posunúť o kus dalej ale narážaju na neschopnosť majiteľov (rýchlozbohatlíkov) ktorí sa tvária ,že všetkému rozumejú,ale opak je pravdou.A preto naši odborníci odchádzajú späť za hranice kde sa môžu realizovať a kde tomu aj trochu zainteresovaný rozumejú!Je to škoda ,ale asi to tak má byť,aspoň tu na slovensku.Je to tu prehnité ,potľapkávame sa po pleciach,odovzdávame si ceny pre najlepších a s úsmevom na tvári sledujeme,že svet je úplne niekde inde ato píšem iba o gastronomii!Chcel by som napísať-preberme sa ,ale to už ma prešlo.Páni majitelia hotelov a reštaurácii skúsme stým niečo urobiť,zainvestujte do fundovaných ľudí,dajte gastronomii takú tvár akú si zaslúži !Ak sa vám to podarí ,potom veľká vdaka!
sisqo26
Tak v tomto ma fantoci pravdu, velmi vela ludi od nas z malinkeho slovenska ide radsej za pracou do zahranicia pretoze tu u nas nema sancu dostat nie len financne ohodnotenie, ale ani moralne.
Vela sefov podnikov sa tvari ze sa rozumeju, ovladaju a hravo zastupia ...ale opak je pravdou.
Potom sa necudujme ze ti ktori na to maju, rozumeju sa tomu a vedia to robit idu radsej do zahranicia a zamestnaju sa tam, a ked maju stastie tak si aj otvoria svoj podnik, dostanu za to nielen financne ohodnotenie, ale aj pochvalu od zakaznika, spokojneho zakaznika.
hobbykoch
Cely system restauracneho stravovania na Slovensku ide nespravnym smerom. Slovensky zakaznik je velmi konzervativny a v mensich mestach nemate sancu prerazit a zaujat s novymi smermi v stravovani. V neposlednom rade je dolezita cena a zasobovanie trhu cerstvou zeleninou a kvalitnym masom a masovymi vyrobkami aj v malych mnozstvach od dodavatelov. Mnohi maju limity pre minimalny odber a o sortimente ani nehovorim. Ale majitelia jednotlivych prevadzok maju tiez svoj podiel na slabej urovni slovenskej gastronomie a spoliehaju sa na osvedcene stare recepty....
aiculik
ak sa bavime o restauraciach, suhlasim ze kvalita je biedna. Majitelia restauracii sa totiz snazia co najviac osklbat zakaznikov. Aj ked nejaka restauracia zacne dobre, ak sa stane oblubena a zacne tam chodit vela ludi, kvalita sa najneskor o pol roka o 50% znizi a ceny o 50% stupnu... :o( Ale restauracii, ktore by neponukali sice obrovske menu, ale plne najotrepanejsich jedal a ich nekonecnych variacii je strasne malo. Vegetarianske jedlo? Ano, isteze maju, az tri: vyprazany syr (v "lepsej" restauracii hermelin), zeleninovy salat so slanym syrom a olivami a cestoviny plnene spenatom so smotanovou omackou (prip. spenatove halusky). Skuste si vypytat nieco bez masa a bez syra a budu na vas vytrestene hladiet, akoby ste prave predviedli exhibicionisticke cislo. A potom vyjachtaju, ze maju palacinky s dzemom.
Ale ak sa bavime o Slovakoch vseobecne, tak nesuhlasim. Mozno ze len mam stastie na znamych co vedia varit. :o) Ale ja sa veru na navstevach musim skor premahat, aby som si nevypytala zo vsetkeho duplu. :o) Poznam vela ludi, ktori varia radi a dobre a ktori radi objavuju nove chute, skusaju nove kombinacie a pokojne by strcili do vrecka vela "sefkucharov" zo slovenskych restauracii.
sisqo26
Vsetkoco tu psete je pravda, ale ma to aj druhu stranu.Je vela ludi ktory maju chut robit ci uz kuchara alebo casnika , ale z financnych dovodov sa na to radsej kaslu a idu radsej do zahranicia alebo niekam na stavbu kde budu viac zaplateny a budu mat klud.Malo ludi by bolo ochotnych pracovat za tie peniaze ake sa na slovensku v gastronomii zarabaju, tak sa potom neni co cudovat ze ludia utekaju prec a nema to kto robit a hlavne dobre robit.Od nich totiz zavisi vsetko.
308win
no necital som vsetky prispevky,,ale nemozem az tak s vami suhlasit...je pravda,ze som sa uz stretol vazne,a to myslim vazne s otrasnym jedlom na slovensku ale mal som ozaj aj kvalitu...neviem ako inde ale mozem povedat,ze som v britanii narazil na este horsie jedlo ako na slovensku a pod pojmom horsie myslim ze zle pripravene ..ved aj obycajne hranolky sa daju spravit cerstvo a chrumkavo a daju sa skopat ako nikdy!!!ale velmi dobra otazka.
elmer
ono v podstate si staci pozriet "Ano, sefe" a clovek ma hned pred ocami obraz ako to vyzera v ceskych a tym padom aj slovenskych restauraciach (myslim, ze podobnost by tam bolo 99%). Nuz, je to otrasne, asi drviva vacsina restauracii vari z polotovarov a tie restauracie ktore varia z cerstvych surovin zialbohu nie su pre castejsie navstevy bezneho smrtelnika..Cenova rozdiel medzi takymito restikami je naozaj fatalny. Ono to je podla mna aj tym ake su na Slovensku platy. Kuchari su totiz asi tak motivovani ako ludia z pasom a preto necitia ziadnu potrebu vkladat do podniku "viac zo seba". Na druhej strane su to samozrejme aj "odbornici" ktori si restauracie otvaraju. Je to taka suhra viacerych okolnosti...
milan21
Pozri si archiv STV zo dna 9.10.2009 Damsky magazin.Su majitelia podnikov ktorym zalezi na kvalite a nerobia kuracioe rezne.Restauracii sa musi venovat majitel a nie personal ktory ked neciti nad sebou ruku tak si robi co chce ved z kuchyne zakaznika nevidi. Nakoniec to odkasle casnik ktry hoci sa milo usmieva za tvrdy rezen nemoze a pritom som mu chcel dat tringelt.Navstewvujem vela restauracii a bol som vo vela kuckyniach a nemozem povedat kamaratovi co ma restauraciu ze jeho kuchar robi zle,ved jeho ozaj zaujima len konecny zisk a do kuchyne ani nechodi.
milan21
Pozri si archiv STV zo dna 9.10.2009 Damsky magazin.Su majitelia podnikov ktorym zalezi na kvalite a nerobia kuracioe rezne.Restauracii sa musi venovat majitel a nie personal ktory ked neciti nad sebou ruku tak si robi co chce ved z kuchyne zakaznika nevidi. Nakoniec to odkasle casnik ktry hoci sa milo usmieva za tvrdy rezen nemoze a pritom som mu chcel dat tringelt.Navstewvujem vela restauracii a bol som vo vela kuckyniach a nemozem povedat kamaratovi co ma restauraciu ze jeho kuchar robi zle,ved jeho ozaj zaujima len konecny zisk a do kuchyne ani nechodi.
fantoci
Milan 21 pýtam sa ,ked za tvrdý rezeň čašnikovi nedáš sprepitné ,čo urobíš ak je jedlo ok! Nemal by sprepitné dostať kuchár? Dovolím si tvrdiť,že väčšina čašníkov na slovensku sa nevie ani len usmiať a sú schopní neuveritelných vecí len aby si splnili denný limit.Viem však,že sú aj tu výborní čašnici a tých obdivujem!Aby som bol objektívny,to isté platí aj o kuchároch!Chyby by som videl v školskej metodike,pretože je zastaralá,žiaci nemajú ako napredovať,pracujú v podnikoch kde sa nemajú čo a od koho naučiť,príležitostne očistia zeleninu,umyjú kuchynu ,dokončia školu a šup variť zázraky!Znovu však podotýkam,že máme aj talenty ,ktoré treba rozvíjať.Žiaľ bohu je ich však málo.To je ale úloha pre kompetentných,aby s tým niečo urobili.Všetka vďaka odvážlivcom ,ktorí s tým dokážu bojovať !DOBRU CHUŤ
brigita
Je pravda že na Slovensku nemáme dobré skúsenosti z reštauráciami, ale prečo ich hneď hádzať do jedného vreca. Keď sa idem niekam najesť a už pred dverami mi niečo nevonia tak idem ďalej, ja mám problém z reštauračnou stravou už roky, ale presda som si našla rertauráciu kde sa vždy dobre najem a kam môžem pozvať aj návštevu, v prípade že nestíham doma pre nával povinností. Treba si vedieť vybrať a nielen z najdrahších podnikov. Na tie ja nemám a keď si neviem vybrať tak si dám ovocie alebo palacinky. najrdašej mám zo špenátom.
fantoci
Nyja ten článok je trefa!!!! To je presne to čo tvrdim.A toto zmeniť asi bude nemožné...Dobrú chuť
tinca
Súhlasím s vami málokedy si prídeme v gastronómii na svoje,rozčuľujú ma najmä tie niektoré mátohy čo obsluhujú a čakajú za to ešte sprepitné. Ale Jarcovi dám jeden typ,nakoľko je Blavák. Bola som tam pred 2 rokmi u spolužiačky a nakoľko nemáme toľko peňazí dať v centre za jeden obed 3O a viac euro,tak sme zašli do Rusoviec a v reštaurácii bývalá Britva /to si dodnes pamätám/ tak to bola jednička. Hoci to nemá 5 hviezdičiek, ale čistá, vkusná reštika, výýýborná kuchyňa,obrovské porcie,milá obsluha a ceny na dnešok priam smiešne. Neviem aké máš nároky, ale nám chutilo. Vyber sa tam a daj vedieť /ak sa nepokazili/.
mardo
Ja Ti poviem preco. Preto ze kazdy chce na restike len zarobit a nerobia to ludia co maju na to cit. Same prasky, vyprazane a neviem co este. Zijem uz par rokov mimo Slovenska, ale na dobru restiku doma je dost problem natrafit. Ale na to aby to clovek pochopil, musi ist mimo republiky aby videl co je skutocna restauracia... personal, prostredie, kvalita surovin a spracovania... uz len ten personal u nas....